2015. április 11., szombat

Nagyon elverték a Dortmundot

Rangadónak indult, sima Dortmund verés lett belőle, avagy a Borussia Mönchengladbach nagyon lelépte a másik Bosurriát, míg Mainzban a Leverkusen mutatta meg a hazai csapatnak, hogy mit tud.  

Mönchengladbach - Borussia Dortmund 3-1 (2-0)
Helyszín: Borussia Park
Vezette: Manuel Grafe
Gólszerzők: Wendt (1.), Raffael (32.), Nordtveit (67.) ill. Gündogan (77.)
Sárga lap: Brouwers (12.) ill. -

Mönchengladbach: Sommer - Jantschke, Brouwes, Dominguez, Wendt  Hermann (Dahoud 90+3.), Xhaka, Nordtveit, Johnson (Hazard 77.) - Kruse, Raffael (Hahn 89.). Vezetőedző: Favre

Dortmund: Weidenfeller - Schmelzer (Dudziak 70.), Hummels, Subotic, Papastathopoulos - Kehl, Gündogan, Mkhitaryan, Kagawa (Ramos 63.), Blaszczykowski - Aubameyang (Immobile 77.). Vezetőedző: Klopp

A nézők egy része még be sem ért a mérkőzésre, a háló már rezgett, a Mönchengaldbach számára ugyanis elegendő volt 28 másodperc a vezetés megszerzésére. A BVB védői futkostak, mint pók a falon, zavarodottságukban azt sem tudták, hogy hol vannak, míg nem Wendt lőtt a hálóba egy kipattanót követően. A mérkőzésnek tehát megvolt az alaphangja jó gyorsan, Jürgen Klopp csapata pedig partiban maradt, ám a kapu előterében elfogyott a tudomány, vagy éppen ha sikerült lövéssel befejezni egy akciót, az elkerülte Sommer kapuját. Fél óra után aztán már kettővel vezettek a hazaiak, egy labdavesztés és egy gyors kontra révén Hermann robogott el, majd önzetlenül kiszolgálta érkező társát, Raffael feladata már csak az volt, hogy a kapuba passzoljon. 

A játék képe aztán a második félidőben sem változott, a felek között megmaradt a közte két gól, úgy, hogy még egy-egy alkalommal rezgett a háló, de semmi egyéb. A 67. percben Nordtveit szerezte meg a hazaiak harmadik találatát, ezzel gyakorlatilag véglegesen eldöntve a három pont sorsát, majd tíz minutummal később Gündogan szerezte meg a BVB becsületgólját, ám ez már tényleg csak arra volt jó.

Mainz - Bayer Leverkusen 2-3 (0-1)
G: Soto (78., 90. - mindkettő büntető) ill. Son heung-Min (15.), Kießling (59.), Calhanoglu (73.)

Tovább tart a Leverkusen parádés sorozata, Schmidt tanítványainak a Mainz legyőzése sem jelentett gondot idegenben, sőt, meglepően könnyedre sikerült a találkozó. A hazai csapat gyakorlatilag kaput sem talált a mérkőzés alatt, s a kísérletek száma sem verte az eget. A két kaput találó labda  egy-egy tizenegyes volt, ám ez már három gólos vendég vezetésnél esett, Son heung-Min kezdte a gólgyártást, majd a fordulást követően Kießling és Calhanoglu is eredményes tudott lenni.  Soto duplázott büntetőből, ám ez kevés volt a pontszerzéshez.

A Gyógyszergyáriak és a Mönchengladbach így tehát hozta mérkőzését, kettejük versenyfutása pedig tovább tart, mondhatni állóháború zajlik, azért a bizonyos harmadik helyért, mely automatikus Bajnokok Ligája indulást ér.

Őszi Ádám

Hiába vezetett az Everton, egy pont lett a vége

Walesi döntetlennel indult a Premier League 32. fordulója, az Everton látogatott a Swansea vendégségébe, a felek pedig megosztoztak a pontokon. Hiába az utóbbi hetek jó szereplése, az Everton ezt a szezont már sehogy sem menthette meg, míg a Swansea úgy fest, hogy a biztos középmezőnyben zár. 

Swansea City - Everton 1-1 (0-0)
G: Shelvey (69.) ill. Lennon (41.)

Roppant kiegyenlített mérkőzést vívott egymással a két középcsapat, s bár összességében az Everton játszott a kapura veszélyesebben, a felek megosztoztak a bajnoki pontokon. Jó fél óráig igazi helyzetet sem jegyezhettünk fel, ekkor azonban megindultak a felek, előbb a hazaiak szereztek kis híján gólt Shelvey révén, majd a túloldalon Coleman lövésénél kellett Fabianskinak nagyot nyújtóznia. Lélektani szempontból nagyon fontos pillanatban a 41. percben rezgett először a háló McCarthy labdáját Lennon kamatoztatta gól kötvényében. A félidő aztán kis híján 0-2-lett, ám Fabianski bravúrosan védett a 44. percben Kone lövésénél.

A fordulást követően a sárga lapoké volt a főszerep, a tördelt játék közepette pedig Coleman kézilabdázott egy kicsit, a játékvezető pedig ezt nem vette jó néven, így a büntetőpontra mutatott. A megítélt tizenegyest Shelvey értékesítette, s mint az kiderült ezen találat a végén egy pontot ért.

Őszi Ádám

Újabb pont (!) - Hat meccse veretlen Dárdai csapata

Immáron hat mérkőzést számlál Dárdai Pál és a Hertha BSC veretlenségi sorozata, a fővárosi alakulat péntek este a Bundesliga 28. fordulójának nyitómérkőzésén a Hannover otthonában szerzett pontot. A mérkőzés kései gólváltást hozott, a vendégek szépségdíjas találattal egyenlítettek. 

Hannover - Hertha 1-1 (0-0)
Helyszín: AWD-Arena - 46000 néző
Vezette: Marco Fritz
Gólszerzők: Schulz (75.) ill. Stocker (83.)
Sárga lap: Schulz (53.), Sane (85.), Felipe (90.) ill. Langkamp (77.)

Hannover: Zieler - Sakai, Marcelo, Felipe, Schulz - Sane, Briand (Bittencourt 58.), Stindl, Kiyotake (Andreasen 81.), Albornoz - Ya Konan (Joselu 65.). Vezetőedző: Korkut

Hertha: Kraft - Schulz, Brooks, Langkamp, Pekarik - Lustenberger (Niemeyer 73.), Skjelbred, Haraguchi (Wagner 81.), Stocker, Beerens (Hegeler 65.) - Kalou. Vezetőedző: Dárdai

Nem rontottak ajtóstul a csapatok a házba, meglehetősen kevés helyzet alakult ki az első játékrészben, mely gól nélküli döntetlent hozott. A háló igaz az első negyedóra végén megrezgett, ám Brooks és a Hertha gólját a játékvezető jogosan annullálta les címén. Bő fél óra után aztán mindkét csapat előtt adódott egy-egy nagyobb lehetőség, előbb Briand lőtt csúnyán fölé hazai részről, majd Stocker hagyott ki hatalmas lehetőséget, a labda ha centikkel is de a felsőléc felett hagyta el a játékteret. Az első játékrész hajrájában aztán felugrott a berlini kispad, a játékvezető döntését szapulva, a sípmester ugyanis nem látott szabálytalanságot, így elmaradt a Hertha büntetője.

A fordulást követően Stindl előtt adódott lehetőség, ám a Hannover középpályása nem tudta kihasználni az előtte adódó lehetőséget. A végjátékra fordulva csere cserét követett, majd gólra góllal feleltek a csapatok, negyed órával a vége előtt egy szöglet utáni kavarodás végén Schulz kotorta a játékszert a kapuba. A Hertha azonban nem rogyott meg és meccsben maradt, hét perccel a vége előtt Stocker egalizált egy nem mindennapi góllal, melyet a videón is megtekinthettek.

A Hannover ezáltal 12 forduló óta nyeretlen, s négy egységnyire került a kiesőzónától, mely a hétvége folyamán tovább csökkenhet, míg Dárdai Pál csapata a Hertha hat meccse nem talált legyőzőre, s már nyolc pontra tartózkodik a kiesőzónától.

Dárdai Pál a mérkőzést követően így értékelte a látottakat - "Két jól felkészített csapat egy jó Bundesliga-meccset játszott. Nulla egynél nem örültem, de a csapat játéka alapján megérdemeltük a pontszerzést. A játékvezető talán több alkalommal sem fújt be tizenegyest, de ezen mi nem tudunk változtatni. Ennél sokkal fontosabb, hogy a csapat hozta magát."

Őszi Ádám