2015. október 29., csütörtök

Serie A: A mankóval járó "Öreg Hölgy"!

Bajnoki címvédőként a porban, avagy több regnáló bajnok is pocsék helyzetben van saját ligájában. Angliában a Chelsea, míg Olaszországban a Juventus szereplése vett nem várt negatív forgatókönyvet, de ide sorolhatnánk akár a lengyel élvonalban szereplő Lech Poznant is, mely első pozícióját az utolsóra cserélte, s jelenleg seregható. Most azonban csak az Juve produktumával kívánunk foglalkozni, nézzük mi zajlik Torinóban, ahol elesett az az "Öreg Hölgy" és most mankóval kénytelen járni. 

Egy pillanat erejéig még visszakanyarodunk Londonba, illetve Poznanba, ugyanis ezen két klubnál némileg más a leányzó fekvése, ugyanis keretük és kulcsjátékosaik nem távoztak, így némileg érthetetlen a hatalmas visszaesés, ám a Juventus esetében más a helyzet, s a mélyrepülés teljes mértékben nyárra vezethető vissza.

Az a bizonyos nyár...
Minden futballszerető ember emlékezetében még élénken él a tavalyi Bajnokok Ligája döntője, melyet a Juventus elbukott, ám senki nem gondolta volna, hogy a csapat ilyen messzire jut. Az olasz klubok a modern kori labdarúgásban nem tartoznak a legtehetősebb klubok közé, így sokszor ki vannak szolgáltatva az átigazolási piacon. Vannak olyan ajánlatok, melyre nem lehet nemet mondani, amikor pedig egy játékos megszerzéséről van szó, kinyílik a pénztárca, ám be is zárul, a határ nem a csillagos eget képezi, mint a Manchester City, illetve a Paris Saint-Germain esetében, hogy csak két példát említsünk. A nyár folyamán jelentősen átalakult az "Öreg Hölgy" kerete, ám ezúttal nem lehet azt mondani, hogy ne költött volna a klubvezetés, a megszokottnál sokkalta aktívabb volt a csapat az átigazolási piacon, a legtöbbet költötte játékosigazolásokra a Serie A csapatai közül.

S, hogy mi is történt!? - Távozott a csapat motorja, Andrea Pirlo, a klasszis labdarúgó úgy döntött, hogy az MLS-ben folytatja pályafutását, s nem hosszabbítja meg lejáró szerződését, az európai csúcskarriert felakasztotta a fogasra. Hasonló képen tett Carlos Tevez, igaz Pirloval ellentétben ő hazatért, s immáron a River Plate játékosaként rúgja a bőrt. Ez mindenkit meglepett, ugyanis az argentin klasszis talán élete legjobb szezonján volt túl, csúcsformában hagyta el Európát. Nem csak kettő vezéráldozatot hozott a nyár, meg kell említenünk a Bayern München fosztogató hadjáratát is, Arturo Vidal személyében a bajorok is kivettek egy szemet a gépezetből. Itt még megemlíthetnénk Fernando Llorente távozását, a támadó visszatért Spanyolországba, s a Sevilla címerét képviseli, ám őt aligha nevezhetnénk kulcsjátékosnak. 

Úgy fest, hogy a fent említett három kulcsember távozását nem tudta megfelelően eszközölni a klub, Massimiliano Allegri feje felett pedig gyülekeznek a felhők. Noha csodaszámba ment, hogy végül Paul Pogba nem távozott, a francia teljesítménye is hathatósan visszaesett, az új igazolások pedig nem tudták beváltani a hozzájuk fűzött reményt. Ezidáig... - csak nehogy már késő legyen.

Repültek az eurómilliók, látszatja nincsen...
Ahogyan arról fentebb is beszéltünk már, rég nem látott pénzmennyiséget forgatott a klubvezetés az átépítésbe, ám eddig sok látszatja nincsen a közel 130 millió eurós projektnek. Szokás mondani, hogy jó munkához idő kell, ám kérdés, hogy Massimiliano Allegri megkapja-e ezt az időt, vagy meginog alatta a kispad. Anno egy szinte kész, Conte által kialakított és mondhatni tökélyre fejlesztett csapatot vett át, most itt az ideje megmutatni, hogy saját kútfőből összerakni egy sikercsapatot. A nyáron ennek jegyében zajlott a bevásárlás, érkezett a sokak által csábított Dybala, illetve sikerült megszerezni az Atletico Madrid támadóját, Mario Mandzukicot. Komoly pénzösszeget fizettek ezen felül a Porto braziljáért, Sandro a védelembe érkezett, míg Cuadrado a Fiorentina helyett őket választotta nagy meglepetésre. 

Elesett az "Öreg Hölgy", nem tud felállni
Igaz, mankó segítségével tud járni, ám ez így nagyon kellemetlen...! Jól indult a 2015/16-os szezon, a Lazio ellen elhódította a szuperkupát a Juventus, ám a bajnoki rajtban már nem volt ennyi köszönet. Vereség hazai pályán az Udinese ellenében, majd az AS Roma otthonában is térdre kényszerült a csapat, míg a Chievo elleni hazai találkozón is pontot loptak a vendégek. Ezzel ellentétben a Bajnokok Ligájában remekül indult a csapat, a Manchester City otthonában tudott nyerni csapatmunkával, koncentrációval és roppant akarattal, a sorozatban 2 győzelemmel és egy döntetlennel jól állnak, ám ez a honi bajnokságról nem mondható el. Otthon az újonc Frosinone ellen csak egy döntetlenre futotta, a Napoli vendégeként kikaptak, az idáig aratott 3 győzelem pedig eltörpül a negatívumok mellett. 

Összegezve a Juve a Serie A-ban idén eddig 10 mérkőzést játszott, 3 megnyert, 3 alkalommal döntetlent játszott, 4 pedig már kikapott. Hol van már a Conte féle időszak, amikor ez a vereségszám két szezon alatt nem jött össze...! Túl magasan van a léc, az egyszer biztos, be kell látni, hogy nem megy minden egyről a kettőre. Szerda este például újabb vereség jött a sorban, a Sassuolo mért csapást a Torinóiakra.

Jelenleg az "Öreg Hölgy" a 12. helyen áll az olasz élvonalban, Massimiliano Allegri és csapata előtt nagyon sok munka van még, hogy újra valami tökéleteshez közelit alkossunk. 

Őszi Ádám

MLS rájátszás: Óriási meccsen búcsúzott a címvédő!

Semleges nézői szemmel káprázatosan kezdődött az MLS 2015-ös szezonjának rájátszása, az első találkozón megszületett ugyanis a szezon legszebb gólja és búcsúzott a tavalyi egyik döntős, míg a második találkozó izgalmas, fordulatos gólzáporba torkollott, melynek végén a címvédő is letette a lantot. 

Seattle Sounders - Los Angeles Galaxy 3-2 (2-2)
Helyszín: Seattle, CenteryLink Field: 39537 néző; Vezette: J. Marrufo
Gólszerzők: Dempsey (5.), Valdez (12.), Friberg (73.) ill. Lletget (6.), Zardes (22.)

Fantasztikus hangulat, majdnem 40 ezer néző fogadta a csapatokat, s hazai szempontból parádésan indult a meccs, már az 5. percben vezetést szerzett Dempsey, azt követően, hogy a vendégek kapuvédője Ricketts, s az egyik védő nem értette meg egymást, s hatalmas hibát vétettek. Sokáig azonban nem lehetett ott a mosoly a Seattle szurkolóinak száján, ugyanis egy egész perc sem telt el, amikor a Galaxy  Lletget révén egyenlített. A gólpárbaj folytatódott, a 12. minutumban egy pontrúgást követően újabb vendég védő blamázott hatalmasat, kiengedte volna a labdát, ám mögötte érkezett Valdez, s becsúszva a kapuba sodorta a labdát. Furcsa volt a gólcsend, egészen a 22. minutumig kellett várni az újabb egyenlítő találatra, ekkor Zardes lőtt a hálóba távolról, s bár Frei beleütött, csak feltenni tudta a felsőbe azt. Eztán elzárták a gólcsapot, releváns volt, hogy ilyen ütemben nem folytatódhat a gólgyártás. 

A mindent eldöntő győztes találat a 73. percben született, Friberg kapáslövéséről bizonyára még sokat fognak beszélni a Sounders szurkolói. Halkan megjegyezve, hogy ezúttal is a védelem hibázott, rövid volt a felszabadítás. Nem a védelmekről szólt z a találkozó, a vendégek három bekapott gólja egyaránt a hátsó alakzat számlájára írható. Ennek eredménye pedig az lett, hogy a címvédő búcsúzott, eddig tartott Steven Gerrard első tengerentúli szezonja.

Rájátszás 1. forduló:
DC United - New England Revolution 2-1
Seattle Sounders - Los Angeels Galaxy 3-2
okt. 30. 00:00 Montreal impact - Toronto FC
okt. 30. 03:00 Portland Timbers - Sporting Kansas

Erőnyerő csapatok:
Volumbus Crew, New York Red Bulls, Vancouver Whitecaps, FC Dallas

Őszi Ádám

MLS rájátszás: Hiába az év gólja, kiesett a tavalyi döntős

Éppen hogy véget ért a hétvégén az alapszakasz, már a rájátszással folytatódott az MLS 2015-ös szezonja. A négy erőnyerő csapat ugyanis várja ellenfelét a negyeddöntőben, ahol már oda-visszavágós rendszer dönt a felek között, ám most még a rájátszás első körében egyetlen találkozón dőlt el minden. Noha a New England vezetett, vendéglátója a DC United fordítani tudott, így a washingtoni gárda került a legjobb nyolc közé. 

DC United - New England Revolution 2-1 (1-1)
Helyszín: Washington, Robert F. Kennedy Stadion: 21517 néző; Vezette: M. Geiger
Gólszerzők: Pontius (45.), Rolfe (83.) ill. Agudelo (15.)
Kiállítás: - ill. Jones (90+2.)

Az év legszebb momentumával, s minden bizonnyal a végelszámolásnál legszebbnek választandó góllal indult az idei esztendő rájátszása, avagy a tavalyi finalista, végül a döntőben vereséget szenvedő New England játékosa Agudelo káprázatos gólt ollózott két védő gyűrűjében. Hamar nagy bajba kerülhetett volna a DC United, a vezető vendég találat után ugyanis kis híján követte a második, Hamid azonban ziccert fogva tartotta meccsben csapatát. Az első játékrész végén aztán jött az egyenlítés, lélektanilag egy nagyon fontos pillanatban, egy szabadrúgást követően Pontius bólintott, Schuttleworth pedig már csak kiszedni tudta a labdát a hálóból. 

A második játékrész első fele viszonylag eseménytelenül zajlott, míg nem a 74. percben egy kézre lőtt labda révén büntetőhöz jutottak a hazaiak, ám a megítélt tizenegyest Rolfe a kapufára vágta, így maradt a döntetlen. Javította azonban hibáját a játékos, tíz perccel később a találkozó hajrájában csak a kapuba kellett passzolnia, zseniális kiszolgálást kapva. Az egyenlítő találat a 90. percben érkezett volna, ám Hamid hatalmas bravúrt bemutatva védte meg kapuját a góltól, s itt még nem volt vége. A ráadásban Jones szeretett volna betörni a tizenhatoson belülre, s úgy érzékelte, ellenfele ezt a játékszer kézzel történő megérintésével akadályozta meg, ám a játékvezető sípja néma maradt, a labdarúgó pedig kis híján leharapta a játékvezető fejét, amiért mehetett is zuhanyozni. Érdekes momentum volt a végén, mindenki döntse el maga, hogy a játékvezető belenyúlt-e a meccsbe vagy sem. A videón megtaláljátok az eseménysort, egy azonban biztos, a tavalyi döntős New England kiesett, míg a DC United várhatja negyeddöntő béli ellenfelét.

Rájátszás 1. forduló:
DC United - New England Revolution 2-1
Seattle Sounders - Los Angeels Galaxy 3-2
okt. 30. 00:00 Montreal impact - Toronto FC
okt. 30. 03:00 Portland Timbers - Sporting Kansas

Erőnyerő csapatok:
Volumbus Crew, New York Red Bulls, Vancouver Whitecaps, FC Dallas

Őszi Ádám