2015. szeptember 23., szerda

Magyar válogatott: Kerethirdetés után! - Íme a 33 név

Október első felében sorsdöntő selejtezőmérkőzések várnak a magyar labdarúgó-válogatottra, ennek apropóján pedig a jelenkori szövetségi kapitány Bernd Strock kihirdette a bő keretet, melyben 33 játékos kapott helyet. A névsorban ezúttal megtaláljuk Böde Dánielt is. 

Hosszú idő után esély nyílik arra, hogy kijusson a kontinenstornára a magyar válogatott. Amellett, hogy hátrafelé is figyelnünk kell, akár egyenesen is kijuthatunk, ám erre nagyon kevés az esély. Valószínűbb, hogy pótselejtezőt érő helyen végzünk, de még ott lebeghet a szemünk előtt a legjobb csoportharmadik címe is, mely szintén automatikus kvalifikációt ér. Igen csak sok variáns van, lehet számolgatni, illetve figyelni majd az ellenfeleket, a válogatott számára azonban egyetlen fontos dolog van, kimenni a pályára és nyerni. 

Két mérkőzés van hátra, október 7-én Feröer-szigetek legjobbjait fogadjuk hazai környezetben, míg négy nappal később 11-én a tüzes görög pokolban Pireuszban szállunk harcba.

Íme a 33 fős bő keret:
Kapusok: Bogdán Ádám (Liverpool), Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Király Gábor (Haladás), Megyeri Balázs (Getafe)

Védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Botka Endre (Budapest Honvéd), Osváth Attila (Vasas), Juhász Roland (Videoton FC), Vanczák Vilmos (FC Sion), Guzmics Richárd (Wisla Krakow), Pintér Ádám (Ferencváros), Lang Ádám (Videoton FC), Kádár Tamás (Lech Poznan), Leandro (Ferencváros), Bosnjak Predrag (Haladás), Hangya Szilveszter (Vasas)

Középpályások: Elek Ákos (Csangcsun Jataj), Nagy Ádám (Ferencváros), Varga József (DVSC-Teva), Tőzsér Dániel (QPR), Márkvárt Dávid (Puskás Akadémia), Bódi Ádám (DVSC-Teva), Gera Zoltán (Ferencváros), Kalmár Zsolt (RB Leipzig)

Támadók: Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Stieber Zoltán (Hamburger SV), Lovrencsics Gergő (Lech Poznan), Dzsudzsák Balázs (Bursaspor), Németh Krisztián (Sporting Kansas City), Szalai Ádám (Hoffenheim), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Böde Dániel (Ferencváros)

Őszi Ádám

Megtört az átok! - A gól, melyre 1427 percet kellett várni

Fantasztikus szezonrajtot tudhat magáénak Dárdai Pál csapata a Hertha BSC, mely a nyáron kölcsönvette a Stuttgart gólképtelen támadóját a bosnyák Vedad Ibisevicet. A Köln ellen megtört az átok, gólt szerzett a légiós, s már a folytatásra  gondol. 

Vedad Ibisevic minden önbizalmát elveszítette a Stuttgart játékosaként. Egyszerűen semmi nem akart összejönni a számára, egyetlen egy gólt sem tudott szerezni a 2013–14-es Bundesliga-idény 17. fordulója óta. Legutóbb 2014. január 29-én, tehát több mint másfél esztendeje vette be a Bayern München kapuját, s azóta senkinek nem tudott gólt lőni. Csapatkapitányból kegyvesztett labdarúgóvá épült le, a történet odáig fajult, hogy már lehetőséget sem kapott, így klubja kölcsönadta Berlinbe, ahol Dárdai Pál hitt benne. 

Ibisevic érzi a bizalmat, a Köln elleni bajnoki 43. percében pedig ezt meg is hálálta, sőt egyből két góllal fejelte meg az 1427 perces gólcsendet. A 31 esztendős csatár a mérkőzést követően így nyilatkozott - "Óriási megkönnyebbülés, hogy végre gólt szereztem, a csapat nagyon jól dolgozott alám. Minden csatárnak önbizalomra van elsősorban szüksége, én sem vagyok kivétel – szombaton folytatjuk!"

Természetesen a berliniek trénere Dárdai Pál is megkapta csatáráról a kérdést - "Mindig is mondtam, hogy tudjuk, Vedad Ibisevic mire képes. Állati nagyot javított a támadójátékunkon. Legközelebb talán hamarabb eldöntjük a mérkőzést a második góllal, de ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújtottunk egy jó ellenféllel szemben."

Őszi Ádám

Lewandowski és Guardiola is megszólalt a mérkőzés után

Aki esetleg lemaradt volna, azzal tudatjuk, Robert Lewandowski kedd este a Wolfsburg ellenében sporttörténelmet írt, 9 perc alatt szerzett mesterötösével. A találkozót követően megszólalt a gólvágó és mestere Guardiola egyaránt. Régi csapattársa, a Dortmundot erősítő Mats Hummels sem tudott elmenni szó nélkül az eseménysor mellett. 

Pep Guardiola csak a cserepadra jelölte lengyel gólvágóját, ám a 0-1-es félidő, a Wolfsburg vezetése változtatásra ösztökélte a félidőben. Lewandowski jött, belőtte az elsőt, majd kilenc perccel később már 5-1 állt az eredményjelzőn. A mérkőzést követően így értékelt a hős - "Nagyon boldog vagyok. Ez őrület volt. Csak tüzelni akartam, és egyszerűen nem is gondoltam, hogy mi történik utána, de éreztem, hogy ráléptünk a gázra. Elképesztő este volt számomra, nagyon gyorsan történt minden. Ha a pályán vagy, a játékra koncentrálsz, aztán egyszer csak felnéztem, és megláttam az eredményjelzőt, és azt gondoltam, ó, ez a futball! Mindig játszani akarok, gólokat szerezni és győzni. A Bayern München vagyunk, és elöl kell lennünk, minden meccset meg akarunk nyerni, még a Bajnokok Ligájában is. Öt gólt szerezni ugyanakkor a Bundesligában, számomra is extra."

Guardiola a félidőben szavazott bizalmat játékosának, erre ő sem számíthatott - "Ezt nem is értem, öt gól! Ilyesmit sem játékosként, sem edzőként nem láttam még. A Wolfsburg ellen sosem egyszerű öt gólt szerezni. Nagyon, nagyon örülök Robert öt góljának. Az ő hite a jövőnk szempontjából is nagyon fontos. De ezt egyszerűen nem is értem..." - mondta a lenyűgözött edző.

Dieter Hecking a Wolfsburg trénereként élhette meg a sporttörténelmi pillanatokat - "Mit is mondhatnék? Egy világklasszis csatár szerzett öt gólt, és szerezhetett volna akár hetet is. Ennyi történt. Jó első félidőnk volt, amikor nem érvényesült a Bayern gyorsasága, aztán jött kilenc perc, amiről nem is tudok mit mondani"

Az eseménysor mellett nem tudott elmenni szó nélkül Mats Hummels a BVB védője sem, Lewandowski ex-csapattársa közösségi oldalán kommentálta a látottakat - "Hahahahahahaha, bocsi, de ilyet még soha életemben nem láttam..."

Őszi Ádám