2013. december 23., hétfő

Arsenal-Chelsea: Mourinho és csapata ezen az estén megölte a focit! - eredmények, tabella

Az angol labdarúgó-bajnokság (Premier league) 17. fordulójának hétfő esti zárómeccsén a két londoni gigász az Arsenal és a Chelsea feszült egymásnak az Emiratesben. A csúcsfoci elmaradt, ahogy a gólok is, nehéz lenne eldönteni, hogy a játékvezető ténykedése, vagy a csapatok teljesítménye volt pocsékabb. Mourinho és csapata ezen az estén megölte a focit... 

Arsenal - Chelsea 0-0 (0-0)

Zord időjárási körülmények fogadták a csapatokat, a pálya állapota azonban az egész napos megpróbáltatás ellenére kiválónak minősült. José Mourinho igen defenzív középpályát rakott össze, a cél az Arsenal játékának megölése volt, ez az első pillanattól látszott. Sokkal többet birtokolták a labdát a hazaiak, akik sokpasszos játékkal igyekeztek eljutni Cech kapujáig, míg a Chelsea gyors kontrákkal igyekezett gólt szerezni. A 25. percben Sagna adott be a jobb szélről egy labdát, melyre lett is volna érkező, ám Cahill remek ütemben érkezett és szögletre mentett. Két perccel később aztán Ramires fejelhetett a túloldalon, azonban a labda jócskán a kapu felett hagyta el a játékteret.

Egészen fél órát kellett várni az első igazán nagy helyzetre, mely a vendégek előtt adódott a 32. percben. Történt ugyanis, hogy egy gyors ellenakció végén Hazard tálalt Lampard elé, aki kapásból 13 méterről a fölsőlécet lőtte telibe. A hazaiak megzavarodtak, Torres lövését azonban Szczesny hárítani tudta.

Döntő szituáció lehetett volna! Vonatkozik a kijelentés a 36. percre mikor is Mikel szállt bele Arteta lábába nyújtott lábbal, a játékvezető azonban előnyszabályt alkalmazott, melynek végén Walcott lábát húzták ki a büntetőterületen belül. A síp néma maradt, ez is és a Mikel esetet is megúszták a kékek, ugyanis sem sárga, sem pedig piroslap nem villant, Arteta pedig örült, hogy nem törött el a lába.

Egy perccel a vége előtt jött egy újabb gyors kontra, melynek végén Willian kapta a labdát a bal szélen és törhetett kapura, ám lövése igen sutára sikeredett, Szczesny könnyedén szelídítette meg a játékszert. 

Összességében jobban játszott az Arsenal az első félidő során, ám a Chelsea sokkal veszélyesebb volt, ezt mutatja a 2-7-es kapuralövési arány, illetve az, hogy Wenger fiai kaput sem találtak. A csúcsfoci elmaradt!

A folytatásban sem változott a játék képe, az Arsenal irányított, a Chelsea pedig kontrákra épített. Az első említésre való dolog a 63. percben történt, ám ekkor sem a focié volt a főszerep. Az első félidőhöz hasonlóan ismételten Arteta kapott nagyot nyújtott lábbal. A bűnös Ramires sárgát kapott, a megmozdulás igen csak rózsaszín volt azonban. A meccs a továbbiakban nem a fociról szólt, az indulatok elszabadultak, a sárgák röpködtek. A feszültség tapintható volt, lökdösődés és tördelt játék, reklamáló játékosok hemzsegtek a gyepen, mely a Chelsea malmára hajtotta a vizet, hiszen látszott, hogy Mourinho nem nyerni jött, hanem elkerülni a vereséget. A csapatát Mourinho frissítette a hajrára kanyarodva, jött Schürrle és Oscar, ám az ő beállításuk sem változtatott a játék képén.

A 79. percben aztán Giroud kapott remek labdát a bal szélen, ám az előtte adódó remek lehetőségből egy elpuskázott helyzet lett. A vége előtt öt minutummal aztán ismét Giroud volt főszerepben, a francia lábában volt a meccslabda, de ott is maradt. Egy remek centerezés után Cech közreműködésével, de két méterről a kapu fölé pörgött a labda. Fontos momentum volt a 87. perc, ekkor Mourinho levette egyetlen csatárát Torrest, és helyére David Luiz érkezett, ezzel teljesen defenzívvé téve csapatát. A végszó a hazaiaké lehetett volna, ha Sagna fejesét Azpilicueta a gólvonalról ki nem vágta volna.

A pontosztozkodásnak a Liverpool örülhetett, mely ezzel karácsonyi bajnoknak mondhatja magát!

Íme a forduló 17. forduló eredményei:
Liverpool - Cardiff City 3-1
Crystal Palace - Newcastle United 0-3
Fulham - Manchester City 2-4
Manchester United - West Ham 3-1
Stoke City - Aston Villa 2-1
Sunderland - Norwich City 0-0
West Bromwich - Hull City 1-1
Southampton - Tottenham 2-3
Swansea - Everton 1-2

Íme a Premier League állása:
1. Liverpool 36 pont (42-19), 2. Arsenal 36 p. (33-17), 3. Manchester City 35 p.,  4. Chelsea 34 p. (32-18), 5. Everton 34 p. (29-16), 6. Newcastle 30 p. (24-22), 7. Tottenham 30 p. (18-23), 8. Manchester United 28 p.,... 18. Crystal Palace 13 p. (11-27), 19. Fulham 13 p. (17-34), 20. Sunderland 10 p.

Íme a góllövőlista élmezőnye:
1. Suarez (Liverpool) 19 gól
2. Agüero (Manchester City) 13 gól
3. Sturridge (Liverpool) 9 gól
3. Yaya Toure (Manchester City) 9 gól
5. Lukaku (Everton) 8 gól
5. Ramsey (Arsenal) 8 gól
5. Remy (Newcastle) 8 gól
5. Rooney (Manchester United) 8 gól

Őszi Ádám

Szerb válogatott támadóval erősíthet a Lazio

A Canal+ információi szerint előszerződést kötött a Lazio és az FC Nantes csatára Filip Djordjevic, aki után klubja úgy fest egy fityinget sem fog kapni. 

A 26 esztendős nyolcszoros szerb válogatott csatár még 2008-ban szerződött a nyugat-franciaországi városba és annak csapatába a Les Canaris becenévre hallgató gárdába. A 2008-2009-es szezon második felét kezdte meg a gárdával és a bajnokság végén feljutást ünnepelhetett a Ligue 1-be- Egy esztendőnyi küzdelem után a csapat kizuhant, Filip pedig két szezon alatt mindössze 4 gólt szerzett. Ezt követte egy jó, majd egy újabb gyengécske szezon, míg nem tavaly 21 góljával segítette az FC Nantes csapatát az élvonalba jutáshoz. A jelenleg is taposott bajnoki szezonban eddig 19 meccsen 8 gólt jegyez, játékával pedig felkeltette a romai csapat vezetőinek figyelmét, akik kaptak a lehetőségre, miszerint  Djordjevic szerződése a nyáron lejár. A szezont a francia csapatnál fejezi be, majd ingyen költözik az olasz csizmára. Természetesen ha a hír igaz.

Ha a transzfer télen jönne létre abban az esetben egy kis "aprópénzt" zsebre tehetne a Les Canaris, a transfermarkt.de becslése szerint 2,5 milliót ér a támadó játékjoga. Összességéban Filip 161 meccsen lépett pályára a Nantes színeiben, ez idő alatt pedig 61 gólt és 16 gólpasszt jegyzett.

Őszi Ádám