2014. december 3., szerda

Női VB: Teljes a mezőny! - Íme a részvevők

Teljessé vált a 2015-ös női labdarúgó világbajnokság mezőnye, a torna utolsó résztvevőjeként Ecuador kvalifikálta magát. A Dél-Amerikaiak Trinidad és Tobago legyőzésével jutottak ki a kanadai tornára. 

A sportág történetében rendhagyó lesz a június 6. és július 5. között megrendezésre kerülő torna, ugyanis először lesz 24 résztvevős az esemény, eddig csupán 16 csapat alkotta a mezőnyt. A magyar válogatottnak nem sikerült a kvalifikáció, csoportunkból a négy évvel ezelőtti elődöntős francia csapat jutott ki. 

Japán címvédőként érkezik, míg a legutóbbi döntő vesztese az Egyesült Államok csapata a világranglista vezetőjeként. A legalacsonyabban rangsorolt válogatott Elefántcsontparté, ők a 64. helyet foglalják el a ranglistán.

A mérkőzéseket hat városban, hat stadionban rendezik:
Edmondton - Commonwealth Stadion| 56302 férőhely
Moncton - Stade Moncton| 10000 férőhely
Montreal - Olympic Stadion| 66308 férőhely
Ottawa - TD Place| 24000 férőhely
Vancouver - BC Place| 54500 férőhely
Winnipeg - Investors Group Field| 33422 férőhely 

Női világbajnokság, a 2015-ös kanadai tornán résztvevő válogatottak:
Európa: Németország, Anglia, Franciaország, Norvégia, Svédország, Spanyolország, Svájc, Hollandia
Észak- és Közép-Amerika: Kanada (házigazda), Egyesült Államok, Costa Rica, Mexikó
Ázsia és Óceánia: Japán (címvédő), Ausztrália, Kína, Dél-Korea, Thaiföld, Új-Zéland
Afrika: Nigéria, Kamerun, Elefántcsontpart
Dél-Amerika: Brazília, Kolumbia, Ecuador 

Őszi Ádám

Thierry Henry rendkívül kelendő! - Íme a kérők

Hiába 37 esztendős, még mindig igen nagy népszerűségnek örvend Thierry Henry az Arsenal élő legendája, aki bejelentette távozását a New York Red Bullstól. A francia klasszis még a folytatásról sem döntött,  a kérők azonban már a küszöbön vannak... 

Napi szinten lehet olvasni valamilyen pletykát olvasni Henry jövőjét illetően. A 123-szoros egykori válogatott csatárt eddig öt klubbal hozták szóba. Az állítólagos kérők között van Henry két korábbi klubja is. Az egyik az Arsenal, mely biztosak lehetünk benne, hogy elsőbbséget élvez a francia szívében, míg a másik karrierjének kezdete az AS Monaco. Ezen felül a Bordeaux és a Paris Saint-Germain révén is felsejlett az egykori Arsenal ikon neve.

A legfrissebb pletykák Törökországból érkeztek, a helyi sajtó állítja, hogy a Galatasaray újabb nagy dobásra készül, Drogba után Henry lehet a következő legenda, aki magára ölti az isztambuli klub mezét. 

Henry négy és fél esztendőt követően távozik az MLS-ből, ám még abban sem foglalt állást, hogy folytatja-e aktív labdarúgó pályafutását profi játékosként. Az idő vaskereke nem áll meg, ő sem lesz fiatalabb...

Thierry Henry pályafutása számokban:
AS Monaco - 63 mérkőzés 14 gól
Juventus - 16 mérkőzés 3 gól
Arsenal - 368 mérkőzés 226 gól
Barcelona - 127 mérkőzés 49 gól
New York Red Bulls - 132 mérkőzés 51 gól
Francia válogatott - 123 mérkőzés 51 gól
Összesen: 819 mérkőzés és 394 gól

Őszi Ádám

Real Madrid: Hivatalos a holland középpályás érkezése

Hivatalossá vált, az amit már régóta sejteni lehetett, a holland futball jövőjének egyik nagy ígérete Madridba teszi át székhelyét. 

A mindössze 16 esztendős Mink Peeters a PSV akadémiáján kezdte karrierjét, majd lecsapott rá a nagy rivális Ajax Amszterdam, mely a világ egyik legjobb utánpótlás-nevelő bázisát tudhatja magáénak. Az ifjú támadó középpályás jelenleg a holland U17-es csapat tagja, a szakértők pedig hatalmas jövőt jósolnak neki. Kérdés, hogy ehhez Madrid-e a legalkalmasabb hely, ugyanis a királyiak akadémiája nem tartozik a legmagasabban jegyzettek közé. Persze azt sem szeretnénk ezzel sugallni, hogy rossz, ám tény, hogy az Ajaxot ezen a téren magasabban jegyzik.

Arról, hogy y transzfer milyen anyagi vonzattal járt, illetve a felek milyen távra állapodtak meg, egyenlőre nem tudni. Amennyiben minden a tervek szerint halad és Peeters tehetsége beigazolódik, pár éven belül a Real Madrid első csapatában találhatja magát a holland. Nagy ugródeszka lehet számára az Ifjúsági Bajnokok Ligája, mely hatalmas lehetőség a fiatal labdarúgóknak. 

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: ManCity játékost venne a Juventus

A Corriere dello Sport arról ír, hogy az Inter után a Juventus is a Manchester City szerb válogatott védőjét nézte ki. Aleksandar Kolarov a télen klubot válthat, amennyiben megfelelő ajánlatot kapnak a Polgárok. 

A 29 esztendős bal oldali védő Pellegrini mesternél nem számít alapembernek, ám 2018 nyaráig szerződés köti a klubhoz. Eligazolásának lehetőségét nehezíti, hogy kiváló kiegészítőemberről van szó, aki rendszeresen lehetőséget kap csereként és mint tudjuk a City anyagilag nincsen rákényszerítve játékosok eladására, így megkérhetik bátran Kolarov árát.

Az Inter az új vezetőedző Mancini révén pályázik a szerbre, a tréner még manchesteri korszakából ápol jó barátságot a védővel, míg a Juve révén meg kell jegyeznünk, hogy sokkalta jobb anyagi, gazdasági kvalitásokkal bír, mint a milánói klub. 

A német transfermarkt.de 12 millió euróra taksálja Kolarov piaci értékét, akit jelenleg kisebb sérülés hátráltat. Januárban jöhetnek az ajánlatok...

Őszi Ádám

Olasz válogatott támadót igazolna a Boca Juniors

A Daily Mail információi szerint a Boca Juniors Európa felé kacsintgat, az argentin klub újabb neves játékost édesgetne magához. Nagy hazatérés a láthatáron... 

A 24-szeres argentin bajnok 2013 nyarán magához csábította a Real Madrid egykori kiválóságát Fernando Gago személyében, korábban pedig Riquelme is hazatért és a klubot erősítette. Ami a jelent illeti, a legújabb kiszemelt a Southampton olasz válogatott támadója Pablo Osvaldo. A 28 esztendős gólfelelős jelenleg kölcsönben az Internazionale sikeréért harcol, teljesítménye pedig az utóbbi időben remeknek mondható. Az idei szezonban minden sorozatot figyelembe véve 15 mérkőzésen 7 gól és 5 gólpassz került a neve mellé.

A legnagyobb kérdés, hogy Osvaldo ereje tejében hajlandó-e elhagyni Európát, s visszatérni szülővasrósába, ugyanis a napvilágot Buenos Airesben látta meg a kettős állampolgársággal bíró csatár. Ami a piaci viszonyokat illeti, a transfermerkt.de 11 millió euróra taksálja Pablo piaci árát.

Őszi Ádám

Kapus poszton erősítene az AS Roma! - világklasszis a kiszemelt

Az utóbbi esztendőkkel ellentétben kapus poszton nem áll jól a Serie A bajnokaspiránsa az AS Roma, mely januárban egy világklasszis kapuvédő szerződtetését tervezi. Kérdés, hogy a fővárosiak ajánlata mennyire lesz versenyképes. 

Hol van már azaz idő, amikor Doni, majd pedig Maarten Stekelenburg védte az AS Roma kapuját. A jelenlegi keretben nincsen klasszis kapuvédő, ez pedig fejtörést okoz a csapat trénerének Rudi Garciának, aki a Daily Mail információi szerint szeretne versenyre kelni Petr Cech kegyeiért. A Chelsea mellőzött klasszisa számos klub célkeresztjében ott figyel, így kérdés, hogy mennyire lesz versenyképes az AS Roma ajánlata, melynek részleteiről még nem hallani.

Ami a jelenlegi kapusgárdát illeti, a gólvonalon jelenleg a 37 esztendős Morgan De Sanctis áll, míg mögötte kap helyet a rangsorban a 29 esztendős Gianluca Curci, illetve a 23 esztendős lengyel Lukasz Skorupski. A klubbak negyedik számú portása is van a 36 esztendős román Bogdan Lobont személyében. 

Őszi Ádám

Arsenal: 25 milliós ajánlat a német világbajnokért! - sajtóhír

A Daily Star információi szerint Sami Khedira mellett egy másik német világbajnok Christoph Kramer is látótávolságba került az Arsenal háza táján. A portál azt is tudni véli, Wenger milyen ajánlatot tehet. 

A 23 esztendős védekező középpályás a Borussia Mönchengladbach színeiben tündököl, karrierje pedig felfelé ível, ám játékjoga a Bayer Leverkusent illeti meg. Kölcsönszerződése a szezon végéig tart, ám könnyen lehet, hogy a télen változás áll be, ugyanis a Real Madrid mellett az Arsenal is élénk érdeklődést mutat Kramer iránt. 

A Daily Star információi szerint Wenger 25 millió eurót sem sajnálna kiadni. A transfermarkt.de egyébként 12 millió euróra taksálja a német piaci árát.

Ami a pletykákat és a piaci körülményeket illeti Kramer igen kelendő, az utóbbi időben számos klub háza táján felbukkant a neve. A fent említett két komolynak tűnő kérő mellett a Juventus, a Napoli, a Liverpool és a Manchester United  noteszében is ott figyel a középpályás neve.

Őszi Ádám

Kérője akadt Thiago Silvának! - sajtóhír

Igen meredek átigazolási pletykával állt elő az olasz Corriere dello Sport, mely arról cikkez, hogy Thiago Silva játékjogáért szeretne versenyre kerni a brazil védő korábbi klubja az AC Milan. Gazdasági fellendülés várható... 

Mint ismereted a piros-fekete klub az utóbbi években elvesztette gazdasági nívóját és helyét az európai topklubok társaságában. Ez most változhat valamelyest, ugyanis a Fly Emirates öt esztendős szerződést kötött a milánói klubbal.

A legfrissebb hírek arról szólnak, hogy a csapat nyártól kezdve újfent erősödhet, az átigazolásokra pedig jelentősebb ősszegek kerülhetnek a kasszába. Az egyik kiszemelt a klub korábbi játékosa Thiago Silva, aki 2012-ben 42 millió euró ellenében távozott a Paris Saint-Germainhez, ahol azóta alapembernek számít. A milánóiak a hírek szerint 20 milliós ajánlatot készülnek tenni első körben. A hír elsőre meredek lehet, de mindenképpen tartsuk fejben. 

Őszi Ádám

Átigazolásfigyelő: Döntés előtt Wesley Sneijder

A Tuttomercatoweb.com legfrissebb információi szerint nagy a nyomás a Galatasaray holland kiválóságán. Sneijder viszonya a klubvezetéssel megromlott, a csapatot pedig új szakmai stáb irányítja. Idő közben a Manchester United is kopog... 

Az újonnan kinevezett szakmai stáb a hírek szerint azon dolgozik, hogy tisztázza a korábbi félreértéseket és új alapokra fektesse a holland és a klub jövőjét, ám Van Gaal beleköpne ebbe a levesbe, a United pedig komoly eséllyel pályázik a válogatott középpályás kegyeire.

Sneijder így télen 30 esztendősen ismételten a legjobbak között játszhatna a világ egyik, ha nem a legerősebb pontvadászatában. Ami a transfermarkt.de által becsült piaci értéket illeti, 18 millió euróról beszélünk. A hírek szerint nemsokára érkezhet a Vörös Ördögök ajánlata, az előkészítés már zajlik.

A képlet tehát egyszerű Sneijder számára! Manchester United, vagy Galatasaray!?

Őszi Ádám

Boldogság az Old Traffordon; a West Ham is menetel

Zsinórban negyedik győzelmét aratta a Manchester United, mely ezúttal a Stoke ellenében kerekedett felül Rooney és Di Maria hiányát elviselve. Tovább tart a West Ham remekelése is, a londoni gárda a West Brom vendégeként győzött és továbbra is dobogó közelben van. 

Manchester United - Stoke 2-1 (1-1)
G: Fellaini (22.), Mata (59.) ill. N'Zonzi (39.)

Meglehetősen felforgatott kezdőcsapattal lépett pályára Van Gaal csapata, mely ezúttal Di Maria mellett Rooney hiányát is szenvedte, nem szólva a többi sérültről. Az Old Trafford házigazdája az első pillanattól kezdve magához ragadta a kezdeményezést, míg a Stoke az elveszett bárányka szerepkörében tetszelhett. A 16. percben kis híján Herrera szerzett vezetést a hazaiaknak, ám a spanyol, ha centikkel is,de fölé durrantott tizenhét méterről. Öt minutummal később már a háló rezgett, ismételten Herrera volt főszerepben, beadását Fellaini bólintottat Begovic mögé. Az első játékrész hajrájára fordulva aztán jött az egyenlítő találat mondhatni a semmiből. N'Zonzi remek löketénél De Gea hiába nyújtózott, az eredményjelzőn az állás egalizálódott. A vezetés megszerzéséről Fellaini gondoskodhatott volna a hazaiak számára, azonban lökete középre tartott.

A fordulást követően hatalmas nyomás nehezedett a Stoke védőalakzatára, míg nem egy rögzített szituációt követően az 59, percben megszületett a három pontot eldöntő találat. A gól vitatott körülmények között született, a beadást elvégző Mata és a szellemfejest vétő Rojo is önmagát ünnepelte, a felvételek alapján úgy fest a spanyolé a találat, ám a rozsdás bökőt nem mernénk odatenni...! Amennyiben viszont Rojo hozzáért a labdához, lestalálatról van szó. A 70. percben Wilson és Van Perise kettő az egy ellen vezethette kapura a labdát, előbbi önző volt és a száz százalékos ziccer kialakítása helyett kapu mellé lőtt. A végjátékban érkeztek a cserék, De Gea pedig az utolsó pillanatokban hőssé lett. A spanyol kapuvédő káprázatos védéseket mutatott be a hosszabbításban, nem sokon múlott, hogy a Stoke a semmiből egyenlítsen. Győzelmével a United őrzi negyedik helyét, míg a Stoke az alsóház közepén tanyázik.

Swansea - Queens Park 2-0 (0-0)
G: Ki Sung-Yong (78.), Routledge (83.) ill. -

A mezőnyben kiütközött a felek közötti különbség, ám sokáig úgy festett, hogy a QPR pontot csenhet a walesi együttestől. Hiábavalónak bizonyultak Bony, Routledge, bartley és Sigurdsson kísérletei, vagy a pontossággal volt gond, vagy pedig Green volt a helyzet magaslatán. A QPR nem sokat tudott hozzátenni a támadófocihoz. A 78. percben aztán megtört a jég, bekövetkezett a várva várt hangrobbanás, ugyanis Ki Sung-Yong lökete a hálóban csendesedett el. Előnyét gyorsan megduplázta a Swansea, öt minutummal később Routledge volt eredményes, ezzel beállítva a végeredményt. A londoni alakulat továbbra is kieső, míg a Swansea harcban a nemzetközi indulást érő helyekért. 

West Bromwich - West Ham United 1-2 (1-2)
G: Dawson (10.) ill.  Nolan (35.), Tomkins (45+3.)

Hiába a több lövési kísérlet, ezen az estén a West Ham játékosai voltak pontosabbak és bár kevesebb lehetőséget alakítottak ki, így is bezsebelték a három pontot. Dawson révén még a West Brom szerzett előnyt a 10. percben, ám ez nem tartott ki sokáig. A 35. minutumban előbb Nolan egalizált, majd lélektanilag nagyon fontos pillanatban az első játékrész hosszabbításának harmadik percében Tomkins a vezetést is megszerezte a kalapácsosoknak. Ezen találat mint később kiderült nagyon fontos három bajnoki pontot ért. A második felvonásban 12 illetve 1 volt a lövési kísérletek száma, mindhiába. Berahino ezúttal sem tudott eredményes lenni, csapata pedig zsinórban negyedik vereségét könyvelhette el, ezzel a kiesőzóna szélére sodródva. A Kalapácsosok ötödikek és tapadnak a Manchester Unitedre.

Őszi Ádám