2013. február 6., szerda

Afrika kupa: a "lüke" játékvezető sem tudta elvenni Burkina Faso történelmi sikerét! - büntetőkkel dőlt el a meccs...

A második elődöntőn az eddig legkevesebb gólt kapó Burkina Faso válogatottja találkozott Ghána legjobbjaival. Ezt megelőzően már kiderült, hogy a döntőben a párharc győztese Nigéria lesz, a kérdés csupán az volt, kivel játszanak majd a szuper sasok. Nézzük a találkozó történéseit. 

Az első említésre méltó esemény a 7. percben történt, John Pantsil kapott futás közben a lábához óriási ordítás közepedet. A játéktérről hordágyon vitték le, miközben könnyeivel küzdött, mind a fizikai, mind pedig a lelki fájdalom miatt. A sérülés minden bizonnyal komoly, első diagnózisra izomszakadásnak tűnt. Helyére Asante érkezett a 10. percben, kényszerű csere történt tehát. 

A 12. percben tizenegyest ítélt a játékvezető Ghána számára, kissé vicces esetet követően, a Burkina Fasoiak, így már jogosan kérhetik számon a meccs elején történt szituációt a túloldalon, mely véleményünk szerint sokkalta inkább büntető volt. A játékvezető erősen belenyúlt tehát a mérkőzésbe. A magabiztos végrehajtó Wakaso volt, ezzel az első negyedóra derekán vezetett Ghána (0-1).

A félidő feléhez érkezve az iramra semmi panasz nem lehetett, ekkor egy Ghánai próbálkozást könyvelhettünk el Wakaso révén, ám Diakite hárított. A felek csupán 3-3 szabálytalanságot mutattak fel, minden arra utalt, ezek a srácok ma focizni akarnak. Ezt követően egy burkinai próbálkozást könyvelhettünk el, de az eredmény nem változott. A 30. percben majdnem megduplázta előnyét Ghána, ugyanis Gyan lépett el a szépen és lőtt kiszorított, ám egész jó helyzetből, de Diakite résen volt és hárított. Egy perccel később már a másik kapu előtt volt óriási helyzet, Niguimbe került helyzetbe a tizenhatos vonalánál, de az elé pattanó labdát ajtó-ablak helyzetben a kapu fölé vágta. Mentségére legyen mondva, hogy a labda elég furcsán pattant.

Hoppá! Ha az iméntit befújta a bíró sporttárs akkor most mit nézett? Igen, most járt volna a büntető Ghána számára, ez azonban nem segít Burkina Fason nekik nem adtak meg egy jogosnak tűnő tizenegyest. Csak úgy történtek az események, ezúttal Asante próbálkozott, blokkolt lövése így is kicsivel pörgött csak mellé. A félidő hátralévő része nem hozott akkora izgalmakat, elmondható, hogy többet volt a labda Burkina Fasonál kicsit aktívabbak is, ám kaput nem nagyon találnak, ellentétben Ghána többször is célt talált. Az viszont méltatlan, hogy egy ilyen büntető góllal vezetett a Ghánai csapat.

Óriási kapusbravúr az 53. percben! Dauda a ghánai hálóőr a gólvonalról kanalazta ki a labdát, a felvételek alapján Bance felese félig áthaladt a gólvonalon, a játékvezető nagyon jó döntést hozott, hogy nem ítélt gólt. 

Az 58. percben Badu beadása ziccerben találta meg Gyant, aki remekül lőtt belsővel, lövése azonban a kapufán csattant. Burkina Faso nyom és támad, Ghána pedig remek és nagyon veszélyes kontrákat vezet ellentámadásként. Van igazság! Megvan az egyenlítő találat, a 60. percben Bance egyenlít, ezzel pedig ismét nyitott a párharc (1-1).

A gólt követően tovább szorította ellenfelét Burkina Faso, szép kombinációkat játszottak meg, erre volt példa az az akció, melyet Pitroipa fejezett be lövéssel, azonban a labda kaput tévesztett. Egy szabadrúgást piciben végeztek el a ghánaiak, a beadásból pedig majd nem öngól született, egy kis feszültség volt tapasztalható Diakate hálóőr és a védelem közt. A meccs vége előtt 15 perccel az volt az ember érzése, egyik csapat sem szeretne túlórázni, szeretnék a rendes játékidőben letudni a dolgot.

Egy Ghánai helyzet következett, történt egy szándékos rúgás, Koulibaly részéről, mikor is szándékosan bántotta Gyant, aki ápolásra szorult az esetet követően. A játékvezetőnek mindenképpen piros lapot kellett volna adni, ha látta az esetet, azonban csak a sárga villant. Valljuk be a sporttársnak voltak érdekes húzásai a találkozón. A 84. percben tűzijáték a burkinai kapu előtt, az első lövés volt nagyon jó, óriási bravúrral hárított Diakite, a kipattanólob még kétszer próbálkozott Ghána, de a blokkok remekül működtek. A rendes játékidő utolsó percében egy kényszerű csere a burkinaiak egyik legjobbja Koffi imádkozva hagyta el a játékteret hordágyon. Véget ért a rendes játékidő, következhetett a hosszabbítás!

Az első hosszabbítás 95. perben egy remek Ghánai lövést láthattunk, a felfutó Affu lövését kellett a léc alól kiütnie Diakitének. A meccslabda Koné fejében maradt, a fasoi középpályás 8 méterről bólintott fölé, érződött a csapatokon az óvatosság és a fáradtság egyaránt, a színvonal visszaesett. Burkina Faso mintha el lett volna átkozva, Bance lőhetett 15-ről miután lerázta védőjét, de nem sikerült leszorítani a lövést, így az fölszállt. A 105. percben gólt szerzett Burkina Faso, a játékvezető szinte érthetetlen módon érvénytelenítette a találatot!  Támadó részről egy kis lökés, védő részről feltartás, de sikerült elpöckölni a labdát, a bíró ismét büntette Burkina Faso csapatát...

Koulibalyt a meccsen másodszor is ki kellett volna állítani, ismét Gyant faragta meg láthatóan teljesen szándékosan, ezúttal azonban még a lap is elmaradt. Egy burkinai lövést egy óriási helyzet követett, Dauda ismét a gólvonalról szedte ki a labdát, most már teljesen egyértelmű, ki érdemelné meg jobban a győzelmet. A játékvezetőről meg annyit, hogy rengeteget tévedett, de többet és nagyobbakat burkinaiak ellen, azaz Ghána javára. A 115. percben Koulibaly lövését fogta Dauda, nagyon érett a gól, viszont fogyott az idő.

Ami sok az sok! Pitroipa a tizenhatoson belül esik el, akadályozták, a játékvezető pedig ismét elvesz egy jogos tizenegyest Burkina Faso csapatától. Ami pedig ráadás Pitroipa műesésért kap sárgát, ami a második volt neki, így mehetett zuhanyozni! Vezérét vesztette a csapat (jogtalanul), majdnem kimerem mondani, a bíró Ghána pártját fogja! Közben Gyan a 119. percben eldönthette volna a meccset Ghána javára, fejese centikkel ment el a kapufa mellett. Nem hozott gólt a hosszabbítás, így következhettek a tizenegyesek!

Büntetőrúgók:

Ghána: Vorsah X, Atsu O, Afful H. O, Clottey X, Badu X

Burkina Faso: B. Koné O, Traore H. O, Koulibaly X, Bance O

Burkina Faso - Ghána 1-1 (0-1)
Mbombela Stadion, Nelspruit
Vezette: Szelím el-Zsedídi
Burkina Faso: Diakite – Koffi (Traore H. 90+1.), B. Koné, Koulibaly, Panandetiguiri – D. Koné, Pitroipa, Rouamba, Niguimbe  –  Kaboré – Bance.
Ghána: Dauda – Pantsil (Asante 10.), Vorsah, Boye, Afful – Agyemang-Badu, Rabiu, K. Asamoah – Atsu, Asamoah Gyan, Wakaso (Clottey 103.).
Gólszerzők: Wakaso (12. perc - büntetőböl )
Sárgalapok: Pitroipa (67., 117.), Koulibaly (78.) ill. Rabiu (21.), Boateng D. O. (71.)
Piroslap: Pitroipa (117.)

Döntő párosítása:
Nigéria - Burkina Faso

Bronzmérkőzés:
Mali - Ghána

Őszi Ádám

Afrika kupa: Szárnyaló szuper sasok, Mali idén is csak a bronzért küzdhet!

Elérkezett a nap, az a nap, mikor a 29. Afrika kupa elődöntői kerülnek megrendezésre. Az első mérkőzésen a favoritot kiverő Nigéria és Mali együttese találkozott egymással. A cél a döntőbe jutás volt...  

Az első tíz perc puhatolózó kiegyenlített játékot hozott, egy-egy próbálkozással, ám ezek nem jelentettek komolyabb veszélyt. A 12. percben Mali előtt adódott az első nagy lehetőség, egy szögletet követően a rövidről csúsztatott labda kicsivel, de elkerülte a hosszún álló kapufát. Megjött a lövőkedv, kicsivel később Sissoko bombázott kapu fölé. Úgy tűnt Mali magára talált, elkapja a fonalat, de Nigéria is jelezte szándékait, a 15. percben Emenike lövését hárította bravúrral a mali hálóőr, a kipattanó utáni lövést sikerült blokkolni.A félidő felénél újabb nigériai löket, Mikel bombája talán ha 25-30 centivel zúgott mellé. 

A 25. percben, megvan a vezetés, a jobb oldalon Moses forgatta meg a védőjét, majd adta be a labdát, a felfutó Echiejile pedig furcsa módon térd magasságából fejelt a kapuba. Ez volt az első válogatott gólja a védőnek, elég jó és fontos pillanatban (0-1).

Nem kellett sokáig várni a második gólra sem, Nigéria beindult! A jobb szélen kapott ezúttal Emenike remek labdát, utolérni senki sem tudta, a bepasszolt labdára pedig a Dinamo Kijev csatára Ideye érkezett (0-2). Így a kezdeti kiegyenlítettséget és puhatolózást követően a szuper sasok átvették a meccs irányítását, olyannyira, hogy akár a harmadik is beakadhatott volna, ám a gólszerző Ideye lövését a kapus fogta. A mali védelem eléggé szétesett és újabb helyzet adódott Nigéria előtt, Onazi próbálta meg átemelni az ellenfél hálóőrét, ám ez nem sikerült. 

Ott a harmadik Nigériai gól, igazi gólparádét rendeznek a szuper sasok, a 44. percben egy szabadrúgás pattant meg a szétnyíló sorfal sarkán és perdült teljesen ellenkező irányba, így a kapus tehetetlen volt. A szabadrúgás megítélése kérdéses volt, a szabadrúgás pedig laposan mellément volna, ám pechje volt Keitáéknak és ezzel (0-3). A gólszerző Emenike, bár ez inkább volt öngól. Ezzel a mérkőzés érdemi része az első játékrész végére eldőlt.

A második játékrészre nagy elánnal érkezett Mali, a 47. percben nem sokon múlott, hogy Keita révén meglegyen a szépítés. Az 55. percben egy újabb nagy Mali lehetőség, ezúttal Wague fejelhetett, a labda azonban elkerülte a kaput. Egy kis szerencsével akár vissza is jöhetett volna a meccsbe Keita vezette Mali válogatottja. Az 59. percben minden eldőlhetett volna, három a kettő ellen mentek a szuper sasok, ám Ideye elönzőzte a lehetőséget. Azonban a 60. percben eldőlt a találkozó sorsa, a csereként beállt Musa lépett ki a félpályánál remekül és gyalogolt a labdával egészen a kapuig, ahol a hálóőr lába közt elgurította a labdát és ezzel már (0-4) állt az eredményjelzőn. 

Ott az ötödik gól, a csereként beálló Musa duplázik, ám találatát a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot. Mali teljesen megrogyott, hitevesztetté vált, szétesett a védekezés, a játékosok arcán a  bánat és a tehetetlenség lett úrrá. A 72. percben Samassa került ziccerbe, Enyeama azonban óriási bravúrral hárított, úgy tűnik, ma semmi nem jön össze Malinak. 

A 75. percben megvan a becsületgól, ám ez már túl késő, láthatóan Nigéria is kiengedett, lefutottnak érezte a meccset. A gólszerző a Rennes csatára Diarra C. F. ezzel pedig (1-4). Azok a kihagyott helyzetek...

A találkozó utolsó 15 perce szép csendben elcsordogált, a végén még volt két lehetősége Malinak az állás Azonban nem változott, ezzel pedig eldőlt, hogy az egyik döntős Nigéria lesz, míg a bronzmeccs egyik résztvevője ismét Mali.

Mali - Nigéria 1-4 (0-3)
Moses Mabhida Stadion, Durban
Vezette: Bakary Papa Gassama
Nigéria: Enyeama – Echiejile, Omeruo, Oboabona, Ambrose (Yobo 81.) – Onanzi, Mikel, Mba, Moses (Musa 53.) – Emenike, Ideye (Uzoenyi 71.) .
Mali: Samassa – F. Diawara, Wague, N'Diaye, Tamborua – Traore K. M., Sissoko (Diarra C. 56.), Keita– Maiga (Diarra C. F. 46.) , Samassa, Traore M. ( Sow 63.).
Gólszerzők: Diarra C. F. (75.) ill. Echiejile (25.), Ideye (30.), Emenike (44.), Musa (60.)
Sárgalapok: Sow (66.) Diawara (84.) ill. Ambrose (26.)

Őszi Ádám

Afrika kupa: Már csak négyen versenyben - statisztikák, érdekességek

Szombaton és vasárnap lejátszották mint arról korábban már beszámoltunk lejátszották a 29. Afrika kupa negyeddöntőit és kialakult az elődöntő mezőnye. A két mérkőzésre ma azaz szerdán kerül sor, magyar idő szerint délután négy órakor, illetve fél-nyolckor. Igen, ám de ez a cikk nem erről, hanem a torna statisztikáiról, érdekességeiről szól, mint ahogyan eddig is fordulóról fordulóra összegeztünk. Nézzük mi történt most, miként változtak a statisztikák... 

Aki nem követte a torna eseményeit, de kíváncsi a statisztikákra, érdekességekre az kattintson a következőkre és tájékozódjon, mielőtt ebbe belevetné magát!

1. forduló statisztikái és érdekességei
2. forduló statisztikái és érdekességei
3. forduló statisztikái és érdekességei, véget ért a csoportkör feleződött a mezőny

Nos, ami a negyeddöntők gólátlagát jelenti, nem igazán változott a torna átlaga, ugyanis 4 mérkőzésen 8 gól született, míg a torna eddigi gólátlaga a csoportkört követően 2,04 gól/ meccs volt, ez most minimálisan csökkent. A torna egészen eddig javuló tendenciát mutatott, ám az most megszakadt, mondhatni megtorpant, nem ível felfelé ez a statisztika a szurkolók nagy bánatára. Hiszen amellett, hogy kedvencüknek szurkolnak, minél több gólt szeretnének látni, a lényeg, hogy nyerjen a csapat.

1. forduló: 8 meccs, 13 gól, tehát 1,62 gól/ meccs
2. forduló: 8 meccs, 16 gól, tehát 2,0 gól/meccs
3. forduló: 8 meccs, 20 gól, tehát 2,5 gól/meccs
Negyeddöntők: 4 meccs 8 gól, tehát 2,0 gól/meccs
Összesen tehát az elődöntők előtt a torna gólátlaga 2,035 gól/mérkőzés.

Reméljük izgalmas és gól gazdag elődöntőknek lehetünk ma szemtanúi, a késő délutáni és kora esti órákban.

Ami a mérkőzések végkimenetelét illeti, a csoportkört követően beszámoltunk róla, hogy több döntetlen született a meccseken, mint ahányszor győztest ünnepelhetett a publikum, szám szerint 24 meccsből 13 döntetlennel végződött, és csak 11-en dőlt el a hátom pont sorsa. A negyeddöntők négy meccsén két alkalommal is következhetett a rendes játékidőt követően a hosszabbítás, így ez az arány módosult 28 meccsen 15 döntetlen született és 13 alkalommal ünnepelhettek a szurkolók győztest. 

A négy közé jutásért vívott harcban elbukott a házigazda Dél-Afrika, a torna eddigi egyetlen tizenegyes párbaján, melyet Mali húzott be, míg Burkina Faso, mely eddig csak egy gólt kapott a kontinensviadalon hosszabbításban harcolta ki az elődöntő jogát Togo legjobbjai ellenében. A Ghánai csapat aratta a legmagabiztosabb sikert, 2-0-ra nyertek, ám az újonc Zöld-foki csapat mondhatni jobban és nagyobb akarattal játszott  csak ami az egyik oldalon kipattant az a másikon be. A legnagyobb meglepetést Nigéria szolgáltatta azzal, hogy kiejtette a torna favoritját a Drogba vezette Elefántcsontpart csapatát.

A nézőszám a torna eleje óta téma, hiszen a stadionokban jócskán panganak az üres székek, az első forduló után nagy fellendülést hozott a második kör, ám az utolsó fordulóban még a nyitókör átlagnézőszámát sem érték el a stadionokban. Ami a negyeddöntőket illeti továbbiakban sincs fellendülés, a házigazda meccsét 45 ezren tekintették meg, ám a másik meccseken 27 ezer illetve 8 ezer néző volt, míg az Elefántcsontpart - Nigéria meccsről sajnos nincsen adatunk. Ezáltal csupán kicsit hiányosan tudjuk kiszámolni az átlagnézőszámot, mely minimálisan de nőtt, ám nem tudjuk, a fent említett adat nélküli meccs merre mozdítja a mutatót.

Az első forduló átlagnézőszáma: 16250 néző/ mérkőzés (130 ezer néző 8 meccsen)
A második forduló átlagnézőszáma: 25000 néző/ mérkőzés (200 ezer néző 8 meccsen)
A harmadik forduló átlagnézőszáma: 14812 néző/ mérkőzés (118,5 ezer néző 8 meccsen)
A negyeddöntők átlagnézőszáma: 26666 néző/ mérkőzés ( 80 ezer néző 4 meccsen)
A torna eddigi átlagnézőszáma: 18875 néző/ mérkőzés ( 528,5 ezer néző 28 meccsen)

A torna eddigi legtöbb gólját Elefántcsontpart és Ghána szerezte holtversenyben szám szerint 8 alkalommal vették be az ellenfelek kapuját, míg a legkevesebb rúgott góllal szám szerint nullával Niger válogatottja szerezte, ez az adat már marad is a torna végéig. 

Ami a védelmeket illeti a legjobb védekezést továbbra is Burkina Faso csapata mutatja be, még mindig csupán egy gólt kaptak a tornán.

A lejátszott 28 mérkőzésen 124 sárgalap és 4 piroslap került kiosztásra. Ez meccsenkénti 4,57-es lapátlagot jelent, ha a sárga és piros lapokat egybe vesszük. Az utolsó csoportkörben a lapátlag jelentősen nőtt, nos ez a negyeddöntőt követően is elmondható.

Reméljük nem lesz sértődés, ha nem soroljuk fel a 124 sárgalap tulajdonosát, annyit viszont elárulunk, hogy ebből 22 játékos kétszer is besárgult a torna során.

Eddigi piros laposok: Abdoulaye Soulama, Jemal Tassew, Efe Ambrose, Siyay Bancha
Ami a piroslapokat illeti nem nőtt a számuk a negyeddöntők folyamán, továbbra is négy kiállított játékos van a tornán, ezek közül három kapus, közülük is kettő etióp!

A negyeddöntők folyamán nem volt szükség arra, hogy a büntetőpontra tegyék a labdát, csupán tizenegyespárbajban, de azt nem szántjuk ide, így összességében tehát 11 büntetőt ítéltek meg eddig és ebből 8 gól lett, 3 pedig kimaradt.

A góllövőlistát immáron hárman vezetik holtversenyben három góllal:
3 gólos: Alain Traoré, Mubarak Wakaso, Emmanuel Emenike (mindhármuk csapata versenyben van)
2 gólos: Jonathan Pitroipa, Gervinho, Yaya Touré, Dieumerci Mbokani, Seydou Keita (hárman versenyben)
1 gólos: Djakaridja Koné, Asamoah Gyan ,Christian Atsu, Emmanuel Agyemang-Badu, John Boye, Kwadwo Asamoah, Mahamadou Samassa, Sunday Mba (csak azokat írtuk ide akik még versenyben vannak csapatukkal)
Öngól egy született a tornán: Nando a zöldfoki játékos szerezte

Negyeddöntő:
Dél Afrika - Mali 1-1 - tizenegyesekkel 1-3
Zöld-foki Köztársaság - Ghána 0-2
Burkina Faso - Togo 0-0 - hosszabbítás után 1-0
Elefántcsontpart - Nigéria 1-2

Így tehát kialakult az elődöntő párosítása:

Február 6. (Szerda)
Mali - Nigéria  16:00
Burkina Faso - Ghána 19:30

A torna búcsúzói és ezen válogatottak helyezései:

1.     ?      

2.     ?
3.     ? 
4.     ?   
5.  Elefántcsontpart 4 2 1 1 8 5 +3 7
6.  Dél-Afrika 4 1 3 0 5 3 +2 6
7.  Zöld-foki Köztársaság 4 1 2 1 3 4 –1 5
8.  Togo 4 1 1 2 4 4 0 4
9.  Tunézia 3 1 1 1 2 4 –2 4
10.  Kongói DK 3 0 3 0 3 3 0 3
11.  Marokkó 3 0 3 0 3 3 0 3
12.  Zambia 3 0 3 0 2 2 0 3
13.  Algéria 3 0 1 2 2 5 –3 1
14.  Angola 3 0 1 2 1 4 –3 1
15.  Niger 3 0 1 2 0 4 –4 1
16.  Etiópia 3 0 1 2 1 7 –6 1


Őszi Ádám