2015. április 1., szerda

Bayern München: Újabb rossz hír, egyre nagyobb a gond

Nincsen könnyű dolga Pep Guardiolának a Bayern München vezetőedzőjének, akkor, amikor a hétvégi Borussia Dortmund elleni derbire tervezi kezdőcsapatát, ugyanis újabb játékos sérült meg, a lista pedig egyre hosszabb. Nem lesz egyszerű a német rekordbajnok számára a szezonhajrá. 

Guardiola csapata minden fronton áll, a Bundesligát fölényesen vezeti, míg a Német Kupában, illetve a Bajnokok Ligájában soros ellenfelére készülhet az együttes. Javi Martínez és Holger Badstuber már jó ideje a lelátóról figyeli a társakat, mostanra azonban Arjen Robben mellett David Alaba is kidőlt. Az osztrák válogatott szélső védő kedd este sérült meg a Bosznia és Hercegovina elleni barátságos válogatott mérkőzésen, mely roppantmód dühítő lehet Guardiola számára. A baj pedig nem kicsi, Alaba térdszalagja sérült, melynek következtében minimum hat hetes kihagyás vár rá.

A Dortmund esélyei tehát hathatósan megnőttek, s egyes hírek szerint Frank Ribery is kisebb sérüléssel küszködik, melynek következtében lehetséges, hogy ő is kívülről figyeli majd a társakat a Signal Iduna Parkban. 

Erős a Bayern München kerete, ám a Bajnokok Ligájában a legerősebb csapatra van szükség, jelentősen csökkenhetnek a csapat esélyei a végső győzelemre, amennyiben ez a sérüléshullám, pechsorozat tovább tart.

Őszi Ádám

Barca: Célkeresztben az Arsenal tehetsége

Egykoron a Barcelona akadémiáján nevelkedett, majd Anglia felé vette az irányt Hector Bellerín, aki most az Arsenal eslő csapatának tagja. A legfrissebb pletykák szerint a katalán klub hosszú távon benne látja Dani Alves pótlásának lehetőségét, igaz, csak 2016 januárjától, amikor is újfent részese lehet az átigazolási piacnak a klub. 

Jobb hátvég poszton nagy a kérdőjel a Barcelona háza táján, minden azon áll vagy bukik, hogy végül Dani Alves hogyan dönt. Enged követeléseiből és aláírja a klub által nyújtott kontraktust, vagy a szezon végén lejáró szerződését követően ingyen távozik a Nou Campból.

Több forgatókönyvet olvashattunk már, legutóbb a Liverpool szintén lejáró szerződésű védőjével Glen Johnsonnal boronálták össze a katalánokat, ám azóta újabb pletykák láttak napvilágot.

Montoya és Douglas hosszú távú szerepvállalásával igazából senki nem számol, talán még maga Luis Enrique sem. A brazil nagyon nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, míg a saját nevelésű spanyol védő sem lett a tréner kedvence, ám valamelyikük könnyen lehet, hogy ideiglenes megoldásnak megteszi majd.

Igen ám, de hosszú távú tervnek is lennie kell, itt jöhet képbe Hector Bellerín az Arsenal 20 esztendős védője, akit Arsene Wenger már beledobott a mély vízbe. Az ifjú titán is hallott a pletykáról, melyre így reagált - "Ahol éppen vagy ott kell keményen dolgoznod, de nem tudom, hogyha Barcelonában maradok, vajon bejutottam volna-e az elitbe...ezt már sosem fogjuk megtudni." 

Az idő kereték nem lehet visszaforgatni, a jövőt pedig még nem láthatjuk, egy biztos, Bellerín már megtanult eredményesen a levegőbe beszélni... Szerződtetésének megkísérlésére azonban csak 2016 januárjában lesz alkalma a katalán klubnak, addig pedig még sok víz lefolyik a Dunán. Egy azonban biztos,, opcióként, lehetőségként ezt megjegyezhetjük.

Őszi Ádám

RB Leipzig: Irány a Bundesliga! - 8 millió a csatárért

Azt már eddig is tudtuk, hogy a Red Bull által szponzorált Leipzig célja a német élvonalba való feljutás, mostanra pedig az is körvonalazódik, hogy a klub komoly lépéseket tesz ennek érdekében. Idén már elúszni látszik az álom, ám jövőre még erősebb kerettel mehet neki a szezonnak a klub. 

A Bild és a Kicker egyaránt tényként közli, sőt már a transfermarkt.de hasábjain is úgy szerepel Davie Selke neve, mint az RB Leipzig első nyári szerzeménye. Németország egyik legnagyobb ígérete tehát jövőre a második vonalban folytatja, klubja a Werder Bremen pedig igen hathatós summát tehet érte zsebre. A transzfer állítólag egyelőre 5 millió eurójába kerül a lipcsei klubnak, ám amennyiben az együttes feljut a Bundesligába ez az összeg 8 millió euróra duzzadhat. 

Selke a Hoffenheim neveltje, a Werder Bremen anno 50 ezer eurót fizetett a most 20 esztendős játékosért, aki alapembernek számít a tavasszal remekelő Werder Bremenben. Idei mérlege 26 meccs 7 gól és 4 gólpassz, egy ilyen idős támadótól ez remek teljesítmény. 

Az ifjú befejezőcsatár 2014-ben U19-es Európa-bajnoki címet nyert a német válogatottal, s őt választották a torna legjobbjának. Jelenleg az U20-as keret tagja. Ezidáig 28 korosztályos fellépésén 18 gólt jegyez.

Ami az RB Leizig helyzetét illeti jelen állás szerint, a klub hetedik a másodosztályban , hátránya pedig nyolc pont a rájátszást érő harmadik helyen álló Darmstadtal szemben. Kalmár Zsolt jövője ismeretlen, a magyar válogatott játékos nem sok lehetőséget kap, a klub pedig a nyárra további erősítéseket tervez, akár a Red Bull Salzburg is adhat át játékosokat a feljutás jegyében.

Őszi Ádám

Pakson hosszabbítással díjazták a remek szereplést

Edzőkérdés volt, de már nincsen a Paksi FC-nél, ugyanis a klubvezetés és Csertői Aurél a hírek szerint megállapodott a folytatást illetően. 

A 49 esztendős tréner 2014 januárjában ült le a kispadra, miután Horváth Ferenc elfogadta a Győri ETO ajánlatát. Akkoron a csapat a bennmaradásért küzdött, ezt végül sikerült kiharcolni. A tréner munkája látszik az eredményeken, ugyanis a Paks erős középcsapattá avanzsálódott, jelen állás szerint 34 ponttal az ötödik helyet foglalja el a tolnai együttes, mely idén abszolút nem küzd kiesési gondokkal, s egyetlen egy ellenfél sem mehet biztosra velük szemben.

Csertői Aurél megbízatása azonban a szezon végeztével lejárt volna, a klubvezetés azonban díjazza a látottakat, így három esztendős hosszú távú kontraktust ajánlottak a vezetőedzőnek, aki a tárgyalások zárásaként állítólag rábólintott az "üzletre". 

Ami a szakmai stábot és a segítőket illeti, még zajlanak a tárgyalások, miközben a csapat már a hétvégi derbire készül a Diósgyőr ellen.

Őszi Ádám

Hatalmas portugál blama, újabb Messi nélküli argentin siker

Szerda virradóra zárultak a válogatott programok, Argentína ezúttal is Messi nélkül nyert, míg Portugália második számú csapatával hatalmas meglepetésre történelmi vereségbe futott bele. Mindenki utazhat vissza klubcsapatához, hiszen hétvégén folytatódik a klubfutball. 

Portugália - Zöld-foki szigetek 0-2 (0-2)
G: - ill. Fortes (38.), Gege (43.)
Kiállítás: Pinto (60.) ill. -

Történelmi vereséget könyvelhetett el Portugália, ez pedig még akkor is igaz, ha Santos mester a második számú csapatát küldte a gyepre. Zöld-foki szigetek történelmi győzelmet aratott tehát, Fortes és Gege találata az első játékrész végén megpecsételte a borzalmasan játszó hazaiak sorsát, akik a második félidőben még emberhátrányba is kerültek Pinot kiállítása révén. Felkészülés ide vagy oda, ezt senki nem várta...

Argentína - Ecuador 2-1 (1-1)
G: Agüero (8.), Pastore (58.) ill. Bolanos (24.)

A sportsajtót Messi rejtéjes sérülése foglalkoztatta az utóbbi napokban, a Barca csillaga ugyanis Salvador ellen nem játszott, csak a padon kapott helyet. Martino mester kinyilatkoztatta magát, miszerint semmilyen sérülésről nincsen szó, ám a zsurnaliszták szkeptikusak maradtak, Messi pedig Ecuador ellen sem jutott szóhoz. Az argentin csapat elviselte hiányát, s ha az eredmény nem is ezt tükrözi, végig kézben tartva nyerte meg Ecuador elleni meccsét. Agüero hamar megörvendeztette a hazai publikumot, erre Bolanos még válaszolt, ám a félidőben pályára lépő Pastore góljára már nem volt válasz, így Argentína győzelmet könyvelhetett el.

Mexikó - Paraguay 1-0 (1-0)
G: Herrera (3.) ill. -

Továbbra is jó benyomást kelt a megfiatalított mexikói válogatott, mely Ecuador után Paraguay ellen is diadalmaskodott. A védelemre panasz nem lehet, két felkészülési mérkőzését kapott gól nélkül hozta le a csapat, mely ezúttal egy korai Herrera gólnak köszönhetően nyert. A világbajnokság óta csak a fehérorosz vereség van az eredménysorban, mellette 6 győzelem és egy döntetlen ékesíti a listát. Hollandia skalpja pedig jelzésértékű...


További eredmények:
Panama - Costa Rica 2-1 (Perez 17., Tejada 25. ill. Saborio 67.)
Peru - Venezuela 0-1 (- ill. Martinez 61.)
Salvador - Guatemala 0-0

Őszi Ádám

EB-selejtező: Belgium győzelmével csoportelsővé lépett elő

Különféle okok miatt az első játéknapon nem játszották le Belgium és Izrael találkozóját, a felek most pótoltak, az eredmény tükrében pedig Wilmots had csoportelsővé lépett elő selejtezőcsoportjában. A három pont sorsáról egy korai Fellaini gól döntött. A belgák jelszava: Irány Franciaország! 

Izrael - Belgium 0-1 (0-1)
G: - ill. Fellanini (9.)
Kiállítva: - ill. Kompany (64.)

A mérkőzés főszereplője a Manchester City középső védője Kompany  volt, előbb gólpasszt adott Fellaini számára, majd nemsokkal később besárgult, melynek még a későbbiekben komoly jelentősége volt. Izrael nem adta fel, sőt e helyzeteik is megvoltak, ám vagy a befejezés valahogyan hibádzott. Kompany remekül dolgozott a védelemben, ám nem sallangmentesen, kis híján negatív hőssé vált, ugyanis a második játékrész 64. percében a kiállítás sorsára jutott, ezzel megnehezítve társai dolgát a végjátékra kanyarodva. Az emberelőnyt azonban nem tudta kihasználni Izrael, mely az eredmény tükrében a kvartett harmadik helyére csúszott vissza, s a továbbiakban inkább hátrafelé, mint sem előre kell tekinteniük, ugyanis Bosznia még nem mondott le arról a helyről, melyet most Izrael bitorol... 

A B-csoport állása:
1. Belgium 11 pont (13-1)
2. Wales 11 pont (7-2)
3. Izrael 9 pont (9-6)
4. Ciprus 6 pont (9-10)
5. Bosznia és Hercegovina 5 pont (5-6)
6. Andorra 0 pont (2-20)

Őszi Ádám