2015. július 15., szerda

Wolfsburg: A neheze még hátravan! - körkép

A tavalyi szezon meglepetéscsapata a Wolfsburg volt a Bundesligában. A Farkasok átvették a Borussia Dortmund helyét és a Bayern München legnagyobb riválisává léptek elő. Ahhoz, hogy Guardiola csapatát az új szezonban megszorítsák, egyben kell tartani a jelenlegi keretet, mely az átigazolási szezon kezdetén nem tűnt egyszerű feladatnak, lévén a modern labdarúgásban a pénz diktál, a Wolsburg pedig nem tartozik a legtehetősebb klubok közé. Ezidáig sikerült egyben tartani a keretet, sőt azt is kijelenthetjük, hogy a Bajnokok Ligájára készülő csapat erősödött, ám a neheze még hátravan, ehhez kétség nem férhet. 

Az érkezők névsora: Nagy játékosmozgást eddig nem tapasztalhattunk a Farkasok háza táján, mindössze egy hivatalos igazolása van az együttesnek Max Kruse személyében. A 27 esztendős német válogatott csatár karrierje csúcsán van, a mögöttünk álló szezonban 11 gólig és 9 gólpasszig jutott a Mönchengladbach színiben. A transzfer 12 millió euró ellenében jött létre, nem mellesleg  ezzel a Wolfsburg egyik nagy riválisát gyengítette.

A távozók névsora: Azt hihettük, hogy ilyenkorra ez a bekezdés tele lesz nevekkel és a Farkasok romokban hevernek, ám ezidáig nem jöttek be a számítások, egyetlen kulcsember sem hagyta el a csapatot. Fontos azonban kiemelni, hogy még, ugyanis nagyon komoly tárgyalások várnak még a klubvezetésre, erről azonban bővebben a pletykákról szóló bekezdésben olvashattok.

A Wolfsburg keretét tehát ezidáig egyetlen egy játékos sem hagyta el, és érkezni is csupán egy labdarúgó érkezett. Van egy érzésünk, hogy a neheze még hátravan, ám könnyen elképzelhető, hogy a Bajnokok Ligája szereplés, a lehetőség egyben tartja a csapatot. Ez azonban a jövő zenéje.

Játékosra költöttek idáig: 12 millió euró
Játékosok eladásából bejövő összeg: 0 euró

Pletykák: Nos, a klub szempontjából a legégetőbb kérdés Kevin De Bruyne jövője. A belga középpályást szívesen látná soraiban a Paris Saint-Germain, ám a legfrissebb hírek szerint a Manchester City akár 40 millió fontot is letehet érte az asztalra. Megtartása kulcsfontosságú lenne, ám abszolút nem ígérkezik könnyű feladatnak. A Polgárokkal anyagilag biztosan nem tudják felvenni a versenyt. Természetesen a Wolfsburg is jelen van a piacon Carlos Vela, állítólag ajánlatot is kapott, ám a Real Sociedad mexikói szélsője nemet mondott a megkeresésre. Emellett az Inter vinné a horvát Perisicet, az üzlet részese pedig Shaqiri lehet. A Wolfsburg vezetőedzője szívesen látná csapatában Antonio Rüdigert a Stuttgart 22 esztendős német válogatott védőjét, ám több nagy csapat, köztük a Chelsea is beleköphet, vagy éppen már beleköpött az üzletbe. Végezetül pedig egy kis Bas Dost pletyka, a Newcastle szeretné a támadót, ám az utóbbi időben ezen hírek elhalkultak. Persze nem tudhatjuk, hogy mi zajlik a háttérben...!

Őszi Ádám

Folytatódott a Bajnokok Nemzetközi Kupája

Európa sztárcsapatai közül számos együttes a Bajnokok Nemzetközi Kupájának keretein belül készül a nemsokára rajtoló új szezonra. Fantasztikus párosítások és kiválónak ígérkező meccsek várnak ránk az elkövetkezendő három hétben, pontosan a már lejátszott két meccsen kívül 21 találkozó.  

Természetesen ezen mérkőzések mellett sok jó felkészülési meccset lehet lesni Európában, vagy éppen Ázsiában az Arsenal, Liverpool, Dortmund, Bayern München, Atletico Madrid részvételével. A sort pedig természetesen még lehetne folytatni, mi azonban most koncentráljunk a  Bajnokok Nemzetközi Kupájára.

San Jose Earthquakes - Club America 1-2 (1-0)
G: Goodson (23.) ill. Andrade (76.), Rivera (83.)
Kiállítás: Nyassi (45+4.) ill. Goltz (45+3.)

A San Jose Earthquakes és a Club America összecsapása még nem az a mérkőzés volt, mely lázba hozta az európai közönséget. Ennek ellenére egy igen jó, fordulatos meccset játszottak a felek, a hangulat pedig az első játékrész végén a tetőfokára hágott, mintha valami tétmérkőzésen lettünk volna. Goodson révén az MLS csapat szerzett vezetést, s tartotta is ezt az eredményt az első játékrészbe, melynek végén megfogyatkoztak a csapatok, a játékvezető a "kakasokat az ólba zavarta"! A második játékrész aztán a mexikói csapat fordítását hozta, a végjátékban Andrade és Rivera góljával megfordult a mérkőzés.

Korábban játszották:
Los Angeles Galaxy - Club America 2-1

A Bajnokok Nemzetközi Kupájának további menetrendje:
Július 18. - 05:00 Club America - Manchester United
Július 18. - 11:00 Real Madrid - AS Roma
Július 19. - 02:20 Benfica - PSG
Július 21. - 12:00 AS Roma - Manchester City
Július 22. - 02:30 PSG - Fiorentina
Július 22. - 05:00 Barcelona - Los Angeles Galaxy
Július 22. - 05:00 Manchester United - San Jose Earthquakes
Július 23. - 02:00 New York Red Bulls - Chelsea
Július 24. - 12:00 Manchester City - Real Madrid
Július 25. - 02:00 Benfica - Fiorentina
Július 25. - 12:00 AC Milan - Inter
Július 25. - 22:00 Barcelona - Manchester United
Július 26. - 00:00 PSG - Chelsea
Július 27. - 01:30 New York Red Bulls - Benfica
Július 27. - 12:00 Inter - Real Madrid
Július 29. - 02:00 Chelsea - Barcelona
Július 29. - 04:00 Club America - Benfica
Július 29. - 12:00 Real Madrid - AC Milan
Július 30. - 03:00 Manchester United - PSG
Augusztus 2. - 21:00 Fiorentina - Barcelona
Augusztus 5. - 21:00 Chelsea - Fiorentina

Az előző esztendőkben rendre nyolc csapat alkotta a Bajnokok Nemzetközi Kupájának mezőnyét, körbejátszást követően pedig a csoportelsők döntőt játszottak. Idén azonban sokkal több, szám szerint 16 csapat száll harcba a tengerentúlon. Az első és a második csoport gárdái körmérkőzést játszanak, míg a nagy harmadik csoportban igen vegyesen mérkőznek a csapatok, van akinek több, van akinek pedig kevesebb meccse lesz. Ezen tabella csak az átláthatóság kedvéért született, hogy lássuk, ki milyen teljesítményt nyújtott összességében. 


Őszi Ádám

US Open Kupa: Az elődöntő kapujában torpant meg a Galaxy

Tavaly a nyolcaddöntő, idén pedig a negyeddöntő jelentette a végállomást a Los Angeles Galaxy számára. Bruce Arena együttese Utahban hasalt el a Rio Tinto Stadionban. 

Real Salt Lake - Los Angeles Galaxy 1-0 (0-0)
G: Maund (87.) ill. -

Steven Gerrard első hivatalos tétmérkőzésén lépett pályára a Los Angeles Galaxy színeiben azt követően, hogy a Club America elleni felkészülési mérkőzésen, melyet a Bajnokok Nemzetközi Kupája keretein belül rendeztek, már játszott egy félidőt. Ezúttal a padon kezdte a mérkőzést az angol legenda, aki a félidőben Magato helyére érkezett, ám a Galaxy játékán ő sem tudott változtatni ,a csapat igen indiszponált produktumot mutatott, sem Jouninho, sem pedig Keane nem fogott ki jó napot. 

A játékszer sokkalta többet colt a hazaiaknál, s közel háromszor annyi kísérletet is eresztettek meg Rowe kapuja felé. Ennek ellenére úgy festett, hogy túlórázni fognak a csapatok, ez azonban nem így lett, a végjátékban jött a hazaiak belső védője Maund, s az elődöntőbe lőtte csapatát három perccel a rendes játékidő vége előtt. A gólra nem tudott reagálni a Galaxy, mely így kupabúcsúval utazhatott haza Los Angelesbe. A Real Salt Lake pedig várja ellenfelét, a további negyeddöntőket jövő héten rendezik.

A folytatásban (negyeddöntők):
Július 21. - 22:00 New York Red Bulls - Philodelphia
Július 22. - 02:30 Sporting Kansas City - Houston Dynamo
Július 23. - 02:30 Chicago Fire - Orlando City

A továbbjutásról egyetlen mérkőzés dönt.

Őszi Ádám

BL: Meglepetések sokasága! - Botladozó esélyesek

Az odavágókkal folytatódott a Bajnokok Ligája második selejtezőköre. Bekapcsolódott a magyar bajnok Videoton, a játéknap pedig számos meglepetést tartogatott, mondhatni döcögött az esélyesek szekere jó pár pályán. 

A Bajnokok Ligája második selejtezőkörét a lett bajnok Ventspils és a finn aranyérmes HJK Helsinki odavágója nyitotta, s noha a hazaiak szereztek vezetést, a végjáték a vendégeké volt, s úgy fest, hogy a párharc is eldőlt ezzel. 

Meglepetést okozott a macedón Vardar Skopje, mely a jóval esélyesebbnek számító APOEL Nikosia vendége volt, a párharc teljes mértékben nyitott maradt. Szintén meglepetés kategóriának mondható a dán Midtjylland győzelme, pontosabban az, hogy csupán egy góllal sikerült hazai környezetben felülmúlni a gibraltári pontvadászat első helyezettjét, melynek győzelmére volt ahol 41-szeres oddszot adtak, ez pedig jól mutatja a csapatok közti különbséget papíron.

Nagy meglepetést okozott emellett a moldáv bajnok Milsami és a máltai Hibernians. Előbbi a bolgár bajnok Ludogorets otthonában győzedelmeskedett, s került jó pozícióba, míg utóbbi az izraeli Maccabi Tel Aviv legjobbjait győzte le. Sokat elmond, hogy mindkét együttesnek tíz feletti volt a szorzója a fogadóirodáknál.

A norvég Molde kőkeményen az asztalra csapott, s öt gólos sikerét követően az örményországi visszavágó már csak formalitásnak ígérkezik. Hasonló képen áll a magyar csapatok által az utóbbi évekből ismert albán Skenderbau.

A magyar bajnok Videoton nem játszott jól, ám ennek ellenére még is idegenben aratott egy gólos győzelmet - További részletekért KATT!

A Maribor otthon aratott szerény győzelmet, ám sokat nyom a latba, hogy az Astana nem tudott betalálni idegenben, míg a szlovák és a román bajnok ütközetét utóbbi nyerte, s nagy csodának kellene történnie, hogy a Steaua ezt a párharcot innen elbukja. 

Déli szomszédunkban Szerbiában is örülhettek a Partizan hívei, csapatuk ugyanis egy gólos győzelmet aratott otthon a grúz bajnokkal szemben.

Utolsóként pedig a magyarokat is foglalkoztató Lech Poznan, mely Boszniában aratott magabiztos győzelmével ott érezheti magát a következő körben. A mérkőzést Kádár Tamás végigjátszotta, míg Holman nem kapott helyet a nevezettek között. Lovrencsics Gergő pedig továbbra is sérült. 

Bajnokok Ligája; 2. selejtezőkör (odavágók):
Ventspils - HJK Helsinki 1-3
APOEL Nikosia - Vardar Skopje 0-0
Midtjylland - Lincoln Red Imps 1-0
Ludogorets - Milsami 0-1
Hibernians - Maccabi Tel Aviv 2-1
Molde - Pyunik 5-0
Skenderbeu - Crusaders 4-1
The New Saints - Videoton 0-1
Maribor - Astana 1-0
Trencín - Steaua Bukarest 0-2
Partizan - Dila Gori 1-0
FK Sarajevo - Lech Poznan 0-2

A folytatásban: 
júl. 15. 18:30 Karabakh - Rudar Pljevlja
júl. 15. 19:00 Malmö FF - Zalgiris Vilnius
júl. 15. 19:30 BATE Borisov - Dundalk
júl. 15. 20:45 Celtic - Stjarnan
júl. 15. 21:00 Dinamo Zágráb - Fola Esch

A visszavágókat egy hét múlva kedden és szerdán rendezik.

Őszi Ádám