2012. augusztus 24., péntek

Európa Liga: Harc a főtábláért 1. forduló

Katt a képre, nagyít és jobban láthatóvá válik
Arról már külön egy-egy cikkben beszámoltunk, hogy a két magyar érdekeltségű csapat a DVSC és a Videoton mit játszott. Most nézzük a maradék 28 párharcot, vannak meglepetések, érdekes eredmények, eldőlt párharcok és nagyon nyitottak is. Nem térünk ki minden mérkőzésre csak párra. Tét a főtáblára jutás, a visszavágókat jövő csütörtökön rendezik majd.  

A Honvédot kiejtető Anzhi a holland Az Alkmar csapatával csapott össze, remek párharcnak ígérkezett, és a visszavágóra is maradtak izgalmak, hiszen az orosz klub 1-0-ra tudott diadalmaskodni hazai pályán.

A Tromsö együttese egy gólzáporos mérkőzésen 3-2-re nyert hazai pályán a szerb Partizan Beográd ellen, nagyon nehéz lesz a norvégoknak megtartani előnyüket a szerb pokolban jövő héten.

A Steaua Bucarest és a CSZKA Moszkva némileg hátra dőlhet, hiszen egy illetve két gólos győzelmet arattak idegenben úgy, hogy gólt sem kaptak. Hazai pályán hozni kell a kötelezőt és ott vannak a főtáblán.

Némi meglepetésre a Newcastle csapata nem tudott nyerni az Atromitos otthonában, a felek 1-1-es döntetlent játszottak, a döntés jövő héten Newcastleban lesz.

Bajba került viszont a Heerenveem csapata, mely idegenben szenvedett 2-0-ás vereséget a Molde otthonában és idegenben lőtt gólja sincsen. A visszavágón nagyon figyelniük kell és bravúrra lesz szükség ha tovább akarnak jutni. Egy másik holland gárda a Twente is bajban, hiszen 3-1-re kikaptak a török Bursaspor vendégeként, így itt is félig meddig csoda kell a fordításhoz, pozitívum, hogy van idegenben lőtt gól. A harmadik holland csapat a Feyenord helyzete sem rózsás, hiszen a Sparta Praha ellen hazai pályán 0-2-ről hozták vissza a meccset 2-2-re, így ha tovább akarnak jutni akkor Prágában kell kiharcolniuk azt.

A főtáblán érezheti magát a Young Boys és a Club Brugge, mind a két együttes idegenben aratott 3-0-ás győzelmet. ezt aligha fordítják meg az ellenfelek, utóbbi esetében a Debrecen.

A Liverpool számára tovább sem megy a szekér, ám sikerült 1-0-ra nyerni a skót Harts otthonában, igaz a gólt nem ők szerezték, hanem a skót csapat talált a saját hálójába. A főtábla küszöbére került a tavalyi spanyol meglepetés csapat a Levante, mely szinté Skóciában lépett pályára és nyert 2-0-ra a Motherwell ellen.

Huszti Szabolccsal a soraiban igazi gólzáport rendezett a  Hannorcer csapata, mely 5-3-ra győzött idegenben a Slask Wroclaw otthonában. Úgy tűnik a magyar középpályás csapata főtáblás lesz. Az Inter csapat is viszonylag kényelemben érezheti magát, hiszen a román Vaslui otthonában aratott 2-0-ás győzelmet. A másik olasz résztvevő a Lazio csak úgy mint az Inter 2-0-ra diadalmaskodott idegenben a szlovén Mura ellen. 

Kiütéses sikert aratott a Bilbao csapata a finn HJK felett ez annyit takar, hogy a spanyol gárda hazai pályán 6-0-ra nyert, így a visszavágó már csak formalitás lesz. Ugyan ebben a cipőben jár a PSV, mely idegenben aratott 5-0-ás győzelmet a Zeta ellen így szintén kényelemben érezheti magát.

További eredményeket megtaláljátok a képre kattintva kinagyít, jobban láthatóvá válik. 

Szerző: Őszi Ádám

Valdes elcselezte, szorossá tette a párharcot, előny a katalánoknál


Tegnap este a Camp Nou gyepén lejátszották az idei spanyol szuperkupa első mérkőzését. A találkozón a Barca dominált, az eredmény Victor Valdes remek alakításának köszönhetően csupán egy gól lett a katalánok számára. Ezzel nagyon nyílt maradt a párharc, melynek második végső felvonását jövő héten a Bernabeuban rendezik meg.


A találkozót a Barcelona kezdte jobban, a Real Madrid csak nyomozta a labdát, ám az első játékrész 0-0-ás eredményt hozott. A pálya csaknem felbillent, hiszen 76-24 volt a százalékos labdabirtoklás és 9 katalán lövéssel szemben a madridiak csak egyszer próbálkoztak. Xaviék többször is megszerezhették volna a vezetést, de nem sikerült bevenni Cassilas kapuját, a lövések elzúgtak a kapu mellet. A katalánok jogosan reklamáltak egy büntetőt Alexis buktatásokat, a stúdióban ülő szakemberek is büntetőnek látták, ám a bíró eltekintett az esettől. 

A második játékrészben felpörgött a Madrid és ezzel a találkozó irama is más lett, igaz a végén a labdabirtoklás nem sokat változott 70-30 lett a Barca részére. A vezetést nagy meglepetésre a Real Madrid szerezte meg, egy szögletet követően Ronaldo bólintott a kapuba az 55. percben. Még örökben úsztak a madridi játékosok, mikor Pedro révén jött a válasz az 56. percben. Alexist ismét érdekes módon buktatták a büntetőterületen belül, ám ezúttal is néma maradt a síp, nem úgy a 69. percben. Ekkor ugyanis Ramos buktatta Iniestat és ezt már nem lehetett nem megítélni. A végrehajtó Messi volt, aki mostanában hadilábon állt a büntetők végrehajtásával, ám ezúttal remekül tekert a kapu jobb alsó sarkába, Cassilasnak esélye sem volt. A mérkőzés legjobbja Iniesta volt, élt a pályán, remekül játszott, nem tudták megfogni. Az ő remek passzát követően Xavi lépett ki helyzetben és köszönte szépen kihasználta a lehetőséget, 3-1 volt a katalánoknak. Ez az előny már megfelelőnek tűnt a visszavágóra a madridiak számára az idegenben lőtt gól volt a legjobb dolog. Ezt követően egy hatalmas ziccert hagyott ki a Barca és 4-1 helyett más lett az eredmény. Ha belövik talán már el is dőlt volna  a párharc, ám Valdes csak úgy mint tavaly idén is megmutatta, hogyan kell gólt ajándékozni a Madridnak. 

Emlékezhettek rá, hogy tavaly még a mérkőzés elején adott remek labdát, mellyel ziccerben törhetek kapura a galaktikusok és ki is használták azt. Nos, tegnap este az ötösön belül próbálta meg lecselezni Di Mariat, de az argentín ügyesebb volt, elvette a labdát és csaknem három méterről a kapuba gurított, ezzel beállítva a 3-2-es végeredményt és nyitva hagyva a párharcot. A visszavágót jövő szerdán játsszák a Bernabeu stadionban.

Valdes tette után felerősödtek azok a hangok, mely szerint kapust kell vennie a klubnak, hiszen a katalán kapus rengeteget hibázik és nem üti meg a Barcelona szintjét. Volt olyan szurkoló aki azt mondta: "Ha a Real Madrid megnyeri a szuperkupát akkor kénytelenek lesznek meghívni Valdest a bulire, hiszen ez így illik..."


Barcelona-Real Madrid 3-2 (0-0)
Gól: Pedro, Messi, Xavi, illetve, Ronaldo, Di Maria


Szerző: Őszi Ádám