2015. március 22., vasárnap

Drámai kupadöntő Belgiumban

Szoros mérkőzés, drámai végjáték és káprázatos gólok, így jellemezhetjük a 2014/2015-ös Belga Kupa fináléját, melyet Brüsszel rendeztek 45 ezer néző előtt. Az Anderlecht nem tudott egalizálni az aranyérmek tekintetében 10-10 helyett immáron 11-9 ezen szám a Club Brugge javára. 

Club Brugge - Anderlecht 2-1 (1-0)
G: De Sutter (12.), Refaelov (90+2.) ill. Mitrovic (89.)

Viszonylag hamar, már a 12. percben hátrányba került Juhász Roland egykori csapata, De Sutter káprázatos megoldást bemutatva éles szögből vette be Proto kapuját. Micsoda kapás lövés volt...! Úgy festett, hogy nem lesz több gól, a Brugge behúzza a kupát, ám egy perccel a rendes játékidő vége előtt Mitrovic  felélesztette a reményt, ám hosszabbításba nem torkollott a finálé, ugyanis a ráadás második percében Refaelov egy kifejelt labdát kapura küldött, mindet 21 méterről eleresztett lökete pedig a hálóban talált nyugalomra.

A kupagyőzelmek örökranglistája:
1. Club Brugge 11 győzelem
2. Anderlecht 9 győzelem
3. Standard Liege 6 győzelem

Őszi Ádám

Robbent és a derbit is elvesztette a Bayern München

A forduló, illetve az egész európai futballhétvége egyik ha nem a legnagyobb meglepetését okozta a Mönchengladbach, mely Raffael duplájának köszönhetően Münchenből a bajnoki címvédő és listavezető Bayern otthonából hozta el a három bajnoki pontot. 

Bayern München - Mönchengladbach 0-2 (0-1)
Helyszín: München, Allianz Aréna
Vezette: Florian Meyer
Gólszerzők: - ill. Raffael (30., 77.)
Sárga lap: - ill. Jantschke (22.), Hahn (51.)
Kiállítás: - ill. -

Bayern München: Neuer - Rafinha, Boateng, Badstuber, Alaba - Alonso (Rode 61.), Robben (Müller 24.), Götze (Lahm 70.), Schweinsteiger, Bernat - Lewandowski. Vezetőedző: Guardiola

Mönchengladbach: Sommer - Wendt, Dominguez, Stranzl, Jantschke - Johnson, Xhaka, Kramer, Hermann (Nordtveit 89.) - Hahn (Kruse 72.), Raffael (T. Hazard 81.). Vezetőedző: Favre

Ahogyan azt megszokhattuk, a Bayern München az első pillanattól fogva a kezébe ragadta a kezdeményezést, illetve a mérkőzés irányítását, a Mönchengladbach számára nem sok babér termett támadásban. A 4. percben Sommer hárított hatalmasat, Bernat szerezhette volna meg a hazaiak vezetését, majd Robben akciózott pár perccel később, fejesét azonban a kapuvédő bravúrosan hárította. Guardiola a 24. percben aztán fejét foghatta, csapata egyik legjobb játékosa Robben fájdalmas arccal maradt a földön, kényszerű csere következett, Müller érkezett. A 30. percben első és első félidő béli egyetlen lövését mutatta fel a vendég csapat, ám az gól lett. Neuer csak asszisztálni tudott Raffael kapáslövését látva, mely elemi erővel csapódott a hálóba. Az első félidő hajrájában újfent nagy volt a rémület, Lewandowskit kellett ápolni, ám a lengyel tudta folytatni a mérkőzést.

A második felvonásban aztán semmi az égadta világon nem változott, nyomott a Bayern és uralta a mezőnyt, ám Sommer mögött a háló nem akart megrezdülni. Vagy pontatlanok voltak a hazai játékosok, vagy pedig Sommer védett bravúrosan, Bernat és Lewandowski sem tudott túljárni a hálóőr eszén. A 77. percben aztán néma csend lett úrrá az Allianz Arénában, Raffael duplázott, ezzel pedig gyakorlatilag eldöntve a három bajnoki pont sorsát. 

bravúros győzelmével a Mönchengladbach őrzi harmadik, Bajnokok Ligája indulást érő helyét, míg Guardiola csapata a szezonban másodszor hagyta el pont nélkül a gyepet, ám így is tíz ponttal vezeti a Bundesligát.

Íme a 26. forduló eredményei:
Hamburger SV - Hertha BSC 0:1
Hannover 96 - Borussia Dortmund 2:3
Freiburg - Augsburg 2:0
VfB Stuttgart - Eintracht Frankfurt 3:1
1. FC Köln - Werder Bremen 1:1
Paderborn - Hoffenheim 0:0
Schalke 04 - Bayer Leverkusen 0:1
Mainz - Wolfsburg 1:1

A góllövőlista élmezőnye:
1. Meier (Frankfurt) 19 gól
2. Robben (Bayern München) 17 gól
3. Dost (Wolfsburg) 13 gól
3. Lewandowski (Bayern München) 13 gól
5. Aubameyang (Dortmund) 12 gól
5. Di Santo (Werder Bremen) 12 gól
5. Thomas Müller (Bayern München) 12 gól

Őszi Ádám