2014. december 18., csütörtök

Meglepetés: Argentínában nem Messi lett az év labdarúgója

Nyolc esztendő után először nem Lionel Messi kapta az Olimpia de Plata díjat, az elismerést, melyet minden esztendőben a legjobb külföldön játszó argentin labdarúgó kap. 

A szakírók idén a Manchester United középpályását Ángel Di Maríát tartották a legjobbnak. A 26 esztendős klasszis a Real Madrid színeiben Bajnokok Ligája győzelmet ünnepelhetett, míg  argentin válogatottal világbajnoki ezüstérmet szerzett. Érdekesség, hogy míg hazájában Di Maria lett a legjobb, Európában az Aranylabdáért folyó harc végső szakaszába nem került be, míg Messi igen.

Messi 2005 óta egyeduralkodó volt hazájában, sorozatban nyolc alkalommal kapta meg az elismerő díjat, melyet Maradona és Riquelme négy-négy alkalommal zsebelhetett be pályafutása során.

A hazai pontvadászatban játszó legjobb játékos a Vélez Sarsfield támadója Lucas Pattro lett.

Őszi Ádám

Nagytakarítás Győrben! - Kilenc játékost szabadlistára tett az új edző

Vasile Miriuta a Győri ETO FC új vezetőedzője határozott elképzelésekkel rendelkezik, az elmúlt hetekben felmérte a terepet, most pedig közölte, hogy kis túlzással a keret felére, kilenc játékosra nem tart igényt. 

Komoly változások várhatóak tehát Győrben, ahol tavaszra a csapat jelentős átalakuláson mehet keresztül. Az új vezetőedzőt kilenc játékos nem tudta meggyőzni, a nevek között pedig meglepetések is szerepelnek.

Íme a szabadlistára tett játékosok névsora: Milos Kocic, Valentin Babic, Leandro Martinez, Michal Svec, Völgyi Dániel, Dudás Ádám, Varga Roland, Sváb Dániel és Stieber András.

Ezen játékosok élő szerződésük ellenére szabadon tárgyalhatnak más klubokkal jövőjüket illetően, s amennyiben az ETO számára is megfelelő ajánlatot tesznek az érdeklődők, a játékosok távozhatnak.

Őszi Ádám

Újpest: Holland bajnok védő és korábbi Celtic csatár érkezhet

Belga sajtóhírek szerint a télen két Standard Liege játékos is a magyar fővárosban köthet ki, azon belül pedig az Újpest csapatánál. Avagy klubváltás a  Duchatelet-birodalmon belül... 

Újpesten komolyan gondolják a keret megerősítését, a vezetők komoly célokat tűztek ki, ehhez pedig minőségi igazolásokra van szükség. Így került képbe a Standard két játékosa Tony Watt és Ronnie Stam. Egyikük sem alapembere a tavalyi ezüstérmes belga klubnak.

Tony Watt mindössze 21 esztendős, a skót Airdrie nevelése. Tehetségét mutatja, hogy a Celtic 2011-ben leigazolta, s több ízben is tagja volt a skót utánpótlás válogatottaknak. Kölcsönben volt a belga Lierse játékosa, míg a Celtic első csapatában 34 mérkőzésen 8 gólt és 5 gólpasszt jegyzett. Nyáron 1,5 millió euró ellenében szerezte meg a Standard, azonban a kezdőben nem sikerült megragadnia a támadónak, aki csereként azért 20 meccsen lehetőséget kapott. Ő lehet tavasszal az Újpest fő gólfelelőse.

Ami Ronnie Stam karrierjét illeti, nevét az angol és a holland foci szerelmesei is ismerhetik. A 30 esztendős jobb oldali védő a Feyenoord akadémiáján nevelkedett, profi karrierjét pedig a NAC Breda színeiben kezdte meg. Karrierjének csúcsán a Twente alkalmazásában állt, a holland klub 2,5 millió euró fejében igazolta le, oszlopos tagja volt a bajnokságot nyerő csapatnak. Ezt követően került a Premier Leaguebe, ahol a Wigant erősítette. A Standard Liege 2013 nyarán ingyen szerezte meg játékjogát, a számításait azonban nem találta meg a belga csapatnál. Idén alig kapott játéklehetőséget.

A hírt sem az Újpest, sem pedig a Standard Liege nem erősítette meg. 

Őszi Ádám

Dortmund: Reus 170 milliós büntetést kapott

Úgy fest, hogy Marco Reus a Borussia Dortmund sztárja azt hitte, neki mindent szabad. A német Bild bírósági forrásokra hivatkozva közli, hogy a középpályás 540 ezer eurós (170 millió forint) bírságot kapott jogosítvány nélküli vezetés végett. Az ügyet egészen 2011-ig göngyölítették vissza... 

Szép autó az Aston Martin, ám attól, hogy valaki sztárfocista, rá is vonatkoznak a törvények, szabályok. Ezt Reus félredobta és jogosítvány nélkül közlekedett autójával. Pechjére, mint kiderült, ugyanis március 18-án  edzésre érkezve a rendőrök igazoltatták, s nem tudott felmutatni személyi igazolványén kívül más okmányt a Nationalelf csillaga, akinek adatlekérése kimutatta, hogy jogosítvánnyal sem rendelkezik. habár korábban vett vezetési órákat, a jogosítványt sohasem fejezte be.

Az ügy itt vált még érdekesebbé, ugyanis az esetet követően visszamenőlegesen kiderült, hogy 2011 óta hat ízben követett el szabálysértést a Dortmund csillaga, a rendőrök rendre gyorshajtásért kapcsolták le, ám soha senki nem ellenőrizte, hogy van-e érvényes jogosítványa.

A bíróság 540 ezer eurós bírságot szabott ki, arról pedig nincsen hír egyelőre, hogy Reus meddig nem szerezhet jogosítványt. Egy biztos, mostantól vagy tömeg közlekedik, vagy sofőrt fogad. 

Az érintett így nyilatkozott - "Ma már tudom, hogy túl naiv voltam, ostobaságot csináltam. Levontam a következtetéseket, nem történhet meg ilyesmi újra velem."

Őszi Ádám

Klubvilágbajnokság: Kialakult a döntő párosítása

Kialakult a FIFA Klubvilágbajnokság idei kiírásának döntője, az előzetes várakozásoknak, illetve erőviszonyoknak megfelelően a San Lorenzo lett a Real Madrid ellenfele. Az új-zélandi csoda nem sokon múlott, az Auckland City kis híján csodát tett.  
Auckland City (új-zélandi) – San Lorenzo (argentin) 1-2 (1-0) - hosszabbítás után
G: Berlanga (67.) ill. Barrientos (45+2.), Matos (93.)

Mindenki esélytelenként számolt az Auckland City együttesével, mely a nyolcaddöntőből indulva előbb a házigazdát verte ki büntetőkkel, majd Afrika tavalyi legjobbját semmisítette meg a negyeddöntőben hatalmas meglepetésre. Az elődöntőben a San Lorenzo tornyosult a kiscsapat elé, ám ezúttal sem ijedtek meg és felvették a kesztyűn a jóval esélyesebb riválissal szemben. Hatalmas meglepetésre az Aucklandnál volt többet a labda, s a mérkőzés egyes periódusaiban kifejezetten jól, veszélyesen játszottak. A vezető találatot mégis a San Lorenzo szerezte meg az első játékrész hosszabbításában, amikor is egy szélről laposan belőtt labda Barrientos lábáig csúszott a hosszún, a középpályás köszönte és a kapuba lőtt. 

A második játékrézben aztán egyenlített az Auckland, Berlanga talált a kapuba roppant éles szögből, miután egy szöktetést követően a kapus kinn maradt, elfeküdt. A rendes játékrészben nem esett több gól, csupán kapufát jegyzett a San Lorenzo így a tornán sokadjára jöhetett a hosszabbítás. A továbbjutás a 93. percben dőlt el, ekkor az Auckland védői nem tudtak felszabadítani, a kipattanó Matos elé került, aki nem kegyelmezett, laposan a kapuba lőtt. Ezzel a San Lorenzo lett e Real Madrid ellenfele, mag az Auckland a bronzért játszat.

Nyolcaddöntő:
Magreb Tétuan (marokkói) -  Auckland City (új-zélandi) 0-0 - büntetőkkel 3-4

Negyeddöntők:
December 13.: Auckland City (új-zélandi) -  ES Szétif (algériai) 1-0 
December 13.: Cruz Azul (mexikói) -  Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1 - hosszabbítás után

Elődöntők:
December 16.: Cruz Azul - Real Madrid (spanyol) 0-4
December 17.: Auckland City - San Lorenzo (argentin)1-2 - hosszabbítás után

Az 5. helyért:
December 17.: ES Szétif  - Western Sydney Wanderers 2-2 - büntetőkkel 5-4

Bronzmeccs:
December 20.: Auckland City - Cruz Azul

Döntő:
December 20.: San Lorenzo - Real Madrid

Őszi Ádám

Angol Ligakupa: Elődöntős a Liverpool, hengerelt a Tottenham

A Chelsea és a harmadik ligás Sheffield United után a Liverpool és a Tottenham csalatkozott az Angol Ligakupa elődöntős mezőnyékez. Mind a vörösök, mind pedig a londoniak könnyed győzelemmel léptek a legjobb négybe. 

Bournemouth (II.) - Liverpool 1-3 (0-2)
G: Gosling (57.) ill. Sterling (20., 51.), Markovic (27.)

Megannyi rossz eredményt, pontvesztést és vereséget követően némileg feledtette szurkolóival az idei pocsék szezont a Liverpool, mely ezúttal sikeresen abszolválta negyeddöntős párharcát az alacsonyabb ligából érkező Bournemouth ellenében. A haját levágató Sterling remekelt, előbb a 20. percben, majd később az 51.-ben is bevette Boruc kapuját, a két találat között pedig Markovic is eredményes tudott lenni. A hazai együttes szépítő találatát Gosling jegyezte az 57. percben, ekkor felcsillant a remény, hiszen idő még volt a mérkőzésből, ám újabb gól nem született, így a pool lépett az elődöntőbe.  

Tottenham - Newcaslte United 4-0 (1-0)
G: Bantaleb (18.), Chadli (46.), Kane (63.), Soldado (70.) ill. -

A vártnál sokkal könnyebben, közönségszórakoztató játékot bemutatva mosta le Premier League ellenfelét a Newcaslte Unitedet a Spurs, mely a 18. percben Bentaleb révén jutott előnyhöz. A gólpasszt Eriksen jegyezte, a dán előkészítésben tündökölt, a mérkőzés folyamán három asszisztot jegyzett. Az első játékrészben nem esett több gól, ám a fordulást követően egy perc sem telt el, s Eriksen átadását követően Chadli duplázta meg a Tottenham előnyét. A továbbjutás aztán a 65. percben eldőlt, ekkor Towsend, Kane és a háló volt a labda útja. A kiütéses végeredményt az egy perccel korábban beálló Soldadó állította be a 70. minutumban.

Korábbi eredmények:
Derby County (II.) - Chelsea 1-3
Sheffield United (III.) -  Southampton 1-0

Őszi Ádám