2015. január 14., szerda

Dzsudzsák Balázs irány a Serie A!?

Továbbra is slágertéma Dzsudzsák Balázs klubváltása, nem csak hazánkban, hanem az orosz sajtóban is. A Sport Express arról ír, hogy a Dinamo Moszkva szélsője nemsokára távozhat, a befutó pedig az olasz Lazio lehet. 

A tél folyamán a magyar válogatott szélső neve felmerült az Everton és a Liverpool kapcsán, illetve a német bajnokságban a kiesés ellen küzdő Borussia Dortmund háza táján is, ám most mégis úgy fest, hogy a Serie A, azon belül pedig az olasz főváros lehet Dzsudzsák karrierjének fő állomása.

Balázs több ízben is nyilatkozta, hogy kipróbálná magát egy topligában, erre pedig most megnyílhat a lehetőség. A Sport Express informátora szerint a Lazio hamarosan hivatalos ajánlatot tehet, a szándék pedig igen komoly, így nagy az esély arra, hogy a Dinamo Moszkva elveszítse egyik legjobbját. Az üzlet anyagi részéről eddig nem sokat lehet hallani.

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Sorsfordító csere, Kína továbbjutott

Harmadikként a kínai labdarúgó-válogatott biztosította be a helyét az AFC Ázsia-kupa kieséses szakaszában azt követően, hogy Perrin mester cserejátékosának góljával legyőzték az esélyesebbnek számító Üzbegisztánt. 

Kína - Üzbegisztán 2-1 (0-1)
Brisbane, Lang Park: 15349 néző.
Kína: Wang Dalei - Zhang Chengdong (Liu Binbin 81.), Zhang Linpeng, Hang Ren, Jiang Zhipeng - Wu Xi, Zheng Thi, Yu Hai (Hao Junmin 46.), Wu Lei, Fang Mei - Gao Lin (Sun Ke 66.). Vezetőedző: Perrin 
Üzbegisztán: Nesterov - Denisov, Ismailov, Mullajanov (Tukhtakhodjaev 46.), Shorakhmedov - Haydarov, Kapadze, Djeparov (Rashidov 62.), Ahmedov, Tursunov (Hasanov 71.) - Sergeev. Vezetőedző: Kasimov
Gólszerzők: Wu Xi (54.), Sun Ke (68.) ill. Ahmedov (23.)
Sárga: Hang Ren (35.) ill. Mullajanov (18.)
Kiállítás: - ill. -

Kiegyenlített játékot hozott az első félidő, a mérkőzést az üzbégek kezdték némileg támadóbban, ennek a 23. percben meg is lett az eredménye, amikor is Ahmedov szerezte meg a vezetést, ám ezt leszámítva nem jegyezhettünk fel nagy lehetőséget. Némileg meglepő módon a vezetés tudatában ráült az eredményre Kasimov csapata, ám ezt Kína nem tudta kihasználni, voltak kísérletek, ám a kaput sem sikerült eltalálni az első játékrészben, így üzbég előnnyel vonultak a felek az öltözőbe.

A fordulást követően aztán kínai növelte a tempót, az első tíz percben az üzbégek helyzetet sem tudtak kialakítani, ellenben Perrin tanítványai kétszer is kaput találtak, a második pedig már gólt eredményezett, Wu Xi neve került a góllövő rablikába, ami a statisztikákat illeti. A 66. percben Perrin mester páylára küldte cserecsatárát Sun Ket, aki beállását követően két perccel győztes gólt jegyzett.

Győzelmével Kína biztosan ott van a legjobb nyolcban, a csoportelsősséget Észak-Korea ellen harcolhatja ki, míg Szaúd-Arábia és Üzbegisztán egy egymás elleni rangadón dönthet a másik továbbjutó hely sorsáról. Ezen eredmény következtében Észak-Korea biztosan búcsúzik a csoportkör után.

Az B-csoport állása:
1. Kína– 6 pont (3:1)
2. Szaúd-Arábia – 3 pont (4:2)
3. Üzbegisztán – 3 pont (2:2)
4. Észak-Korea – 0 pont (1:5)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
2 gólos:  Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi, Sun Ke (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia)

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Szaúd-Arábia földbe döngölte Észak-Koreát

Bár jól és lendületesen kezdett Észak-Korea az AFC Ázsia-Kupa 2. csoportmeccsén, a végeredmény mégis hatalmas zakó lett Szaúd-Arábia ellen egy rendkívül sok helyzetet hozó mérkőzésen, mely felemás félidőket hozott.  

Észak-Korea - Szaúd-Arábia 1-4 (1-1)
Melbourne, Rectangular Stadion: 12349 néző.
Észak-Korea: Ri Myong - Cha J-H. (Hak Su 61.), Jang K-C, Jang Song, Jo K. - Pak S. (Chol O H. (56.), Jik R., Sim H., Jong -G., Ryang Y. (Won C. 90+1.) - Pak Kwang. Vezetőedző: Tong-sop J.
Szaúd-Arábia: Abdullah - Al Faraj, Hawsawi O., Hawsawi O., Fallatah - Aldossary, Khariri (Jahshan 82.), Al Dawsari, Al Sahlawi (Al Jassim 75.), Al Abed ( Al Muwallad 83.)- Hazazi. Vezetőedző: Olaroui
Gólszerzők: Ryang Y. (11.) ill. Hazazi (37.), Al Sahlawi (52., 54.), Al Abed (20.)
Sárga: Jong I-G. (1.), Sim H. (72.), Won C. (90+4.) ill. -
Kiállítás: Jik R. Y. (76.) ill. -

Gyilkos, mondhatni kamikaze taktikával kezdte meg a találkozót Észak-Korea, ennek pedig meg is lett az eredménye, a 11. percben Pak kapuralövését még védeni tudta Abdullah, ám a kipattanót rossz helyre ütötte, érkezett Ryang  és a kapuba pofozta a játékszert. A gólt követően ahogyan haladtunk előre, úgy vette át az irányítást a szaudiak, előbb kis híján Hazazi egalizált fejjel, majd a 37. percben már nem hibázott a támadó. Egy a középpályán eladott labdából indított kontrát Olaroui csapata, melynek végén Hazazi az ötös sarkáról lőtt a hálóba Ri Myong lábai között laposan.

A fordulást követően aztán mintha más csapatok érkeztek volna meg a gyepre, a koreaiak bennragadtak, míg a szaudiak elképesztő lendületet képviseltek, sorra jöttek a helyzetek és a gólok is. Különösképpen villogott Al Sahlawi, aki előbb az 50. percben fölé fejelt egy nagy lehetőséget, majd az 52. percben egy középre lőtt labdát belsőzött a kapuba, ezzel pedig megszerezve csapatának a vezetést. A gólt követően a nyomás csak fokozódott, két percen belül pedig Al Sahlawi duplázni tudott. A koreai védő, illetve a kapus nem értette meg egymást, előbbi mellbe rúgta a szaudi támadót, akiről szerencsésen pattant a labda maga elé, így csak az üres kapuba kellett passzolnia. Olaroui tanítványai nem elégedtek meg a két gólos előnnyel, sorra jöttek a nagyobbnál nagyobb helyzetek és a kihagyott ziccerek, Hazazi, Dawsari és Al Sahlawi is hatalmas lehetőséget hagyott ki, utóbbi ráadásul egy az egyben rontott, elszalasztva így a mesterhármas lehetőségét. A 77. percben aztán újra rezgett a háló, előbb felsőlécen csapódott a labda, majd az egyik koreai védő kezét érintette, így büntető következhetett. A labda mögé Abed állt, ám lövésébe beleért Ri Myong, aki a kapufára ütötte a labdát, mely végigcsorgott a gólvonalon és a túlsó kapufát is megstukkolta, ekkor érkezett becsúszva a végrehajtó és a hálóba pofozta a játékszert. A tizenegyes mellé ráadásul kiállítás is járt Jik R. Y-nek. Arról, hogy ne legyen még nagyobb a kiütés Ri Myong gondoskodott, a meccs végén pedig Abdullah is bemutathatott egy hatalmas védést. A végén még az indulatok is elszabadultak, volt egy kis kakaskodás, majd a spori véget vetett a találkozónak.

Az B-csoport állása:
1. Kína – 3 pont (1:0)
2. Üzbegisztán – 3 pont (1:0)
3. Szaúd-Arábia – 3 pont (4:2)
4. Észak-Korea – 0 pont (1:5)

Még a második fordulóban: Kína - Üzbegisztán

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
2 gólos:  Al Hajeri, Khalil (Egyesült Arab Emirátusok), Al Sahlawi (Szaúd-Arábia)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev (Üzbegisztán), Yu Hai (Kína), Endo, Okazaki, Honda, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia)

Őszi Ádám

Francia Ligakupa: Ibrahimovic mellel "lőtte" az elődöntőbe a PSG-t

Két hely immáron elkelt a Francia Ligakupa idei kiírásának elődöntőiben, a Bastia után a Paris Saint-Germain is továbbjutott. Mindkét kedd esti mérkőzésen forrotta a hangulat, előbbin két pirosat is kiosztott a bíró, míg utóbbin játékmegszakítással tarkított közjáték volt a műsoron Inrahimovic találatát követően. 

St.-Etienne - PSG 0-1 (0-0)
G: - ill. Ibrahimovic (72.)

Meglehetősen visszafogott teljesítménnyel rukkoltak elő a felek, a St.-Etienne pedig a hazai pályához képest nem vállalt túl sokat, erre pedig ráfizetett. A mérkőzés egyetlen találatára a 72. percig kellett várni, ekkor Ibrahimovic egy remek beadást mellel tett a kapuba, s bár Ruffier beleért a labdába és kiütötte, a játékszer már teljes terjedelmében áthaladt a gólvonalon. A találat és a játékvezetők döntése borzolta a kedélyeket, a Stade Geoffroy-Guichard közönsége nem bírta idegekkel, s különféle tárgyak repültek a pályára, melynek következtében a játékvezető beszüntette a mérkőzést, egy ízben pedig úgy tűnt Christophe Galtier hívja le játékosait. Hosszadalmas közjáték és szünet után aztán folytatódhatott a találkozó, a hazaiak kétszer is közel voltak az egyenlítéshez, ám ez elmaradt. 

Bastia - Rennes 3-1 (0-1)
G: Squillaci (47.), Danze (71.-öngól), Cisse (90.) ill. Armand (12.)
Kiállítva: - ill. Kondarsen (65.), Lenjani (76.)

Hétvégén sokkolta a futballvilágot a Bastia, mely két gólos hátrányból hintett négyet a PSG-nek a francia pontvadászat soros fordulójában. A sikersorozat a Rennes ellen is folytatódott, Ghislain Printant tanítványai immáron elődöntősnek mondhatják magukat. A mérkőzés elején Armand révén a vendégek szereztek vezetést, azonban a fordulást követően egyből sikerült egyenlíteni, majd  25 perccel a vége előtt tíz emberre fogyatkoztak a vendégek. ha ez még nem lett volna elég, Danze öngólt vétett, ezzel pedig már a Bastia vezetett. Lenjani szabálytalansága révén a 76. percben még tovább fogyatkozott a Rennes, mely végül hármat kapott és kiesett.

A szerdai folytatásban:
17:00 AS Monaco - Guingamp
21:00 Lille - Nantes

Őszi Ádám

Jovetic megdöbbentő éttermi számlát kapott

Egyedülálló meglepetésben részesült Sztevan Jovetic az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Manchester City támadója. A montenegrói gólfelelős nem minden napi éttermi kontót kapott a kezébe Londonban.  

Jak's bár pincére Basri (derül ki a számlából) minden bizonnyal hatalmas Liverpool szurkoló, ugyanis a következő szöveg olvasható a kontóra ütve - "Kérlek, soha többet ne szerezz gólt a Liverpool ellen" - majd az összeg 0.00 fontról.

A kérés nem alaptalan, ugyanis Jovetic a szezon elején duplát hintett Mignolet kapujába, melynek köszönhetően a Polgárok 3:1-re legyőzték a vörösöket.

A számla ott figyel a csatár Instagram-oldalára, három smiley társaságában.

Őszi Ádám