2013. március 21., csütörtök

A tovaillanó élet

Nem volt szerencsém sokat látni őt, de mit tudok róla, az tiszteletet ébreszt. Jó ember volt, kit mindenki szeretett s mégis oly gyorsan tovaillan, tova egy másik világba. Egy esős este, egy pillanat és az utolsó mosoly, mely pillanatok alatt az arcára fagyott s nem volt tovább. Néma döbbenet és csend, majd maró fájdalom. Neki többé nem fájt, de az űr mit itt hagyott azóta is tátong. Lassan tíz éve már, hogy távoztál: Miklós! - Őszinte tisztelőd Őszi Ádám

Megvan az első nyári topigazolás! - de hol van még a nyár?

Még javában márciusban járunk, azonban a hírek szerint máris megköttetett az első nyári transzfer, melyet topigazolásként is kezelhetünk. Jogosan vetődik fel a kérdés, hogy már most? Igen, az ABola tudni véli, hogy a nagy gondban lévő Sporting Lisboa kiárusít. 

A portugál "sztárklub" nem éppen aranykorát éli, a sok költekezésnek az eredménye nem úgy nyilvánul meg, miszerint azt a klub vezetői elképzelték. A csapat körülbelül 250 millió eurós tartozással bír, mely könnyen nyomorba döntheti a csapatot, ha nem cselekszenek időben. Nincs mit tenni, ki kell árusítani a csapat értékeit, itt most a tét a fennmaradás!

A csapat nem jutott tovább az Európa Ligában és hosszú ideig dobogós volt a portugál pontvadászatban. Hátulról! A kiesőzónát elkerülte a fővárosi klub, azonban a jelenlegi 10. hely esélyt sem ad arra, hogy a csapat jövőre Európa felé nyisson. Az első távozó a csapatba 2011-ben érkező Ricky van Wolfswinkel lehet.

A luzitán forrás arról számol be, hogy a korábbi Utrech támadó, a Sporting jelenlegi gólfelelőse a Premier Leaguebe költözik, azon belül pedig a Norwich City csapatát erősíti majd. A kanárik 10 millió euró ellenében szerződtethetik a támadót, azonban ezzel a gondok nincsenek megoldva portugál részről, ez csak egy kis lépés az anyagi gödörből kivezető úton.

Az idei szezonban magabiztosan szereplő Norwich pedig már most jelezte, erősítéseket tervez a nyáron. a transzfer természetesen csak akkor lesz hivatalos, ha beindul az átigazolási szezon, de már kész tényként kezelik  Ricky távozását.

Őszi Ádám

Klubvilágbajnok brazil a Bayern célkeresztjében

Hiába a remek szereplés, hiába ér el akár milyen eredményt a Bayern München jelenlegi edzőjével, már eldöntött tény, hogy nyártól a katalán sikeredző Guardiola ül le a német rekordbajnok kispadjára. Ez csapatátalakítást, változtatásokat vonz magával. 

A legújabb kiszemelt a Chorinthians együttesével klubvilágbajnokságot nyerő Ralf de Souza Teles. A 28 esztendős brazil válogatott középpályás egy minden bizonnyal megüresedő helyet tölthet majd be, hiszen a 33 esztendős Timoscsuk szerződése lejár. A klub nem kíván hosszabbítani, így számára a müncheni karrier véget ér.

Teles piaci értéke első ránézésre meglepően alacsony, a transfermarkt.de 5 millió euróra becsli, azonban 2015-ig élő szerződés köti klubjához, így kivásárlási ára jelentősen megemelkedhet. Teles brazil bajnokságot, Libertadores Kupát és klubvilágbajnokságot is nyert a Chorinthians csapatával.

Őszi Ádám

Suarez hátat fordíthat a vörösöknek, német és olasz kérő a színen

Luiz Suarez számára is, mint minden futballistának az álma, hogy a legjobbak közt szerepelhessen. A Liverpool támadójának nagyon jól megy az idei szezonban, 22 találatával vezeti a Premier League góllövőlistáját, azonban a csapat szereplése nem túl jó. Veszélyben a nemzetközi kupaindulás, még az Európa Liga is, nemhogy a Bajnokok Ligája. Ez távozásra késztetheti a kiváló csatárt... 

A Bajnokok Ligája minden futballista álma és egy olyan klasszist, mint Suarez hiányérzettel tölt el, ha nem lehet ott a legjobbak közt. Hiába érzi jól magát a vörösöknél, ezen tények a távozása felé mutatnak, hiszen egy karrier sem örök, az évek telnek, a profizmus pedig elillan, a karrier befejeződik...

"Nagyon boldog vagyok itt, de soha nem tudhatod a futballban, mi lesz holnap. Mindenkiben ott van az ambíciós, hogy a legjobb csapatok ellen mutathassa meg a tudását. Új edzőnk új filozófiát képvisel, és talán a következő szezonban learathatjuk a munka gyümölcsét. Ennek ellenére ha megkeresnek egy olyan klubtól, amelyik indulhat a nemzetközi megmérettetésben, akkor meg kell hallgatnom őket. Azután majd döntök, akarok-e menni vagy sem. Sokan kritizálnak, mert egyedi a stílusom, de tudom azt is, hogy változnom kell, nem szabad ennyiszer engedni az indulataimnak, hisz egy kiállítással, de akár egy sárga lappal is jelentősen befolyásolom a mérkőzés alakulását." - nyilatkozta a balhés támadó.

Érdeklődőkből sincs hiány! A kirívó teljesítményre felfigyelnek. nem mintha Suarez nem lenne elismert támadó, de az utóbbi időben nagyon magára talált. Mióta 2011-ben Liverpoolba szerződött 92 tétmécsen 50 gólt és 23 gólpasszt osztott ki, ez több mint figyelemreméltó.

Guardiola? Conte? - Neves szakemberek, a Bayern München és a Juventus trénerei. Ezen két klub élénken érdeklődik a támadó iránt. A torinóiaknál sok a kérdőjel, még maga Conte személye is, de Mündhenben csapatátalakítás, építés lesz Pep érkezésével. A spanyol mester minden bizonnyal figyeli Liuzt...

Őszi Ádám

Hoppá: Három Barca játékost vehet az Arsenal - fordul a kocka

Az utóbbi években Arsene Wenger kinevelt játékosait sorra elhordták a nagy európai klubok. Említsük csak meg a City, a United, vagy a Barca csapatának nevét. Utóbbi előbb Fabregas, majd pedig Song elcsábításával tört borsot a londoniak trénerének orra alá. Úgy tűnik, nyáron fordul a kocka...  

Wenger jelentős összeget kap a klub tulajdonosaitól arra, hogy megerősítse az ágyúsok keretét. A legfrissebb pletykák szerint Podolski elhagyja a klubot, a német csatár a Juve együtteséhez távozhat, így mind szakmailag, mint pedig pénzügyileg indokolt, megoldott lehet a "nagy" terv.

Három katalán játékos is a célkeresztben van, személy szerint David Villa, Alexis Sanchez és Victor Valdes. Így trióban venné meg Wenger a katalánok különítményét.

Victor Valdes már kijelentette távozási szándékát a szezon végén, az ágyúsoknál pedig kapusgondok vannak, mind Fabianski, mind pedig az első számú hálóőr Szczesny elvesztette trénere bizalmát. A katalánok hálóőrének neve már korábban felmerült, egyes hírek szerint 10 millió eurót is megérne a francia mesternek.

David Villa távozni szeretett volna, azonban nem engedték el, az ő esete érdekes lehet, hiszen a katalánok második legeredményesebbje idén és igazán jó formába kezd jöbbi. Mondhatni kezd visszatérni a régi Villa, a katalánok nem biztos, hogy feltétlen megválnának tőle, ez persze nagyon összetett, hiszen érkezőkről is hallani a Nou Camp táján. Felcsillan Neymar és Agüero neve is, mint lehetséges érkező támadó.

Sacnhezt többek közt az AC Milan csapatával hozták szóba, az Arsenal egy új szál, mindenesetre úgy tűnik Wenger lát fantáziát a chilei támadóban. 

Nyáron minden kiderül, meglátjuk valójában fordul-e a kocka...

Őszi Ádám