2015. december 9., szerda

Átigazolásfigyelő: A West Ham is beszáll a nagyok harcába

Javában zajlik a kluboknál a visszaszámlálás, a háttérben pedig gőzerővel zajlanak az egyeztetések, avagy nemsokára nyílik az átigazolási piac. A téli időszak egyik slágertémája a Porto fiatal tehetségének Rúben Nevesnek az esetleges klubváltása. 

A mindössze 18 esztendős védekező középpályás idén robbant a köztudatban, a figyelmet pedig főként a Bajnokok Ligájában irányította magára. A Porto mind az öt eddigi csoportmérkőzésén a kezdőben kapott helyet, teljesítménye pedig sok-sok szemet irányított Portugália irányába. Kortársai a Porto U19-es csapatával az Ifjúsági BL-ben bizonyíthatnak, a két színtér között hatalmas a különbség. 

Rúben Neves novemberben a portugál nemzeti csapatban is bemutatkozhatott, idő közben pedig a sajtóban megjelent hírek szerint Arsene Wenger és Jürgen Klopp is felfigyelt rá, s azon van, hogy megszerezze az ifjú titánt. A legfrissebb hírek szerint azonban a West Ham United is ajánlatot készül tenni, a londoniak megpróbálnak beleszólni a nagyok dolgába.

A Porto újabb labdarúgóért tehet zsebre hatalmas összeget, avagy aligha a jelenlegi 6 millió eurós piaci értékén távozik Neves, ha egyáltalán távozik. A felek között hosszútávú 2019-ig szóló szerződés van.

Őszi Ádám

Folytatódik a rémálom Daniel Sturridge számára

Daniel Sturridge egy fantasztikus gólérzékenységgel megáldott labdarúgó, a Liverpool gyöngyszeme és egyben fájó méregfoga. A 26 esztendős válogatott támadó ugyanis többet van a partvonalon kívül, mint a zöld gyepen. Úgy festett, hogy egyenesbe jöhet pályafutása, visszatérése azonban nem tartott sokáig. 

Van még egy ilyen peches labdarúgó a földkerekségen? Fiatalon, már a Chelsea labdarúgójaként is borzasztó sérülékeny volt, sok mérkőzést kényszerült kihagyni, ennek ellenére a Liverpool látta benne a lehetőséget, s 15 millió euró ellenében leigazolták 2013 telén. Beilleszkedése könnyen ment, s egy-egy kisebb sérülés, egy-egy meccses kihagyást leszámítva jól szerepelt, a gólok is jöttek. 

A 2013/14-esz szezon jól sikerült a számára, 33 mérkőzésen 25 gólig jutott, ám a meccsszám is jelzi, hogy ez a szezon sem volt teljes. Amikor játszott, csapata húzóembere tudott lenni, gólérzékegyénét kamatoztatta, ám már ekkor is voltak kritikus hangok, mondván roppant gyengék a lábai, karrierje pedig egy idő után félbe fog szakadni ez miatt. 

A 2014/15-ös szezon rémálomszerűre sikeredett, két komolyabb sérülés is hosszabb ideig a partvonalon kívülre kényszerítette. Csupán a mérkőzések egyharmadán játszott, s mindössze 5 gólig jutott. 

A hektikus pechsorozat pedig idén is folytatódik. Sturridge sérülés miatt nem tudott ott lenni a rajtnál, a 6. fordulóban bekapcsolódott, majd a 8. után újra kidőlt. Térd és lábfejsérülést szenvedett, melyből nemrégiben épült fel. A 14. és a 15. fordulóban is csereként lépett pályára és a Ligakupában is szerepelhetett, sőt duplázni is tudott. Ám utóbbi bajnokin újra megsérült, ezúttal a combjával akadt problémája, a hírek szezont pedig újabb több hetes kihagyás következik. Sturridge idén a lejátszható 23 mérkőzésből mindössze 6 szerepelt többnyire epizodistaként csereként beállva.

Ezen sorok végigolvasását követően jogosan vetődhet fel a kérdés, hogy meddig lehet ezt hagyni, mikor kell közbeavatkozni!? Vajon az angol válogatott támadó lesz még valaha ép, tud klubcsapata segítségére lenni, vagy közeleg az az időpont, amikor félbe törik karrierje, klubcsapata pedig szerződést bont vele. Az Anfielden eddig nagyon türelmesek voltak vele szemben, de vajon meddig tart ez a türelem?

Őszi Ádám