2013. február 12., kedd

A Celtic játszott, a Juve azonban Ambrose hathatós segédletével kegyetlenül kiütötte ellenfelét


Folytatódott a Bajnokok Ligája, a Celtic fogadta hazai pályán a regnáló olasz bajnok és listavezető Juventus csapatát. Az első félidőben remekül játszottak a hazaiak, azonban a zebrák kegyetlenül kihasználták helyzeteiket és minden bizonnyal eldöntötték a párharc sorsát. 

Elképesztő hangulat és telt ház fogadta a csapatokat a Celtic Parkban. A hazaiak nem teketóriáztak, már az első percben Wanyama tornáztatta meg Buffont, azonban a nagy lendület megbosszulta önmagát. A Juve először lépte át a térfelet a 3. percben és Ambrose hibáját kegyetlenül kihasználta Marchisio, aki a gólvonalról kikotort labdát kegyetlenül varrta fel a bal felsőbe pár méterről (0-1). 

A bekapott gól nem fogta meg a hazaiakat, rendületlenül támadtak és próbálkoztak, a zebrák teljesen beszorultak és védekezésre kényszerültek, azonban Wanyama és Commons lövései nem változtattak az eredményen. A 15. percben Commons érkezett remekül egy jobb oldali beadásra, azonban a labda kissé mögé érkezett, így csak kapu fölé tudta kanalazni a labdát. A félidő feléhez érve elmondható, hogy az öreg hölgynek sem a gólja előtt, sem pedig azt követően momentuma nem volt a meccsen, még komolyabb kontratámadásokra sem futotta. A labda 68 százalékban a Keltáknál volt. A 25. percben Vucinic kapott remek kiugratást, már csak Forster volt vele szemben, azonban a kapus mellett elhúzott labdával nagyon kisodródott a támadó, odalett a helyzet. A 28. percben Commons ollózott 12 méterről, a labda alig kerülte el a kapufát, Buffon csak szemmel kísérte az esetet. Az első félidő hajrájához érve teljesen beszorult saját kapuja elé a Juve, a játékosokon is érződött a feszültség, a játékvezetőnek kellett fegyelmeznie szögletrúgásnál a feleket. A 40. percben ismét egy Commons lövés, ez azonban most nem okozott különösebb gondolt az olasz válogatott hálóőrnek. Az eredmény azonban nem változott, a félidőben 0-1 állt az eredményjelzőn, a torinóiak semmit nem mutattak, a Celtic nagyon megérdemelt volna már egy gólt...

A második félidő úgy folytatódott, ahogyan az első befejeződött , Vidalék egyszerűen a félpályát alig lépték át, a hazaiak remekül vették ki a játékból az ellenfél karmesterét Andreas Pirlot. Nagyon sok pontatlanság jellemezte a második félidő elejét, a Juve feljebb tolta sorait, ám ez csupán a labdabirtoklásban nyilvánult meg, lövések formájában nem. Az első komoly lehetőségre a 63. percig kellett várni a a második félidőben, Ambrose tehette volna hibáját jóvá, azonban a védő Buffon kezébe fejelte a labdát. A Celtic fáradni látszott, ez a sok pontatlanságban nyilvánult meg. Vucinic került remek helyzetbe a 67. percben és duplázhatta volna meg a vendégek előnyét, lövése azonban elhalt az egyik Celtic védő lábán. Kényszerű csere és egy kis átalakításra volt szükség a vendégeknél Peluso helyére Padoin érkezett, majd pedig ismét egy szögletnél akadt komolyabb nézeteltérés a játékosok közt. Elképesztő helyzetkihasználás a vendégeknél, a gólszerző ezúttal Marchisio a 77. percben. Nem érdemelték meg ezt a gólt az olaszok, azonban a labdarúgást gólra játsszák (0-2).

Ismét Ambrose hibázik nagyot, csakúgy mint az első gólnál, ezúttal a saját tizenhatosának előterében veszti el a labdát, az öreg hölgy pedig kegyetlenül büntet, név szerint Vucicic veszi be Forster kapuját (0-3). Ez az eredmény végképp nem volt benne a meccsben, csaknem tökéletes és százszázalékos helyzetkihasználást mutattak be a vendégek. Egy álommal tehát szegényebbek lettek a Celtic Park szurkolói, csapatuk számára a visszavágó már csak formalitásnak tűnik, a Juve a legjobb nyolcban érezheti kagát. A meccs forgatókönyvéhez hozzátartozik, hogy remekül játszott a Celtic de elfáradtak és a bekapott gólok, főleg a második teljesen megviselte a csapatot.

Celtic - Juventus 0-3 (0-1)
Gólszerző: Marchisio (3.), Marchisio (77.), Vucinic (83.)
Sárgalapok: Hooper (37.), Forrest (42.), Brown (76.) ill. Lichsteiner (37.), Padoin (76.)

Celtic: Forster - Lustig (Matthews 58.), Ambrose, Wilson, Mulgrew, Izaguirre - S. Brown (Kayal 80.), Wanyama - Forrest, Commons (Watt 73.) - Hooper.

Juventus: Buffon - Cáceres, Bonucci, Barzagli - Lichsteiner, Vidal, Pirlo, Marchisio, Peluso (Padoin 69.) - Vucinic (Anelka 86.), Matri (Pogba 81.).

Őszi Ádám

Bajnokok Ligája: bevenné a Santiago Bernabéut, a Ferguson vezette United!

Szerdán kerül megrendezésre a nyolc Bajnokok Ligája párharc közül a szurkolók és szakemberek által legjobban várt összecsapás a Real Madrid - Manchester United csúcsrangadó. Sir Alex Ferguson  és csapata nem titkolt szándéka, hogy bevegye Madridot, azonban ehhez Mourinhonak és a Cristiano Ronaldo fény jelezte királyi gárdának is lesz pár szava. 

A Manchester United elképesztően jó formát mutat ami hazája bajnokságát illeti, hiszen utcahosszal immáron 12 ponttal vezeti a tabellát a regnáló bajnok városi rivális Manchester City gárdája előtt. A vörös ördögök  14 meccs óta nem találtak legyőzőre, legutóbb a Bajnokok Ligája utolsó csoportkörében a CFR Cluj elleni számukra már tét nélküli találkozón szenvedtek 1-0-ás vereséget. A "H" jelű négyesből a Galatasarayt és a CFR Clujt maga mögé utasítva jutott tovább a Giggs vezette csapat, úgy, hogy négy győztes meccs után kényelmesen az is belefért, hogy utolsó két csoportmeccsükön kikapjanak a fent említett két riválistól. A Bajnokok Ligájában 6 meccsen 9-6-os gólarányt tud felmutatni a csapat, az  eddigi 26 Premier League meccsen pedig 62-31-es mérleget, tehát minden kapott gólra mondhatni kettővel reagál a csapat. A lőtt gólok száma nem rossz, viszont a kapottak száma azért elég sok, mérkőzései többségén egyszer beveszik az ellenfelek a United kapuját. Erre cáfol rá utóbbi két meccsük, melyet sikerült kapott gól nélkül abszolválniuk a Fulham és az Everton ellen. A csapat két legeredményesebb játékosa a bajnokságban a góllövőlistát vezető Van Persie (19 gól), illetve Rooney (10 gól). Ez 29 találat, ami azt jelenti, hogy 33 találatot mások jegyeznek a csapatban (például Hernandez aki 3 góljával idén a legeredményesebb vörös ördög a BL-ben), tehát nem csak két játékosára számíthat a rutinos skót mester a gólszerzés területén. Összességében tehát elmondható, hogy egy remek formában lévő csapat lesz a Real Madrid vendége, a United mind támadójátékban, mind pedig védekezésben megtalálta a fonalat, igazi csapatként működnek együtt. 

A Real Madid csapata rendkívül hullámzó teljesítményt mutat az idei szezonban. Szinte bárkit képesek a földbe döngölni, azonban túl sok a rossz nap és a váratlan pontvesztés, vereség. A csapat így csupán harmadik a spanyol bajnokságban. Lemaradásuk a városi rivális Atletico Madriddal szemben 4, míg a listavezető Barcelona csapatával szemben már 16 pont. A csapat 23 bajnoki meccséből csupán 14 tudott megnyerni, emellett 4 döntetlent és 5 vereséget tudnak felmutatni. A gólarány 58-22, ez nem rossz. Ellenfeleit többnyire ha nyer a csapat több góllal elveri, kiüti, azonban ha  döcög a gépezet, akkor bizony a támadójáték is, hiszen nem sokgólos meccseken kap ki a csapat. A jelenlegi győzelmi széria egy meccsre nyúlik, hétvégén a Sevilla csapatát ütötték ki 4-1 arányban, azonban az azt megelőző héten pedig 1-0-ra kikaptak a Granada otthonában. Ezen két eredmény hűen tükrözi a klub idei szezonját. A bajnoki cím már elszállt, így cél a BL győzelem. Ami a csoportküzdelmeket illeti Ronaldoék óriási meglepetésre csupán a második helyen jutottak tovább a Dortmund mögött 3 győzelem 1 döntetlen és két vereség kíséretében. Azonban a 15 rúgott gól önmagáért beszél, csakúgy a hat meccsen kapott 9  találat, csakugyan a hullámzó teljesítményt tudnám kiemelni. A csapat legeredményesebb játékosa mind a bajnokságban, mind pedig a BL-ben Cristiano Ronaldo. A spanyol pontvadászatban 24 gólnál tart, míg a BL góllövőlistát vezeti 7 találatával. Ebből is látszik, hogy nagyon sok múlik majd Cristiano Ronaldo formáján, milyen napot fog ki a portugál zseni, illetve mennyire tudják levenni a pályáról.

A párharc Cristiano Ronaldo számára lesz a legérdekesebb, aki korábban Ferguson kezei alatt gyönyörű esztendőket töltött el a vörös ördögöknél. Mester és tanítvány közt a szerelem még mindig tart, a portugál klasszist minden bizonnyal óriási ováció, mintsem füttyszó fogadja majd az Old Traffordon. A United fanatikusai nagyon szeretik és tisztelik a portugált. A játékos úgy fogalmazott kicsit odabökve a katalánoknak: "Ezt a párharcot a világ két legjobb csapata vívja."

Múltba tekintő:

A két csapat legutóbb 2003-ban futott össze egymással és akkor egy gól dús párharcot követően a Real Madrid örülhetett. Az első felvonás Madridban 3-1-es hazai sikert hozott, míg a visszavágó igazi gólzáporba torkollott. Hiába lőtt 4 gólt a United a három kapott gól a kiesést jelentette, összesítésben 6-5-el a Real Madid lépett tovább

Ezt megelőzően 2000-ben futottak össze a felek, és egy madridi 0-0-át követően idegenben harcolta ki a továbbjutást a Real, mivel a visszavágón 3-2-re sikerült nyerni Manchesterben. 

Real Madrid - Manchester United 20:45 (Digi Sport 1)

Őszi Ádám