2015. május 7., csütörtök

Copa America: Íme a 24 fős brazil keret sok nagy hiányzóval


Egy hónap és pár nap múlva rajtol a Copa America történetének 44. kiírása, Dunga a brazil válogatott kapitánya pedig kihirdette 24 fős keretét, melyben bizony akadtak meglepetések. A merítési lehetőség hatalmas, ezt tudni lehetett, hogy így lesz. 

Biztosan nem lesz ott a tornán a PSG játékosa Lucas Moura, illetve a Chelsea labdarúgója Oscar. Utóbbi sérüléssel bajlódik, míg a párizsiak játékosa nemes egyszerűséggel periférián kívülre szorult. A Dayern München brazil védői sem "kvalifikáltak", ahogyan a Barca bombaformában lévő hátvédje Dani Alves sem kapott meghívót. Szintén nagy meglepetésnek számít Hulk kihagyása, a brazil gólzsák vezeti az orosz góllövőlistát, ám úgy fest, hogy Dunga nem számol vele, ahogy Goularttal sem. 

Tardelli azonban ott van a keretben, ahogyan Éverton Ribeiro is az al-Ahli középpályása, vagy éppen Elias, aki a Chorinthiansban rúgja a bőrt. Az új keret természetesen sok témát adott az újságíróknak és a futballszurkolóknak egyaránt, Dunga azonban "bevásárolt", s úgy fest ezekből az alapanyagokból kíván főzni. Meglátjuk, hogy mekkora sikerrel. 

A brazil válogatott 24 fős kerete:
Kapusok: Jefferson (Botafogo), Diego Alves (Valencia), Marcelo Grohe (Grémio)
Védők: David Luiz (PSG), Marquinhos (PSG), Thiago Silva (PSG), Miranda (Atlético Madrid), Danilo (Porto), Fabinho (Monaco), Marcelo (Real Madrid), Filipe Luís (Chelsea)
Középpályások: Luiz Gustavo (Wolfsburg), Fernandinho (Manchester City), Elias (Corinthians), Casemiro (Porto), Éverton Ribeiro (al-Ahli), Douglas Costa (Sahtar Doneck), Willian (Chelsea), Philippe Coutinho (Liverpool)
Csatárok: Neymar (Barcelona), Diego Tardelli (Santung Luneng), Robinho (Santos), Roberto Firmino (Hoffenheim)

Íme egy rövid névsor, azokról, akik nem kaptak meghívót, ám pályáztak, pályázhattak rá:
Kapus: Júlio César, 
Védők: Dante, Dani Alves, Maicon, Rafinha, Paulista
Középpályások: Lucas Moura, Paulinho, Ramires, Oscar, Bernard
Csatárok: Hulk, Fred, Goulart, Elkeson

Íme a 2015-ös chilei Copa America csoportbeosztása:
A-csoport: Chile, Mexikó, Ecuador, Bolívia
B-csoport: Argentína, Uruguay, Paraguay, Jamaica
C-csoport: Brazília, Kolumbia, Peru, Venezuela 

Őszi Ádám

Az alkotó elárulta mi mit jelent Messi új tetoválásán

Nemrégiben újabb tetoválással bővült Lionel Messi repertoárja, ám az argentin klasszis ezt nem verte nagydobra. Igaz rejtegetni sem rejtegette, nehéz is lett volna. Lekerült a hosszú ujjú mez, s a hétvégi Cordoba elleni mérkőzésen megvillant a mű. Meg is kezdődtek a találgatások, vajon mit jelenthet a négyszeres aranylabdás igen összetett és terjedelmes tetoválása, melyet a Bayern München ellen is megfigyelhettünk. Immáron nem titok, megkaptuk a válaszsort... 

Pár éve még csak egy rosszul sikerült portré borította a Barca klasszisának testét, pontosabban lapockáját, aztán megszületett a kis trónörökös Thiago, akinek kézlenyomatát és nevét gravíroztatta a vádlijába Messi, majd nemrégiben jött egy labda és egy kard szintén a lábára. Nincs megállás, és elkészült az újabb "testékszer", mely igen összetett, s ráadásul színes.

A tetoválásról és annak jelentéséről maga a tetoválóművész beszélt a katalán RAC1 rádióban - "A könyökén a La Sagrada Família templom díszei láthatóak. Mivel Barcelona az élete, mindenképpen meg akarta jelentetni ezt magán. A karjára ezen kívül került még egy óra, amely az idő múlását szimbolizálja, valamint egy lótuszvirág, amely azt jelzi, hogy néha a legváratlanabb helyeken bukkannak fel a legértékesebb dolgok. Felkerült az alkarjára egy kártya is, ami Dél-Amerikát, valamint egy rózsa, amely szülővárosát, Rosariót jelképezi."

Őszi Ádám

Europa Liga: Tét a varsói finálé! - előzetes

Immáron csak négy csapat van talpon, avagy tét a varsói finálé! Ahogyan a Bajnokok Ligájában, úgy az Europa Ligában is a finishez érkeztünk, csütörtök este az elődöntők odavágóit játsszák a még állva lévő csapatok. Talpon a címvédő, s az sem kizárt, hogy olasz házidöntőt hoz a sors, ehhez azonban lesz néhány keresetlen szava a Dnipro legjobbjainak is.  

21:05 Napoli - Dnipro (Digi Sport 1)

A Napoli az előző körben meglepően könnyedén lépte le a Wolfsburgot, míg a Dnipronak a Club Brugge feküdt le. A felek azóta egyaránt három mérkőzést játszottak, a Napoli igen góldús meccseken van túl, a Sampdoria ellenében 4-2-es sikert abszolválhatott Benítez csapata, aztán jött a fekete leves, egy 4-2-es vereség az Empoli vendégeként. Az elődöntőre az AC Milan kiütésével hangolt a  nápolyi csapat, a hármas sípszó pillanatában 3-0 állt az eredményjelzőn. A Dnipro szerény 1-0-ás sikert tudott felmutatni a Mariupol ellenében, majd derbit bukott a Shakhtar Donetskel szemben, ráadásul hazai pályán (0-1). A főpróba jól sikerült, az Odessa kapott egy laza hármast.

A két csapatnak egymás elleni múltja is van, a 2012-2013-as szezonban egy kvartettben szerepeltek, s akkor mindig a hazai csapat örülhetett. A Dinpro hazai környezetben 3-1-es diadalt aratott, míg a visszavágón Nápolyban egy négyest kaptak, melyre csak kétszer tudott válaszolni a vendég csapat.

Íme a Napoli sérültjei: Zúniga, De Guzman, Michu
Íme a Dnipro sérültjei: Shelikhov

21:05 Sevilla - Fiorentina (Story 4)

Él még a címvédés lehetősége, avagy a Sevilla ott van a legjobb négyben azt követően, hogy drámai párharcot nyert meg a Zenit Szentpétervár ellenében. A Fiorentina is keletre látogatott, ám a továbbjutást hazai pályán harcolta ki a visszavágón a Dinamo Kijev ellenében. Ami a formákat illeti, a Sevilla a könnyedén verte az elmúlt meccseken a Vallecano és az Eibar csapatát, ám a Real Madrid már nagy falatnak bizonyult, 3-2-es vereség lett a vége, ám aki látta a meccset az tudja, hogy nem sokon múlott a pontszerzés. A Fiorentina gyakorlatilag feladta a bajnokságot, két fronton elég megterhelő a helytállás. Kínos vereség a Cagliari ellenében ráadásul hazai pályán, majd vereség a Juventus otthonában. Igaz a főpróba jól sikerült a Cesena 3-1-re elhasalt a hétvégén a violák otthonában.

A két csapatnak nincsen egymás elleni múltja, ebből a szempontból történelmi lesz az esti összecsapás. 

Íme a Sevilla sérültjei: Beto, Barbosa, Pareja, Cristóforo
Íme a Fiorentina sérültjei: Babacar

Őszi Ádám

Top10: Az idei szezon legeredményesebb csapatai

Végig zongoráztuk Európa legerősebb bajnokságait, s minden sorozatot, beleértve a nemzetközi kupákat is megalkottunk egy tízes listát, melyen a kontinens legeredményesebb csapatai szerepelnek. Csakis tétmérkőzéseket vettünk figyelembe. 

A listára felkerülő csapatok egytől egyig a nyílt sisakos támadófocit képviselik talán egy csapatot leszámítva, ez pedig Jose Mourinho csapata a Chelsea, mely sok kritikát kapott idegenbéli igen defenzív hozzáállása, taktikája végett, de mint láthatjuk, összességében a kontinens legeredményesebb csapatai közt van a londoni klub. 

A mezőnyből roppantmód kiemelkedik az FC Barcelona, melynek triója (Messi, Suarez, Neymar) őrült tempóban termeli a gólokat, s már most 111 találatnál járnak.Mindegyik klub érdekelt volt vagy az Europa Ligában, vagy pedig a Bajnokok Ligájában, illetve öten még jelenleg is talon vannak. A Real Madrid is kiemelkedik, igaz a katalánoktól már jócskán elmarad. Carlo Nacelotti csapatában a BBC (Benzema, Bale, Crisriano Ronalo) termeli a gólokat, ezidáig 93 találat fűződik a nevükhöz. 

A dobogó harmadik fokára a Bayern München férkőzött fel, mögöttük pedig igen sűrű a mezőny, a szezon zárásáig még igen nagy lehet a mozgás.


Őszi Ádám

Nyílt levélben fakadt ki a Videoton kulcsembere, aki távozik

A bajnoki cím után sem állt meg az élet a Videoton házhatályán, s az öröm közepette egy negatív hangulatú nyílt levél látott napvilágot Juan Calatayud tollából. A 35 esztendős spanyol kapuvédő a Videoton szurkolóit szólította meg, s elmondta, hogy minden bizonnyal távozik a nyáron, már meg is kérte menedzserét, hogy keressen magénak új csapatot. A miérteket megtaláljátok a rövid, ám annál tartalmasabb levélben. 

"Szeretnék szólni hozzátok Videoton szurkolók! Első szándékom mindig az volt, hogy a Videoton csapatában maradjak. A családom és én nagyon boldogok vagyunk Székesfehérváron, de a klub az ajánlatával arra kényszerít, hogy távozzak. Azt is szeretném elmondani Nektek, hogy sokáig vártam a Vidi ajánlatára, de máig nincs érdeklődés a csapat felől. Szóltam a menedzseremnek, hogy kezdjen el új csapatot keresni!" - majd egy újabb gondolattal folytatta nyílt levelét Juan Calatayud - "Minden tőlem telhetőt meg fogok tenni, hogy megnyerjük a Magyar Kupát, hogy megdöntsük a magyar bajnoki pontrekordot és végül hogy a legkevesebb gólt kapott csapat legyünk a magyar bajnokság történetében. Hajrá Vidi!"

Calatayud 2013-ban érkezett Székesfehérvárra, s gyorsan alapemberré vált, az idei szezonban pedig szó szerint lehúzta a rolót, ugyanis 26 bajnoki mérkőzésen ezidáig 10 gólt kapott, s ha így folytatja szereplését a Vidi az elkövetkezendő fordulókban, könnyen magyar bajnoki rekorder lehet a spanyol hálóőr. 

Őszi Ádám

MLS: Extázis a ráadásban, büntetőt rontott a címvédő

Sorozatban ötödik meccsén maradt nyeretlen a Real Salt Lake, mely örülhet az egy bajnoki pontnak is, ugyanis Juninho a hosszabbításban büntetőt hibázott. Bár a címvédő öt meccse veretlen, utóbbi három találkozóján csupán három pontot gyűjtött. 

Real Salt Lake - L. A. Galaxy 0-0

Első ízben Penedo mutathatta meg tudását, igaz a 13. percben nagy tornászásra nem volt szükség, ám a Real Salt Lake jelezte, otthon szeretnék tartani a három bajnoki pontot. Nagy helyzetekben nem bővelkedett az első játékrész, azonban az utolsó másodpercekben ziccert rontott Zardes, aki hét mérettől fejelhetett üresen, ám nem talált kaput.

A fordulást követően aztán Penedo nyújtózkodott először, hatalmas ziccert azonban nem tudott felmutatni a hazai csapat. A 65. percben aztán Rimando védett nagyot, egy fejes érkezett középre a léc alá. Ezidőtájt egész lüktetővé vált a mérkőzés, Penedot tornáztatták meg egy lökettel, majd a kipattanó már nem a Galaxy kapuvédőjén múlott, ötösön belülről sem sikerült a labdát a hálóba juttatni, a labda a kapufa mellett csorgott ki.  Negyed órával a vége előtt elcsúszott a vendégek egyik védője, így kettő az egy ellen mehetett a hazai csapat, melynek végén ismételten Penedo védett, ám meg kell jegyezni, hogy a tizenhatos vonaláról elengedett lövés nem volt a legacélosabb. Pár másodperccel a vége előtt aztán egy szabadrúgásból lett büntető, az  ívelésre mozgó vendég támadót rántották le, ezzel pedig hatalmas sanszot kapott a címvédő. A hazaiak vehemensen reklamáltak, ám a játékvezető nem változtatta meg döntését. A végrehajtó Juninho volt, ám a párharcból Rimando jött ki jobban, a bal alsóba tartó labdát ugyanis kivédte a Salt Lake kapuse, így maradt a 0-0 és a pontosztozkodás.

A hét eddigi eredményei:
Houston Dynamo - San Jose Earthquakes 0-1

A folytatásban:
máj. 9. 01:00 Orlando City - New England
máj. 9. 04:00 Colorado Rapids - San Jose Earthquakes
máj. 9. 21:00 Chicago Fire - Real Salt Lake
máj. 9. 22:00 Montreal Impact - Portland Timbers (Eurosport 2)
máj. 10. 01:00  Vancouver Whitecaps - Philadelphia
máj. 10. 01:00  D.C. United - Kansas
máj. 10. 01:30  Columbus Crew - Seattle Sounders
máj. 10. 02:30  FC Dallas - L. A. Galaxy
máj. 10. 23:00  Toronto FC - Houston Dynamo  (Eurosport)
máj. 11. 01:00  New York Red Bulls - New York City (Eurosport)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Martins (Seattle Sounders)  6 gól
2. Kamara (Columbus Crew), Rivero (Vancouver Whitecaps), Barnes (Houston Dynamo), Dempsey (Seattle Sounders) – 5 gól
6. Perez (FC Dallas), Altidore (Toronto FC), Castillo (FC Dallas), Wondolowski (San Jose Earthquakes), Giovinco (Toronto FC), G. Torres (Colorado Rapids) – 4 gól
12.  Adi (Portland Timbers), Aristeguieta (Philadelphia Union), Kaká (Orlando City), Meram (Colombus Crew), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Sam (New York Red Bulls), Wright-Phillips (New York Red Bulls), C. Davies (New England Revolution), Gordon (Los Angeles Galaxy) – 3 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:


Őszi Ádám