2013. szeptember 21., szombat

La Liga: Pedro triplázott, a Barca ismét gálázott

A spanyol labdarúgó bajnokság (La Liga) 5. fordulójában sem fékezett a Barcelona együttese, mely láthatólag stílusváltáson megy át, ám az áthidaló út, a köztes állapot is nagyon hatékony. A szombat esti áldozat a Vallecano együttese volt, mely meglepően jól játszott, harcolt, végzetét azonban nem tudta elkerülni. 

Rayo Vallecano - Barcelona 0-4 (0-1)
G: - ill. Pedro (33., 47., 72.), Fabregas (80.)

A mérkőzésen teltek, múltak a percek és egyszer csak azt vette észre az ember, hogy bizony a Rayo nem játszik alárendelt szerepet, sőt, olykor ők irányították a játékot, ez azonban csalóka lehet, hiszen láthatóan az új katalán mester stílusváltáson viszi át a csapatot, nagyobb teret enged az ellenfeleknek. A vendégek kapujára a legnagyobb veszélyt első ízben Montoya, a csapat saját védője jelentette, akinek hazaadása centikkel ment el a kapufa előtt, Valdes tekintetét érdemes volt megfigyelni, mikor is a fiatal védőre tekintett. A 33. percben azonban megtört a jég, egy zseniális támadás végén Pedro lőtte ki a hosszú sarkot laposan, az előkésztő szerepkörében Messi tetszelgett. Három perccel később Adriano szabálytalanságát vette észre a játékvezető és jogos büntetőt ítélt a hazaiak javára, a sértett Trashorras azonban kihagyta, vagy fogalmazzunk úgy Valdes kivédte a tizenegyest. Ezzel óriási lehetőséget szalasztott el a Rayo, zárójelben pedig megemlíthetjük, hogy Adriano akár a kiállítás sorsára is juthatott volna, a bíró azonban nem érezte ilyen súlyosnak a helyzetet. 

A második játékrész eleje álomszerű katalán kezdést hozott, ez pedig egyértelműen horroro volt a hazaiaknak. Még két perce sem voltak a felek a pályán, mikor Fabregas bal oldalról laposan passzolt középre, Pedrónak pedig csak a kapuba kellett helyezni a játékszert. A Vallecano próbálkozott, hajtott, nem adta fel a támadás lehetőségét, és bizony több ízben veszélyeztették a Valdes kapuját, aki remek napot fogott ki, nagyon együtt élt a játékkal. A 72. percben aztán láthattunk egy mintatámadást, melynek végén Neymar adta középre a labdát, Perdo pedig megszerezte harmadik találatát. A vendég gólok sora itt nem ért véget, Fabregas volt az utolsó katalán aki betalált a 80. percben kialakítva a végeredményt.

A katalánok ötből öt meccset nyertek és 17-4-es gólaránnyal vezetik a bajnokságot.

Almeria - Levante 2-2 (1-0)
G: Verza (45+2.-büntető), Susa (51.) ill. El Zhar (55.-büntető), Diop (60.)
Kiállítva: Fernandez C. (54.) ill -

Az este másik meccsén az Almeria a Levante együttesét fogadta, a szurkolók pedig nem unatkoztak, esemény volt bőven, igaz a lényeg bő negyedórába dúsítva történt. Az első félői hosszabbításában ugyanis büntetőhöz jutottak a hazaiak, melyet Verza értékesített, így előnnyel mentek a szünetre a hazaiak és a lélektani fölény igen csak az ő kezükbe pottyant, hát még akkor, amikor az 51. percben sikerült az előnyt kettőre növelni. A meccsnek azonban volt egy negatív hőse Fernandez személyében, a hazaiak védője előbb összehozott egy büntetőt, majd egy perc alatt sikerült kiharcolnia, hogy a játékvezető leküldje őt a pályáról. A megítélt tizenegyest Zahar belőtte, majd Diop öt perccel később egyenlített. Több gól nem esett, az Almeria végül örülhetett a döntetlennek.

Korábbi eredmények:
Osasuna - Elche 2-1 (1-0)
Real Sociedad - Málaga 0-0

Őszi Ádám

PL: Javított a Cheslea, városi rivális volt a szenvedő fél

Az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) 5. fordulójának szombati játéknapjának utolsó mérkőzésén egy londoni házi derbire került sor, a Fulham a javításra törekvő Chelsea otthonába látogatott. 

Chelsea - Fulham 2-0 (0-0)
G: Oscar (52.), Mikel (84.) ill. -

Azt követően, hogy az Everton a bajnokságban, a Basel pedig a Bajnokok Ligájában verte meg Jose Mourinho csapatát a mai este folyamán csakis a győzelem volt az elfogadható a londoni kékek számára. A csapat ennek megfelelően kezdett, uralta a játékot, csupán a gól hiányzott. Az első félidőt megúszta a Fulham, melynek szinte momentuma sem volt Cech kapuja előtt. A második játékrészben aztán Oscar szerezte meg a vezető találatot, egy védést követően elé került a labda, melyet pár méterről az üres kapuba kellett bepofoznia. Sokáig úgy tűnt, hogy a nagy fölény és sok próbálkozás ellenére szerény egy gólos győzelmet ünnepelhetnek a meccsre kilátogató fanatikusok, azonban Mikel gondoskodott róla, hogy ez ne így legyen és hat perccel a vége előtt egy akrobatikus mozdulattal végleg eldöntötte a három pont sorsát.

Eto'o kezdőként 64 percet töltött a pályán, helyére Torres érkezett. A mutatott játékkal és csatárai teljesítményével Mourinho nem lehet felhőtlenül boldog, Igen csak csiszolatlan gyémántnak tűnik ez a jelenlegi Chelsea, de tudjuk, a portugál tréner szereti a kihívásokat.

A játéknap korábbi eredményei:
Norwich City – Aston Villa 0-1 
West Ham – Everton 2-3 
West Brom – Sunderland 3-0  
Liverpool – Southampton 0-1  
Newcastle – Hull City 2-3 

Őszi Ádám

PL: Lukaku és Baines a hős, immáron csak az Everton veretlen

Az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) 5. fordulójának szombati játéknapján Londonba a Kalapácsosokhoz látogatott az eddig még veretlen Everton, míg Gera Zoltán csapata a West Brom a sereghajtó Sunderland együttesét fogadta. 

West Ham - Everton 2-3 (1-0)
Gólszerzők: Morrison (31.), Nobel (77.-büntető) ill. Baines (62., 83.), Lukaku (85.)
Kiállítva: Nobele (82.)

Igen fordulatos meccset játszottak a felek az Upton Parkban, ugyanis a találkozó öt gólt hozott, a vendégek pedig két ízben is vesztett helyzetből álltak fel és fordították maguk javára a meccset. Morrison első félidei góljára sokáig nem volt válasz, csak néhány veszélyes próbálkozás, míg nem a 62. percben Baines tudott egalizálni. A meccshőse is lehetett volna Nobel, aki a 77. percben büntetőből ismét vezetést szerzett csapatának, azonban kiállítása miatt negatív hőssé vált. A vendégek egyből büntettek, egy perccel az ominózus kiállítást követően Baines duplája egyenlítést ért, majd pedig két perccel később a kölcsöncsatár Lukaku tette fel csapata teljesítményére a pontot. Ezzel három ponttal távozott az Everton, mely egyedüliként veretlen már csak a ligában, ám veretlensége ellenére csak ötödik a gárda jelenleg, ugyanis három döntetlennel kezdődött a szezon. A hazaiak nagyon bánhatják a végjátékot...

West Brom - Sunderland 3-0 (1-0)
Gólszerzők: Sessegnon (20.), Ridegewell (76.), Amalfitano (90+3.) ill. -

Gere Zoltán még a tartalékok közt szerepel, csapata azonban nélküle is éldegél, szó szerint, hiszen nem volt jó a szezonrajt, azonban a bűn rossz Sunderland nekik sem jelentett gondot és könnyedén három góllal sikerült abszolválni a szezon első győzelmét, melynek köszönhetően elmozdult a csapat a kiesést jelentő helyekről. A Sunderland kilátástalanul rossz formát mutat, ha nem lesz gyors változás, hamarabb a kiesés szélén találhatják majd magukat, mint azt gondolta volna bárki is.

Őszi Ádám

Premier League: Otthon szenvedte el első vereségét a Liverpool, meglopta a szarkákat a Hull

Az angol labdarúgó  bajnokság (Premier League) 5. fordulójának szombati játéknapján a listavezető Liverpool az eddig sötét lóként menetelő Southampton gárdáját fogadtan, míg a Newcastle vendége a Hull City volt, mely nem bizonyult jó vendégnek. 

Liverpool - Southampton 0-1
Gólszerző: - ill- Lovren (53.)

A Szentek eddig igen gólszegény meccseket játszottak, eddigi négy bajnokijukon mindössze négy találat esett, ez a mérleg pedig a mai napon sem változott, öt meccs, öt gól. Ami az eredményt illeti az már sokkal fontosabb, ugyanis a listavezető és remek szezonrajtot produkáló Liverpool hazai környezetben szenvedte el első vereségét. Nem tudott ellenfele fölé nőni és egy kiegyenlített meccsen Lovren 53. percben szerzett találata döntött, melynek köszönhetően a Southampton a több meccs alakulásától függetlenül a felsőházban vert tanyát. A Liverpool pedig minden bizonnyal elveszíti vezető pozícióját, a legnagyobb sansza az Arsenal, Tottenham duónak van a posztra.

Newcastle - Hull City 2-3
Gólszerzők: Remy (10., 44.) ill. Brady (26.), Elmohamady (48.), Aluko (76.)

Tigrisre vadásztak a Szarkák, azonban a "tollasoknak" túl nagy falatot jelentett a "vérmes ragadozó", mely rossz vendégnek bizonyult és egy végletekig kiélezett fordulatokban igen gazdag meccsen idegenből rabolt három bajnoki pontot. Remy úgy tűnt a meccs hőse lesz, duplájának köszönhetően a félidőben 2-1 állt az eredményjelzőn, azonban a második félidőben jött a hideg zuhany és a fordítás. A Newcastle továbbra sem tud a felsőház élcsapatai közé kerülni, sőt ha így folytatják akkor még az a bizonyos felsőház is veszélybe kerülhet. 

Rémy első találata volt a Newcastle 5000. elsőosztályú találata.

Őszi Ádám

La Liga: Megszenvedett egymással a Málaga és a Sociedad

Pénteken a La Liga 5. fordulójának nyitónapján megszerezte első győzelmét az évek óta a kiesés ellen küzdő Osasuna, míg a szombati játéknap első párharcán a Málaga és a Sociedad feszült egymásnak. 

Osasuna - Elche 2-1 (1-0)
Gólszerzők: Armenteros (16.), Riera (48.) ill. Albacar (88.-büntetőből)

Vadócz Krisztián korábbi csapata az újonc Elche gárdáját fogadta hazai pályán és bár hiába játszottak jobban a vendégek, a vezetést a hazai gárda szerezte meg, sőt mi több a második játékrész elején 2-0 állt az eredményjelzőn. Két perccel a rendes játékidő vége előtt büntetőhöz jutottak a vendégek és Albacar révén sikerült is értékesíteni azt. A hosszabbítás percei izgalmas végjátékot hoztak, az Osasuna beszorult és ott lógott a levegőben az a bizonyos egyenlítő gól, mely végül ott is maradt, nem érkezett meg, így megszerezte első győzelmét a pamplónai csapat.

Real Sociedad - Málaga 0-0

A Málaga és a Real Sociedad játéksítusát tekintve két igazán támadó felfogásban játszó gárdát ismerhetett meg a nagyközönség az utóbbi időben, így az egymás elleni párharc jó meccset és sok gólt, izgalmakat ígért. Nos, ebből csak utóbbi valósult meg, izgalom az utolsó pillanatig volt, mindenki várta, hogy talán valamely gárda megszerzi az egyetlen és győztes gólt. Ez azonban nem következett be, így egy viszonylag unalmas mérkőzést követően a hármas sípszó pillanatában 0-0 állt az eredményjelzőn, ez pedig pontosztozkodást jelentett. Ezzel az eredménnyel egyik csapat sem lehet elégedett...

Őszi Ádám