2015. október 3., szombat

Kiütötte ellenfelét Dárdai csapata, a Hertha BSC

Tovább szárnyal a fővárosi csapat a Hertha BSC a német élvonalban, melynek sikerkovács egyértelműen a vezetőedző Dárdai Pál. A Hamburg álla jól felkopott az Olimpiai Stadionban, Labbadia tanítványait lenullázták. Emberemlékezet óta nem látott pozícióban a győztes. 

Hertha BSC - Hamburger SV 3-0 (1-0)
G: Kaluo (17.), Ibisevic (76.) ill. - 

Jó, kemény és hajtós mérkőzésre számíthattunk, ám arra talán még maga Dárdai Pál is csak a legmerészebb álmaiban, hogy a hármas sípszó pillanatában 3-0 áll majd az eredményjelzőn. Jól kezdte a mérkőzést a berlini csapat, mint mindig, ezúttal is a hátsó stabilitás megteremtése volt a cél, s ha ez megvolt, lehetett indulni előre. A 17. percben aztán hangrobbanás lett úrrá a stadionban, Kalou révén ugyanis megszerezték a vezetést a hazaiak. A félidőben 1-0 állt az eredményjelzőn, ugyanis  Lustenberger és Lasogga is csak kísérletig jutott.

A fordulást követően is a Hertha előtt adódtak a nagyobb lehetőségek, ám  Darida sem tudta növelni az előnyt. Az egalizálás kapujában Holtby is megtorpant, avagy Jarstein mentette meg a hazaiakat az egyenlítő találattól. A 70. és a 80. perc között aztán nagyon megnyomta a meccset Dárdai csapata, Haraguchi és Ibisevic is közel járt a  gólhoz, de az az utolsó mozzanat nem volt hibátlan, Apropó, Ibisevic, az első helyzet kimaradt, ám jött egy gyors dupla, a 76., majd a 78. percben is rezgett a háló a bosnyák főszereplésében. Hol van már az a nagy góltalansági széria!? Két mérkőzés négy gól, a bizalommal úgy fest élni tud a támadó. 

Győzelmével a Hertha BSC immáron 14 pontos, a Schalke 04 mögött negyedik, Bajnokok Ligája indulást érő pozícióban. Igaz vasárnap a Leverkusen győzelem esetén még előzhet, ám így is le a kalappal, erre nem sokan számítottak a szezon kezdetén.

Őszi Ádám

Lenullázták a Wolfsburgott a német rangadón

A Borussia Mönchenglabdach nyerte meg a Bajnokok Ligája csapatok csatáját a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 8. fordulójának szombati játéknapján. A cserék meghozták a három pontot, a meccs a végjátékban dőlt el. 

Mönchengladbach - Wolfsburg 2-0 (0-0)
Helyszín:  Borussia-Park; Vezette: Felix Zwayer
Gólszerzők: Nordtveit (75.), Traore (79.) ill. - 
Sárga: Xhaka (44.), Johnson (44.) ill. Schafer (41.), Rodriguez (68.), Kruse (77.)
Kiállítás: - ill. - 

Mönchengladbach: Sippel - Korb, Christiensen, Dominguez, Wendt - Traore, Dahoud (Nordtveit 69.), Xhaka, Johnson (Herrmann 69.) - Stindl, Raffael (T. Hazard 89.). Vezetőedző: Schubert

Wolfsburg: Benaglio - Rodriguez, Klose, Naldo, Jung - Guilavogui, Schafer (Dost 68.), Kruse, Arnold (Bendtner 81.), Caligiuri - Schürrle. Vezetőedző: Hecking

Mindkét csapat Bajnokok Ligája mérkőzést játszott hét közben, s mindkét gárda manchesteri csapattal mérkőzött meg. A hazaiak a City, míg a vendégek a United ellenében maradtak alul egyaránt 2-1-re. A sorozatterhelés kihatással volt a kezdőcsapatok összeállításánál, ez főként a Wolfsburg esetében volt megfigyelhető, ugyanis Dante, Dost, Luiz Gustavo és Draxler is csak a kispadon kapott helyet. Ott volt azonban a pályán az első perctől Kruse, a középpályás számára roppant pikáns volt az összecsapás, hiszen a nyáron hagyta el a Mönchengladbachot a Wolfsburg hívó szaváért. 

A kezdeti puhatolódzást követően a Gladbach révén jegyezhettük fel az első komoly helyzetet, Stindl a kapufát találta telibe. A túloldalon egyből jött a válasz, Schürrle tört be a szélen, fordult le tanítani való módon védőjéről, ám jól fogta a szöget Sippel, így nem lett a lövésből gól.  A 16. minutumban aztán tömegjelenetet láthattunk, Sippel ütötte el Schürrle lábát, a büntető azonban elmaradt (a felvételek alapján hibázott a játékvezető). A hazaiak pedig kis híján leharapták a sípmester fejét miszerint színészkedésért lapot kellene adni a farkasok támadójának. Schürrle és Xhaka összeszólalkozott, melyet lökésváltás követett a játékvezető szeme előtt, ám Felix Zwayer színes lap nélkül oldotta meg az esetet. Ezt követően elcsöndesedtek a csapatok, a mezőnyjátéké, lett a főszerep. A 35. percben egy Schafer kísérletet jegyezhettünk fel, illetve a játékrész hajrájában előkerültek a lapok, a játékvezető elejét vette a mérkőzés eldurvulásának.

A fordulást követően esemény negyed óra következett, majd kis híján rezgett a háló, Stindül távoli kísérlete azonban ha centikkel is, de a kapufa külső fele mellett hagyta el a játékteret. A 70. perc derekához érve aztán megszaporodtak az események, Schürrle mellé bejött Dost, míg a hazaiak is cseréltek, egyből kettőt is. Ez pedig eredményre vezetett, a csereként érkező Nordtveit ugyanis a 75. minutumban bevette a kaput, 20 méterről eleresztett lövésével Benaglio nem tudott mit kezdeni. A baj pedig csőstül jött a Wolfsburg számára, még ocsúdni sem bírtak a sokkból, máris a hálóban volt újra a labda, kevesebb mint négy perc kellett Traore találatához, mely egy gyönyörű szóló végén született. A 81. percben Bendtner beállítása már nem segített, hiába a három csatár, gól és pont nélkül maradt a rangadón a Wolfsburg.

Őszi Ádám

Rangadók hétvégéje: 10 meccs amit nem hagyhatsz ki...!

Szombaton még hagyján, vasárnap azonban bajban lesz minden sportbarát, ugyanis olyan mérkőzések fedik egymást időben, melyeket bűn kihagyni. Mindenki gondolkozhat előre, melyik meccset is választja, de egy biztos, a távirányítót érdemes a kézben tartani. Csúcsfoci, ez a labdarúgás krémje...! 

Íme a hétvégi tévéműsor, avagy összegyűjtöttük a legjobbnak ígérkező mérkőzéseket. Gigászi párharcok, hatalmas múltra visszanyúló rangadók. Madridi derbi, Der Klassiker, Merseyside derby, Le Classique és még sorolhatnánk. Sajnos szombaton is fedi egymást a játéknap két rangadója, s így van egy vasárnap is.

A Merseyside derby, illetve a Der Klassiker esetében részletes bemutató cikkel is jelentkezni fogunk, átfésüljük a múltat és a jelent egyaránt, beszélünk majd a számok nyelvén.

Szombat:
15:30 Mönchengladbach - Wolfsburg (Eurosport 2)
16:00 Sevilla - Barcelona (Sport 2)

Vasárnap:
14:30 Everton - Liverpool (Digi Sport 1)
14:30 Ajax - PSV (Sport 2)
17:00 Arsenal - Manchester United (Digi Sport 1)
16:00 Athletic Bilbao - Valencia (Sport 1)
17:30 Bayern München - Dortmund (Eurosport 2)
20:30 Atlético Madrid - Real Madrid (Sport 1)
20:45 AC Milan - Napoli (Digi Sport 1)
21:00 PSG - Marseille (Digi Sport 2)

Őszi Ádám

MLS: Lampard gólja kevés volt, oda a remény

Vereségével az újonc New York City gyakorlatilag minden lehetőségét elvesztette, avagy David Villáék számára az alapszakasz vége jelenti majd a végállomást. A sors furcsa fintora, hogy a washingtoniak pont ezen a mérkőzésen találtak magukra.c 

D.C. United - New York City 2-1 (0-1)
G: Espindola (73.), Saborio (90+2.) ill. Lampard (1.)

Habár remekül indult a mérkőzés a New York City számára, egy kipattanót követően Lampard emelt a kapuba, s hathatós alaphangot szolgáltatott a mérkőzésnek már az 1. minutumban. Az öröm azonban eddig tartott, ugyanis a hazaiak akarata érvényesült, irányítotték a mérkőzést, sokkalta több helyzetet dolgoztak ki és pontosabban is tüzeltek. Noha az első játékrészben még nem sikerült egalizálni, a másodikban talpra pattanhatott a hazai publikum, Espindola egalizáló találata a 73. percben jött. A döntetlennel sem ment volna sokra a Pirlo, Lampard és David Villa fémjelezte csapat, ám a végén egyetlen pontocska sem jutott, Saborio a ráadásban a DC javára fordította a mérkőzést. A sors furcsa fintora, hogy öt nyeretlen bajnoki után pont most tért vissza a helyes útra a washingtoni csapat , mely riválisával szemben ott lesz a rájátszásban, s az sincsen kizárva, hogy végül erőnyerőként csak egy körrel később kell csatlakoznia a többiekhez. 

A folytatásban:
okt. 3. 23:00 Toronto FC - Philadelphia
okt. 4. 01:00 New York Red Bulls - Columbus Crew (Eurosport 2)
okt. 4. 01:30 Orlando City - Montreal Impact
okt. 4. 02:30 Chicago Fire - New England
okt. 4. 04:30 San Jose Earthquakes - Vancouver Whitecaps
okt. 4. 04:30 Portland Timbers - Sporting Kansas
okt. 4. 23:00 FC Dallas - Houston Dynamo (Eurosport 2)
okt. 5. 01:00 Colorado Rapids - Real Salt Lake (Eurosport 2)
okt. 5. 03:30 Seattle Sounders - L. A. Galaxy

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kamara (Columbus Crew) – 22 gól
2. Giovinco (Toronto FC) – 19 gól
3. David Villa (New York City) – 17 gól
4. Keane (Los Angeles Galaxy) – 16 gól
5. Wondolowski (San Jose Earthquakes) – 15 gól
6. Wright-Phillips (New York Red Bulls), Martins (Seattle Sounders), Larin (Orlando City) – 14 gól
9. Adi (Portland Timbers) - 12 gól
10. Larin (Orlando City), Bruin (Houston Dynamo), Altidore (Toronto FC), Dwyer (Sporting Kansas City) – 11 gól

Végezetül pedig a bajnoki tabella:

Őszi Ádám

Bundesliga: Gólzápor a péntek esti nyitányon

Semleges nézők számára egy roppant izgalmas és eseménydús mérkőzéssel rukkolt elő az újonc Darmstadt, illetve a Mainz a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 8. fordulójának zárómeccsén. Öt gól és dráma a végén...! 

Darmstadt - Mainz 2-3 (1-2)
G: Heller (27.), Sailer (57.) ill. Bell (15.), Malli (24.), De Blasis (64.)

Tömöt lelátók, 17 ezer szurkoló fogadta a csapatokat, ez azonban nem rémítette meg a vendégeket, hozzá vannak szokva sokkalta több nézőhöz és vadabb atmoszférákhoz. A gólcsap a 15. minutumban nyílott meg, Latza pontrúgását követően Bekk bólintott a hálóba. Nem tellett el újabb tíz perc és már 0-2 állt az eredményjelzőn, a vendégek házi gólkirálya Malli tekert a jobb alsóba, meglehetősen szabadon vezethette a labdát, nem léptek ki rá, ez pedig hiba volt. Három perccel később aztán jött a szépítő találat, a Darmstadt jelezte, hogy meccsben kíván maradni. Heller zseniálisan verte meg védőjét, egy testcsellel megetette, lefordult, s a felső sarokba tekert, úgy, hogy fel sem nézett. Gyanús, hogy a forduló találatát láttuk...!

A fordulást követően aztán robbant a lelátó, egy zseniálisan kipasszolt akció végén Sailer érkezett a beadásra, s passzolt a kapuba, védőjét lehagyva. A Mainz azonban nem adta fel, s újra megszerezte a vezetést, De Blasis is feliratkozott a góllövők közé, a hazaiak védelme jócskán benne volt a gólban. A találkozót a 86. percben Samperio eldönthette volna, ám Mathenia hárítani tudott. A ráadásban pedig jött a dráma, büntetőhöz jutott a Darmstadt, ám a 90+6. percben Wagner ritkán látott mértékben lőtte fölé a labdát, így nem tudott pontot menteni az újonc.

Nyitánynak nem volt rossz, szombaton és vasárnap jöhet a folytatás. A részletes programért KATT!

Őszi Ádám