2012. november 21., szerda

BL: Egy fordulóval a vége előtt már 13 továbbjutó megvan, három hely kiadó csupán...

Véget ért a Bajnokok Ligájának utolsó előtti csoportköre, az összes eredmény tudatában, már kijelenthetjük, 13 klub már ott van a legjobb tizenhat között, három kiadó hely van még. Nézzük kik a továbbjutók, illetve még kik küzdhetnek a maradék helyekért. Ami az utolsó fordulót illeti, senki ne higgye azt, hogy ezzel sok érdektelen meccs lesz, a csoportelsősségek még jó pár helyen tisztázatlanok...  

Íme a 13 már továbbjutó csapat neve:
FC Porto, PSG, Schalke 04, Arsenal, Málaga, AC Milan, Borussia Dortmund, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Bayern München, Valencia, Barcelona, Manchester United

Ezen együttesek közül már biztosan csoportelső a Málaga, hiszen hiába érné be az utolsó fordulóban a Milan , az egymás elleni mutató a spanyoloknak kedvez. A német bajnok Dortmund csapata is első, csak úgy mint a fentebb említett spanyol csapat esetében, a Real Madrid még beérheti őket, de az egymás elleni mérleg nekik kedvez. A Barcelona együttesét senki nem fenyegeti  hiszen mind a Benfica, mind pedig a Celtic csapata 5 pontos lemaradásban van. Ugyan ebben a cipőben jár a Manchester United együttese, tehát 4 együttes elsősége biztos, a többi klub még küzd a papíron kedvezőbb helyért.

Biztos csoportelsők: Málaga, Dortmund, Barcelona, Manchester United
Biztos csoport második: AC Milan, Real Madrid

Ami azt illeti, tényleg lehet csak papíron éri meg csoportelsőnek lenni, hiszen ha a biztos csoport másodikok nevére rátekintünk, többen úgy gondolom szívesen elkerülnék őket. 

Nem csupán továbbjutóink vannak, nézzük mely csapatok küzdenek még a továbbjutást érő 3 helyért. Az E csoportban például a Juventus és a Chelsea csapata versenk, a címvédőnek csekély esélye maradt, a két nagy közül valaki már biztosan búcsúzik. A Juve sorsa a saját kezében van, míg a Chelsea izgulhat. A G csoportban a Barcelona mögött a Celtic és a Benfica verseng, előbbi a Szpartakot fogadja otthon, utóbbi pedig Barcelonába látogat vendégségbe. A H jelű kvartettben a Galatasaray és CFR Cluj csatázik, utóbbi az Old Traffordra látogat, míg előbbi a Braga vendége lesz két hét múlva.

Akik még harcban vannak a három helyért: Juventus, Chelsea, Celtic, Benfica, Galatasaray, CFR Cluj

Így fest tehát a Bajnokok Ligája az utolsó csoportkört megelőzően, a csoportok harmadik helyezettjei az Európa Ligában folytatják majd, van olyan csoport ahol még a jelenlegi negyedik is oda érhet.

Őszi Ádám

BL B-csoport: Továbblépne az Arsenal, nagy derbinek ígérkezik a Schalke meccs

Még semmi nem dőlt el a B csoportban, három továbbjutás esélyes csapat van illetve egy remak hajrával akár a Montpellier elcsíphet egy Európa Liga indulást érő helyet, ehhez azonban hozni kellene mindkét meccsüket és az eredmények alakulása is fontos számukra. Egy szó mint száz, hárman a folytatásért küzdenek, kettejüknek ez sikerülni fog és bejut a legjobb 16 közé. 

Schalke 04 - Olympiakos: Mindkét együttes a továbbjutásért harcol, a hazai pálya nagyon sokat számíthat a német együttes számára. Az első fordulóban találkoztak egymással a felek és akkor a Schalke 2-1-re nyert idegenben, így elhozta a nagyon fontos három pontot. A vesztes minden bizonnyal kiszáll a továbbjutásért folyó küzdelemből. A Schalke ha nyer tuti továbbjutóvá válik, a döntetlennel viszont még kuszálódhatnak a dolgok a csoportban. Mindkét csapat remek formában van, jól szerepelnek hazájuk pontvadászatában. Persze azt említsük meg, hogy a görög liga nem annyira nívós mint a német.

Schalke 04 - Olympiakos 20:45

Arsenal - Montpelliere: A francia csapat többnyire a becsületéért küzd, hiszen számukra már az Európa Liga elérése nagyon távoli. Két győzelmet kellene aratniuk úgy, hogy az görög bajnok nem szerez pontot. Az Arsenal csapatának tehát a mai győzelem hazai pályán kötelező, a mérkőzés Giroud számára pikáns lehet. Hazája bajnokságában egyik csapat sem szerepel túl jól, a Montpellier halvány önmaga tavalyi formájának. A két csapat első mérkőzésén az Ágyúsok 2-1-re diadalmaskodtak idegenben.

Arsenal - Montpellierre 20:45

A B csoport állása: 1. Schalke 8 pont, 2. Arsenal 7 pont, 3. Olympiacos 6 pont, Montpelliere 1 pont

Őszi Ádám

Magyar Kupa Nyolcaddöntő: Vereséget szenvedő Siófok, elmaradt Vidi meccs

A Magyar Kupa mai játéknapján hét mérkőzést rendeznek, rendezek volna, egy mérkőzést pedig már tegnap lejátszottak az nyolcaddöntők első felvonásából. Elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, ahol a kis csapatoknak már kisebb az esélyük, hiszen oda-visszavágós rendszerben kell játszani, és kiharcolni a továbbjutást.  

Tegnapi napon játszották a Győr-Paks mérkőzést, mely nagyon sima 4-0-ás hazai eredményt hozott, ezzel az eredménnyel minden bizonnyal a továbbjutás is eldőlt.

Nyolcaddöntők Első Mérkőzése:

Kedd: 
Győr - Paks 4-0 (2-0)

Szerda:

Az előző körben a másik somogyi együttest búcsúztató Dunaújváros, most a Siófok csapatát fogadta és ismét bravúrt elérve egy gólos előnnyel várhatja a párharc visszavágóját.

Dunaújváros-Pálhalma–Siófok 2–1
Gólszerzők: Böőr (19.), Kocsis G. (74.) ill. Csokics (50.)

A Vác együttese várhatja jobb helyzetből a visszavágót, hiszen idegenben tudott győzelmet aratni és ami fontos, van idegenben lőtt gólja. A párharc teljes mértékben nyitott maradt.
Tiszaújváros–Dunakanyar-Vác 1–1
Gólszerzők: Horváth Sz. (62.) ill. Rusvay (58.)

A Szolnok együttese egy öngólnak köszönhetően tudta legyőzni a Létavértes csapatát, ezzel kedvező helyzetbe került a párharcot illetően.
Létavértes–Szolnok 0–1
Gólszerző: Suskó (72. – öngól)

A Zalaegerszeg-Videoton mérkőzést elhalasztották, további három párharcot pedig később rendeznek.

Békéscsaba - Vasas 17:00
Nyíregyháza - Debreceni VSC 17:30
Honvéd FC - Diósgyőri VTK 18:00

Őszi Ádám

Chelsea: Kirúgták Di Matteót, Guardiola, Mourinho és Benitez is szóba került...

Az utóbbi időben nem megy a szerér úgy a Chelsea együttesének, ahogyan azt a tulajdonos az orosz milliárdos Roman Abramovic elképzeli, így a levegőben lógott a BL-t nyerő sikeredző Roberto Di Matteo sorsa. A tegnapi 3-0-ás BL vereséget követően, mellyel minden bizonnyal elúszni látszik a BL címvédő továbbjutása azonnali hatállyal kirúgták a klub trénerét. 

Di Matteo tehát már nem a Chelsea vezetőedzője, így indulhatnak a találgatások, vajon ki veszi át helyét. Igen sürgős dologról van szó, hiszen ha nem kerül jó kezekbe a csapat, akkor az egész szezon elúszhat. Korábban már hallani lehetett edzők neveit, de az utóbbi időben ezen hangok elhalkultak, most viszont egyszerre kitört és röpködnek a nevek.

A jelöltek közt emlegetik legfőbb várományosként a jelenleg pihenő Guardiola és Benítez személyét, őket lehetne tán a leggyorsabban a klub élére kinevezni. Emellett bonyolultabb szálak is elindultak, egyesek szerint a korábbi orosz szövetségi kapitány Guus Hiddink aki nyáron ült le a milliárdos Anzhi kispadjára nagyon jó kapcsolatot ápol a tulajjal Abramovical. Emellett egyből feléledtek azon hangok, mely szerint a Real Madrid vezetőedzőjének Jose Mourinhonak eljött a visszatérés ideje.

Kérdés, hogy Abramovic mit akar, illetve van-e az a pénz, amiért például Mourinho ma, holnap feláll a Királyi Gárda kispadjáról, csapot papot otthagyva és helyet foglal a Chelsea kispadján.

A kérdés tehát nyitott, ki lesz a Chesea trénere? Szerintetek ki érkezik?

Őszi Ádám

BL G-csoport: Továbbjutó Barca újabb Messi rekorddal, nagy csata a másik továbbjutó helyért

A Barcelona együttese egy félidő alatt elintézte hazai pályán a Szpartak Moszkva együttesét és ezzel továbbjutott, míg a Celtic és a Benfica párharca a továbbjutásért kiéleződött, nem dőlt el. 

Szpartak Moszkva - Barcelona: A katalánok ahogy azt már tőlük megszokhattuk egyből átvették a mérkőzés irányításét és akaratukat az ellenfélre erőltették. A hazai gárda kontrákra rendeződött be és bizony több alkalommal veszélyes helyzetet alakítottak ki, ám gólt nem tudtak szerezni. Ellentétben a vendégekkel  akik a 16. percben megszerezték a vezetést Daniel Alves kapás lövését követően. Messi cselezgetett a tizenhatos vonalánál, nem sikerült felszabadítani, majd, az oldalra pattanó labdát Alves gyönyörűen rúgta a hosszú alsó sarokba. Ezt követően sem változott a meccs képe, és a katalán gólok sem maradtak el. A 27. percben Messi vette be Dykan kapuját, majd az argentin csillag egy Pedro passzot követően másodszor is a hálóba talált a 39. minutumban (0-3). Így vonultak a felek az öltözőbe, a Barca a meccset az első félidőben eldöntötte.

A második játékrész némileg lagymatagabb játékot hozott, a vendégek visszakapcsoltak pár fokozatot, de a moszkvai egylet így sem tudott betalálni, sőt a meccs folyamán a kaput sem találták el. Messi ezen két találatával megszerezte 79. és 80. gólját is a 2012-es naptári esztendőben és ezzel már csak 5 gólnyira van Gerd Müller legendás megdönthetetlennek hitt 85 gólos rekordjától. A Barca ezzel az utolsó kört leszámítva már biztosan csoportelsőként jut tovább.

Szpartak Moszkva - Barcelona 0-3 (0-3)
Gólok: D. Alves (16.), Messi (27., 39.)

Benfica - Celtic: Mindkét alakulat a továbbjutást érő második helyért verseng, és a találkozót ennek megfelelően mindkét fél nagyon komolyan vette. Egy esetleges vendég győzelem azt jelentette volna, hogy a skót együttes továbbjut, de nem így történt és a döntés az utolsó körre maradt. A hazai együttes ennek tudatában kezdte a mérkőzést, és látszott rajtuk az elszántság, mely már a 7. percben góllá érett John talált a kelták hálójába. Szamarasz révén a félidő derekán sikerült az egyenlítés vendég részről, ám a meccs képét figyelembe véve az volt a kérdés, mikor lő újabb gólt a Benfica. Mind labdabirtoklásban, mind pedig kapura lövésben felülmúlták ellenfelüket és uralták a mérkőzést. Az eredményben viszont ez komolyabban nem mutatkozott meg, többen úgy vélték, kibekkelheti döntetlenre ezt a meccset a Celtic. Nem így történt, a 71. percben Garay egy remek Luisao passz után vette be a remekül védő Forster kapuját és ezzel eldöntve a 3 pont sorsát. Ezzel a Benfica utol érte riválisát, a döntés pedig az utolsó körre maradt.

Benfica - Celtic 2-1 (1-1)
Gólok: John (7.), Garay (71.), ill. Szamarasz (32.)

A G csoport állása: 1. Barcelona 12 pont (már csoportelső), 2. Benfica 7 pont (5-5), 3. Celtic 7 pont (7-7) 4. Szpartak Moszkva 3 pont

Ezzel eldőlt, hogy a katalánok csoportelsők, a Szpartak pedig utolsó lesz, az utolsó fordulóban pedig eldől, ki folytathatja a BL-ben, ki pedig az Európa Ligában.

G csoport 6. forduló párosítása:
Barcelona - Benfica
Celtic - Szpartak Moszkva

Érdekes, és sok mindent előre vetíthet mind a Barca, mind pedig a Szpartak számára a meccs érdektelen...

Őszi Ádám