2014. január 21., kedd

Benzema döntött Barcelonában, előny a galaktikusoknál

A spanyol Király Kupa negyeddöntőinek első mérkőzésén kedd este Barcelonában lépett pályaára a Real Madrid, ahol az Espanyol volt a vendéglátó. A mérkőzésen Benzema találata döntött, a hazaiak hátrányban és rúgott gól nélkül utazhatnak majd a visszavágóra. 

Király Kupa, Negyeddöntő, 1. mérkőzés
Espanyol - Real Madrid 0-1 (0-1)
G: - ill. Benzema (25.)

Az első pillanattól fogva uralta a játékot Ancelotti csapata, a hazaiak csupán kósza átlövésekkel próbálkoztak, ám még kaput sem találtak az első negyvenöt perc során. Ellenben a vendégek négyszer is eltalálták a ketrecet, mely eredményre vezetett, ugyanis Casilla csak három ízben tudott hárítani. A 25. percben Bale passzát követően az egyre jobb formát mutató Karim Benzema zörgette meg a hálót.

A második játékrészre felszívta magát Aguirre csapata, ám ez csak a statisztikák fényesítésére volt jó, Casillas kapuja érintetlen maradt a kilencven perc során. Főleg a második félidő elején csillogott az Espanyol, ekkor bizony védekezésre kényszerítették ellenfelüket, ám a madridiak kijöttek a nyomásból és bizony könnyen eldönthették volna az egész párharc sorsát, ez azonban nem történt meg. Derült égből fasírt, így jellemezhetné a történéseket Jhon Córdoba, akinek a lábában ott volt az egyenlítés, ám Casillas remek munkát végzett.

További mérkőzések:
Szerda 20:00 Real Sociedad–Racing Santander 
Szerda 22:00 Levante–Barcelona
Csütörtök 21:00 Atlécio Madrid–Athletic Bilbao 

Őszi Ádám

Hármat gurított és kilencet számolt ellenfelére a City

Az elsős 6-0-ra végződött mérkőzés után már csak formalitásnak ígérkezett a visszavágó, ám Pellegrini mester nem hagyott pihenőt legjobbjainak, egy igen erős csapatot küldött a pályára nem féltve kulcsjátékosai testi épségét. A kétszer kilencben perc végén kilencet számolhattak a City drukkerek az ellenfélre. Irány a döntő! 

West Ham - Manchester City 0-3 (0-2)
G: - ill. Negredo (3., 59.), Agüero (24.)
Tj: a Manchester City kettős győzelemmel, 9-0-ás összesítéssel

Hamar, már a harmadik percben meghűlt a levegő a Boleyn Grundon, mikor is Negredo talált a hálóba Marcos Lopes passzát követően. A "Polgárok" nem álltak vissza egy pillanatig sem, úgy játszottak némi túlzással, mintha összesítésben nem hét, hanem csak egy gól lenne a felek közt. A fiatal, mindössze 18 esztendős Lopes nagy napot fogott ki, a 24. percben második asszisztját jegyezte, miután Agüero a hálóba talált. A "kalapácsosok" küzdöttek és helyzeteket is kialakítottak, ám vagy pontatlanul tüzeltek, vagy Pantilimon tette azt, amiért a gólvonalon áll egy kapuvédő. Az i-re a pontot Negredo tette fel az 59. percben, mikor is Agüero tálalt elé, a spanyol pedig köszönte és belőtte. Ezzel összesítésben 9-0-ra diadalmaskodott Pellegrini csapata, mely várja döntős ellenfelét. A Manchester United otthon fordíthatja meg a párharcot, amennyiben ez megtörténik, akkor összejön a manchesteri álomdöntő.

FA Kupa, újrajátszás
Oxford United - Charlton 0-3 (0-2)
G: - ill. Kermorgant (35., 58.), Green (38.)

Újrajátszott mérkőzést tartottak az FA Kupában, miután múltkoriban az elhalasztott meccset követően nem tudta döntésre vinni a párharcot az Oxford és a Charlton. Nos, ez most sikerül, az első félidő hajrájára fordulva hamar dupláztak a vendégek, míg a második játékrészben Kermorgant duplázni tudott, így kialakult a három gólos végeredmény és teljessé vált a sorozat következő fordulója.

Őszi Ádám

Valenciába szerződhet a Napoli válogatott szélsője

Újfent kölcsönadhatja chilei válogatott labdarúgóját a Napoli, miután Rafa Benitez vezetőedző nem tart igényt a játékos szolgálataira annak ellenére sem, hogy legutóbb a Gremio színeiben igen jól és egyben gólerősen játszott. 

A szóban forgó játékos nem más, mint Eduardo Vargas a chilei válogatott egyik gyöngyszeme, aki 2012-ben vetette meg lábát Európában, ekkor érkezett az Universidad de Chile gárdájából. A hírek szerint a Valencia szakemberei kiszemelték és mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék a játékost, aki előbb kölcsön vennének és ah minden jól alakul, akkor opciós jogukkal élve a következő szezonban már a csapat teljes jogú játékosa lehet opciós joggal együtt. 

Hogy miért nem most köttetik az üzlet? Nos, a dúsgazdag befektető a következő szezontól tervez komoly erősítéseket, melynek egyik első láncszeme lehet Eduardo, akinek piaci értéke 6 millió euró, szerződése pedig 2015 nyaráig szól a nápolyi egylethez.

Sokakban felmerülhet, hogy ha olyan sok pénz lesz, miért nem kész sztárokban gondolkoznak. Nos, mindenkinek mások a nézeteik, úgy fest a "Denevéreknél" hosszútávon gondolkoznak és kiforratlan, ám ízig vérig tehetséges és ami fontos fiatal labdarúgókból rakhatják össze az új Valenciát. Van aki sztárokat vesz 50-60-100 millió forintokért, van aki pedig építkezik. Ha pedig az anyagi feltételek tökéletesek lesznek, akkor megtartani is egyszerűbb lesz a játékosokat, alias bátran lehet építkezni.

Őszi Ádám

Az Atletico Madrid szezonja a számok nyelvén, elképesztő statisztikák!

Túl vagyunk a szezon felén az Atletico Madrid pedig harcban van a bajnoki címért, csupán rosszabb gólkülönbségének köszönhetően szorul az éllovas Barcelona mögé. Emellett talpon van mind a Király Kupában, mind pedig a Bajnokok Ligájában. Körülnéztünk a csapat háza táján, utánanéztünk pár statisztikai érdekességnek. Íme a "Matracosok" szezonja a számok nyelvén, avagy a lelkiismeretes munka meghozza eredményét!? 

Atletico Madrid:
A madridi együttes 20 mérkőzésen 51 pontot szerzett, mérlege pedig megegyezik a listavezető katalánokéval, azaz 16 győzelem 3 döntetlen és 1 vereség. Amiért a csapat második, az a gólarány, mely nem sokkal, de kicsivel rosszabb, mint a riválisé. Összesen 48 gólt szerzett a csapat, mely 2,4-es meccsenkénti lőtt gólátlag. Kapott gólok terén ők állnak a legjobban az egész ligát figyelembe véve, ugyanis eddig csupán 12 alkalommal rezgett a háló, mely meccsenkénti 0,6-os átlagot ad. A házi góllövőlistát torony magasan Diego Costa vezeti 19 találatával, a második a nyáron érkező David Villa, aki 9 gólnál jár. Így megállapítható, hogy a csapat sokkal inkább függ kulcsjátékosától, mint ez a Barcelona esetében elmondható, ha a statisztikákra nézünk. A bajnokságban eddig 11 játékos talált a kapuba, így elég széles spektrumról beszélhetünk. Mindenképpen ki kell emelnünk Koke játékát, akinek léte meghatározóvá vált a csapatban.

Ami a Király Kupát illeti, négy meccsen, tehát két párharcon van túl a csapat. Három meccsét megnyerte, egyet pedig döntetlenre hozott., a gólarány ezeken a meccseken 9 lőtt gól és 2 kapott.

A Bajnokok Ligájában csoportelsőként zárt a gárda 5 győzelemmel és mindössze 1 döntetlennel 16 pontot összeszedve. Ellenfeleinek hálója 15 alkalommal rezgett, míg a csapat első számú hálóőre Courtois csupán 3 ízben kényszerült maga mögé nyúlni. 

Összegzés:
A csapat eddig 30 meccset játszott, ebbe nem számoltuk bele a Barcelona elleni szuperkupa párharcot. Ezeken a meccseken  72 alkalommal rezgette meg az ellenfelek kapuját, mely 2,4 gólos átlagot ad meccsenként. Ami a kapott gólokat illeti, Courtois 19 alkalommal kellett, hogy maga mögé nyúljon, ez meccsenkénti 0,63 kapott gólt jelent.

A csapat házi kanadai-táblája (gól és gólpassz), pontlistája:
Diego Costa 23 gól és 3 gólpassz = 26 pont
Raúl Garcia 11 gól és 4 gólpassz = 15 pont
Koke 4 gól és 10 gólpassz = 14 pont
David Villa 10 gól és 4 gólpassz = 14 pont
Arda Turan 3 gól és 5 gólpassz = 8 pont
Gabi 1 gól és 7 gólpassz = 8 pont
Filipe 1 gól és 4 gólpassz = 5 pont
Adrián 2 gól és 3 gólpassz = 5 pont
Juanfran 1 gól és 4 gólpassz = 5 pont
Miranda 2 gól és 2 gólpassz = 4 pont
Tiago 2 gól és 1 gólpassz = 3 pont
Diego Godin 3 gól és 0 gólpassz = 3 pont
Óliver Torres 1 gól és 1 gólpassz = 2 pont
Emiliano Insúa 0 gól és 2 gólpassz = 2 pont
Cristian Rodríguez 1 gól és 0 gólpassz = 1 pont
Toby Alderweireld 1 gól és 0 gólpassz = 1 pont

Visszaemlékezve az FC Barcelona statisztikáira (ide kattintva megtekinthetik), megállapítható, hogy a katalán klub sokkal több lábon áll, több a húzóember és az olyan játékos, akire egy-egy kulcsember kiesése esetén számítani lehet. A csapatot eddig elkerülték a sérülések, de vajon mi lesz, ha beüt egy ilyen hullám?

Őszi Ádám

Napoli: Benítez két Barca játékos nézett ki

Nemzetközi sajtóhírek szerint Rafa Benitez az olasz labdarúgó-bajnokságban szereplő Napoli vezetőedzője tovább szeretné erősíteni csapatát, azon belül pedig annak védő szekcióját. Nyáron két galaktikus érkezett a támadóalakulatba Higuain és Callejon személyében, most jöhet két katalán! Legalábbis a szakember tervei szerint. 

Azt, hogy a fent említettekre miként reagál az FC Barcelona vezetősége és Tata Martino vezetőedző azt nem tudhatjuk, de a fociban minden elképzelhető. A szóban forgó két játékos nem más, mint Javier Mascherano és Alexander Song. Arról, hogy a klubok közt történt-e valós kapcsolatfelvétel nem tudni, az ilyen üzletek általában fű alatt szoktak történni és egyszer csak jön a bejelentés, amit mindenki vár, vagy elmarad.

A 29 esztendős argentin válogatott Mascherano különös kapcsolatot ápol Benitez mesterrel, ugyanis Liverpoolban hosszú időn át együtt dolgoztak. Az akkoron még többnyire védekező középpályásként bevetett játékosból azóta a Barcelona vezetőedzői középső védőt faragtak. Tata mester rendesen forgatja a kezdőcsapatot, folyamatos a rotáció, így nem mindig jut lehetőséghez a 93-szoros válogatott játékos. Az idei szezonban lejátszott 30 meccsből eddig 21 alkalommal kapott szerepet, így azért elmondhatjuk, hogy trénere számít rá. Piaci ára a legutóbbi becslések szerint 20 millió euróra rúg, szerződése pedig 2016 nyaráig érvényes.

A 26 esztendős kameruni válogatott Song még nem dolgozott együtt a Napoli jelenlegi mesterével, ám biztosan jó benyomást tett rá még Arsenal játékosként, most pedig a Barca színeiben. Alex számára kevesebb lehetőség jut, ugyanis az ő konkurenciája Busquets, az a játékos, akit posztján az egyik legjobbnak tartanak. Eddig 18 meccsen kapott lehetőséget a szezon egészét figyelembe véve. Piaci árát 18 millió euróra taksálják, míg szerződése 2017 nyaráig érvényes.

Összegezve két olyan játékos kell Benitez mesternek, akiket még évekig szerződés köt klubjukhoz, a piaci áruk pedig azért nem két pengő. Egy a nevét nem felvállaló úriember szerint 55 millió ellenében érkezhet a duó. 

Őszi Ádám

Henry tanította, a Stoke leigazolta és az Utrecht mezét húzhatja magára...

... Nem más ő, mint Juan Agudelo az Amerikai Egyesült Államok fiatal válogatott csatára, aki elhagyva hazáját Európába szerződött szerencsét próbálni. Igaz a Stoke City vette meg, ám a csapat vezetői nem kerteltek, azonnal tovább passzolták a támadót, egyenlőre kölcsönben. 

A 21 esztendős támadó a New York Red Bulls csapatában nevelkedett és egy ugyanazon évben debütált a felnőtt csapatban, mikor Thierry Henry a tengerentúlra szerződött. Együtt edzhetett a francia csillaggal és leshette el a szakma igazi fortélyait. A 2012-es évadot a Chivas színeiben töltötte, ám 2013-ban váltott és a New England Revolutiont választotta. Tehetsége vitathatatlan és fiatal kora ellenére a gólok sem maradtak el, már-már rutinos csatárnak mondható, ez persze túlzás.

USA válogatottjában 2010-ben debütált és azóta 17 ízben húzta magára a címeres mezt, a vb-n a csapat egyik kulcsjátékosa is lehet. Teljesítménye felkeltette az európai klubok figyelmét, a befutó pedig a Stoke City lett, ahol jelenleg olyan csatárok vannak, mint Crouch, Assaidi, Walters, vagy az osztrák Arnautovic.

Ahogyan a felvezetőben is olvashatták, egyenlőre nem az angol élvonalban szerepel majd az ifjú, hanem a holland ligát veheti célba, ugyanis új klubja egyből kölcsönadta az Utrecht gárdájának. A hét gólos belga De Ridders mellett komoly esélye lehet a csapatba kerülésre és amennyiben jól bizonyít, akkor jövőre a világ egyik ha nem a legerősebb ligájában rúghatja majd a bőrt.

Őszi Ádám