2013. június 24., hétfő

Anzhi: 15 millió euróért érkezik az új ász - hivatalos

Nem mindennapi fordulat következett be Igor Denisov karrierjében. Az orosz válogatott csapatkapitánya ugyanis  kilenc esztendőt követően elhagyta a Zenit csapatát és a nagy rivális Anzhi gárdájához szerződött. 

Sokszor sokan szerették volna már elcsábítani a fejét, de eddig senkinek sem sikerült, ám most 15 millió euró és egy valószínűleg elég szép fizetés elég volt ehhez. Ennyit fizetett ugyanis az Anzhi a Zenit kasszájába a védekező középpályásért, aki 2017-ig szóló szerződést kötött új együttesével.

Denisov az Zenit csapatánál kezdte profi karrierjét és sokan úgy gondolták, hogy ikonná válik és onnan vonul vissza, de ez már nem lesz így, hiszen kilenc esztendő után itt a váltás. Maga mögött hagyva megannyi fantasztikus emléket és több mint 250 meccset a klub színeiben.

Az Anzhi együttesénél természetesen nagyon sokat várnak Denisov érkezésétől.

Őszi Ádám

Dinamo Kijev: 11 millió euróért érkezik a gólzsák

Jó pár nappal korábban arról számoltunk be, hogy a PSV Eindhovan holland csapára Jeremain Lens a Dinamo Kijev csapatát választotta és elhagyta klubját. A felek nem hozták nyilvánosságra az összeget. Ekkor azt firtattuk, hogy a klub korábbi fénye megtört és szeretnék felvenni a versenyt ismét a Shakhtar Donetsk csapatával. Nos, úgy tűnik ennek érdekében minden követ megmozgatnak. 

A minap éppen távozott a klub egyik támadója a brazil Raffael személyében, aki 5 millió euró ellenében a Mönchengladbach csapatát választotta. Viszont nem kellett sokat várni az utód bejelentésére, ugyanis hivatalosan bejelentették a Kongói DK válogatott csatárának Dieumerci Mbokani érkezését, akivel az Anderlecht igen csak jó üzletet csinált.

Annak idején 2011-ben 3 millió eurót adtak a Monaco együttesének, hogy aztán most 11 millióért adjanak túl rajta. Piaci értékét tekintve amúgy 8 millió euróra taksálják  Mbokani árát aki fantasztikus szezont tudhat maga mögött. A belga bajnokság alapszakaszában 19 meccsen 17 gólt és három gólpasszt jegyzett, emellett pedig a nemzetközi porondon és a válogatottban is remekül szerepelt. összességében 41 meccsen 29 alkalommal volt eredményes és 8 asszisztot osztott a társaknak.

A 27 esztendős támadó 4 esztendős szerződést írt alá új klubjához.

Őszi Ádám.

Európa Liga: Montenegói kaland vár a Vidire is - ellenfélmustra

Csakúgy mint a Budapest Honvéd a Videoton együttese is Montenegróba látogat, hogy vegye az első akadályt a főtáblára vezető úton. az ellenfél egy középcsapat, mely a kupaszereplésével harcolta ki az Európa Liga indulás jogát.  

Persze ne becsüljünk le egy csapatot sem, de ha választani kell, ki kapott nehezebb ellenfelet akkor a Honvéd járt rosszabbul. Persze a csapatok átalakulhatnak! Az ellenfél a Mladost Podgorica csapata lesz, mely a 6. pozícióban végzett a bajnokságban mérlege pedig 9 győzelem 12 döntetlen és 12 vereség volt a gólarány pedig igen negatív 39-48, viszont a kupaszereplés már jobban sikerült és itt is csupán két meccsen dől majd el a párharc.

A csapatnak még soha nem sikerült kijutnia a nemzetközi porondra, így a Videoton lesz az első, akivel megmérettetik majd tudásukat Európában. Egy biztos, a Vidinél jobban örülnek az ellenfélnek, mint a túloldalon.

A csapatok kereteinek összértékét tekintve nem említhetjük egy lapon a két gárdát, hiszen a Vidi 13,25 millió eurót ér, míg a Mladost Podgorica csupán 2,87 milliót.

Ami pedig a továbbjutást illeti, a párharc győztese fix ellenfelet a szlovák Senica csapatát kapja. Emlékezhetünk rájuk tavalyról is, ők voltak azok, akik kiejtették az MTK együttesét. 

Sok sikert kívánunk a Videoton csapatának és természetesen továbbjutás!

Őszi Ádám

Európa Liga: Montenegróba utazik a Honvéd - ellenfélmustra

Délre kell utaznia a Budapest Honvéd együttesének, hiszen csakúgy mint a Videoton ők is montenegrói klubot kaptak ellenfélül az első fordulóban. Nem a legkönnyebb feladat lesz, de a vezetőedző Rossi bizakodó.  

Az ellenfél nem más, mint az FK Čelik Nikšić együttese, mely az idei Prva Crnogorska Liga kiírásában a harmadik helyen futott be, így kivívva a az Európa Liga indulás lehetőségét. A mérleg 33 meccs 15 győzelem, 8 döntetlen és 10 vereség volt, melyhez 41-35-ös gólarány párosul. 

Azt, hogy a párharcot hol kezdik a felek nem lehet tudni, hiszen három montenegrói klub is egy napon játszik otthon, ezt pedig az UEFA szabályai nem engedik, így vagy a Videoton, vagy pedig a Honvéd párharca megfordul majd.

Múltját tekintve nem beszélünk túl nívós csapatról, sem honi, sem pedig nemzetközi szinten. Ami  a nemzetközi porondot illeti, eddig egyetlen egyszer szerepeltek az Európa Ligában, tavaly a Borac Banja Luka (bosnyák) klubot verték ki az első körben idegenben lőtt több góllal, azt követen pedig csúnya pofonba futottak bele, összesítésben 11-2-re búcsúztatta őket a Metalurg Donetsk együttese.

A két klub játékoskeretének becsült értéke a Honvéd javára hajlik, hiszen a Čelik Nikšić játékoskerete 2,45 millió euró, míg a Honvédé több mint  a duplája 5,5 millió euró.

A párharc győztese a Hibernians (máltai)/Vojvodina (szerb) továbbjutójával vívhat majd meg, mondani sem kell, a favorit a szerb együttes.

Sok sikert kívánunk a Honvéd együttesének és továbbjutást!

Őszi Ádám

Európa Liga: Belehúzott a Loki, jön a norvég éllovas... ! - ellenfélmustra

A DVSC-Teva együttesének kupagyőztesként nem kell részt vennie az első selejtezőkörben, hanem csupán a második fordulóban kapcsolódnak be az Európa Liga főtáblájáért folyó harcba. Ez azonban nem lesz könnyű, hiszen a Loki jól belehúzott, az egyik lehet legnehezebb ellenfelet kapta a norvég listavezető személyében.  

Ez ez együttes pedig nem más mint a Kovács Pétert is foglalkoztató Strömsgodset gárdája, mely a 2012-es szezonban második helyen végzett a norvég bajnokságban, idén pedig 13 fordulót követően vezetik a bajnokságot 19 szerzett ponttal, tehát mérlegük 9 győzelem 2 döntetlen és 2 vereség, emellett a gólarányuk pedig 26-9, ami igen csak jónak mondható. A liga legtöbb gólját lőtték, illetve a legkevesebbet is kapták.

Ha a norvég liga, más néven (Tippeligen) góllövőlistájára ránézünk, megállapíthatjuk, hogy a csapatnak nincsen jelenleg kiemelkedő gólzsákja, a találatok megoszlanak. A 26 találaton 9 játékos osztozik, a legtöbbet Diamande jegyzi, őt követi Vilsvik, majd pedig hárman is három gólosak, köztük van Kovács Péter is, aki az előző idényben gólkirály volt.

Ami nagyon rossz hír a Loki számára, hogy míg hazánkban szünetel a bajnokság és csupán edzőmeccsekkel lehet készülni, addig a Strömsgodset nagyon is egyben van és hétről hétre tétmérkőzéseket játszik.

Ami a Strömsgodset nemzetközi porondon való szereplését illeti, a klub eddig nem mutathat fel sok sikert, szinte semmit. A 21. században csupán eddig egyszer, még a 2011-2012-es szezonban selejtezhettek, akkor a harmadik selejtezőkörben az Atletico Madrid csapatát kapták, mely összesítésben 4-1-el búcsúztatta őket. Ezen kívül ahányszor elindultak, csupán egy fordulót játszottak, hiszen mindig a búcsúzó csapatok táborát erősítették, kizárólag az 1998-1999-es szezont, ahol az első körben kiejtették az Aston Villa csapatát, ám a Hapoel Tel-Aviv a végállomást jelentette.  De ne feledjük, ez a múlt, és ez egy másik Strömsgodset!

Ami a két csapat keretének piaci értékét illeti, a mérleg  igencsak a norvégok javára billen, hiszen a Strömsgodset összértéke 13,15 millió euró, míg a Loki  8,02 millió eurót ér.

Ami pedig szintén a Loki ellen szólhat az a pálya, hiszen a kinti meccset majd műfüvön vívják a felek...

Egy kis magyar-norvég kupatörténet az utóbbi évekből:
2011-2012: második selejtezőkör Ferencváros - Aalesund 3-4 (hosszabbítás után)
2011-2012: második selejtezőkör Paks - Tromsø 4-1

Ha továbbjut a Debrecen, akkor a harmadik körben is kiemelt lesz.

Sok sikert és továbbjutást kívánunk a Lokinak!

Őszi Ádám

Fordulat Szalai ügyében! - A Mainz bezárta a kapukat...

Noha már kész tényként közölte az európai sportsajtó, hogy Szalai Ádám pár napon belül hivatalosan is a Schalke 04 játékosa lehet, ehhez képest óriási fordulat látszik beállni az ügyben. Egyes források arról számolnak be, hogy a Mainz bezárta a kapukat és visszautasította a gelsenkircheniek magyar támadóért tett ajánlatát, melynek pontos nagyságrendjét nem ismerjük, csupán 7-9 millió euró közé lövik be.  

A Mainz nem tagadja, hogy érdeklődik a Stuttgart  japán támadója iránt Okazaki Sindzsi személyében, és úgy tűnik, szeretnének biztosra menni, előbb megtalálni Szalai utódját, mintsem túladni rajta. Ez persze csak egy lehetőség, de mivel visszautasították az ajánlatot, így a transzfer anyagi részeivel sem lehettek megelégedve, tehát a Schalke vezetőségének minden bizonnyal emelnie kell a tétet.

A klub nagyon komolyan gondolja, hogy Szalai Ádám a megfelelő ékpár Huntelaar számára, így minden bizonnyal elsőre nem adják fel, már készítik is elő a következő ajánlatot, ami ki tudja, már lehet be is futott a Mainz "várába".  Ami viszont biztos, azaz, hogy Ádám visszatért klubjához és immáron átesett az orvosin és a társakkal edzett.

A kálvária minden bizonnyal tovább folytatódik és egy darabig még el is húzódhat...

Őszi Ádám

AS Roma: Osvaldo 17 millió font ellenében Angliába szerződhet - sajtóhír

Pablo Daniel Osvaldo az AS Roma olasz csatára igen kapós az átigazolási piacon, így könnyen előfordulhat, hogy elhagyja a Farkasokat. Lapértesülések szerint a Romai klubvezetés már előkészíttette a forgatókönyvet, arra az esetre, ha a támadó elhagyná a klubot.  

A sajtó már összeboronálta nevét a Tottenham és a Chelsea gárdájával is, sőt az Atletico Madrid háza táján is szóban forog a neve, hiszen a Falcao hagyta űrt valakivel pótolnia kell a Matracosoknak. Viszont most egy új kérőről van szó, állítja a Daily Echo, mely 17 millió fontos vételárról beszél, melyet a Southampton rakhat le az asztalra, így tovább erősítve keretét a jövő szezonra.

Osvaldo korábban már több alkalommal elmondta, hogy szívesen kipróbálná magát a Premier Leagueben, így könnyen elképzelhető, hogy dőlőre juthatnak a a felek, mind a klubok, mind pedig a Southampton és a játékos.

Őszi Ádám

Félgőzzel aratott spanyol diadal, kiütéssel hozta Tahiti elleni meccsét Uruguay

Lényegében tudni lehetett, hogy i fog történni és hogyan alakul a csoport állása a harmadik fordulót követően, de természetesen a meccseket le kell játszani, hiszen mindig születhetnek csodák. Nos, ezúttal a papírforma érvényesült, a spanyol csapat félgőzzel könnyedén elintézte Nigéria legjobbjait, míg a tartalékos Uruguay könnyedén lépte le Tahiti amatőrjeit.  

Mindkét találkozón nagyon hamar megszületett az első találat. A spanyolok vezető találatát Alba szerezte a 3. percben, míg Uruguay gólja Hernandez nevéhez fűződik, aki a későbbiekben parádézott. A spanyolok 1-0-val vonulhattak a félidőbe, úgy, hogy Fabregas kapufája mellett több nagy lehetőséget is sikerült kialakítaniuk és elpuskázniuk, míg Nigéria kevesebbszer de szintén helyzetbe került, ám eredménytelenül. Áttekintve a másik találkozóra konstatálhattuk, hogy 4-0 áll az éredényjelzőn, így ha Nigéria nem tesz valami nagy csodát, akkor jön a papírforma. Uruguay együttesében a negyedik, vagy ötödik számú csatárnak mondható Hernandez pedig már mesterhármasnál járt a lefújás pillanatában, a csapat negyedik gólja pedig Perez nevéhez fűződik.

A spanyolok a második félidőt sem vették túl acélosan, elég álmoskás volt a meccs irama, de Nigéria így sem tudott mit kezdeni, a Xavi vezette haddal. Az első félidőben még jött egy-egy próbálkozás Mikeléktől, de ezek már a második játékrészre elmaradtak. Torres remek cserének bizonyult, a Del Bosque által favorizált Soldado helyére érkezett érkezett és két perc elég volt neki a gólszerzéshez, ezzel pedig mindent elöntött. Egy remek bal oldali beadást fejelt a kapu jobb oldalára. Ezzel még nem volt vége a góloknak, Jordi Alba duplázni tudott védő létére, a 88. percben ő adta meg a kegyelemdöfést a Szuper Sasoknak, akik ezzel búcsúztak a tornától. A másik meccsen, Uruguay csakúgy mint az első félidőben most is négyet gurított, Hernandez meglőtte negyedik gólját, míg a csereként beálló Suarez is gurított kettőt. Emellett  pedig még Lodeiro iratkozott fel a gólszerzők közé.

'B' csoport 3. forduló:
Nigéria - Spanyolország 0-3 (0-1)
Fortaleza, Castelão
Játékvezető: Joel Aguilar (salvadori)
Nigéria: Enyema - Elderson, Omeruo (Egwueke 12.), Oboabana, Ambrose - Ogude, Mikel, Mba (Ogu 63.) - Musa, Ideye, Akpala (Gambo 71.)
Spanyolország: Valdes - Arbeloa, Pique, Ramos, Alba - Iniesta, Busquets, Xavi - Pedro (Villa 75.), Soldado (Torres 60.), Fabregas (Silva 54.)
Gólszerzők: - ill. Alba (3., 88.), Torres (72.)
Sárgalap: - ill. -
Kiállítás: - ill. -

Uruguay - Tahiti 8-0 (4-0)
Recife, Cidade da Copa
Játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Uruquay: Silva - Scotti, Coates, Aguirregaray - Perreira, Perez, Gargano, Eguren - Ramirez (Suarez 69.), Hernandez, Lodeiro
Tahiti: Meriel - Simon, Tehau, Vallar, Ludivion, Aitamai (Lemaire 53.)- Caroine, Vahirua, Hyanine (Tihoni 87.), Chong Hue - Tehau (Atani 71.)
Gólszerzők: Hernandez (2., 24., 45., 67.-büntető), Perez (27.), Lodeiro (61.), Suarez (82., 90.) ill. -
Sárgalap: Scotti (41.), Gargano (84.) ill. Ludivion (8.), Vallar 49.), Chong Hue (66.)
Kiállítás: Scotti (51.) ill. Ludivion (59.)

A 'B' csoport végeredménye:
1. Spanyolország 3 3 0 0 15-1 9 pont
2. Uruguay 3 2 0 1 11-3 6 pont
3. Nigéria 3 1 0 2 7-6 3 pont
4. Tahiti 3 0 0 3 1-24 0 pont

Az elődöntők párosítása:
Brazília - Uruguay (június 26.)
Spanyolország - Olaszország (június 27.)

Őszi Ádám