2015. október 5., hétfő

Mourinho és a kispad története! - állást foglaltak az érintettek

Jose Mourinho másodregnálását éli a londoni sztárklub a Chelsea vezetőedzőjeként. Visszatérése sikertörténetként indult, bajnoki címet nyert csapatával, az új szezon azonban nem várt meglepetéseket, nehézségeket hozott. A Stamford Bridge már nem bevehetetlen, mint régen, idegenben a hazai csapatok dominálnak, az eredmények pedig elmaradnak. Sokak szerint a Special One alatt inog a kispad, ám ezt az érintettek megcáfolták. 

Egy Arsenal elleni szuperkupa vereséggel rajtolt a szezon, ám ennek még senki nem tulajdonított nagy jelentőséget. Eljött a Premier League rajtja, s hazai pályán kapott fricskát a csapat, a Swansea rabolt pontot a bevehetetlennek hitt Stamford Bridgeről. A döntetlen még hagyján, a második hazai meccs városi derbit bukott Mourinho csapata, ráadásul a Crystal Palace ellenére. Ekkor már zsebben volt egy 3-0.ás pofon a Manchester City révén, s csak nagy nehézségek árán tudták legyűrni a West Bromwich Albiont. Rossz szezonrajtról beszélt mindenki, ám még ekkor sem tulajdonítottak neki nagy jelentőséget. Ám az Everton otthonában is villant a bicska, újabb vereség, mely már megszólaltatta a vészharangot. A kongás azonban gyorsan elhalkult, győzelem a BL-ben a Maccabi ellenében, az Arsenal legyőzése, majd továbbjutás a Ligakupában. Ekkor sokan úgy gondolták, hogy sínen van a csapat. Lehet, hogy felkapaszkodott a sínpárra, ám újfent kisiklott...! Döntetlen következett a Newcastle otthonában, majd vereség a Porto otthonában nemzetközi kupameccsen. Sokan pedig úgy vélik, hogy a hétvégi hazai pályán elszenvedett vereség volt az utolsó előtti csepp a pohárban. Ezt a Southamton mérte Mourinho csapatára.

És akkor még nem beszéltünk a csapatorvos Eva Carneiro körüli kalamajkáról...! 

Összességében 12 tétmérkőzést játszott ezidáig a Chelsea, a mérleg pedig negatív 4 győzelem 2 döntetlen és 6 vereség. A gólarány pedig nullás 21 rúgott találat mellé párosul 21 kapott, ez kis híján mérkőzésenkénti két kapott gól, mely nagyon sok, s ezidáig abszolút nem jellemezte a csapatot. Valami nagyin nem klappol, pedig a keret nem gyengült, a csapat egyben maradt, s még "erősítések" is érkeztek.

A tények tükrében nem csoda, hogy mindenki a Special One menesztéséről beszél, a Premier League még rémisztőbb, a csapatnak 8 forduló után ugyanis mindössze 8 pontja van 2 győzelem mellé 2 döntetlen és 4 vereség párosul, negatív gólarány (12-17) és egy 16. helyezés. Egy híján a Chelsea kapta eddig idén a legtöbb gólt.

Jose Mourinho nemrégiben egy újságírónak így nyilatkozott - "Egy: nem fogok megfutamodni. Kettő: ha a klub meg akar szabadulni tőlem, akkor ki kell, hogy rúgjanak, mert én nem fogok kibújni a felelősség alól, nem hagyom el a csapatomat!" - a hétvégi eredményt követően újfent megtalálták a kérdéssel a portugál szakembert - "Menjenek oda a játékosaimhoz és kérdezzék meg, bíznak-e bennem. Ha azt mondják, nem, azonnal besétálok a vezetőséghez és átnyújtom a felmondólevelem. Ellenkező esetben eszem ágában sincs távozni!"

Idő közben a Chelsea labdarúgócsapata közleményben tudatta - "A klub egyértelművé akarja tenni, hogy José továbbra is teljes bizalmunkat élvezi!Ahogy José is mondta, az együttes nem szerepel jól, fejlődnie kell. Ennek ellenére hisszük, hogy a megfelelő menedzser ül a kispadon, képes lesz arra, hogy helyrehozza az eddigi hibákat és újra sikeressé tegye a csapatot."

Az a John Terry is megszólalt, aki az utóbbi időben nem sok lehetőséget kapott a vezetőedzőtől, s sajtó már összeesküvés elméletek sorát gyártotta kettejük kapcsolatáról - "Sok jó játékosunk van a keretben, és nálunk van a legjobb edző, aki mellett kiállunk. Ha valaki tud minket rángatni ebből a gödörből, akkor az José Mourinho."

Őszi Ádám

MLS: Utolsó pillanat béli Galaxy-dráma!

Fontos pontot szerzett, avagy nagyon fontos egységeket hullajtott a Los Angeles Galaxy a Seattle Sounders ellenében. Tovább él a Real Salt Lake reménye, míg a Dallas roppant jó pozícióba került a Houston legyőzésével. Nézzük mi történt az MLS-ben a mögöttünk álló héten. Eredmények, tabella, frissített góllövőlista és a folytatás...! 

FC Dallas - Houston Dynamo 4-1 (1-1)
G: Diaz (25.-büntető), Texeira (51., 90+3.), Acosta (53.) ill. Clark (36.)
Kiállítása: - ill. Rodriguez (90.)

Ellenkező célért küzdve, hatalmas téttel bíró mérkőzésen csaptak össze a felek. A Dallas az erőnyerő helyért, míg a Houston a rájátszásért harcol. Diaz vezető találatára még tudott válaszolni az első játékrészben a Dynamo, ám a második félidő elejét jól meghúzta a hazai csapat, s eldöntötte a bajnoki pontok sorsát. Győzelmével a Dallas erőnyerő pozícióba került, s nagy esélye van a konferencia elsőségre is, míg a Houston nyolcadik pozícióból várhatja a folytatást, sok hibázási lehetőség már nincsen. 

Colorado Rapids - Real Salt Lake 1-2 (1-2)
G: Doyle (16.) ill. Plata (33.), Mulholland (43.)

A Rapids számára minden lehetőség elszállt, számukra az alapszakasz lesz a végállomás, míg a Real Salt Lake ezzel a győzelemmel partiban maradt, s reménykedhet. Jelenleg öt csapat küzd a hatodik, rájátszást érő helyért, s mindössze három pontos különbség van köztük. 

Seattle Sounders - L. A. Galaxy 1-1 (0-1)
G: Barrett (90+3.) ill. Keane (36.)

Rangadót játszottak a CenturyLink Fielden, avagy az utolsó pillanatokban köszöntött be a dráma. Barrett mentett pontot a Sounders számára, avagy Keane vezető találata nem tartott ki a hármas sípszó pillanatáig. A Seattle hatalmas mezőnyfölényben játszott, s több lehetősége is volt, ám ilyen a foci. A Los Angeles bár még éllovas, nagyon hiányozhat a végelszámolásban az elhullajtott két pont. Akár az erőnyerő pozíciójába is kerülhet a csapatnak, míg a Seattle a riválisok rossz szereplésének tükrében tartja pozícióját.

Ez történt a héten eddig:
D.C. United - New York City 2-1 
Toronto FC - Philadelphia 3-1
New York Red Bulls - Columbus Crew 2-1
Orlando City - Montreal Impact 2-1
Chicago Fire - New England 3-1
San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps 1-1
Portland Timbers - Sporting Kansas 0-1

A folytatásban:
okt. 8. 01:30 New York Red Bulls - Montreal Impact
okt. 8. 04:00 Vancouver Whitecaps - FC Dallas
okt. 11. 00:00 Colorado Rapids - Montreal Impact

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 22 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 21 gól
3. David Villa (New York City), Keane (Los Angeles Galaxy) – 17 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 16 gól
6. Larin (Orlando City), Wright-Phillips (New York Red Bulls) – 15 gól
8. Martins (Seattle Sounders) – 14 gól
9. Adi (Portland Timbers), Altidore (Toronto FC) - 12 gól
11. Bruin (Houston Dynamo), Dwyer (Sporting Kansas City) – 11 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám