2015. október 8., csütörtök

MLS: Hatalmas lépést tett a New York Red Bulls

Újabb győzelmével gyakorlatilag megnyerte a keleti konferenciát a New York Red Bulls labdarúgócsapata, vagy inkább helyesebb, hogyha úgy fogalmazunk, hogy ezt már csak ők bukhatják el, sorsuk a saját kezükben. Ezt a Montreal sínylette meg, az Orlando City nagy örömére.  

New York Red Bulls - Montreal Impact 2-1 (2-0)
G: Kljestan (16.-büntető), Sam (39.) ill. Drogba (68.-büntető)
Kiállítás: - ill. Oyongo (15.)

A mérkőzés mindkét csapat számára fontos volt, ám nagyobb tétje a vendégek számára volt. A Didier Drogba által fémjelzett gárda rájátszás béli szereplése ugyanis még közel sem biztos, ezután az eredmény után pedig melegszik a pite, avagy Oyongo kiállítása negyed óra után megpecsételte a Montreal sorsát ezen a találkozón. A piros mellé egy büntető is járt, Kljestan révén így a vezetés is megvolt. Lehetett volna nagyobb is a különbség, ám Kljestan a 29. percben büntetőt rontott. A félidőre két gólos Red Bulls előnnyel mentek a csapatok, a 39. minutumban Sam volt eredményes. A pálya gyakorlatilag felborult, nagyobb előnyt azonban nem tudott kiharcolni a hazai csapat. A Montreal erejéből egy szépítő találatra futotta, Drogba büntetőből volt eredményes, s szerezte meg újabb találatát. Az elefántcsontparti klasszis nyolcadik bajnoki mérkőzésén a nyolcadik gólját szerezte. 

Ami pedig a tabellát illeti, pár gondolat! A New York Red Bulls három fő üldözője elől meglépett, a második DC United hátránya 6 pontos, úgy, hogy az érintett csapatoknál a Red Bulls egy meccsel még mindig kevesebbet játszott. A konferenciagyőzelem elbukásához hatalmas fordulatra lenne szükség. A Montreal pedig így egy pontra maradt üldözőjétől az Orlando City-től, Drogbáéknak még saját kezükben van a sorsuk, de figyelniük kell. Igaz egy meccsel kevesebbet játszottak. Ez az eredmény az Orlando számára volt a lehető legnagyobb ajándék.

Vancouver Whitecaps - FC Dallas 0-0 

Ez lett volna a csúcsfoci!? Hát nem! A felek a konferencia elsőségért játszottak, ám a tét rányomta a bélyegét a mérkőzésre. A mérkőzés előtt második, illetve harmadik pozícióban voltak a felek, mint ismeretes, az első két helyezett az egyenes kieséses szakaszban (rájátszás) erőnyerő lesz. Nos, az egy pont arra elég volt a Dallas számára, hogy a Galaxy-t beérje, s jobb mutatójának köszönhetően megelőzze. Ennek a meccsnek a nagy vesztese a Whitecaps, mely hazai pályán aratott győzelmével az élre ugorhatott volna, így azonban csak harmadik. A Dallas egy meccsel kevesebbet játszott, mint a szóban forgó másik két gárda.

A folytatásban:
okt. 11. 00:00 Colorado Rapids - Montreal Impact

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 22 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 21 gól
3. David Villa (New York City), Keane (Los Angeles Galaxy) – 17 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 16 gól
6. Larin (Orlando City), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 15 gól
8. Martins (Seattle Sounders) – 14 gól
9. Adi (Portland Timbers), Altidore (Toronto FC) - 12 gól
11. Bruin (Houston Dynamo), Dwyer (Sporting Kansas City) – 11 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám

Válaszút és kételyek! - Interjú a Bayer Leverkusen "magyarjával"

Sokan bizonyára még nem találkoztak az ifjú "magyar" tehetség Milan Senic nevével. A 19 esztendős szélső a Bayer Leverkusen utánpótlásában pallérozódik hosszú évek óta, s készül a felnőtt profi karrierre, most pedig a FociClub.hu-nak adott interjút. Kettős állampolgárként (magyar-szerb) nincsen egyszerű helyzetben, nehéz döntéseket kellet és kell meghoznia. Utánpótlás szinten már választott, itt még nincsen akkora tétje egy-egy döntésnek, ám azt, hogy felnőttként melyik nemzet címeres mezét kívánja képviselni, ha eljut odáig, csak egyszer döntheti majd el, onnantól nem lesz visszaút. Milan őszintén és készségesen válaszolt kérdéseinkre, ismerkedjenek meg eddigi pályafutásával, gondolataival, illetve kedvenceivel. 

- Hogyan kerültél ki Németországba, milyen út vezetett Leverkusenbe? 
- A pályafutásomat Szegeden a Tiszo Volánban kezdtem. Úgy kerültem ki Németországba, hogy édesapám kint dolgozott és édesanyámmal utána jöttünk, kiköltöztünk. Egy helyi kiscsapatban kezdtem el focizni, ám ez csak 2-3 hónapig tartott. Az 1. FC Kölnhöz mentem próbaedzésekre, jól ment minden, sokáig jártam oda, de a végén nem vettel fel, mert nem tudtam németül beszelni. Ezek után az osztályfőnököm elvitt a TuS Koblenzhez ahol ő régen profi volt és bemutatott az edzőnek, részt vehettem egy próbaedzésen. Felvettek, fél évet a 97-es csapattal játszottam a második félévet pedig már egy korosztállyal feljebb töltöttem. Egy év után átigazoltam a Leverkusenhez és azóta az u14-es korosztály óta a csapatot erősítem.

- Milyen a pozíciód a csapatban?
- Most éppen nem vagyok elégedett a helyzetemmel, de elbírok vele. Erős riválisaim vannak, de ez csak jó, ösztönöz az edzéseken és a mérkőzéseken egyaránt, hogy jobban teljesítsek 200 százalékon pörögjek.

- A kevés játéklehetőség végett nem gondolkoztál a váltáson, akadnak kérők?
-  Gondolkoztam már a váltáson, de elsősorban a Leverkusenre koncentrálok. Hogy vannak-e kérők azt nem tudom, mert mindent a menedzserem rendez. Ő is azt szeretné, hogy a Leverkusenre koncentráljak és utána, majd meglátjuk mi következik.

- Szerb-magyar kettős állampolgárként hoztál egy döntést, utánpótlás szinten a szerb válogatott mellett tetted le a voksot! Mi döntött déli szomszédunk javára?
- Voltam mindkét nemzeti csapatnál! Azért döntöttem így, mert amikor először a magyar válogatottnál jártam, akkor nem úgy viszonyultak hozzám ahogyan szerbeknél. Mikor a szerbeknél az első alkalommal voltam, egyből úgy viszonyultak hozzám, mintha már régóta velük együtt játszanék és már évek óta ismernénk egymást. Ez alatt nem csak a játékosokat, az edzőket is értem.. A magyaroknál azt mondták, hogy azokkal a sérülésekkel amelyeket már összeszedtem nem fogom sokra vinni. Ezt eddig csak attól a valakitől hallottam, akit most nem kívánok megnevezni. A csapatomnál Leverkusenbe senki nem mondott ilyet, a szerb válogatottnál úgyszintén nem, pedig ők is tudták, hogy akkor kicsit több mint egy évet sérült voltam, de az nem zavarta őket és semmi gondjuk nem volt azzal.

- Milyen most a helyzeted a szerbeknél?
- Elég jó a helyzetem, minden alkalommal hívnak tornákra, barátságos meccsekre. Most éppen készülünk az EB-selejtezőkre, mely október 6-tól -15-ig tart. Az észtekkel, az örményekkel és a csehekkel vagyunk egy csoportban.

- Hatalmas a különbség a szerb és a magyar foci között, mind felépítésében, mind pedig mentalitásában. Sokkalta több tehetség kerül ki déli szomszédunk futballiskoláiból. Nem gondolkoztál még azon, hogy ott nem rúgsz majd bőrbe felnőtt szinten, míg Magyarországon ez másként lehetne? Hanákban kisebb a merítési bázis. Hogyan látod ezt?
- Nagyon nagy különbséget nem látok, csak talán azt, hogy Szerbiában jobban hajtanak. Azt, hogy majd felnőtt szinten Szerbiát, vagy Magyarországot képviselem majd, még van időm eldönteni. Gondolkoztam már sokat, de jelen pillanatban nem ez a legfontosabb. Németországban jó helyen vagyok, most még az utánpótlásban kell bizonyítsak. Jövőre egyanis kiöregedek az utánpótlás korsztályból.

Végezetül pedig egy gyors kvíz egy szavas válaszokkal!
Ki a példaképed? - Ronaldinho
Melyik a kedvenc bajnokságod? - Premier League
Melyik a kedvenc csapatod? - Manchester United
Szerinted ki nyeri a jövő évi kontinenstornát? - Németország
Ki lesz idén a BL-győztes? - Real Madrid
Kinek adnád az aranylabdát? - Cristiano Ronaldo
Kedvenc filmed? - Halálos Iramban 7
Kedvenc ételed? - Lasagne, aranygaluska

Őszi Ádám