2015. február 19., csütörtök

Európa Liga: Hengeretl a Napoli, komoly bajban Megyeriék

Törökországi négy gólos győzelmével gyakorlatilag a nyolcaddöntőben érezheti magát a Napoli úgy, hogy Benítez csapatának különösebben meg sem kellett magát erőltetnie az Európa Liga csütörtöki játéknapján. Az ukrajnai Dnipropetrovskban pedig csődöt mondott a Megyerit a kispadon tudó bajnok, az Olympiakos a kiesés szélére sodródott. 

Dnipro - Olympiakos 2-0 (0-0)
Helyszín: Dnipropetrovsk, Dnipro-Aréna; Vezette: Robert Schorgenhofer
Gólszerzők:  Kankava (51.), Rotan (55.) ill. -
Sárga Lapok:  Bezus (28.), Zozulja (48.), Kankava (57.), Konopljanka (61.) ill. Santana (56.), Afellay (79.), Milivojevic (80.)
Kiállítás: - ill. -

Dnipro: Boyko - Luchkevych, Douglas, Cheberyachko, Egidio - Kankava, Rotan, Nascimento (Gama 89.), Bezus (kalinic 46.), Konopljanka - Zozulja (Fedorchuk 70.). Vezetőedző: Merkevych

Olympiakos:  Jimenez - Masuaku, Siovas, Santana (Milivojevic 58.), Maniatis - Kasami, Elebdellaoui, Afellay, Dominguez (Fortounis 58.), Dossevi (Durmaz 71.) - Mitroglou. Vezetőedző: Pereira

Ahogyan azt már sajnos megszokhattuk Megyeri Balázs ezúttal is a kispadon kapott csak helyet, a vendég csapat kapuját Jimenez védte az ukrajnai hidegben. Nem csak az időjárási körülményekkel, hanem a lelki terrorral is meg kellett küzdenie a görög klub játékosainak, ugyanis Dnipropetrovsk Kelet-Ukrajnában található nem is olyan távol a frontvonaltól, Donetsk mindössze 250 kilométerre található. A mérkőzést több ízben hazai szabálytalanságok tördelték, a labda pedig többnyire mezőnyben folyt, egyik csapat sem tudott a másik fölé kerekedni, míg a védelmek, illetve a középpályás védekezés remekül szűrt. Ezt jól jelzi, hogy a hazai csapat negyvenöt percnyi játék alatt nem tudott kaput találó kísérletet felmutatni, míg vendég részről sem jegyezhettünk fel sok nagy helyzetet. A félidőre azonban kis híján az Olympiakos mehetett vezetéssel, Masuaku távoli lövését Boyko csak nagy bravúrt bemutatva tudta a jobb alsó elől kiütni. 

A második játékrész elejébe aztán belealudt Megyeri csapata, egy négy perces rövidzárlat a kiesés tornácára lökte a görög csapatot. Előbb az 51. percben Konkava tudott eredményes lenni, majd négy minutummal később Rotan is megrezgette a hálót. A két gólon kívül aztán hosszasan nem történt semmi, nemhogy kaput találó lövést, de még kósza kísérletet sem tudtunk feljegyezni, miközben a játékvezetőnek elege lett és elkezdte szórni a lapokat. Szűk negyed órával a mérkőzés vége előtt elkönyvelhettük, hogy igazából semmi nem történt a pályán a két gól óta, az Olympiakos még kísérletet sem tudott felmutatni a második félidőben. Ez pedig a hármas sípszó pillanatában is így volt, ezzel kiesés szélén Megyeri Balázs csapata.

Trabzonspor - Napoli 0-4 (0-3)
Helyszín: Trabzon, Hüseyin Avni Aker Stadion; Vezette: Vladislav Bezborodov
Gólszerzők:  - ill. Henrique (6.), Higuain (20.), Gabbiadini (27.), Zapata (90+2.)
Sárga Lapok:  Atik (36.), Demir (40.) ill. Inler (64.)
Kiállítás:ill. -

Trabzonspor: Arikan - Bosingwa, Demir, Medjani, Dogan - Hurmaci (Nizam 90+2.), Atik (Dursun (90+2.), Zengin - Yilmaz, Aydogdu (Yavru 85.), Cardozo. Vezetőedző: Yanal

Napoli: Andujar - Ghoulam, Koulibaly, Albiol, Henrique - Gargano (Lopez 46.), Inler, Mertens - De Guzman (Callejon 70.), Gabbiadini - Higuain (Zapata 80.). Vezetőedző: Benítez

Labdabirtoklásban nem, de a kapu előterében hatalmas különbség alakult ki a két csapat között, míg a vendégek védelme kitűnően zárt, addig a Trabzon hátsó alakzata átjáróháznak bizonyult, ezt pedig ki is használta Benítez csapata. A háló már a 6. percben rezgett, ekkor egy szögletet követő, a kapusról kipattanó labda a védelemből felhúzódó Henrique fejét találta meg. A népes török szurkolótábort Higuain keserítette tovább a 20. minutumban, az argentin Gabbiadini elfutását kísérte, s remekül centerezett, csupán közelről kellett a kapuba passzolnia. Alig telt el a félidő fele és már három állt a Napoli neve mellett az eredményjelzőn, az imént előkészítő olasz Mertens ívelését vette meg remekül, fordult be a védők között és lőtt a kapuba. elképesztően szép találat és gyönyörű technikai kivitelezést bemutatva. Az első játékrészben már nem változott az eredmény, Higuain hagyott ki egy nagy helyzetet, míg a hazaiak nem igazán tudtak veszélyes helyzetet kialakítani.

A fordulást követően aztán megejtette első kaput találó lövéseit a hazai csapat, ám Andujar ezeket magabiztosan hárítani tudta, míg a túloldalon Higuain és Mertens veszélyeztetett, ám kísérleteikből ezúttal nem született gól. Magabiztos előnye tudatában láthatóan vissza vett a vendég csapat, mely hétvégén a Sassuolo ellen játszik bajnoki meccset. Arról, hogy nem lett nagyobb a különbség a Napoli játékosa Mertens tehet, a holland ugyanis büntetőt rontott a 85. percben. A ráadásban aztán a Higuain helyére érkező Zapata tette fel az i-re a pontot. A Napoli győzelmével gyakorlatilag nyolcaddöntős.

Őszi Ádám

Új francia csillag a futballtérképen

Érdemes lehet megjegyeznünk Sébastien Haller nevét, az Utrecht francia tehetsége ugyanis mesternégyest jegyzett a hétvégén a Dordrecht szurkolók nagy bánatára.  

A mindössze 20 esztendős gall tehetség az Auxerre akadémiáján nevelkedett, a felnőtt csapatban pedig 17 esztendősen, tehát roppant fiatalon mutatkozott be. Egy évvel korábban ahogyan betöltötte a 16. életévét és a szabályok tükrében lehetőség nyílott rá a klub profi szerződést kínált neki. Ezen kontraktus a szezon végeztével lejár, a felek pedig nem hosszabbítottak, így a télen az Auxerre kölcsönadta őt a holland Utrechnek, mely élhet opciós jogával, így némi pénzt láthat saját nevelésű játékosa után a francia klub.

Haller végigjárta a francia utánpótlás válogatott ranglétráját, jelen pillanatban az u21-es keret tagja. Ami pedig a hollandiai kitérőt illeti, nos hatodik bajnoki mérkőzésén sikerült megszereznie első góljait, s olyannyira beindult, hogy mesternégyest jegyzett. Eleinte kevés játéklehetőséget kapott, ám meccsről meccsre egyre több idő jut neki. Úgy fest élni tud a bizalommal, ez persze még a jövő zenéje, meglátjuk, hogyan teljesít majd a bajnoki szezon végéig.

Egy biztos, mesternégyesével felhívta magára a figyelmet, ezáltal pedig kijelenthetjük, hogy felkerült a futballtérképre. 

Őszi Ádám

Megállíthatatlan a PSV Eindhoven

Elképesztő formában van Dzsudzsák Balázs egykori csapata a PSV Eindhoven, mely gyakorlatilag zsebben tudhatja a holland bajnoki címet, noha még csak 23 fordulón vannak túl a felek. Phillip Cocu együttese legutóbbi tíz bajnoki mérkőzését megnyerte, a legfőbb rivális Ajax Amszterdam pedig immáron 12 pontnyira van a bajnoki tabella második helyén. 

Nem csupán a tíz meccses győzelmi sorozat lenyűgöző, igen mélyre kell ásni, amennyiben a PSV legutóbbi bajnoki vereségét keressük. Ennek dátuma tavaly szeptember 14., ekkor a Heerenveen otthonában maradt alul a Cocu-csapat. A veretlenségi széria tehát immáron 16 mérkőzésre nyúlik. Ez a széria aligha a most következő hétvégén szűnik meg, ugyanis a Depay vezette csapat a sereghajtó, 23 mérkőzésen mindössze 7 pontot gyűjtő újonc Dordrecht fogadja. Előbb azonban az Európa Ligában kell helytállnia a csapatnak, a nyolcaddöntőbe jutásért rendezett párharcon az ellenfél a regnáló orosz bajnok Zanit lesz.

Íme a PSV házi góllövőlistájának élmezőnye: (Minden sorozatot figyelembe véve)
1. Memphis Depay - 27 meccs 21 gól (6 gólpassz)
2. Luuk de Jong - 32 meccs 19 gól (9 gólpassz)
3. Georgino Wijnaldum - 31 meccs 13 gól (5 gólpassz)
4. Adam Maher - 34 meccs 8 gól (5 gólpassz)
5. Jürgen Locadia - 26 meccs 8 gól (4 gólpassz)

Őszi Ádám

Európa Liga: Fantasztikusnak ígérkező mérkőzésekkel folytatódik a sorozat - előzetes

Nem csupán a Bajnokok Ligája, hanem Európa második számú kupasorozata az Európa Liga is folytatódik. Magyar érdekeltségek, 32 együttes és ádáz harc a nyolcaddöntős helyekért. Ezen a héten az odavágókkal, míg jövő hét csütörtökön a visszavágókkal jelentkezünk, hiszen dupla annyi csapat van még harcban, mint a BL-ben, a sorozat pedig beelőzi a legrangosabb sorozatot. Ennek tükrében hétről-hétre láthatjuk a komplett mezőnyt, hogy aztán május 27-én Varsóban a nemzeti Stadionban találkozzon a két döntős. 

A 32 főős mezőny a csoportelsőkből és másodikokból, illetve a Bajnokok Ligájából érkező csapatokból tevődik össze. Igen nívós és erős mezőny verődött össze, kiváló mérkőzésekre, párharcokra van kilátás, ami pedig számunkra is fontos, hogy magyar érdekeltségekkel.

Nyolc mérkőzést játszanak a kora esti órákban, illetve ugyanennyit késő este 21:05-ös kezdettel. Amia a magyar vonatkozást illeti, Gulácsi Péter a Salzburg kapuvédőjeként léphet ma pályára a spanyol Villareal otthonában, míg Dzsudzsák Balázs és a Dinamo Moszkba a BL-ből érkező Anderlecht otthonába látogat. Ami a harmadik magyart Megyeri Balázst illeti, nos ő minden bizonnyal csak a kispadon kap helyet az Olympiakos ukrajnai vendégjátéka során.

A televízió öt mérkőzést közvetít, így lehet válogatni a jobbnál jobb találkozók között, ám sok kiváló párharc így sem kerül képernyőre, még jó, hogy mindenhez lesz stream...! Jó meccsnézést kívánunk mindenkinek.

19:00 BSC Young Boys - Everton
19:00 Aalborg - Club Brugge
19:00 Torino - Athletic Bilbao
19:00 Wolfsburg - Sporting CP (Digi Sport 2)
19:00 Dnipro - Olympiakos Pireus
19:00 Trabzonspor - Napoli
19:00 AS Roma - Feyenoord (Digi Sport 1)
19:00 PSV Eindhoven - Zenit Szentpétervár
21:05 Sevilla - Mönchengladbach
21:05 Ajax - Legia Warszawa
21:05 Anderlecht - Dinamo Moszkva (Digi Sport 1)
21:05 Guingamp - Dinamo Kiev
21:05 Villarreal - Salzburg
21:05 Liverpool - Besiktas (Story 4)
21:05 Tottenham - Fiorentina (Digi Sport 2)
21:05 Celtic - Inter

Őszi Ádám