2015. szeptember 25., péntek

MLS: Nyilvánosságra hozták a hivatalos fizetési lista!

Nyilvánosságra hozták az MLS-játékosok hivatalos fizetését, a játékosok szakszervezete ezt minden esztendőben megteszi. Így kiderült, hogy mennyit keresnek a tengerentúlra szerződő veterán sztárok, ki a legjobban fizetett labdarúgó és mennyit keres a liga egyetlen magyarja Németh Krisztián, vagy éppen a góllövőlistát vezető Kei Kamara. 

A liga legjobban fizetett játékosa Kaká, a brazil aranylabdás az Orlando City-t erősíti, s nem sokkal keres csak többet, mint a Juventust elhagyó, s Torontóba szerződő Sebastian Giovinco. Magyar forintra átszámítva kicsivel több mint 2 milliárdot tesznek zsebre évente. A legjobban fizetett 15 játékos listáját átnézve láthatjuk, hogy az összes Európából érkező sztár rajta van, talán csak Iraola neve hiányzik, az ő fizetése még Németh Krisztiánénál is elenyészőbb, 200 ezer dollár. 

Az MLS 15 legjobban fizetett labdarúgója 2015-ben:
1. Kaká ($7,167,500) – Orlando City SC, brazil
2. Sebastian Giovinco ($7,115,555) – Toronto FC, olasz
3. Michael Bradley ($6,500,000) – Toronto FC, amerikai
4. Steven Gerrard ($6,332,504) – LA Galaxy, angol
5. Frank Lampard ($6,000,000) – New York City FC, angol
6. Giovani Dos Santos ($5,750,008) – LA Galaxy, mexikói
7. David Villa ($5,610,000) – New York City FC, spanyol
8. Jozy Altidore ($4,750,000) – Toronto FC, amerikai
9. Clint Dempsey ($4,605,941.50) – Seattle Sounders, amerikai
10. Robbie Keane ($4,500,000) – LA Galaxy, ír
11. Jermaine Jones ($3,052,500) – New England Revolution, amerikai
12. Obafemi Martins ($3,000,000) – Seattle Sounders, nigériai
13. Andrea Pirlo ($2,315,694) – New York City FC, olasz
14. Didier Drogba ($2,166,668) – Montreal Impact, elefántcsontparti
15. Pedro Morales ($1,410,900) – Vancouver Whitecaps, chilei

Az MLS egyetlen magyar labdarúgója a Sporting Kansas City gólfelelőse Németh Krisztián éves szinten 250 ezer dollárt, magyar forintra átszámítva 70 milliót tehet zsebre.

A góllövőlistát 21 találattal vezető Kei Kamara a Columbus Crew csatára 400 ezer dollárt keres, közel sem annyit, mint az éljátékosok. Ligaszinten egyébként 23 labdarúgó keres 1 millió dollár felett, ez 280 millió forintnak felel meg.

Ezek a top fizetések Európában is megállnák a helyüket. A világ legjobban fizetett labdarúgója jelenleg Cristiano Ronaldo, a portugál dollárra átszámítva 23 milliót visz haza évente. 

Őszi Ádám

Bundesliga: Javítana a Dortmund, folytatná a Bayern! - előzetes

Nincs megállás, a hét közi fordulót követően hétvégén a 7. karikával folytatódik a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) pontvadászata. A mezőny egyetlen hibátlan csapata a Bayern München idegenben folytatná menetelését, míg a hét közben Hoffenheimben botló Borussia Dortmund hazai pályán javítana. A Wolfsburgra is ráférne egy jó eredmény...! 

A 7. fordulót a hagyományoknak megfelelően  egy péntek esti nyitómérkőzés hozza el a német foci kedvelői számára. Az újonc és ezidáig meglepően jól szereplő Ingolstadt, a roppant hullámzóan futballozó, jó támadójátékkal, ám gyenge védekezéssel ellenálló Köln vendége lesz.

A hét közi fordulóban Lewandowski hathatós vezérletével a Bayern München igen csak letörte a Wolfsburg szarvát, a Farkasok a ligautolsó és nyeretlen, ezidáig a legtöbb gólt kapó Hannovert fogadják. A rekordbajnok idegenbe látogat, ellenfele a 3 győzelemmel és 3 vereséggel álló Mainz lesz. Vajon Lewandowski egy héten belül másodszor is lesújt? Erre is megkapjuk majd a választ. Alsóházi rangadó elé néz az Augsburg és a Szalai Ádámot nélkülöző, ezidáig nyeretlen Hoffenheim, mely szerdán a Dortmund ellenében csent el egy pontot. Mind a Werder Bremen, mind pedig a Leverkusen szurkolói jobb szezonrajttal számoltak, a két csapat most egymás ellenében bizonyíthat, utóbbinál egy vereség esetén akár a kispadi is meginoghat.  A hétközi fordulót megelőzően a Stuttgart és a Mönchengladbach is nyeretlen volt, ám mindkét klub rátalált a helyes útra és megszerezte első győzelmét. A z út azonban valaki számára bezárul, ugyanis egymás ellen játszanak.

A szombati játéknapot este a Hamburg és a Schalke 04 összecsapása zárja, a legutóbbi három körben egyik csapat sem talált legyőzőre. A jobb csapatnak számító gelsenkircheniek utaznak idegenbe, igen jó kis mérkőzésre van kilátás.

Vasárnapra két mérkőzés marad, Dárdai Pál csapata a Hertha BSC a Frankfurt otthonában folytathatja jó szezonrajtját, míg zárásként a Borussia Dortmund mérkőzését tekinthetjük meg, az újonc Darmstadt érkezik a "Sárga Fal" elé.

Péntek:
20:30 1. FC Köln - Ingolstadt (Eurosport 2)


Szombat:15:30 Wolfsburg - Hannover 96

15:30 VfB Stuttgart - Mönchengladbach
15:30 Augsburg - Hoffenheim
15:30 Werder Bremen - Bayer Leverkusen
15:30 Mainz - Bayern München (Eurosport 2)
18:30 Hamburger SV - Schalke 04 (Eurosport 2)


Vasárnap:

15:30 Eintracht Frankfurt - Hertha BSC (Eurosport 2)
17:30 Borussia Dortmund - Darmstadt (Eurosport 2)


Őszi Ádám

Sorsoltak a Magyar Kupában, ellenfelet kapott a Fradi!

Péntek délelőtt megtartották a Magyar Kupa sorsolását, ellenfelet kaptak a sorozatba most bekapcsolódó, a nyáron a nemzetközi porondon érdekelt magyar csapatok. A tét a legjobb 16 közé jutás lesz. A tervek szerint egységesen október 14-én (szerdán) játsszák a mérkőzéseket. 

A legjobb 32 mezőnyének összetétele:
NB I-es csapat: 11 db
NB II-es csapat: 8 db
NB III-as csapat: 8 db
Megyei I-es csapat: 4 db
Megyei III-as csapat: 1 db

A mezőny legérdekesebb tagja a hatodosztályban, azaz a megyei harmadosztályban szereplő Géderlaki KSE, melynek játékosai életük meccsére készülhetnek az élvonalbeli Debrecen ellenében. Igazi futballünnep köszönt a kis településre. Emellett három másik megyei elsőosztályú klub is élvonalbeli csapat ellen készülhet, avagy igen csak jó sorsolást kapott a Ferencváros, az MTK és az Újpest labdarúgócsapata.

A Haladás, Paks, Videoton, Vasas, DVTK ötös is elkerülte az NB II-es csapatokat, számukra NB III-as ellenfeleket húztak, míg a Békéscsaba és a Honvéd NB II-es csapathoz látogat, de nem éppen élmenő együttesekhez. 

Magyar Kupa 3. forduló (Nyolcaddöntőbe jutásért):
Somos SE (NB III.) - Szombathelyi Haladás 
Velence SE-FQL System (megyei I.) - Újpest
Géderlaki KSE (megyei III.) - DVSC
Kisvárda Master Good (NB II) - Békéscsaba
Tiszaújváros (NB III.) - Paks
Nagyecsed RSE (megyei I.) - Ferencváros
Tarr Andráshida SC (NB III.) - Videoton
Nyíregyháza Spartacus FC (NB III.) - Vasas
Soroksár FC (NB II.) - Budapest Honvéd 
Mezőhegyesi SE (megyei I.) - MTK
Kozármisleny (NB III.) - DVTK
Szeged 2011-Grosics Akadémi (NB II.) - FC Ajka (NB II.)
Balmazújváros Kamilla Gyógyfürdő (NB II.) - Soproni VSE (NB II.)
Dunaharaszti MTK (NB III.) - ZTE FC (NB II.)
Dorogi FC (NB III.) - Csákvár (NB II.)
Inter CDF (megyei I.) - III. ker. TVE (NB III.) 

Őszi Ádám