2013. december 11., szerda

Bajnokok Ligája: Áldozatot szedett a halálcsoport, kiesett Napoli, avagy egy gól a mennyország!

Már a sorsolás pillanatában tudni lehetett, hogy egy kiváló csapat biztosan nem lesz ott a legjobb tizenhat együttes közt. A vesszőfutás az utolsó pillanatig nyitott volt, elképesztő izgalmakat élhettek meg a szurkolók. A Dortmund három perccel a vége előtt kieső volt, ám egy gól volt a mennyország, a túloldalon pedig a pokol. A csoportban végül körbeverés alakult ki, melyből a Napoli jött ki rosszabbul, így búcsúzni kényszerült.  

Napoli - Arsenal 2-0 (0-0)
G: Higuain (74.), Callejon (90+2.) ill. -

Hatalmas Arsenal fölénnyel kezdődött a mérkőzés, ami a mezőnyjátékot illeti. Nagy helyzetet azonban sokáig egyik fél sem tudott kialakítani, csupán kósza, eltévedt lövéseket láthattunk. A feszültség, a tét, kézzel tapintható volt a stadionban, ez pedig némileg rányomta a bélyeget a meccsre. Az első említésre való esemény Olivier Giroud nevéhez fűződik, a vendégek támadója a 23. percben zúdított életerős bombát, a labda azonban a kapu közepébe, azon belül pedig Reina ölében kötött ki. A helyzetben sokkal több volt, ha sikerül eltalálni valamelyik sarkot, akkor ez a löket védhetetlen lett volna. A hazaiak első nagy helyzetére egészen a 44. percig kellett várni, ekkor Higuain hagyott ki egy óriási lehetőséget. 

A második játékrészben lejátszotta ellenfelét a hazai csapat! Wenger tanítványai szinte lövést sem jegyezhettek a második játékrészben, a Napoli nagyon hajtott, ennek pedig meg is lett az eredménye. A 73. percben Callejon passzát követően Higuain talált a kapuba. Ekkor ha áttekintettünk a másik pályára láthattuk, hogy még mindig döntetlenre áll a Dortmund, így a német csapat volt abban a pillanatban a kieső. Nagy volt az öröm Nápolyban, azonban mindenki tudta, ha nyer a Dortmund, akkor nagy a baj. A percek teltek, közben az Ágyúsok Arteta kiállítása révén megfogyatkoztak, francia honból pedig nem jött híre gólnak. Egészen a 87. percig, mikor is egy emberként lohadt le a publikum, Goßkreutz talált a kapuba, ezzel pedig győzelmétől függetlenül kiesésre állt a Napoli. A bizalom a pont nélküli Marseille csapatában maradt és mint tudjuk tényleg bennük is maradt, hiszen nyert a Dortmund. A ráadásban Callejon talált a hálóba, ennek azonban már nem volt jelentősége, hiába nyert 2-0-ra a nápolyi gárda, ez az egymás elleni összevetésben kevésnek bizonyult. A halálcsoport megszedte áldozatát, mely a Napoli lett! Kétség sem férhet hozzá, egy olyan csapatot vesztettünk el, mely akár a végsőkig is menetelhetett volna...

Marseille - Dortmund 1-2 (1-1)
G: S. Diawara (14.) ill. Lewandowski (4.), Goßkreutz (87.)
Kiállítva: Payet (34.) ill. -

Hamar vezetést szereztek a vendégek Lewandowski révén, már a 4. percben 0-1 állt az eredményjelzőn. Sokáig azonban nem volt ok az örömre, a hazai csapat tíz perccel később egyenlíteni tudott Souleymane Diawara, aki egy kipatanóra csapott le fejjel és helyezte a labdát a hálóba. Sokáig nem jegyezhettünk fel említésre való dolgot, míg nem a 34. percben villant a piros! A két perccel korábban besárguló Payet ismételten szabálytalankodott, a játékvezető pedig nem tétlenkedett, az öltözőbe küldte a hazaiak középpályását. A kiállítást követően Blaszczykowski, majd pedig Reus lehetett volna eredményes, ez azonban elmaradt, illetve a helyzetek ki, így döntetlennel vonultak a felek az öltözőbe.

A második játékrészben csak úgy záporoztak a lövések Mandanda kapuja felé, előbb Blaszczykowski, majd Reus hagyott ki egy lehetőséget. A 68. percben Lewandowski volt pontatlan, melyet Reus követett. Vagy a vendég játékosok nem találtak kaput, vagy Mandanda avatkozott játékba remekül, a német gól azonban nagyon érett. A 73. percben aztán jött a hír Nápolyból, mely szerint vezet az olasz csapat, ez pedig azt jelentette, hogy kieső a Borussia Dortmund. A gól, a győzelem ettől a pillanattól égetően fontos lett, ez pedig látszott is a vendégeken, akik igen görcsössé váltak. A Borussia hőse, a Napoli kiejtője végül Goßkreutz lett, aki három perccel a vége előtt rezgette meg a hálót. Győzelmével nem csupán továbbjutott, csoportelső lett a Dortmund, ehhez persze a Napoli győzelme kellett. Milyen groteszk! Kiejtették azt a csapatot, kinek elsőségüket és úgymond kiemelt helyüket köszönhetik...


Íme az 'F' csoport végeredménye:
1. Dortmund 6 4 0 2 11:6 12 pont
2. Arsenal 6 4 0 2 8:5 12 pont
3. Napoli 6 4 0 2 10:9 12 pont
4. Marseille 0 0 6 5:14 0 pont

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Itt a lét a tét! - előzetes

Elérkeztünk a 2013/2014-es Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek utolsó játéknapjához. Szerda késő estére ha minden rendben megy és például az égiek is úgy akarják, akkor kialakul a legjobb 16 mezőnye. Izgalmak és jó meccsek híján ma sem leszünk, szinte minden meccs hatalmas téttel bír majd. 

E csoport:
20:45 Chelsea - Steaua Bukarest
20:45 Schalke - Basel (DigiSport 1)

Az 'E' jelű kvartettben mostanra biztossá vált, hogy a Chelsea továbbjut, illetve a román bajnok Steaua utolsóként zár. A másik továbbjutó kiléte, illetve csoportelsősség még kérdéses. A mai meccsek erről hivatottak dönteni. Jose Mourinho csapata hazai környezetben fogadja a román bajnokot, és ahhoz, hogy biztosan csoportelsőként zárjanak győzniük kell. A Basel abban a tudatban utazhat Gelsenkirchenben, hogy a döntetlen továbbjutást érhet, így Szalaiék számára a feladat adott, ah nem nyernek, akkor marad az Európa Liga. A két csapat első meccsén a németek 1-0-ra nyertek idegenben, de ne feledjük, a svájci bajnok oda vissza legyőzte a Chelsea gárdáját. Reméljük a tét nem nyomja rá a meccsre a bélyegét. 

F csoport:
20:45 Napoli - Arsenal
20:45 Marseille - Dortmund

Az idei szezon halálcsoportjában még sok minden megeshet, egy biztos, a Marseille nem mozdul el az utolsó helyről. A futballszeretők szeme mindenképpen sír majd, ugyanis egy kiváló gárda búcsúzni kényszerül. De vajon ki lesz az? A képlet nem egyszerű. A Dortmund számára kötelező a győzelem a Marseille otthonában, míg az Arsenal számára már egy döntetlen is csoportelsősséget érhet. Az is előfordulhat azonban, hogy három 12 pontos csapat lesz! Ez akkor jöhet össze, ha nyer a Dortmund és a Napoli egyaránt. Ebben az esetben az egymás elleni eredmények kerülnek összevetésre, kezdődhet a matekozás. 

G csoport:
20:45 Atletico Madrid - Porto
20:45 Austria Wien - Zenit

A már csoportelső Atletico Madrid hazai környezetben fogadja a Porto együttesét, mely hazai pályán az Austria Wien ellen szalasztott el két nagyon fontos pontot a legutóbbi körben. A portugál csapat számára csakis a győzelem az elfogadható, ha ez nem így történik, akkor kénytelenek lesznek megelégedni az Európa Ligás folytatással. Az Austria Wien otthon fogadja a Zenitet, mely ha biztosra akar menni, akkor győzelemre lesz szüksége. Az osztrák klub már nincs versenyben, nem mozdulhat előrébb.

H csoport:
20:45 Barcelona - Celtic
20:45 AC Milan - Ajax (DigiSport 2)

A Barcelona számára lesz fontosabb a Celtic elleni összecsapás, ugyanis a skót együttes már nem bír előrébb lépni, számukra véget és az idei kupaszezon, míg a katalánok a csoportelsősségért harcolnak, mely igen csak fontos szempont. Érdekesebbnek ígérkezik az AC Milan és az Ajax összecsapása, a mérkőzés a továbbjutásról hivatott dönteni. A formákat látva nem lenne meglepő, ha az Ajax borsot törne ellenfele orra alá, mely kiesést jelentene Balotelliék számára. A döntetlen a Milan együttesének kedvez. Nem titok, az Ajax nyílt támadófocival próbálkozik majd és mindent megtesz.

Őszi Ádám

Mit nézhet ma egy sportbarát a TV-ben! - Sportműsorújság

Eljött a szerda és ezen a napon sem maradunk sportesemények nélkül, mondhatni lesz minden, mi szem, s szájnak ingere! A labdarúgást kedvelőire remek és izgalmas összecsapások várnak, míg az egyéb sportágak szerelmesei sem fognak unatkozni. Íme a kínálat, nézzük miből válogathat egy sportbarát. Kellemes pihenést, jó szórakozást.  

A labdarúgást kedvelők számára hamar kezdődik a nap egy igen komoly mérkőzéssel, ugyanis a tegnap este félbeszakadt Galatasaray-Juventus meccs nemsokkal ebéd után a képernyőn lesz. Este a Schalke és az AC Milan mérkőzését követhetik majd figyelemmel, mindkét párharc a továbbjutásról hivatott dönteni. Elkezdődik a Klub-vb is, a Raja és az Auckland csap össze első ízben. A magyar sporttelevíziók kritikája legyen, hogy egy olyan mérkőzést nem tűztek képernyőre, mint a Napoli-Arsenal összecsapás, mely a forduló legnagyobb és legjobban várt derbije. No comment ismételten...

Az egyéb sportágat kedvelők számára folytatódik a kézilabda vb remek meccsekkel, ezúttal a magyar csapat nélkül, mely pihenőnapos. A kosárlabda szerelmesei a Sopron Euroliga szereplése mellett a Kaposvár bajnokiját is megtekinthetik, egy igazi magyar derbire kerül sor  a somogyi megyeszékhelyen. Az Alba Fehérvár női kézisei Eurokupa meccsen lépnek pályára, míg a jégkorong szerelmesei éjjel egy remeknek ígérkező NHL párharccal vigasztalódhatnak.


Labdarúgás
13:15 Galatasaray - Juventus (Sport 1)
20:15 Schalke - basel (DigiSport 1)
20:20  Raja Casablanca  - Auckland City FC (Eurosport 2)
20:40 AC Milan - Ajax (DigiSport 2)

Egyéb sportok
15:30 Brazília - Japán (Sport 1)
17:45 UNIQA-Euroleasing Sopron - Montpellier (DigiSport 1)
18:00 Panionios - Besiktas (Eurosport 2)
18:00 Hollandia - Kongói DK (Sport 1)
18:25 Kaposvári KK - Kecskemét (SportKlub)
18:45  Alba Fehérvár - Buducsnoszt (Sport 2)
20:15 Franciaország - Montenegró (Sport 1)
02:00 NHL, Chicago Blackhawks - Philadelphia Flyers (Sport 1)

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: Isztambulban a hó döntött, barátságtalan időpontban a folytatás!

Tegnap este nem tudták befejezni a Galatasaray-Juventus derbit, mivel Isztambulban egyik pillanatról a másikra leszakadt az ég és hó borította el a gyepet. A meccs félbeszakadt, az illetékesek pedig a szerdai folytatás mellett döntöttek egy elég barátságtalan időpontban. 

A találkozót a 32. percben szakította félbe a játékvezető, mondván a pálya már alkalmatlan a játékra, és veszélyes a játékosok testi épségére nézve. A szervezők mindent megpróbáltak, igyekeztek letakarítani a játékteret, ám az intenzív havazásban ez nem sikerült, így sem a színes labda, sem pedig a színezett vonal nem segített. A portugál játékvezető idő közben több ízben is megnézte a pálya minőségét, majd hosszas várakozást követően a mérkőzése elhalasztása mellett döntött.

Ekkor jött a kérdés, hogy akkor mikor játsszák le a meccset. Az első hírek szerda este 19 óráról szóltak, de mint kiderült ennek nem nem volt valóságalapja. Az UEFA illetékesei egy igen barátságtalan időpontot szerda 13 órát tűztek ki folytatásnak. Lássuk be ez nem éppen ideális időpont, többeknek is szúrta a csőrét, többek közt az isztambuli rendőrségnek, melynek sikerült kilobbizni a csúsztatást, igaz csak egy órát, így végül a mérkőzés hivatalosan szerda délután 14 órakor folytatódik.

A találkozó állása 0-0, az összecsapás pedig nagyon fontos, sorsokról, eurómilliókról dönt, ugyanis a tét a továbbjutás. Nehéz helyzet ez a torinói csapat számára, mely kénytelen volt így szállást bérelni éjszakára, ahelyett, hogy olasz földön tértek volna nyugovóra, ahogyan az a tervekben szerepelt.

Őszi Ádám