2015. szeptember 15., kedd

BL: Csúcsrangadó és pikáns párharcok a nyitányon! - előzetes

Kedden este végre megkezdődik, újfent elrajtol a labdarúgás "Száguldó Cirkusza", avagy a csoportküzdelmekhez érkezett a Bajnokok Ligája 2015/16-os kiírása. Este 20:45-kor nyolc pályán 16 együttes kezdi meg a küzdelmet, s így lesz ez szerdán is. Zlatan Ibrahimovic és Memphis Depay számára különösen pikáns lesz az este, míg az Öreg Hölgyre egy roppant nehéz idegenbéli fellépés vár, a forduló rangadója.  

A-csoport
20.45: Paris Saint-Germain - Malmö
20.45: Real Madrid - Sahtar Dontsk (Tv: Sport 1)

A Malmö elleni mérkőzés roppant pikáns lesz Zlatan Ibrahimovic számára, ugyanis két évig a Malmö játékosa volt karrierje elején, s el is mondta, bár címeket nem nyert a csapattal, ott született és roppant sok emlék köti a városhoz és a klubhoz egyaránt. "Idegenben-otthon" a Malmö ellen pályára lépni érzelmi bomba lesz, most azonban előbb a párizsi összecsapás jön. A találkozó toronymagas esélyese a francia bajnok, a felek még nem találkoztak.

Rafa Benítez a Real Madrid vezetőedzője így nyilatkozott a Shakhtar Donetsk elleni meccs előtt, s hangsúlyozta, tisztelni kell az ellenfelet - "A Sahtar remek csapat, kiváló szakember irányítja, az új játékosok pedig mindig jó teljesítménnyel bizonyítják rátermettségüket. Ha nem tiszteljük az ukrán csapatot, és nem koncentrálunk eléggé, nehéz meccs vár ránk. Amikor kineveztek a Real Madrid élére, azt mondtam, támadólag kell fellépnünk, de muszáj javítani a védekezésünkön. Nem könnyű megtalálni az egyensúlyt a csapatrészek között, de ha a játékosok megértik, mi a feladatuk, megállíthatatlanok leszünk"

A Ral Madrid idén még nem kapott gólt a spanyol pontvadászatban, míg az utóbbi hetekben a Shakhtar is rendben volt mind támadásban, mind pedig védekezésben, ám kétségtelen, sokat gyengült az ukrán klub a nyári átigazolási időszakban. Douglas Costa távozása nagy űrt hagyott, s nem ő az egyetlen, Az új igazolások pedig még nem tudnak olyan szerepet betölteni. A két csapat korábban még nem mérte össze tudását.

B-csoport
20.45: Wolfsburg - CSZKA Moszkva
20.45: PSV - Manchester United

A Wolfsburg visszatér a legnívósabb kupasorozatba, ahol a CSZKA Moszkva lesz az első ellenfél. A felek legutóbb 2009-ben találkoztak a csoportkörben, akkor Moszkvában a hazaiak nyertek 2-1-re, míg német földön 3-1-es hazai siker született. A találkozó esélyese a Wolfsburg, még a döntetlenre is egész magas szorzót adnak az oddsmesterek. De Bruyne távozása érződik, Draxler pedig a beilleszkedési folyamatban van még. 

Memphis Depay számára hasonlóan pikáns lesz az este, mint Ibrahimovic számára. A holland támadó a nyáron hagyta el Eindhovent, most pedig visszatérhet. Ezen apropó alkalmából neki szegezték a kérdést, hogyha gólt szerez láthatunk-e ünneplést. Meglepő válasz érkezett - "Tíz évig játszottam Eindhovenben, különleges érzés lesz a volt csapattársaim ellen játszani. Rengeteg tanultam a klubnál, de most már más szinten futballozom. Tisztelem a PSV-t, de ha gólt szerzek, megünneplem a találatomat,"

A Vörös Ördögökkel nem utazott el a remek formában lévő Wayne Rooney, a támadó combizomsérülést szenvedett a hétvége folyamán. Szűz párharc, nincsen egymás elleni tapasztalata a csapatoknak a BL-ben.

C-csoport
20.45: Galatasaray - Atlético Madrid (Tv: Sport 2)
20.45: Benfica - Astana

A Galatasaray és az Atletico Madrid 2010-ben a második számú kupasorozatban futott össze, most azonban a legnívósabb porondon jön az első közös összecsapás. Idegenben is az Atletico Madrid az esélyes, főként, hogy a török klub hazája pontvadászatában is bukdácsol, rossz szezonrajtot vett. Egy dolog biztos, a 12. ember a közönség ott lesz a törökök oldalán, a pokoli hangulat garantált.

Az Astana története első Bajnokok Ligája fellépésére készül, ez a Benfica otthonában lesz esedékes. Kíváncsian várjuk, hogy miként folytatódik a kazah csoda. Már egy pontszerzés is hatalmas meglepetés lenne...!

D-csoport
20.45: Manchester City - Juventus (Tv: M4 Sport)
20.45: Sevilla - Mönchengladbach

Sergio Agüero nélkül fogadja a Manchester City a tavalyi döntős Juventust, avagy ha a formákat nézzük, a torinóiak felköthetik a nadrágot. A Polgárok hibátlanok az angol élvonalban, sőt még gólt sem kaptak öt meccsen, míg az Öreg Hölgy nyeretlen az olasz élvonalban, három forduló után csupán egy pontja van. A felek legutoljára 2010-ben találkoztak az Európa Ligában, akkor mindkét találkozó 1-1-es döntetlennel zárult.

Torinóban az elvárások csökkentek (Massimiliano Allegri vezetőedző) - "A legutóbbi szezonban döntőt játszottunk a Bajnokok Ligájában, amit meg is érdemeltünk. Arra kell törekednünk, hogy a mostani idényben is bejussunk a legjobb nyolc közé."

A Sevilla és a Mönchengladbach párharca eltörpül a csoportrangadó mellett. A két csapat tavaly az Europa Ligában mérte össze tudását. Az egyenes kieséses szakasz első körében a tét a nyolcaddöntőbe kerülés volt, a spanyol klub oda-vissza nyerni tudott. Ez pedig most is könnyen így lehet, vagy mégsem...! Mindkét csapat pocsék rajtot vett, a Mönchengladbach pont nélkül seregható a Bundesligában, míg a Sevilla is nyeretlen spanyol honban, igaz van két döntetlenje három forduló alatt. 

Őszi Ádám

A német sajtó állítja! - Megvan Jürgen Klopp új csapata

Jürgen Klopp pályafutása jelen állás szerint parkolópályán van, a Borussia Dortmund sikeredzője az elmúlt tizennégy esztendő fáradalmait piheni ( 7-7 év a kispadon előbb Mainz, majd Dortmund)! Az embereket és a sajtót azonban roppantmód foglalkoztatja a hogyan tovább. A német sajtó állítja, hogy tudja a választ. 

A nyár folyamán az Olimique Marseille gárdájával boronálták össze a német trénert, s mint tudjuk nem lett semmi a történetből. Az utóbbi hetekben a Bayern Münchent favorizálták, ám Kloppot ismerve nehéz elképzelni, hogy megcsalná a BVB-t! Ő nem Lewandowski, vagy éppen Götze...!

Klopp több interjújában is hangsúlyozta, hogy nem hiányzik a számára a rohanó topfutball, ez pedig egybevághat a némat sajtó állításával, miszerint a holland kispad vár a szakemberre, méghozzá abban a pillanatban, amint hivatalossá válik, hogy az Oranje nem jut ki a jövő évi kontinensviadalra, melyre jelen állás szerint komoly esély mutatkozik. 

A brazíliai világbajnokságot követően Luis van Gaal elhagyta a nemzeti csapatot és Manchesterbe tette át székhelyét, őt váltottat Guus Hiddink, akit megbuktatott a selejtezősorozatban nyújtott rossz teljesítmény. Izland ellen debütált Danny Blind, ám nem csak az északiak, de a törökök ellen is csúfos vereséget szenvedett a csapat, így könnyen lehet, hogy őt is hamar felállítják, akár már októberben a soron következő két selejtező után. A szurkolók nem bíznak az új szakemberben, ez pedig nem is csoda a bemutatkozás révén. Ebben a holland csapatban, keretben sokkalta több van.

Jürgen Klopp léte, az általa képviselt stílus könnyen összepasszolhat a holland könnyedséggel, a támadófutballal. Bő egy hónap múlva többet fogunk tudni, miután lezárul a kontinenstorna kvalifikációs sorozata.

Őszi Ádám

Valahol Európában: Török, szerb, román, osztrák és svájci bajnoki körkép

Már az előző szezonok során is hódított népszerű összefoglaló, heti cikk-járatunk, a Valahol Európában. Sorozatunk címét Radványi Géza azonos című 1947-es filmsikerétől kölcsönöztük. A minden hét elején három részben megjelenő írásunk célja az olyan európai ligák aktuális állásának, illetve nagy csapatainak eredményeinek bemutatása, amelyek nem csak nálunk itthon, hanem máshol se kapnak akkora hangsúlyt a sportsajtóban. Természetesen, ameddig kérés nem lesz rá, itt sem a San marinói első osztállyal fogunk foglalkozni, hanem inkább az elit, és a magyar NB1 közé ékelődött bajnokságokról fog szó esni. Ezen írásban a  török, a szerb, a román, az osztrák és a svájci bajnokságot vesszük górcső alá. 

Minden országnak, minden pontvadászatnak megvannak a legnagyobb és legeredményesebb, legnépszerűbb klubjai. Ezen klubok nevét kiemeljük, illetve azokét is, melyben magyar légiósok szerepelnek.

Törökország – Super Lig 4. forduló:
Kayserispor - Trabzonspor 0:1
Kasimpasa - Fenerbahce 0:1
Besiktas - Istanbul Basaksehir 2:0
Rizespor - Sivasspor 1:1
Osmanlispor - Konyaspor 1:2
Galatasaray - Mersin Idman Yurdu 1:1
Bursaspor - Genclerbirligi 3:2
Antalyaspor - Eskisehirspor 2:0
Akhisar Belediyespor - Gaziantepspor 0:0

Tovább szenved a Galatasaray, mely nem tudta megszerezni második győzelmét, így hátránya nőtt a fő riválisokkal szemben. Mind a Fenerbahce, mind pedig a Besiktas behúzta hétvégi mérkőzését , illetve a Trabzonspor is tartja a lépést. Hasonlóan jól szerepel az Antalyaspor, mely Eto'o-val a fedélzeten gyűjtögeti a pontokat. A kameruni hétvégén duplázott, s 5 góllal vezeti a góllövőlistát. Ami a két magyar légióst és csapatát illeti, Dzsudzsák Balázs duplázni tudott, a Bursaspor pedig megszerezte első pontjait, ezzel eljött a kiesőzónából. Futács Márkó csapata a Mersin volt az, aki megfogta a Galatasarayt, ez volt a klub idei első pontja, a maygar légiós a padról nézte végig a meccset. 

Szerbia – Super Liga 9. forduló:
Rad Belgrád - Spartak Zlatibor Voda 3:3
Vojvodina - Metalac 3:2
Borac Cacak - Novi Pazar 3:0
OFK Belgrád - Jagodina 0:2
Vozdovac - Javor 0:2
Radnicki Nis - Mladost Lucani 1:1
Crvena Zvezda - Partizan 3:1
Cukaricki - Radnik Surdulica 2:0

A válogatott szünetet követően jöhetett a világ egyik legnagyobb rangadója, Belgrád két óriásának az összecsapása. Ez volt a 149. derbi a Crvena Zvezda és a Partizan között, melyet az éllovas mondhatni simán húzott be. (A mérkőzésről és a hangulatról itt láthattok videót KATT). Az eredmény tükrében a Crvena nyolc pontra növelte ősi riválisával szemben előnyét, a Partizan csupán negyedik jelenleg. Tovább tart a Javor menetelése, mely meglepetésként hat, míg a Vojvodina is újfent három pontot gyűjtött be. 

Románia – Liga 1 10. forduló:
Dinamo Bukarest - CFR Cluj 0:2
Viitorul Constanta - Voluntari 3:0
ACS Poli Timisoara - Steaua Bukarest 1:0
Astra Giurgiu - Pandurii 1:2
CS U Craiova - CSMS Iasi 2:0
Targu Mures - Petrolul Ploiesti 1:1
Concordia Chiajna - Botosani 0:0

vereséget szenvedett az éllovas Astra, így a Hagi fia vezette Constanta egy pontra közelítette meg az éllovast. A tavalyi szezon meglepetéscsapata a Targu Mures továbbra is ott settenkedik, elverni ezúttal sem tudták, de pontot loptak tőle. A mezőny egyetlen veretlen csapata volt a Dinamo Bukarest, mely hazai pályaán szaladt bele a tőrbe, a Cfr Cluj egy hármast hintett a három hazai kiállítást hozó meccsen. A kolozsvári csapat jól szerepel, ám hat pontos levonása miatt csak a hetedik pozícióban van, egyébként dobogós lenne. A magyar légióst, Bőle Lukácsot foglalkoztató CSMS Iasi újabb vereséget szenvedett, s a jó szezonrajt már a múlté, hatalmas gödörben a csapat. Bőle nem volt a román csapat keretében, egyébként alapembernek számít. Végezetül pedig az szenvedő egyeduralkodó, avagy újfent vereséget szenvedett a Steaua Bukarest, mely Temesváron kapott ki. 

Ausztria – Bundesliga 8. forduló:
Mattersburg - Sturm Graz 2:0
Altach - Rapid Wien 2:0
Salzburg - Grödig 4:2
Austria Wien - Ried 1:1
Admira - Wolfsberger 1:0

Zajlik az élet Ausztriában, keresztbeverés és roppant izgalmas élmezőny, avagy az első és az ötödik között mindössze három pontnyi különbség van. Meglepetésre az Admira van az élen, a Rapid Wien pedig zsinórban második vereségét gyűjtötte be, így cserélhettek helyet a tabellán a csapatok. A Mattersburg zsinórban harmadszor nyert, míg a Salzburg is kapaszkodik, a címvédő a pocsék rajt után egy hat meccses veretlenségi szériát számlál. Magyar légiós idén nincsen az osztrák élvonalban.

Svájc – Super League 6. forduló:
Luzern - Grasshoppers 3:3
FC Zürich - Thun 3:3
Sion - Lugano 3:0
Basel - St. Gallen 2:1
BSC Young Boys - FC Vaduz 4:0

A Fradihoz hasonlóan továbbra is hibátlan a Basel, melynek jelenlegi legnagyobb riválisa a Grasshoppers pontokat bukott. Az immáron két magyar légióst is foglalkoztató Sion nyerni tudott a sereghajtó Lugano ellenében, s ott van a dobogó harmadik fokán. Sem Vanczák, sem pedig Mervó nem volt ott a Sion keretében. 

Őszi Ádám

Új közönség kedvenc születik Londonban! - eredmények, tabella

Hétfő estére maradt az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) 5. fordulójának zárómeccse. A pocsékul rajtoló Newcastle United látogatott a Boleyn Groundra, ahol a West Ham United nem bizonyult jó vendéglátónak. A mérkőzésen kívül megnézzük, miként szerepeltek a csapatok a hétvégén, hogyan áll a tabella és a góllövőlista élmezőnye. 

West Ham United - Newcastle United 2-0 (1-0)
G: Payet (9, 48.) ill. -

Nem véletlenül írtuk azt a címben amit, Payet ugyanis remekül illeszkedett be a Kalapácsosok közé, a közönség pedig díjazza produktumát, ha így folytatja a francia, hamar a Boley Ground nagy kedvence lehet. Gyors góllal, de micsoda találattal kezdődött a mérkőzés, Noble jegyezte az asszisztot, Payer pedig belsővel a tizenhatoson kívülről pókhálózta ki a bal felső sarkot, egy szépségdíjas találattal. Mezőnyben hiába birtokolta sokkalta többet a labdát  vendég csapat, gólt nem tudtak szerezni, az ellenfél védő harmadában megállt a tudomány. A fordulást követően aztán jött Payet, jókor volt jó helyen, s duplázott, igaz a gólt Moses harcolta ki, a nigériai támadó fantasztikus szólót vitt végig, ültette le védőjét, majd lőtt bődületesen nagy felsőléct. A kipattanóra csapott le Payet, s lőtt Krul kapujába. Ezzel gyakorlatilag lezárva a meccset, a Szarkák ugyanis nem tudtak szépíteni, így a végjáték sem lett izgalmas. 

A tabellára tekintve láthatjuk, hogy a Newcastle sereghajtó két ponttal, s mindössze két lőtt góllal, míg a West Ham ötödik, a támadójátéka pedig nagyon rendben van a londoni csapatnak.

Az 5. forduló eredményei a Premier Leagueben:
Sunderland AFC - Tottenham 0:1
Leicester - Aston Villa 3:2
Manchester United - Liverpool 3:1
Everton - Chelsea 3:1
Arsenal - Stoke 2:0
Crystal Palace - Manchester City 0:1
West Bromwich - Southampton 0:0
Watford - Swansea 1:0
Norwich - Bournemouth 3:1

Fordulóösszegzés, helyzetkép: Továbbra is nyeretlen a Stoke, Sunderland, Newcastle trió, jelenleg pedig ez a három együttes áll a kiesőzónában. Az idei szezonnak eddig két meglepetéscsapata van, egyik pozitív, másik pedig negatív értelemben értendő. A címvédő Chelsea öt mérkőzés után csupán 4 pontos, smár most három vereséget számlál, az éllovas Manchester Cityvel szemben már 11 pont a hátránya. Apropó, a Polgárok vezetik a ligát, s még gólt sem kaptak, míg őket követi a meglepetéscsapat a Leichester. A Manchester United rangadót nyert a Liverpool ellenében, míg a Tottenham és az újonc Watford első győzelmét zsebelte be. 

A góllövőlista élmezőnye:
1. Gomis (Swansea), Mahrez (Leicester), Wilson (Bournwmouth) - 4 gól
4. Ayew (Swansea), Naismith (Everton), Payet (West Ham), Vardy (Leicester) - 3 gól

Íme a Premier League állása 5 forduló után:


Őszi Ádám