2013. január 28., hétfő

Afrika kupa: Ghána kiütötte Nigert és csoportelsőként továbbrobogott, a másik meccsen nem született döntés így Mali örülhetett

Tegnap megkezdődött az Afrika kupa csoportkörének utolsó harmadik fordulója. Az "A" jelű négyes első helyén a házigazda Dél-Afrika végzett öt ponttal, míg a történelmet író Zöld-fokiak szintén öt ponttal léptek tovább bombameglepetésre, ám gólarányuk egyel rosszabb volt mint a házigazdáé, így a második helyen végeztek. A mai napon a "B" csoport küzdelmeire került sor és még mind a négy válogatottnak megvolt az esélye a továbbjutásra. Az "A" és a "B" csoport azért fontos számunkra, mivel eme két csoport első helyezettjei, a csoportok második helyezettjeivel küzdenek majd meg a negyeddöntőben. A kérdés tehát nem csak az volt, ki lesz a két továbbjutó, hanem az is, milyen párosítások alakulnak ki. 

Kongó csapata remekül kezdte a találkozót, Lualua révén már a 20. másodpercben kapufáig jutottak, majd pedig a kipattanót összeszedő kongói betört a büntetőterületen belülre és szabálytalankodtak vele szembe, így az első percben büntetőt ítélt a játékvezető. A tizenegyes elvégzését a harmadik percig húzták, Mbokani azonban magabiztosan lőtt a kapuba (1-0). Mintha nem is ezen a tornán lettünk volna, a játékosok pörögtek és ennek meglett a túloldaldalon is az eredménye a 14. percben egy alapvonalról visszagurított labdát lőtt a kapuba M. Samassa mintegy hét méterről (1-1). Az első félidőben nem született több találat, a csapatok mind mezőnyben, mind pedig próbálkozások terén kiegyenlített teljesítményt mutattak.

A második játékrész sokkal eseménytelenebbül zajlott, mint az első, az iram erősen leült. A 66. percben Samassa majdnem megszerezte mali és önmaga második találatát, ám lövése centikkel a kapufa mellett pörgött el. Az események is felpörögtek, a túloldalon Mulumbu sarokra tartó lövését tán a torna védésével hárította Samassa. A kongói játékosok több alkalommal is tizenegyest próbáltak eljátszani, ám a bíró nem fújt a sípba teszem hozzá teljes joggal. A 78. percben a csereként beállt Traoré fejelt kapufát, majd pedig 40 másodperccel később Cheick Diabate lőtt kapufát, a mérkőzést simán eldönthette volna Mali csapata. A háló nem rezdült meg többet a meccsen, mely azt jelentette, hogy a döntetlennel Mali lett a csoportmásodik  Kongó pedig búcsúzik. 

Kongói Demokratikus Köztársaság - Mali 1-1 (1-1)
Moses Mabhida Stadion, Durban
Vezette: Djamel Haimoudi
Kongói DK: Kidibaba – Kiritcho, Mongongu, Zakuani, Mpeko – Kaluiytuka (Kanda 79.), Mulumbu, Lualua (Mputu 46.), Makiadi – Dida (Kabangu 86.), Mbokani.
Mali: Samassa – Diawara, Wague, Coulibaly, Tamboura – S. Keita, Sissoko (Traoré 73.), Sow – Samassa (Diabate C. 78.), Diakite (Diarra 87.), Maiga.
Gólszerzők: Mbokani (3.-büntető) ill. M. Samassa (14.)
Sárgalapok: Mulumbu (21.) Makiadi (77.) ill. Keita (32.), Sow (33.), Tamboura (52.), Samassa M (77.), Traoré (85.)

A csoport eddigi meccsein már letükröződött, hogy a kvartett leggyengébb válogatottja Niger együttese, míg Ghána csapatát a szakemberek is a torna egyik esélyesének tartják. A mérkőzés képe ennek megfelelően alakult, a vezetés már meg is volt a 6. percben Gyan révén, majd pedig az előny a 23. percben Atsu duplázta  meg és ezzel gyakorlatilag már ekkor tudni lehetett, hogy Ghána csoportelső lesz, a másik meccsen pedig csak akkor van esélye Kongó csapatának ha nyer. A ghánai mesterlövészek pontosak voltak és eltalálták a kaput számtalanszor, míg nigeri részről kósza lövések érkeztek, melyek kaput sem találtak.

A második játékrész elején Ghána jelezte a mai meccsen ő az úr, négy perc elteltével Boye szerezte meg csapata harmadik találatát (0-3). A folytatásban visszavett a lendületből Ghána, talán a játékosok esze is már a negyeddöntőn járt. Az állás nem változott, ezzel Ghána csoportelső lett.

Niger - Ghána 0-3 (0-2)
Nelson Mandela Bay Stadion, Port Elizabeth
Vezette: Badara Dattai
Niger: Daouda – Kourouma, Dankwae, Chikoto, Mohamed (Kader 60.) – Soumaila, Lancina, Koudize (Issoufou B. 61.),  – Sidibe (Issoufou A. D. 79.), Talatou, Maazou 
Ghána: Dauda – Pantsil, Boye, Vorsah, Afful – Adomah (Asante 63.), Agyemang, Rabiu (Boateng D. O. 73.), Astu – Asamoah, Gyan (Clottey 77.).

Gólszerzők: Gyan (6.), Atsu (23.), Boye (49.)
Sárgalapok: Koudize (21.), Chikoto (25.), Dankwae (51) Soumaila (87.) ill. Agyemang (32.)

A B csoport végeredménye: 1. Ghána 7 pont, 2. Mali 4 pont, 3. Kongói DK 3 pont, 4. Niger 1 pont.

Így tehát kialakult a negyeddöntő két párosítása, az "A" csoport és a "B" csoport első helyezettjei a másodikokkal mérkőzik majd meg. Nevesítve:

Dél-Afrika - Mali
Ghána - Zöld-foki Köztársaság

A sors furcsa fintora, hogy Kongó nem talált legyőzőre, mindhárom meccsét döntetlenre adta, ám ez nem bizonyult elégnek...

Őszi Ádám

Bombahír: Balotelli elbúcsúzott csapattársaitól, hamarosan orvosi vizsgálatra érkezik Milánóba - sajtóhír

A goal.com információi szerint hamarosan pont kerülhet Mario balotelli hosszan elhúzódó átigazolási ügyére. A nem éppen higgadtságáról és jó magaviseletéről elhíresült támadó úgy hírlik már elbúcsúzott manchesteri társaitól és barátaitól, hamarosan pedig átesik az orvosi vizsgálatokon Milánóban. 

Ezen történet elég érdekes, hiszen Berlusconi nemrégiben "rohadt almának" nevezte a támadót, majd pedig bocsánatot kért. Arról nincsenek pontos információk, hogy ez a milánói klubnak mennyi pénzébe kerül, viszont Philippe Mexés az üzlet részese lehet. Balotelli új klubja nem rendelkezik olyan anyagi háttérrel mint a City, így a balhés támadónak jelentős pénzről kell lemondania, hiszen bére kevesebb lesz, ám itt legalább játszhat. Persze csak akkor, ha tud viselkedni, és őt ismerve, nehéz dolga lesz az AC Milan vezetőinek, ha kordában akarják tartani Balhés Balot.

Őszi Ádám

Torino: Erősítés csatár poszton, 19 esztendős belga utánpótlás válogatott érkezett

Dolly Menga neve nem cseng ismerősen a futball köztudatban, viszont megvan rá az esély, hogy pár esztendőn belül komoly neve legyen a fiatalembernek. A még csak 19 esztendős csatárt a Juve városi riválisa a Torino együttese vette magához igaz csak kölcsönbe. 

Menga kettős állampolgársággal bír, ami azt jelenti, hogy felnőttként Belgium, vagy a Kongói DK színeit képviselheti majd. Az ifjú titán eddig Belgiumban élt és nevelőzött, első klubja a Standard Liege volt, kölcsönben pedig a Sint-Trudien együttesében játszott, míg nem 2012-ben leigazolta a Lierse csapata. A belga klubnál pedig úgy döntöttek kölcsön adják a támadót a Torinónak.

Dolly tehetségét jelzi, hogy előbb a belga u19-es válogatott csatára volt, jelenleg pedig már az u21-es csapat kötelékébe tartozik. Jelenlegi becsült piaci értéke 600 ezer euró, ám ez a közeljövőben könnyen lehet, hogy rohamosan emelkedni fog.

Őszi Ádám

Krasnodar: Fiatal korábbi orosz u-válogatott hálóőr Koman új csapattársa

Megelégelte a második számú kapus szerepét Aleksandr Filtsov és elhagyta  a Lomomotiv Moszkva együttesét, abban bízva, hogy Krasnodarban több babér tetem majd számára. 

Koman Vladimir új csapattársa nem véglegesen, csupán kölcsönbe került az orosz klubhoz. A 24 esztendős hálóőr pályafutását az FC Akademiya Tolyatti együttesében kezdte, majd pedig a Togliatti együttesében védett, mikor 2010-ben felfigyelt tehetségére a Lokomotiv és leigazolta. Többnyire a reservers csapatban szerepelt, de olykor pár alkalommal a felnőtt csapatban is védhetett.

Tehetségét jelzi, hogy korábban u21-es orosz válogatott hálóőr volt, kitudja, lehet ez a Krasnodari kitérő jelenti az ugródeszkát pályafutásában.

Őszi Ádám

Atletico Madrid: Sikerült megszerezni a Sporting Lisbon argentin válogatott védőjét

Az Atletico Madrid igen csak jól szerepel a La Ligában, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a csapat második helyezése a tabellán. Nagy fegyvertény, hogy a városi rivális Real Madrid csapata csupán mögöttük van. Igen ám, de mindenki arról beszél, hogy szét akarják szedni az Európa Liga címvédőit a nagy klubok. Úgy tűnik ez nem sikerül... 

Mindenki a távozók nevét tippelgeti és azt, hogy mi lesz a matracosokkal, ha például a csapat egyértelmű vezéregyébisége Falcao távozik. A klub vezetői nyugalomra intik a híveket és nem hogy eladnának, igyekeznek megerősíteni a csapatot, erre kiváló példa Emiliano Insúa érkezése.

Az argentin válogatott védőt nem nyilvános összegért szerezte meg az Atletico a Sporting Lisbon együttesétől. A 24 esztendős védő piaci értéke 10 millió euróra rúg jelenleg, karrierje pedig felfelé ível, ehhez pedig a spanyol klub egy jó ugródeszka lehet ismét.

Insúa több európai nagycsapat kívánságlistáján is szerepelt, viszont már csak múlt időben, ugyanis egy darabig ismét várniuk kell a kérőknek ha meg akarják majd szerezni az argentint. 

A fiatal védő a Boca Juniors és Liverpool csapatában nevelkedett, utóbbiban 2007-2011-ig szerepelt is. kölcsönben megjárta már a török Galatasaray együttesét, a Sporting pedig másfél esztendővel ezelőtt vette meg a Liverpool csapatától.

Őszi Ádám

Liverpool: Húsz esztendős csatártehetségét a sót élvonalba küldte fejlődni a klub

Húsz esztendősen ritkán tud valaki bekerülni egy elit csapat kezdőjébe, hiszen megvannak a rutinos jól bevált támadók. Így van ez jelenleg a Liverpool csapatánál is, viszont a klubnál nem szeretnék ha a tehetségek elsínylődnének, így minél jobb lehetőségeket keresnek nekik. Ezt történt Michael Ngooval a vörösek 20 esztendős csatárával is. 

Ngoo még nem elégé érett ahhoz, hogy a Liverpool első csapatában rendszeres játéklehetőséghez juthasson, ám tehetségével a klub vezetői, szakemberei is tisztában vannak, így látnak benne jövőt. Tehát nem az eladás hanem a kölcsönszerződés mellett döntöttek. Mondhatni igen jó helyre került a fiatal angol támadó, ugyanis a Hearts csapata a skót élvonalban játszik, és bizony ott van lehetőség fejlődni.

Kíváncsian várjuk, a fiatal támadó miként tud beilleszkedni és milyen teljesítmént fog nyújtani új együttesében, abban a csapatban, melyet nemrégiben László Csaba irányított.

Őszi Ádám

Az Arsenal fiatal középpályása erősített a Fulham

Emmaneul Frimpong neve ismerősen csenghet azok számára, akik figyelemmel követik az angol futball történéseit. A kettős állampolgárságú (Ghána, Angol) középpályás, aki eddig a szigetországiak utánpótlás válogatottjában szerepelt a fejlődése érdekében kölcsönbe a Fulhem gárdájához került.  

A felnőtt csapatban több alkalommal játszott már Frimpong, ezen meccsek FA vagy Ligakupa találkozók voltak, és tehetségét bizonyította, viszont látszik, hogy sokat kell még fejlődnie a 21 esztendős játékosnak. Az ágyúsok szakmai stábja ezért is döntött a kölcsönszerződés mellett, így a játékos fejlődhet, a Fulham számára pedig erősítést jelenthet.

Emmanuel piaci értéke egyébként 1,5 millió euróra rúg jelenleg, korábban már a Wolverhampton és a Charlton együttesébe is szerepelt kölcsönjátékosként.

Őszi Ádám

Megvan Casillas helyettese, visszatért a klub korábbi hálóőre, a hétvégi meccsen már a padon ült...

Iker Casillas minimum két hónapos kényszerpihenőre számíthat, így Adan mellé Mourinho azonnal szeretett volna egy megbízható rutinos hálóőrt szerződtetni. Nem nyilvános összegért a Sevilla csapatából visszatért korábbi együtteséhez Diego López. 

A portás pályafutásának aranykorát a Villareal tündöklése alatt élte, majd pedig tavaly a Sevilla csapatába szerződött, ahol csupán 8 meccsen kapott lehetőséget, a klub első számú kapusa Andrés Palop maradt. López korábban a királyi gárda "C" és "B" csapatában 98 mérkőzésen szerepelt, illetve 2005-2007-ig Casillas mögött a felnőtt csapat második számú hálóőre volt és két alakalommal pályára léphetett. 

A hétvégén a Getafe ellen már a padon foglalt helyet, tehát ezúttal is vésztartalék lesz csupán, Mourinho Adan iránti bizalma tovább él, ám a fiatal hálóőrrel is történhet bármi, a klub nyakán pedig három El Clasico és kér BL meccs a Manchester United ellen. Jól jöhet a rutin adott esetben...

Őszi Ádám

A Fenerbahce válogatott csatára kölcsönben a Zaragoza csapatát segíti

Pintér Ádám a Zaragoza magyar válogatott játékosa új csapattársat kapott Henri Bienvenu személyében. A 24 esztendős kameruni válogatott támadó korábban a Young Boys csapatában töltött el egy esztendőt, ezt követően került a török csapathoz, hol nem igazán tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. 

Henri a 2010-2011-es szezont töltötte korábbi svájci csapatánál és ebben a szezonban 55 meccsen 21 alkalommal rezgette meg az ellenfelek hálóját, erre a teljesítményre figyelt fel a Fener, ahol eddig 42 mérkőzésen 15 gólig jutott, ám Kuyt, Sow és Sentürk személyében komoly vetélytársai akadtak.

Ez vezetett odáig, hogy a sárga-fekete klub tulajdonosai úgy döntöttek Bienvenu jobban jár ha kölcsönben a spanyol ligában szerepel. A támadó piaci értéke fél éve még 4 millió euróra rúgott, ám teljesítménye és nélkülözöttsége következtében jelenleg 2,5 millióra taksálja a transfermarkt.hu

Őszi Ádám

Olasz válogatott védővel erősített a Szpartak Moszkva

A téli szünetben az orosz bajnokság ötödik helyén tanyázó Szpartak Moszkva csapata a védelem megerősítésén fáradozik, a klubvezetésnek sikerült megegyeznie a Rubin kazany csapatával Salvatore Bocchettti átigazolását illetően. 

Az ötszörös olasz válogatott védő így ligán belül vált klubot, új moszkvai csapata pedig 5 millió eurót volt kénytelen letenni a matracosok ellen készülő kazanyiak asztalára. Ez az összeg azonban nagyon jónak számít, hiszen a védő becsült piaci értéke 13 millió euróra rúg. Teljesítménye és ára az utóbbi időben folyamatosan emelkedett, így nem csoda, hogy szemet vetett rá a Szpartak.

Az ember valahogy nem az orosz ligában képzel el egy olasz válogatott védőt, ám úgy tűnik Bocchetti remekül érzi magát a Premjer Ligában. A 26 esztendős védő tehát új csapattal és új célokkal vág neki a szezon második felének.

Őszi Ádám

Az idei BL újonc fiatal tehetsége klubbot váltott

A szezont megelőzően ha egy futballban jártas szurkolót megkérdeztünk volna valószínűleg egy Nordsjaelland játékost sem tudott volna mondani, viszont a Bajnokok Ligája csoportkörét követően már elképzelhető, hogy egy-egy név megmaradt a fanatikusok memóriájában.  

Enoch Kofi Adu neve ismerősen csenghet, hiszen a fiatal 22 esztendős ghánai középpályás mind a hat csoportmeccsen kezdőként szerepelt a dán csapatban. Mutatott játéka több klub figyelmét felkeltette, ám a befutó nem egy nagy európai klub lett és nem is egy elitligában szereplő kiscsapat. A kérő a Club Brugge együttese volt és az ajánlat elérte célját, ugyanis Adu még január 25-én a belga klub játékosa lett. Piaci értékét a német transfermarkt.de 1,3 millió euróra becsli, ehhez képest a belgák borsosnak mondható árat fizettek, a Nordsjaelland 2,2 millió euróval lett gazdagabb.

Aki nem ismerné Adu eddigi pályafutását - nem sokan lehetnek akik ismerik - azok számára rövid kis beszámolót rejtegetünk a cikk végére. Pályafutását Adu hazájában a Liberty Professionals FC csapatánál kezdte ifiként 2006-ban 16 esztendősen, tehát viszonylag elég későn. Már ebben az esztendőben bemutatkozott a felnőttek közt. Európába 2008-ba került, méghozzá a francia Nice csapatába, ám arról nincsenek adataink, szerepelt-e a klub színeiben. Eddigi sikerei színhelyére Dániába 2010-ben került és a Nordsjaelland csapatával kupát és bajnokságot is nyert, a csapat alapemberévé vállt, most pedig következhet a belga élvonal az újabb kihívás.

Ami a nemzeti csapatot illeti Adu u17-es válogatott volt 6 alkalommal, azóta nem kerül a nemzeti tizenegy közelébe, ám ami késik, nem múlik... 

Őszi Ádám