2015. március 25., szerda

Felkészülés: Nigéria kikapott, Kamerun visszatért a helyes útra

A szerdai nap folyamán megkezdődtek a válogatott mérkőzések, azon belül pedig a felkészülési találkozók. Elsősorban az afrikai csapatok voltak szem előtt, gólzáport nem láthatunk, meglepetések azonban születtek. 

Nigéria - Uganda 0-1 (0-0)
G: - ill. Miya (81.)

Nigéria nem jutott ki a februári kontinensviadalra, s továbbra sem megy a csapat szekere, ezúttal hazai pályán szenvedett vereséget a zöld-fehér alakulat Uganda ellenében. A vendég csapat ellenben egyre több meglepetést okoz, Ghána után Nigéria skalpja is a tarsolyban van rövid időn belül. 

Indonézia - Kamerun 0-1 (0-1)
G: - ill. Aboubakar (35.)

Öt döntetlen és egy vereség után ismételten visszatért a győzelem ösvényére Kamerun nemzeti csapata, mely idegenben Indonézia ellen nyert. A győztes találatot, mely egyben az egyetlen volt a mérkőzésen Aboubakar szerezte a Porto fiatal csatára.

Ghána - Namíbia 1-0 (0-0)
G: Baffour (90+4.) ill. -

Az Afrika Kupa fináléjában elszenvedett vereséget követően most játszotta első mérkőzését Ghána, mely nem nyújtott túl meggyőző teljesítményt Namíbia ellen, ám a ráadásban Baffour góljával megnyerte a meccset. Ezen találkozókon nem az eredmény számít, a mutatott játékkal pedig nem lehet elégedett a hazaiak kapitánya.

Grúzia - Málta 2-0 (0-0)
G: Kankava (83.), Qazaishvili (90+2.) ill. -

A grúz futball az utóbbi években elmozdult a sereghajtó nemzetek közül, jó pár ordas meglepetéssel szolgáltak a kvalifikációs sorozatokban, ezúttal pedig hozták a kötelezőt Málta ellen. A találkozó igaz csak a végjátékban dőlt el.

Szvázifüld - Dél-Afrika 1-3 (0-0)
G: Badenhorst (65.) ill. Hlatshwayo (51.), Mnyamane (52.), Masongo (86.)

A 2010-es világbajnokság házigazdája már az Afrika Kupán is roppant tetszetős, szép és nézhető focival rukkolt elő, ám a csapatnak még meg kell tanulnia eredményesnek is lenni, s a megszerzett előnyt nem eladni. A mai meccs jó bizonyosságvolt arra, hogy továbbra is jó úton halad a csapat. Elég volt egy rövidzárlat és a vendég csapat egy perc alatt két gólos előnyt szerzett. Bár a hazaiak visszajöttek a meccsbe, s izgalmasra sikeredett a végjáték, Masongo gólja feltette az i-re a pontot.

Őszi Ádám

Barca: Reményteli hírek Vermaelenről

Ezidáig nem úgy teltek Thomas Vermaelen barcelonai napjai, ahogyan azt a védő elképzelte, ám ott van a fény az alagút végén, áprilisban megtörténhet a várva várt debütálás

Mint ismeretes a belga válogatott középső védő a világbajnokság után szerződött a Nou Campba, háta mögött hagyva az Arsenalt. Karrierje azonban nem várt fordulatot vett, térdsérülése végett elmaradt a debütálás, s azóta is a sérültek listáját erősíti a belga. Mind a klub, mind pedig a játékos kapott már hideget és meleget is a szurkolóktól. 

Roppant hosszú kihagyáson van túl Vermaelen, aki most ismételten edzésbe állhatott, s ha minden a tervek szerint halad, akkor áprilisban bemutatkozhat a katalán közönség előtt. Kérdés, hogy milyen lesz a fogadtatás, s produktuma mennyi idő alatt győzi majd meg a szurkolókat, ha egyáltalán meggyőzi.

Ráadásul a csapatba kerülés sem lesz egyszerű, ugyanis Mascherano és Pique mellett Mathieu is remek formában van.

Őszi Ádám

El Clasico utózönge: CR7 eltiltást kaphat...!

Úgy fest a Spanyol Labdarúgó-szövetség példát kíván statuálni a Real Madrid aranylabdás klasszisával CR7-el, aki utólagos eltiltást is kaphat gólöröme végett. Az ügy igen érzékeny és szigorúnak tűnhet, kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a vége. 

Az európai labdarúgásnak van egy úgynevezett "sötét múltja", ezt igyekeznek visszaszorítani, ám a probléma sokakat aggaszt. A lelátókon helyet kap a rasszizmus, a  nacionalizmus és a szélsőségesség, ez pedig nem helyes.

Mint ismeretes Cristiano Ronaldo a hétvégén gólt szerzett a Npu Campban, majd kézmozdulatokkal hergelte a közönséget, csendre intette a katalán szurkolókat, ezt pedig a zöld asztal mellett ülők nehezményezik. Ángel María Villar a szövetség elnöke így fogalmazott az üggyel kapcsolatban - "Óvatosnak kell lenni az ilyen provokatív megnyilvánulásokkal. Bármi olyasmi, ami agresszivitást válthat ki a nézőkből, vagy csak hergelheti őket, szankciókat vonhat maga után. Pénzbüntetés vagy eltiltás is lehet az ügy vége. Még dolgozunk rajta." 

Mint ismeretes az idei szezonban már emberáldozatot is követelt a szurkolók vandalizmusa, így igen érzékeny pont ez a téma most a La Ligában.

Őszi Ádám

Kaká összeállította álomcsapatát! - Messi kimaradt...

Kaká a modern kori labdarúgás egyik vezéregyénisége. A 2007-ben aranylabdával díjazott brazil játékos a Daily Mail kérésére összeállította álomcsapatát, azon kezdő tizenegyet. A névsorban többnyire visszavonult játékosok, elhalványuló fényű csillagok találhatóak, ám a jelenkort is képviselik páran. 

Az Orlando City 32 esztendős játékosa öt korábbi brazil válogatott társát jelölte a csapatba, a kapuban az AC Milan szurkolók egykori kedvence Dida kapott helyet. A védelem is egészen milánóira sikeredett Cafu, Nesta és Maldini személyével, ám Roberto Carlos kimaradhatatlan volt. A csapatban az irányító posztját a jelenleg is aktívan futballozó Pirlo töltené be, a Juve játékmestere szintén a San Siro közönségének nagy kedvence volt. Zinedine Zidane csapattársaként soha nem lépett pályára, ahogy Iniesta passzait sem kaphatta a pályán, ám ellenük játszott, s nagyon nagy tisztelettel beszél róluk. Szinte elképzelhetetlen egy csapatban Cristiano Ronaldo és Ronaldo, ám Kaká nézeteiben ők a legjobbak, párosukhoz pedig csatlakozik Ronaldinho, a Barca és a Selecao korábbi mágusa...


Őszi Ádám

Calciopoli-botrány! - 443 milliós kártérítést követel a Juventus

Kilenc évnyi bohóckodás, így jellemezte a Calciopoli-botrányt és a körülötte lezajló eseményeket a Juventus korábbi ügyvezető igazgatója Luciano Moggi, akit kedden a legfelső bíróság hivatalosan is felmentett. Itt azonban nincsen vége a történetnek, a Juventus szembe megy az Olasz Labdarúgó-szövetségek (FIGC), s hatalmas 443 millió eurós kártérítést követel. 

A futballvilágot, főként az Olaszországot 2006-ban sokként érte Serie A-ban kialakult helyzet. Mérkőzések elcsalása, bírók lefizetése, egyszóval bundavádak láttak napvilágot. Az Öreg Hölgy két bajnoki címét is elvették, s a Serie B-be száműzték, a klubot megalázták, s mint kiderült az Olasz Labdarúgó-szövetség lukra futott, a Juve pedig kártérítést követel.

Luciano Moggi a hivatalos döntést követően így nyilatkozott - "Kilenc év alatt egyetlen játékvezetőt találtak bűnösnek, aki egyébként nem is csinált semmit. A Calciopoli egy lőszer nélküli fegyver volt, bizonyítékok pedig nem is voltak! Akkor mégis kik voltak részesei a rendszernek, ha mindenkit felmentett a bíróság, és senki ellen sem tudtak bizonyítékokat bemutatni? Kilenc év alatt annyira sikerült rájönniük, hogy minden szabályosan zajlott és senkinek sem volt befolyása az eredményekre." - majd folytatta a gondolatmenetet - "Nem tudom, mi történik majd, de biztos lesz folytatása az ügynek. Ez egy szerencsétlen ügy, kilenc évig bohóckodtunk, és az egész semmiféle eredményt sem hozott. Kilenc év alatt sikerült megállapítani, hogy a bajnokság szabályszerűen zajlott, a játékvezetők szabályszerűen lettek kisorsolva a mérkőzésekre, és egy kívülálló sem befolyásolta a kijelölésüket.”

A közelmúltban a Juve vezetősége döntést hozott, miszerint kártérítési pert indít az  Olasz Labdarúgó-szövetséggel szemben. A tét hatalmas, a zebrák 443 millió eurót követelnek, esélyeiket pedig Luciano Moggi hivatalos felmentése erősíti.

Őszi Ádám

Bendtner mesterhármassal sokkolt az USA ellen

Kedd este javában zajlottak a nemzetközi felkészülési mérkőzések. Az amerikai válogatott hiába vezetett kétszer, Bendtner mesterhármassal sokkolt, míg Gabon Aubemayang duplájával nyert meg egy hét gólos afrikai derbit. Ami pedig a Szigetországot illeti, Skócia behúzta az Észak-Írország elleni rangadót. 

Dánia - USA 3-2 (1-1)
G: Bendtner (33., 83. 90+1.) ill. Altidore (19.), Johannsson (66.)

A találkozó esélyese egyértelműen a hazai csapat volt az oddsmestereknél, s a játék képe ennek megfelelő is volt, Olsen tanítványai uralták a mezőnyt, a tengerentúliaknak pedig maradt a kontrák lehetősége többnyire. Mezőny béli fölény ide vagy oda, Altidore a 19. percben elhelyezte a labdát Andersen kapujába. A válasz sem maradt el, a hazai csapat még az első játékrészben egalizált Bendtner révén. A fordulást követően sem változott lényegesen a játék képe, többet volt a labda a hazaiaknál és többször is kísérleteztek, ám a vendégek számára egy lehetőség is elég volt, a 66. percben Altidore ékpárja Johannsson tudott eredményes lenni. Ez volt azonban a második játékrész első és utolsó amerikai kísérlete, a hazaiak nyomása pedig célbab ért. A 83. percben Bendtner előbb egalizált, majd a ráadásban ismételten betalált a hányattatott sorsú csatár, aki ezzel mesterhármast jegyezve, kisüttette USA legjobbjait. A mémgyárak valószínűleg már izzanak is...

Mali - Gabon 3-4 (1-1)
G: Diakite (5.), Wague (57.), Sakho (82.) ill. Evouna (36.), Aubameyang (63., 65.), Manga (90.)

Gólzáport hozott a két afrikai csapat összecsapása, Az Afrika Kupa csoportkörét követően három döntetlennel búcsúzó Mali bár két ízben is vezetést szerzett, védelme nem volt a helyzet magaslatán, a BVB klasszisának Aubameyangnak a révén gyorsan megfordult a mérkőzés. A villám léptű szélső két percen belül duplázott, s bár Sakho révén még egalizált Mali, a rendes játékrész utolsó percében Manga a gaboni válogatott javára fordította a találkozót. A mérkőzés históriájához az is hozzátartozik, hogy a 84. percben megfogyatkozott a hazai csapat, ám a megítélt büntetőt a vendégek elhibázták. Mali öt meccse nem tudott nyerni, míg Gabon teljesítménye roppant hullámzó.

Skócia - Észak-Írország 1-0 (0-0)
G: Berra (85.) ill. -

A szigetországi válogatottak csatáját Skócia nyerte, az eredmény pedig nem tükrözi a pályán mutatott különbséget. A vendégeknek gyakorlatilag helyzete sem nagyon volt, míg a hazai csapat 16 alkalommal próbálkozott, ebből pedig 9-szer kaput is talált. A hajrára fordulva egy beakadt, az északiaknak nem sikerült kivédekezni a meccset.

Őszi Ádám