2015. május 21., csütörtök

Őrült pénzek nyomában! - Íme a legjobban fizető futballklubok

Tavaly még a Manchester City volt az a klub, mely a legtöbb pénzt költötte játékosbérekre, idén azonban már nem a Polgárok vezetik ezen listát. Manszur sejk csapatát megelőzi ugyanis a szintén újgazdag  Paris-Saint Germain és a Real Madrid is. Őrült pénzek nyomában, avagy számunkra átlag emberek számára felfoghatatlan összegek mozognak a labdarúgás hátterében, az átigazolási összegek aprópénznek számítanak. Megvenni egy sztárjátékost nem egyszerű dolog, kifizetni a bérét még nehezebb... 

Íme egy nyolc klubcsapatot felvonultató friss lista, avagy a Paris Saint-Germain költi a legtöbb pénzt játékosainak bérére, ám a sor igen szoros, a Real Madrid és a Manchester City egy heti költségvetése is 5 millió font felett van. A nyár folyamán jönnek az átigazolások, sztárjátékosok cserélnek majd helyet, s ennek tükrében az összegek is változnak majd. Kíváncsian várjuk, hogy hol lesz a plafon, mikor látjuk azt, hogy ezen összegek nem nőnek tovább...!

Éves szinten például a PSG pár millió font híján 300 millió fontot fordít játékosainak bérére...


Őszi Ádám

Az ékpár és az edző is Németh Krisztiánt dícséri

Ezidáig remekül szerepel a tengerentúlon a magyar válogatott támadó Németh Krisztián. Az egykori liverpooli nevelés ezúttal a tavalyi döntős New England Revolutiun kapuját vette be kétszer, s góljai mellett egy gólpasszt is kiosztott. Edzője Vermes Péter és ékpárja Dom Dwyer is őt dicséri. 

Vermes Péter, a Sporting Kansas City edzője: “Nincs kétség afelől, hogy Németh Krisztián igazi támadószellemű játékos. Nagyon jól találja meg az üres területeket és képes lefoglalni a védőket. Sokféleképpen segíti a támadásainkat, ráadásul jó érzéke van a góllövéshez. Leveszi a terhet a tavalyi gólkirályunk, Dom Dwyer válláról, így már nem csak rá hárul a gólszerzés feladata.”

Dom Dwyer, a Sporting KansasCity tavalyi házi gólkirálya is elismerően nyilatkozott ékpárjáról: “Krisztián fantasztikus játékos, imádok vele játszani. Egyre jobb az összhang közöttünk. Nagyon jól bánik a labdával. Lefoglalja a védőket, így lehetőséget teremt számomra, hogy kihasználjam a felszabaduló területeket. Rendszersen megtalál a labdával. Nagyon intelligens játékos, akit én is szívesen keresek a játékszerrel. Egyébként jómagam Liverpool-drukker vagyok, ő pedig tagja volt a Pool keretének, így különösen király, hogy vele játszhatok.”

Őszi Ádám

MLS: Németh dupla és gólpassz a tavalyi finalista ellen

Gólzáporba torkollott a Sporing Kansas City és a tavalyi döntős New England Revolution összecsapása. A gólokból kivette a részét a hazaiak magyar támadója Németh Krisztián két ízben is a hálóba talált. 

Sporting Kansas City - New England 4-2 (3-1)
G: Dwyer (29.), Németh (39., 46.), Feilhaber (43.-büntető) ill. Agudelo (11.), Caldwell (64.)

Roppant lendületesen kezdett a vendég csapat, mely már a 9. percben megszerezhette volna a vezetést, ám Fangundez centerezése nem volt tökéletes, a labda pár centivel a kapufa külső éle mellett hagyta el a játékteret. Két minutummal később aztán rezgett a háló, a hazaiak komplett védelme kapitulált, Agudelo fűzte át magát a két belső védőn és Melia mellett a hálóba gurított. A 29. percben aztán érkezett a válasz, Németh Krisztián beadását Dwyer vette mellre, majd félfordulatból kilőtte az alsót, s ezzel már 1-1 állt az eredményjelzőn. Az első felvonás hajrájára fordulva aztán Krisztián is feliratkozott a góllövők közé, egy rögzített szituációt követően mozgott remekül a rövid felé, s csúsztatott a kapuba. A félidőben három gól állt a hazaiak neve mellett, erről Feilhaber gondoskodott, miután a játékvezető a büntetőpontra mutatott. Halkan megjegyezzük, hogy volt kis visszarántás, ám ez nem ért büntetőt, a hazaiak támadója el sem esett, gólhelyzetben sem volt, így teljesen jogos volt a vendég játékosok reklamációja. Ha minden ilyet befújnának, akkor büntetőpárbajból tevődnének ki a meccsek.

A fordulást követően aztán jött újfent Németh Krisztián, 25 másodperccel a középkezdés után robbant az aréna, a magyar támadó remek passzt kapott, s egy az egy ellen higgadtan fejezte be az akciót, Kinghton nem tudott túljárni az eszén. A 64. minutumban aztán szépített a New England egy az alapvonalról visszatett labdára a második hullámban érkezett Caldwell, s passzolt a hálóba. Ez azonban csak az eredmény kozmetikázására volt elegendő.

A Sporting immáron négy meccse veretlen, Németh Krisztián pedig 5 bajnoki találatnál jár, s ezzel csapata legeredményesebb játékosa.

A folytatásban:
máj. 23. 02:00  Columbus Crew - Chicago Fire
máj. 23. 04:30  L. A. Galaxy - Houston Dynamo
máj. 23. 23:00  Toronto FC - Portland Timbers (Eurosport)
máj. 24. 01:30  New England - D.C. United
máj. 24. 02:00  Montreal Impact - FC Dallas
máj. 24. 03:00  Colorado Rapids - Vancouver Whitecaps
máj. 24. 04:00 Seattle Sounders - Sporting Kansas
máj. 24. 04:00  Real Salt Lake - New York City
máj. 24. 23:00  New York Red Bulls - Philadelphia (Eurosport 2)
máj. 25. 01:00  San Jose Earthquakes - Orlando City (Eurosport 2)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Dempsey (Seattle Sounders), Kamara (Columbus Crew)  7 gól
3. Martins (Seattle Sounders), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Wondolowski (San Jose Earthquakes)  6 gól
7. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Wright-Phillips (New York Red Bulls)– 5 gól
10. Castillo (FC Dallas), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids), C. Davies (New England Revolution), Adi (Portland Timbers), Bruin (Houston Dynamo), Larin (Orlando City), Kaka (Orlando City), Dwyer (Sporting Kansas City), Agudelo (New England Revolution) – 4 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Szerb kupa: Elbukta a döntőt a Partizan Belgrad

Nagy meglepetésre elbuktat a kupafinálét a Partizan Belgrad, avagy egy találattal jobbnak bizonyult a Cukaricki, mely a Szerb Kupa történetében először hódította el az aranyérmet. 

Cukaricki - Partizan Belgrad 1-0 (0-0)
G: Srnic (38.) ill. -

Nagy meglepetésre nem tudott mit kezdeni ellenfelével a Pertizan Belgrad, így Srnic 38. percben szerzett gólja révén  a Cukaricki zsebelte be az aranyérmet. Történelmi siker, avagy fennállása első kupadiadalát könyvelhette el a kis belgrádi együttes. Ha Szerbia, akkor fanatizmus és huliganizmus, természetesen ezt a meccset sem úszták meg a felek pályára repülő görögtüzek nélkül, ám szerencsére nem kellett félbe szakítani a mérkőzést.

A Szerb Kupa legsikeresebb csapatai:
1. Red Stars - 3 arany
1. Partizan Belgrad - 3
3. Vojvodina - 1
3. Jagodina - 1
3. Cukaricki - 1

A Szerb Kupa önállóan 2007 óta működik, azt megelőzően még Montenegró, korábban pedig Jugoszlávia részeként szerepeltek a csapatok, így eshet meg például az, hogy a Partizan ősi riválisának az új időszámítás szerint még kupaaranya sincsen. Sőt,a Crvena Zvezda az utóbbi években még a fináléig sem jutott el. Fontos és kiemelendő egy statisztika, mely szerint ezidáig még egy finálé sem volt, melyen mindkét csapat gólt  szerzett volna, tehát ezidáig az első gól mindig győzelmet ért.

A kupadöntők eredménysora:
2006–07 Red Star - Vojvodina 2-0
2007–08 Partizan - Zemun 3-0
2008–09 Partizan - Sevojno 3-0
2009–10 Red Star - Vojvodina 3-0 
2010–11 Partizan - Vojvodina 3-0 - hosszabbítás után
2011–12 Red Star - Borac Čačak 2-0
2012–13 Jagodina - Vojvodina 1-0
2013–14 Vojvodina - Jagodina 2-0
2014–15  Cukaricki - Partizan 1-0

Őszi Ádám