2013. július 11., csütörtök

A magyar klubfutball újabb szégyenfoltja! - vajon megéri valaki a szeptembert?

Beszélhetnénk itt dicső múltról, válogatottról és klubcsapatról, de nem kell visszaszaladni az időbe, nem kell mentsvárakat keresni a rideg valóságot kell elfogadni. Ez már a 21. századi modern futball, amit mi magyarok a fotelből nézünk, derék futballistáink pedig testközelből szemlélik, hogyan is játsszák ezt a sportágat. 

Nos, gondolhatjátok a felvezetőt túlzónak vagy sem, van amit el kell fogadnunk. Félreértés ne essék, szeretjük a magyar futballt, de reálisan kell látnunk. Persze lehet mondani, hogy a Videoton tavaly ott volt a csoportkörben, és két győzelmet is bezsebelt, de tartósan egy klubcsapatunk sem tud odakerülni, illetve nem mondhatjuk el, hogy tartósan lennének klubcsapataink a nemzetközi porondon.  A cikk nem a Vidi kiesésére van kiélezve, hanem összességében a magyar klubfutball jelenlegi létére. 

A székesfehérvári együttes bátran kijelenthetjük, hogy a legnagyobb eséllyel pályázott arra, hogy megérje a szeptembert, ami azt jelentette volna, hogy Európa Liga elitkörös lett volna. Ez már csak múlt idő, hiszen tudjuk, hogy egy a hosszabbításban kapott tizenegyesgóllal a magyar együttes búcsúzott a szerény montenegrói bajnokság hatodik helyezettjével szemben. Az ellene a Mladost Podgorica ellen, mely 6. helyen végzett a bajnokságban mínusz tizenegyes gólkülönbséggel és csak azért indulhatott a nemzetközi porondon mert az 5. és 6. helyezett nem vállalta azt. Lehetne kifogásokat keresni, hogy két tizenegyessel jutott tovább az ellenfél, nem biztos hogy be kellett volna fújni, de ha a mutatott játékot nézzük, akkor inkább jobb ha meg sem szólalunk. Július 11-et írunk és kijelenthetjük, hogy a négy nemzetközi indulóból már csak három álma lebeg, eggyé pedig az első fordulót követen szertefoszlott.

A Budapest Honvéd parádézik és magabiztosan jutott tovább a második körbe, ahol a Vojvodina lesz az ellenfél, ami már ne ígérkezik sétagaloppnak. Ezúton kívánunk sok sikert a kispesti csapatnak és kívánjuk, hogy mentsék meg a magyar klubfutball becsületét és szívünk legmélyéről szól: mutassák meg, hogy részben hülyeségeket zagyválunk...

Na de a viccet félre téve, két csapatunk még meg sem kezdte a szereplést. A Debrecen a második körben csatlakozik és z út kifürkészhetetlen, de valljuk be óriási meglepetés lenne, ha a 21. század magyar sikercsapata a Loki nagy menetelést mutatna be jelenlegi keretével. Kulcsjátékosok távoztak, és nincsen egyben a csapat, emellett az anyagi háttér sem túl rózsás, vagy mondhatni merővel másabb, mint az utóbbi esztendőkben.

Az egyetlen csapat, mely indulhat a Bajnokok Ligája csoportkörére pályázhat a bajnok Győri ETO. Viszont már az első akadály nagy lehet, hiszen az ellenfél a Paulo Sousa vezette Maccabi Tel-Aviv lesz. Gondoljuk nem kell senkinek sem bemutatni a Vidi korábbi trénerét, aki elég jól ismeri a győri csapatot és fel tudja készíteni csapatát. Meglátjuk mit hoz a jövő, a labda kerek...

Ha végiggondoljuk a történetet bátran kijelenthetjük, hogy óriási bravúr lenne, ha akár egyetlen egy magyar klubcsapat is állna a  nemzetközi porondon szeptemberben. 

Hogy miben és hol keressük az okokat? Erről vitaestet lehetne nyitni és lehet akkor sem jutnánk egyről a kettőre...

Őszi Ádám