2015. január 29., csütörtök

Újabb magyar játékost igazolt a Lech Poznan

Guzmics Richárd, Holman Dávid és Lovrencsics Gergő után újabb magyar labdarúgó szerződött a lengyel élvonalba. A transzfer immáron hivatalos, Kádár Tamás a Diósgyőrt elhagyva a Lech Poznana csapatához szerződött. 

A hírt mindkét fél megerősítette, a 24 esztendős középső védő három és fél éves szerződést ír alá. Bár a miskolciak nem árulták el a vételára, a lengyel sportsajtó tudni véli, hogy végül 400 ezer euróban állapodtak meg a felek, mely 100 euróval kevesebb, mint amit a magyar klub szeretett volna kapni. A tárgyalások ezért el is húzódtak, ám végül úgy fest, hogy sikerült közös nevezőre jutni. Kádár átesett az ilyenkor szükséges orvosi vizsgálatokon, ami azt jelenti, hogy idő közben a klub és a játékos is megegyezett a részleteket illetően.

Kádár a ZTE-ben kezdte pályahutását, majd a Newcastle United akadémiáján pallérozódott. Ezt követően holland kalandba vágott, a Roda csapatát erősítette, mielőtt Diósgyőrbe szerződött.

Őszi Ádám

Afrika Kupa: Történelmi esemény, sorsolják a továbbjutót

Történelmi eseménysorozatba torkollott az Afrikai Nemezetek Kupája csoportmérkőzéseinek utolsó játéknapja. A "D" jelű kvartettben Guinea és Mali 1-1-es döntetlent játszott, ennek következtében minden mutatójuk megegyezik, így nincsen továbbjutó, csütörtök reggel sorsolás dönt a felek között. A csoport másik meccsén Elefántcsontpart legyűrte Kamerunt, előbbi továbbjutott, utóbbi pedig csomagolhat haza. 

Guinea - Mali 1-1 (1-0)
Helyszín: Nuevo Estadio de Malabo, Malabo
Gólszerzők: Constant (15.) ill. Maiga (47.)
Sárga: Sylla (55.) ill. Diaby (70.)
Kiállítása:  - ill. -

Guinea: Yattara N. - Cisse, Camara, Sankoh, Sylla I. (Paye 57.) - Keita N., Fofana, Constant - Traore (Soumah 62.), Conte, Yattara M.. Vezetőedző: Dussuyer

Mali: Berthe - Tamboura, Coulibaly, Wague, Diakite - Sylla Y., Diaby (Sako 72.), Keita S., N'Diaye, Maiga - Yatabare. Vezetőedző: Kasperczkak

Mozgalmasan kezdődött a találkozó, Yatabare révén Mali kis híján vezetést szerzett, azonban Berthe remekül tette a dolgát. A 15. percben aztán büntetőhöz jutott Guinea, Constant pedig roppant magabiztos végrehajtónak bizonyult. Sokáig nem örülhettek azonban Dussuyer tanítványai a vetetésnek, a játékvezető a 18. percben a túloldalon is tizenegyes ítélt, ám Keita a Barca korábbi klasszisa elrontotta azt, így elmaradt az egyenlítés. Egyik csapat sem tudta igazán ráerőltetni az akaratát a másikra, a felek egy gólos Guineai vezetéssel vonultak az öltözőbe. 

A fordulást követően aztán gyorsan megváltozott a "leányzó fekvése", a rontott büntetőt némileg javítva Keita egalizált. Mezőnyben ezt követően is ádáz harc zajlott, ám mindkét csapaton érződött a tét, óvatosan futballoztak. Guinea ezt olyannyira "hatékonyan" tette, hogy a második félidő 30. percében nem hogy kaput találó lövést, de még kósza kísérletet sem tudott felmutatni. Kimondhatjuk, igen unalmas volt a meccs ezen periódusa, mely sajnos hosszúra nyúlott. A vége döntetlen lett, mely egyet jelentett, a lutri dönt a csapatok között. A sorsolást csütörtök délelőtt tartják! Egyik csapat sem vállalta fel a nyílt sisakos támadójátékot, hát ez lett. Hogy ki az esélyesebb!? itt már nincsen 50-50, valaki örül, valaki pedig pakol egy cetli által. Kegyetlen, de tényleg semmi különbség nincsen a felek között, mely a szabályok értelmében számít. Három 1-1-es döntetlen mindkét oldalon.

Kamerun - Elefántcsontpart 0-1 (0-1)
Helyszín: Estadio de Mongomo, Mongomo
Gólszerzők:ill. Gradel (35.)
Sárga: ill. Bertrand (27.), Yaya Toure (32.)
Kiállítása:  - ill. -

Kamerun: Ondoa - Guolhoata, N'Koulou, Chedjoul, Bedimo - Mbia, Mandjeck, Mokandjo )Nije 67.), Choupo-Moting, Salli (Aboubakar (46.) - Etoundi (Kweuke 56.). Vezetőedző: Finke

Elefántcsontpart: Gbohouo - Kanon, Kolo Toure, Bertrand - Tiene, Die, Yaya Toure (Doukoure 83.), Aurier - Doumbia (Tallo 60.), Gradel, Bony. Vezetőedző: Renard

Rendkívül szikrázó mezőnyharcot vívott a két együttes, a játékvezetőnek több ízben is a sárga kártyát villantva kellett megakadályozni az indulatok eluralkodását. A kapu előterében Kamerun sokkalta ötlettelenebbnek bizonyult, mint a csontparti csapat, mely főleg Yaya Toure és Bony révén teremtett veszélyt, ám a gól mégsem az ő nevükhöz fűződik, a 35. percben Gradel a Saint-Étienne gólfelelőse talált Ondao kapujába. Előnyét megőrizve vonult a félidőre Renard csapata, mely sejthette, hogy nem lesz könnyű a következő negyvenöt perc sem.

A fordulást követően aztán még az első játékrészben tapasztaltnál is kevesebb kísérletet láthattunk és azt, hogy Kamerun minden tőle telhetőt megtesz az egyenlítésért, ám ez többnyire csak labdabirtoklásban mutatkozott meg, A Kolo Toure vezényelte csontparti védelem remekül szűrte a támadásokat. Győzelmével Renard csapata csoportelső lett, ám kulcsemberét vesztette a csapat, YayaTouret ugyanis sérülés végett cserélték le. Állapotáról még nem kaptunk híreket...

Történelmi tény Kamerun helyezése is, ugyanis soha nem esett még ki a csapat csoport utolsóként.

A D-csoport végeredménye:
1. Elefántcsontpart 5 pont (3:2)
2. Guinea 3 pont (3:3)
3. Mali 3 pont (3:3)
4. Kamerun 2 pont (2:3)

A negyeddöntőben:
Kongó - Kongói DK
Elefántcsontpart - Algéria
Ghána - ???
Tunézia - Egyenlítői Guinea

Az Afrikai Nemzetek Kupájának góllövőlistája:
2 gólos: Bifouma (Kongói Köztársaság), Akaichi (Tunézia), Andre Ayew (Ghána), Gradel (Elefántcsontpart)
1 gólos: Bola (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie, Bokila (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), Asamoah Gyan, Boye (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala, Masango (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani, Mahrez, Bentaleb (Algéria), Yattara M., Constant (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako, Maiga (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Őszi Ádám