2014. június 17., kedd

Megvan a Real Betis új vezetőedzője

Új korszak kezdődik a sevillai Real Betis életében, a klub ugyanis kiesett a spanyol labdarúgó-bajnokságból és a második vonalban kezdi meg a 2014/2015-ös szezont. A cél a feljutás, ehhez pedig új vezér is dukál, a mindössze 32 esztendős Julio Velázquez személyében. 

A 22 esztendős kora óta edzői pályán mozgó szakember nemes feladatot kapott ezzel, ám nem lesz könnyű dolga ismervén a Segunda Division esélyét és tudva azt, hogy egy kieső csapat mily módon szokott átalakulni. Velázquez a 2012/2013-as szezonban a Villareal kispadját foglalta el, majd a mögöttünk álló szezonban a másodosztály negyedik helyén végző Murcia gárdáját vezette, mely négy ponttal maradt le az automatikus feljutásról, az osztályozó oda-visszavágós elődöntőjét pedig 2-1-el maradt alul a Cordoba ellenében.

Őszi Ádám 

Skótul fest a Fulham

Miután kiesett a Premier Leagueből tudható volt, hogy jelentős átalakuláson megy majd át a Fulham labdarúgócsapata, mely természetesen szeretne visszajutni a legjobbak közé, ám ez nem lesz könnyű a Championship mezőnyét ismerve. 

A klub nincs a legfényesebb anyagi helyzetbe, így skótul, skótot igazolni kényszerültek, igaz ez nem feltétlenül jelent rosszat. Az érkező nem más, mint Shaun Hutchinson a Motherwell FC középső védője, akinek szerződése lejárt a klubbal, a felek pedig nem nem tudtak dűlőre jutni, így szabadúszóvá vált. Ezt a lehetőséget lovagolta meg a Fulham.

A 23 esztendős védő az elmúlt szezonban 40 mérkőzésen játszott csapatában és alapember volt, egy gólt és két gólpasszt jegyzett, de természetesen védőként nem ez a mérvadó, hanem a támadókkal szemben nyújtott teljesítménye.

A keretben természetesen további változások várhatóak, miután távozott Duff, Holtby, Bent, Briggs és Dempsey.

Őszi Ádám

VB 2014: Bemutatkozik a titkos favorit, folytassák brazilok - előzetes

Eljutottunk a labdarúgó-világbajnokság hatodik napig, mikor is bemutatkozik az utolsó négy, még pályára nem lépő együttes, köztük a torna titkos favoritjaként kezelt Belgium. A kör Oroszország ás Dél-Korea párharcával zárul majd, igen ám, de idő közben a második karika is megkezdődik, hiszen este már a brazilok lesznek ismételten a gyepen.


H csoport: 
Belgium-Algéria 18:00 (m1)
Belo Horizonte, Estádio Mineirão
Játékvezető: Marco Rodríguez (mexikói)

Megkezdik a küzdelmeket a 'H' jelű csoportban is, ahol a sötét lóként, titkos favoritként elkönyvelt belga válogatott is lakozik. Az ellenfél nem más lesz első nekifutásra, mint Algéria, mely jóval szerényebb erőket képvisel európai ellenfelénél, ám tudjuk, hogy a labda kerek, így senkit nem szabad leírnunk. A két együttes a századforduló óta kétszer mérettetett meg, mindkétszer barátságos mérkőzésen, Előbb egy gól nélküli döntetlen, majd egy 3-1-es belga siker született.

Ami a csapatok felkészülését illeti, Belgium három találkozót játszott és mindet győzelemmel abszolválta, Luxemburg, Svédország és Tunézia ellenében. Ami az afrikaiakat illeti, ők sem panaszkodhatnak, két meccset játszottak és előbb Örményországot, majd Romániát verték le.

A mérkőzésnek helyet adó Estádio Mineirão már debütált a tornán, ebben az arénában verte rommá Kolumbia a görögöket. A 62 547 néző befogadására alkalmas létesítmény a neves brazil csapat a Cruzeiro otthona.



A csoport: 
Brazília-Mexikó 21:00 (m1)
Fortaleza, Estádio Castelão
Játékvezető: Cüneyt Çakır (török)

Második mérkőzésére készül a házigazda brazil válogatott, mely egy győzelemmel bebiztosíthatja továbbjutását. Így van ezzel Mexikó is, mely az első fordulóban Kamerun felett aratott győzelmet, ám most sokkalta nagyobb akadály tornyosul elébük. A két együttes 1950 óta 21 mérkőzést vívott egymással, ebből 11 megnyertek a brazilok, 3 alkalommal döntetlen született, míg a Dél-amerikaiak 7 alkalommal nyertek. A két válogatott a mögöttünk lévő három esztendőben mindannyiszor megmérkőzött, barátságos meccsen egy-egy győzelmet könyvelhettünk el, míg a tavalyi konföderációs kupán 2-0-ra nyertek Scolari tanítványai. Következzék tehát a két győztes csatája, tét a továbbjutás kiharcolása. 

A mérkőzésnek az Estádio Castelão ad otthont, a 64 846 néző befogadására alkalmas létesítmény egy nagy meglepetéssel már szolgáltatott, ugyanis itt győzte le Costa Rica a jóval esélyesebbnek tartott Uruguayt. Vajon ma is "csoda" történik?!




H csoport: 
Oroszország-Koreai Köztársaság 00:00 (m1)
Cuiabá, Arena Pantanal
Játékvezető: Néstor Pitana (argentin)

Végül pedig a hatodik játéknap utolsó meccse, mely egyben az első forduló tényleges zárása is lesz. Bemutatkozik Oroszország és Dél-Korea. A mérkőzés esélyese a Capello csapat, ám az ázsiaiakat sem szabad lebecsülni. A két együttes a századforduló óta egy ízben mérte össze tudását hét hónapja, akkor az oroszok 2-1-re diadalmaskodni tudtak.

Ami a felkészülést illeti Dél-Korea még egy döntetlent sem tudott összehozni, Tuniéziától 1-0-ra, míg Ghánától 4-0-ra kaptak ki, ami sok jót nem sejtet. Ellenben az oroszok remek szériában vannak, immáron tíz meccse veretlenek, a felkészülés során pedig döntetlent játszottak a norvégokkal, míg Szlovákiát és Marokkót legyőzték, igaz nem túl meggyőző játékkal.

Ami a stadiont illeti, az Arena Pantanal lesz az amiben a csapatok megmérettettek, a 42 968 fős befogadóképességgel bíró létesítmény a  Chile-Ausztrália meccsnek adott eddig otthont. 




Őszi Ádám