2015. november 2., hétfő

Trónfosztás előszele Horvátországban!

Minden nagy sorozatnak vége szakad egyszer, könnyen lehet, hogy déli szomszédunknál a horvát élvonalban idén jött el a jeles pillanat, s nyolc egymást követő bajnoki cím után nem a Dinamo Zagreb lesz a bajnok. A BL-ben az Arsenalt legyőző együttes ugyanis a honi pontvadászatban  rég nem látott botladozást mutat be. Nézzük, hogyan áll a 1. HNL! 

A horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (1. HNL) csapatai a 15. fordulón estek túl a hétvégén, s rég nem látott kép tárul elénk, az egyeduralkodónak számító Dinamo Zagreb ugyanis csupán a dobogó harmadik fokát bitorolja, a csapat teljesítménye roppant hullámzó, meglepően sok pontot hullajtott el ezidáig, csupán mérkőzéseinek 46 százalékát tudta megnyerni. Az utóbbi években a Hajduk Split lőtávba sem tudott kerülni, míg a Rijeka nevével elkezdtünk megismerkedni. Nos, jelenleg mindkét együttes megelőzi a címvédőt, igaz előnyük nem mondható vaskosnak. A trónfosztás előszelét azonban mindenki érzi Horvátországban, s a legtöbben nem is bánnák, ha az egyeduralom végre megtörne.

Dinamo Zagreb
A regnáló bajnok, zsinórban nyolc bajnoki cím tulajdonosa a 13. fordulóig veretlennek tudhatta magát, ám produktumára nem lehetett büszke, ugyanis 7 győzelem mellett 6 döntetlen is "ékesítette" az eredménysort. A legutóbbi két forduló pedig rémálomszerűen sikerült, nagyon messzire kell visszatekinteni a klub történetében ahhoz, hogy két egymást követő bajnoki vereséget tudjunk felsorakoztatni. A Dinamo tavaly veretlenül nyerte meg a ligát, erre idén már biztosan nem nyílik esélye. Két hete a most már éllovas Rijeka mért 2-1-es vereséget a fővárosi csapatra, míg most hétvégén az ősi rivális Hajduk Split városi vetélytársa leckéztette meg Zoran Mamic csapatát. Az eddigi 17 kiírásból 12 alkalommal a Dinamo Zagreb vitrinjébe került a bajnoki trófea, idén azonban úgy fest, hogy más is közel kerülhet a mézes bödönhöz. Beköszöntött Horvátországban a trónfosztás előszele.

Hajduk Split
A csapat neve hallatán egy magyar futballszurkolónak elsőre a Loki elleni nemzetközi kupapárharc kelljen, hogy beugorjon, melyet a magyar klub elsöprő sikerrel abszolvált. Hol van már a 2004/2005-ös szezonban bajnoki címet nyerő csapat, azóta nem sok örömpillanata volt a Hajduk fanatikusainak. Talán majd idén!? Ehhez azonban nem csak az ősi riválist kell felülmúlni, a Rijeka is bejelentkezett a bajnoki címért. A két csapat pont hétvégén mérte össze tudását, a mérkőzés előtt még a Hajduk Split vezette a ligát, ám a 3-0-ás zakó azt jelentette, hogy a Rijeka állt az élre, s a klub történetében példátlan módon felülről néz vissza a két nagyágyúra. A Hajduk kapcsán kiemelendő, hogy a három szóban forgó csapat közül messzemenően ők találtak az ellenfelek kapujába legkevesebbszer.

Rijeka
A kérdés egyszerű, vajon kipukkad a lufi, vagy végigviszi a szezont Matjaz Kek csapata, mely története első bajnoki aranyára tör idén. A Rijeka még veretlen, noha már ők is hét döntetlent számlálnak. Sokan úgy gondolták, hogy tavaly Kramaric távozását követen összeszakad a csapat, ám megkaptuk a választ, a Rijeka erősebb, mint valaha eddig.

Őszi Ádám

MLS negyeddöntők: Kemény visszavágókra van kilátás! - eredmények

Pörögnek az események az MLS rájátszásában, épphogy kialakult a negyeddöntő mezőnye, a csapatok pedig már túl is vannak az odavágókon. Az erőnyerő pozícióból induló csapatok mindegyike jó pozícióban van, még akkor is, ha van olyan klub, mely vereséget szenvedett. Vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy egyik hazai pályán kezdő csapat sem tudott hathatós előnyre szert tenni, egyik visszavágó sem lesz formalitás. 

Negyeddöntős eredmények (odavágók):
Összességében egyik erőnyerő csapat sem szerepelt rosszul idegenben, így a hazai pályán kezdő csapatok vannak nehezebb helyzetben a visszavágók előtt. A legjobb pozíciót egyértelműen a New York Red Bulls teremtette meg magának a csapatok közül, míg a Vancouver bár nem kapott ki, de idegenben lőtt gólja sincsen. A Crew és a Dallas egyaránt kikapott, ám mindkét csapatnak van idegenben lőtt gólja mely a végelszámolásban rengeteget jelenthet. 

DC United - New York Red Bulls 0-1 (0-0)
Helyszín: Washington, Robert F. Kennedy Memorial Stadion: 19525 néző: Vezette: F. Bazakos
Gólszerzők: - ill. McCarty (72.)

Az erőnyerő csapatok közül egyértelműen a Red Bulls került a legjobb helyzetbe, Marsch csapata lefocizta ellenfelét, s kisebb fajta csodának mondható, hogy csak egy gólos sikerről tudunk beszámolni. Sokkalta dinamikusabb és gólra törő játékot mutatott be a new york-i csapat. A DC United kaput sem talált hazai pályán...!

Portland Timbers - Vancouver Whitecaps 0-0
Helyszín: Portland, Providence Park: 21144 néző: Vezette: A. Chapman

Kemény küzdelem, pontatlan befejezések, jól védő kapusok, így lehetne jellemezni a két csapat első összecsapását, mely után teljesen nyitott a párharc. Gól nélküli döntetlen idegenben lőtt gól nélkül, avagy a Timbers számára idegenben már egy döntetlen is elég lehet, a továbbjutáshoz, amennyiben születik majd gól. Kiemelendő, hogy a Prtland stílusával ellentétben sokkalta kevesebb lövési kísérletet tudtak felmutatni ezen a mérkőzésen, ez pedig a Whitecaps védelmét dicséri. 

Montreal Impact - Columbus Crew 2-1 (1-1)
Helyszín: Montreal, Saputo Stadion: 17655 néző: Vezette: C. Pendo
Gólszerzők: Bernier (37.), Venegas (77.) ill. Higuain (33.)

Bár Drogba ezúttal nem talált be, csapata nyerni tudott, az elefántcsontparti pedig hasznos mezőnyjátékkal járult hozzá a sikerhez, mely sokkalta szebben festene az Impact szempontjából, ha a Crew nem szerez gólt. Az első találat azonban a vendégek nevéhez fűződik, ez pedig még roppant sokat jelenthet a végelszámolásban. Kei Kamara letöltötte sárga kártyák miatti eltiltását, ám ezen a meccsen nem tudta növelni idei góljainak számát. 

Seattle Sounders - FC Dallas 2-1 (0-1)
Helyszín: Seattle, CenturyLink Field: 39599 néző: Vezette: K. Scott
Gólszerzők: Ivanshitz (67.), Dempsey (86.) ill. Castillo (18.)

Kiegyenlített mérkőzést vívott a két csapat, enyhe hazai fölényt érzékelhettünk labdabirtoklás és lövési kísérletek tekintetében egyaránt. A mérkőzésen a vendégek szereztek vezetést, ám a második félidőben egyenlíteni tudott a Sounderrs, majd a végjátékban jött Dempsey, s csapata javára billentette az odavágót.

Őszi Ádám