2013. október 17., csütörtök

Real Madrid: négy látványterv az új stadionra - fotók

Új arénát fog kapni a világ legsikeresebb együttese a Real Madrid, melynek jelenlegi otthona a Santiago Bernabeu stadion, mely 1947 telén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A stadiont korábban Estadio Chamartín névvel illették, ám nyolc esztendő után átnevezték és a mai napig a klub egykori legendájának nevét őrzi. Azonban elképzelhető, hogy nem csak új létesítményt kapnak a királyiak, hanem a stadion is átneveződik, mely már most sokakban óriási ellenszenvet és felháborodást váltott ki.

A pályázat jelenlegi szakaszában immáron csak négy ötlet, makett áll talpon, ezeket a lent látható képeken megtekinthetik. A beruházás körülbelül 400 millió euróba kerül majd ( négy Bale ára), míg előreláthatóan 80-95 ezer közötti kapacitással bír majd. Így lehet kisebb és nagyobb is a jelenleginél, melyben 85 ezer néző foglalhat helyet. A végső győztes kilétére már nem kell sokat várni, még az év vége előtt kihirdetik azt.

Íme a négy terv:






Francia válogatott védővel erősített a Milan - hivatalos

Adil Rami becsülete kitelt a Valencia együttesénél, így már most szezon közben megköttetett a megállapodás, mely szerint a 27 esztendős francia középső védő az AC Milan játékosa lesz januártól.c

A francia válogatott játékost nemes egyszerűséggel kitette a Valencia vezérkara a keretből, miután nyíltan kritizálta  Miroslav Djukic vezetőedzőt és csapattársait. Az esetért pénzbírsággal is sújtották Ramit, akinek sokáig nem kellett keresgélnie, a milánóiak egyből kaptak az "olcsónak" tűnő lehetőségre.

A megállapodás értelmében szilveszterkor mikor éjfélt üt az óra, attól a pillanattól a szezon végéig  kölcsönben szerepel a francia új csapatánál és amennyiben beválik, élhet opciós jogával az AC Milan vezetősége. Arról nem tudni, hogy mit foglaltak az opciós jogba, de minden bizonnyal jóval kevesebbet, mint a játékos piaci értéke, mely 8 millió euróra rúg. 

Rami kiélvezheti a "szünetet", végre a lelátóról, vagy a tv-ben nézheti a jobbnál jobb meccseket és hódolhat legjobb hobbinak két és fél hónapon át. A viccet félre téve, attól hogy nem lép pályára tétmeccseken igen jó formában kell majd tartania magát, hogy Milánóban meggyőzze Allegrit, amennyiben még ő lesz a vezetőedző.

Őszi Ádám

Olasz válogatott középpályásnak udvarol az Inter

Jól megy a bajnokságban az Inter szekere, igazán jó csapat állt össze, azonban változtatásokra mindig van szükség, na meg persze van még hova fejlődni. Korábban és most is képben van Dzsudzsák Balázs, akit a télen ismét megpróbálhat megszerezni a milánói csapat, azonban lehet van egy olcsóbb és jobb megoldás. 

A Goal.com arról számolt, hogy Walter Mazzarri a kék-feketék vezetőedzője hazacsábítaná a nyáron Angliába távozó Emanuele Giaccherinit, aki igazán melléfogott a csapatválasztással, hiszen a Sunderland jelenleg nyeretlenül toronymagasan a Premier League sereghajtója. 

A jobb oldali szélső a nyáron két esztendő és 40 lejátszott meccs után hagyta el a Juventust, ahol Conte mester többnyire csereként számított rá, ez pedig nem elégítette ki Giaccherini vágyait, ő stabil kezdő szeretett volna lenni. A Sunderland csapatában ezzel nincsen gond, sőt 6 meccsen 2 ízben az ellenfelek hálóját is megrezgette, azonban ez kevés volt ahhoz, hogy behívót kapjon Prandelli kerethirdetésekor.

A transfermarkt.de legutóbbi becslése szerint 7,5 millió eurót és a 28 esztendős játékos, aki minden bizonnyal nem így tervezte angliai karrierjét. Félreértés azonban ne essék, Emanuele még nem jelezte távozási szándékát. Szerződése 2017-ig szól, az Inter könnyebben vásárolhatja ki őt mind Dzsudzsákot Moszkvából.

Őszi Ádám

PSV-játékos iránt érdeklődik a Fiorentina

A Gazzetta dello Sport beszámolója szerint a Fiorentina igen csak komoly szándékkal szaglászik Eindhovenben, méghozzá a PSV háza táján. Transzfer a láthatáron? 

A kiszemelt nem más, mint a 27 esztendős Ola Toivonen, akinek szerződése jövő nyáron lejár, így ha pénzzé szeretné tenni svéd játékosát Dzsudzsák korábbi klubja, akkor a télen cselekedniük kell. Erre a lehetőségre csaphatnak le a "violák", akik minden áron támadóval szeretnék erősíteni keretüket.

A transfermadt.de jelenleg 6,5 millió euróra taksálja a hórihorgas 192 centiméter magas támadó árát, ám a lejáró szerződés miatt ez jócskán csökkenhet, így áron alul vehet kiváló támadót az olasz klub. 

Apropó! Kiváló? Nos, a jelenlegi statisztikák nem erről árulkodnak, ugyanis Ola többnyire csereként lép pályára és 12 meccsen 551 játékperc alatt csupán egyetlen egy gólt tudott összeszorgoskodni. Nem volt ez mindig így, azonban már a tavalyi szezon sem volt az igazi, akkor 7 gólig jutott a svéd. Azonban ha még jobban hátratekintünk a 2011/2012-es szezonban 26 gólt jegyzett. Úgy tűnik Toivonen beleszürkült az eindhoveni hétköznapokba, kitudja, egy környezetváltás lehet ismét kihozná belőle a jelenleg szunnyadó gólzsákot.

Őszi Ádám

A magyar női labdarúgás helyzetképe - Török Gábor

A FociClub.hu felkeresésére Török Gábor a MLSZ női bizottságának az elnöke igen bő látképet adott arról, miként fest jelenleg hazánkban a női labdarúgás helyzete és annak megítélése. A  42 esztendős politológus beszélt arról, miért is vágott bele a politika mellett ebbe az új szerepkörbe, illetve milyen tervekkel állt elő az újonnan felállított bizottság. Beszélt a jelenlegi helyzetről és reális látképet adott a válogatott jövőjét illetően. Cél a fejlődés és az elfogadtatás! 

- Doktor úr, mint az ország egyik legismertebb politológusa, mi, vagyis inkább ki vezette be Önt, a Magyar Labdarúgó-szövetség irányításába?
- Előbb fertőzött meg a foci, mint a politika, gyerekkorom alapvetően a labdáról szólt, később sportújságíróként is dolgoztam pár évig, szóval ezt a társadalmi szerepvállalást inkább egy boldog visszatérésnek élem meg, mint valami egészen újnak. Arról nem is beszélve, hogy – miként ezt ezekben a napokban is látjuk – a foci nálunk nem csupán a pályán történtek miatt érdekes, egy politikai elemző itt is sok tanulságos tapasztalattal gazdagodhat.

- Volt valamilyen határozott célja, amikor bekerült az MLSZ vérkeringésébe? Már ekkor szerepelt terveiben a női szakág, ha nem is úgy mond felvirágoztatása, de mindenképp versenyképessé tétele, nézőcsalogatóvá válása?
- Aki szereti az amatőr focit, és akiben vannak fenntartások a férfi profi labdarúgás világával szemben, annak ideális terep a mai magyar női foci. Itt lelkes amatőrökkel, csupaszív emberekkel lehet találkozni, a pályán és a pályán kívül is, nekem ezzel a közeggel sokkal könnyebb azonosulni. Ráadásul a női labdarúgásnak egy macsó világban társadalmi üzenete is van, legalább annyira szól számomra ez a munka az előítéletek elleni küzdelemről és a nők megbecsüléséről, tiszteletéről, mint arról, amit rejtélyesen sportszakmai kérdésnek szoktak nevezni.

- Ha már a terveknél járunk. Milyen rövid, illetve hosszú távú stratégiával rendelkeznek, az elkövetkezendő időszakra?
- Alapvetően két célunk van: egyrészt szeretnénk ismertebbé, láthatóbbá és kedveltebbé tenni a női focit idehaza, másrészt pedig arra törekszünk, hogy szélesítsük, bővítsük, tömegesítsük a szakágat. Körülbelül fél éve dolgozik az új női bizottság, megítélésem szerint mindkét területen sikerült már valamelyest előrelépnünk. A hazai bajnokság névadó szponzort kapott, a mérkőzésekről a sportnapilapban rendszeresen lehet olvasni, az egyik sporttelevízió pedig összefoglalókat sugároz a fordulókról. Az alapok szélesítésében pedig – ahogy ez szerte Európában megfigyelhető - a férfi klubok segítségét kértük: ettől az évtől minden NB I-es férfi klub indított leány U15-ös csapatot, jövőre jönnek az NB II-esek is, felmenő rendszerben. Pár év múlva ezzel elérhetővé válik, hogy az ország minden pontján lehet majd a közelben női csapatot találni.

- Hova sorolná be a női labdarúgásunkat? Milyen ívben van a honi helyzet? Köztudott, hogy a korábbi dicső skandináv sikerek leáldozóban vannak, a dél-európai, szabadjon úgy mondani, latinos foci kezd hódítani, a kontinensen. Milyen úton jár Vágó Attila csapata?
- Jelenleg az európai középmezőnyben vagyunk, de nagyon sok helyen kezdtek el intenzívebben foglalkozni a szakággal, ha nem törődnénk a korábbiaknál többet a női focival, könnyen átléphetnének rajtunk akár azok is, akiket korábban biztosan vertünk. Az MLSZ által megfogalmazott cél az, hogy az évtized végéig legyen esélyünk kijutni a válogatottal egy világ- vagy Európa-bajnokságra. Óriási eredmény lenne.

- Az elmúlt bő három hónapban sok válogatott esemény volt – Balaton-kupa, Algarve kupa, világverseny-selejtezők, barátságos mérkőzések – ezeken jól szerepeltek a mieink. Ön hogyan értékeli a nemzeti csapatok fejlődését, illetve Kanada reális cél lehet?
- Nem, Kanada nem reális cél, ezt ki kell mondani. A világbajnoki selejtező csoportunkban a franciák fényévekre vannak tőlünk, a finnek szintén lényegesen előttünk járnak, s már az is bravúr lenne, ha Ausztriát le tudnánk győzni. Bugária és Kazahsztán ellen ugyanakkor elvárható a siker. Az eredményesség természetesen fontos, de engem most még jobban érdekel a perspektíva: hogy amit teszünk, abban benne van-e az előrelépés lehetősége.

- A férfiaknál van második számú európai sorozat, az Európa Liga, a hölgyeknél van-e tudomása, hogy az UEFA tervezi-e egy ilyen beindítását, ezzel is növelve a női foci népszerűségét?
- Nem tudok ilyenről, de regionális kezdeményezések vannak, talán előbb-utóbb a magyar kupagyőztesnek vagy a bajnoki ezüstérmesnek is lesz lehetősége nemzetközi tétmérkőzéseket játszani.

- Nagyon sok fiatalnak adnak lehetőséget a csapatok a honi bajnokságban, milyen stratégiát dolgoztak ki az elkövetkezendő öt évre, amivel megnövelhetik a futball-pályát választó lányok számát?
- Mint említettem, én a férfi klubok bevonásában, meggyőzésében, ösztönzésében hiszek. Ha ők meglátják a fantáziát a női fociban, megszeretik ezt a világot, energiát áldoznak arra, hogy foglalkozzanak a lányokkal, nem csupán papíron lesz látványos a tömegesítés.

- A nézőszám az egyik dolog, amiben le vagyunk maradva, milyen tervekkel, elképzelésekkel készül a bizottság, hogy kedvet kapjanak a családok a mérkőzésekhez?
- A nézőszám növekedése szerintem inkább következmény lehet: ha sikeres a program, ha többekhez jut el a női foci üzenete, ha tömegesen jönnek a lányok, ha a színvonal és az eredményesség is javul, valószínűleg többen lesznek a lelátókon is. Ma azonban még nem ez a legnagyobb problémánk: előbb az előítéletekkel kell megküzdeni, a falakat kell lebontani, hogy a női foci egyáltalán elismertethesse magát. A foci ma – a politikához hasonlóan - a férfiak játéka Magyarországon, egyelőre annak is örülnék, ha egyre kevesebben tartanák érthetetlennek, hogyan kerül ez a két szó, a foci és a nő egymás mellé.

Őszi Ádám

Hat hétre harcképtelenné vált a Bayern szélsője

Xherdan Shaqiri a Bayern München jobb oldali szélsője hosszú időre kidőlt a sorból, miután sérülést szenvedett hazája Albánia elleni világbajnoki selejtezőmérkőzés még múlt pénteken. 

A svájci játékos visszatérve Münchenbe részletes orvosi vizsgálatok alá vetette magát, ahol is az orvosok súlyos combsérülést diagnosztizáltak, melynek felépülési ideje jó pár hetet vesz igénybe. Az elsődleges becslések szerint legkorábban hat hét múlva lehet harcképes Shaqiri, aki így nagyon fontos bajnoki és Bajnokok Ligája meccsekről hiányozhat. 

Guardiola tehát november végén, de inkább december elején számíthat újra játékosára, akinek nem jött jókor a sérülés, hiszen nem mondhatja el magáról, hogy feltétlen kezdőember lenne a spanyol szakvezetőnél, azonban a rotációs rendszer szépsége miatt jócskán kap bizonyítási lehetőséget.

Shaqiri lassan másfél esztendeje került a Basel csapatától a német rekordbajnokhoz, ahol nagyon sokat fejlődött ez idő alatt és fantasztikus sikereknek lehetett részese. Piaci értéke ez idő alatt 12 millió euróról 20-ra nőtt. Oroszlánrészt vállalt abban, hogy Svájc kijusson Brazíliába.

Őszi Ádám

Romário: Neymar, és a vb esélyek

Romário az élő brazil legenda az O Dia-nak adott nyilatkozatában arról beszélt, miként vélekedik az új brazil csodagyerekről, aki nemmás, mint Neymar, illetve miként látja hazája világbajnoki esélyeit és kiket tart favoritoknak a jövő esztendőben kezdődő világversenyen. 

Mint köztudott, a 47 esztendős Romário ami a szívén az a száján típusú ember és mikor kell, vagy úgy érzi, bizony igen kemény kritikával szokta illetni honfitársait. Ez azonban most elmaradt, valamit a brazil csillag is lát, érez. - "Neymar jól játszik, és óriási sztár lesz a jövőben, de túl korai még hozzám hasonlítani. Ugyanakkor ha továbbra is ezen a szinten futballozik, akkor ki tudja, talán karrierje befejeztével azt lehet mondani, hogy jobb nálam. Most nem."

"Világbajnoki cím hatodjára? Remélem. Ha a Konföderációs Kupa előtt kérdeztetek volna, azt mondtam volna, hogy nem nyerünk, mert a csapat nagyon rosszul játszott."

"Scolarinak sikerült az elképzeléseit a játékosok felé közvetíteni, és megértik, mit akar. Most Brazíliát, Németországot, Argentínát és Spanyolországot tekintem favoritnak." 

Ha netán valaki nem lenne tisztában Romario kvalitásaival, elért sikereivel, annak elmondjuk, hogy szinte mindent megnyert, amit egy labdarúgó megnyerhet, vb győzelmet ünnepelhetett Brazíliával és Európában is fantasztikus karriert futott be a PSV, illetve a Barcelona színeiben. A vitrinjéből egy valami hiányzik, az pedig az Aranylabda. Az egész futballtársadalom elismerően tekint rá, maga Diego Maradona mondta róla - "Hihetetlen befejezőember, nem láttam még hozzá hasonlót, gondolkodás nélkül beválasztanám az álomcsapatomba." 

Őszi Ádám

Dzsudzsák a kelendő, avagy újabb olasz sztárcsapat versenghet a kegyeiért

Egy olasz lap, melynek címe La Stampa arról hivatott beszámolni, hogy a Juventus minden követ megmozgat majd télen, hogy egy szélső középpályást igazoljon. Antonio Conte mester konkrét elképzelésekkel rendelkezik, noteszéban pedig három név szerepel.  

A beszámoló szerint a potenciális jelölt az újgazdag francia sztárklub a PSG játékosa  Jérémy Ménez, aki klubcsapata mellett a francia válogatottat is erősíti. A noteszka második sorát Jeremain Lens neve foglalja el, aki jelenleg a Dinamo Kijev együttesében rúgja a bőrt. A harmadik játékos pedig nem más, mint Dzsudzsák Balázs a magyar válogatott "kiválósága", a Dinamo Moszkva labdarúgója. A híreket az is alátámasztja, hogy a Juventus sportigazgatója, Fabio Paratici a helyszínen tekintette meg a franciák vb-selejtezőjét, míg a holland-magyar meccsen egyszerre ütött két legyet, mindkét kiszemeltet láthatta Lens és Balázs személyében. 

Ami a piaci értékeket illeti a három játékos esetében, a transfermarkt.de becslései szerint a következő:
Dzsudzsák Balás (Dinamo Moszkva) 13 millió euró, illetve 2015-ig érvényes szerződés
Jérémy Ménez (PSG) 19 millió euró, ám szerződése 2014-ben lejár
Jeremain Lens (Dinamo Kijev) 9 millió euró és egy  2017-ig szoló szerződés

A La Stampa arról hivatott írni, hogy a körülményeket figyelembe véve a magyar középpályást lenne a legnehezebb megszerezni, ami a dolog anyagi részét illeti, ugyanis a Dinamo ennél többet kér érte. A sajtóban korábban olvashattuk, hogy a nyáron az Inter már tett ajánlatot, melyet 10-13 millió euró közé mértek be, ám ez nem bizonyult elégnek.

A történet nagyon egyszerű, Dzsudzsák Balázs közel nem ér annyit, amennyit az oroszok kapni szeretnének érte, úgy érezzük a magyar fiú igen csak túl van értékelve. Anno Hollandiában a PSV színeiben fantasztikusan focizott, ő volt a közönség kedvence, ám mióta belevágott az orosz kalandba mintha elfelejtett volna focizni. Hiányzik a futball iránti szeretet és alázat, számunkra ez jön le. Balázs elkényelmesedett, illetve nem fekszik neki az orosz stílus.

Ettől függetlenül úgy tűnik, hogy a télen akár olasz háború is kitörhet a magyar játékosért, hiszen a Juve mellett köztudott, hogy az Inter is szeretne újra próbálkozni. 

Őszi Ádám