2015. január 12., hétfő

Beszólás a FIFA-nak! - szar a rendszer Blatter úr...

Őszi Ádám tollából szubjektívan! - Rendre, felháborodás tárgyát képzeli az Aranylabda körüli gála, a díjazottak sorrendje, a kialakított rendszer. Így volt ez hétfő este is, a különféle fórumok égtek az elégedetlen szurkolók megjegyzéseitől. Sokan ilyenkor nem tudnak elvonatkoztatni a kedvencek "kudarcától", s fáj az ellenfél diadala. Ezt aláírjuk, ilyen az ember ám feltesszük a kérdést, hogy jó-e a FIFA rendszere, valóban szakmaiságot mutat-e a végeredmény, vagy netán szimpátiát, a valóság torzított tükörképét!? Utóbbira szavazunk, ezt pedig meg is indokoljuk Blatter úr! 

Mielőtt nekiállunk, szeretnénk leszögezni pár dolgot! 

- Az embereket az érzelmeik irányítják, befolyásolhatóak vagyunk az érzéseink által. Ezzel nincsen semmi gond, ez így normális, ám egy ilyen díj, szavazás esetében a szimpátia eluralkodása "főben járó bűn"! Hogy a szövetségi kapitányok, csapatkapitányok el tudnak-e vonatkoztatni ettől, komolyan veszik-e a szakma legrangosabb elismerését!? A válaszunk egyértelműen NEM, akinek pedig nem inge, ne vegye magára.

- A cikkben elhangzottak nem Cristiano Ronaldo, vagy éppen Joachim Löw ellen irányulnak, arra próbálok rámutatni, hogy a FIFA jelenlegi rendszere, az Aranylabda szavazás lebonyolítása hibás.

A voksokat ugyebár szakújságírók, szövetségi kapitányok és válogatott csapatkapitányok adják le. A szakújságírók esetében többnyire a szakmaiság játssza a szerepet, s eltudnak vonatkoztatni a szimpátiától, így szavazataikkal valós képet alkotnak. Eddig minden rendben, ám jön az imént említett másik két réteg. Jönnek a voksok, s rengeteg esetben saját nemzet béli játékosok, illetve csapattársak kapják a szavazatokat. Indokoltan, és indokolatlanul egyaránt. Persze véleményről van szó, az emberek véleménye pedig különbözik, ám ahogy ez pár példán is látható...

Íme pár példa az idei voksolás margójára:
Gerardo Martino: 1. Messi, 2. Di Maria, 3. Mascherano.
Cristiano Ronaldo: 1. Ramos, 2. Bale, 3. Benzema.
Lionel Messi: 1. Di Maria, 2. Iniesta, 3. Mascherano.
Vincent Kompany: 1. Courtois, 2. Hazard, 3. Robben.
Joachim Löw: 1. Neuer, 2. Lahm, 3. Schweinsteiger.
Diego Godín: 1. D. Costa, 2. Courtois, 3. Robben.
Bastian Schweinsteiger: 1. Neuer, 2. Lahm, 3. Müller.

Martino mester három honfitársát, míg a végső győztes CR7 három madridi csapattársát rakta az első három helyre, míg Lionel Messi nézetében válogatott béli csapattársa mögött két katalán végzett. Ez még fedheti, tükrözheti is a valóságot, hiszen mindenki másként gondolkozik, ám rámutat a hibára, mely Kompany esetében csúcsosodik. A City belga klasszisa két honfitársát favorizál, ez pedig nagyon nem fedi a szakmaiságot... A listát végignézve láthatjuk, bizony hatalmas szerepet játszik a végeredményben a szimpátia. Ez pedig határozottan rossz! Szerintem! 

Az elmúlt esztendő legjobb edzője szavazás végeredménye:
1.: Löw (36,23%)
2.: Ancelotti (22,06%)
3.: Simeone (19,02%) 

Kiváló szakemberek egytől egyig, ám vajon jogos a sorrend, tényleg Joachim Löw volt a legjobb, azzal, hogy világbajnokságot nyert? Szerintem Simeone sikere sokkal nagyobb, ugyanis BL-döntőig, spanyol bajnoki címre vezette az Atletico Madridot, azt a csapatot, melynek költségvetése sokkalta alacsonyabb az élmezőnyénél, s olyan mezőnyben diadalmaskodott, ahol a Barcelona és a Real Madrid az úr. Simeone és az Atletico Madrid felemelkedése a szememben sokkalta nagyobb munka, mint a Nationalelf világbajnoki címre vezetése. Persze ilyenkor lehet mondani és a FIFA részéről azt is megemlítik, hogy a világbajnokság a mérvadó. Így volt ez anno Fabio Cannavaro esetében is...! kétlem, hogy a mai rendszerben esélye lenne az olasznak, Neuernek sem volt...!

Nem az első eset, hogy saját mottóját meglévő rendszerének köszönhetően szembe köpi a FIFA, Messi és immáron Ronaldo is nyert világbajnokság évében aranylabdát. Kérdés, hogy megérdemelten-e!? Ezt mindenki döntse el maga...

Végezetül pedig az én véleményem, az én sorrendem! Ronaldo teljes joggal kapta meg harmadik aranylabdáját, ugyanis elképesztő évet zárt, Bajnokok Ligáját nyert, s gólrekordok tömegét döntötte meg. A világbajnokságon azonban mondhatni semmit sem mutatott...! Ellenben Neuer világbajnokságot nyert, teljesítménye lenyűgöző volt, ahogyan a Nationalelfben, úgy a Bayern kapujában is. Nem csak kapus, hanem az ötödik védő szerepét is magára vállalja, címeket nyert klubjával, igaz a BL nem jött össze. Kapus nem kaphat aranylabdát!? Jelenleg úgy fest, hogy nem, ez pedig szívfájdalom. Összességében mindkét klasszis megérdemelné az elismerést, nagyon nehéz a döntés.

Ami az én sorrendemet illeti: 1. Neuer, 2. Ronaldo, 3. Ramos

Nem csak a támadókat, a gólok szerzőjét kell elismerni...! Ami pedig Messit illeti, szerintem idén elmaradt az élmezőnytől, nálam Di Maria is megelőzi, így csak ötödik a listán.

Szóval Blatter Úr! El kellene gondolkozni a rendszeren, s jövőre szakmaibb képet festeni, mert lehetne. A végeredmény többnyire a valóságot fedi, ám fedhetné jobban is. Hangsúlyozom, hogy ez egy teljesen szubjektív gondolatmenet volt, lehet ezzel egyetérteni és nem.

Sokszor említettem az írásban a valóságot! Hogy mi a valóság az én olvasatomban, ebben az esetben!? Nos, egyénenként egy szubjektív dolog, mely többnyire egyezik a szakmai véleménnyel, a száraz tényekkel, számokkal.

Őszi Ádám