2012. október 19., péntek

Hatalmas Veszprémi bravúr, kinőtte "új" arénáját a magyar bajnok

Már a szezon elején sejteni lehetett, hogy egy remek MKB Veszprémet láthat majd a világ és a hazai publikum, hiszen a haza térő Nagy László minden képen óriási erősítésnek számított, és az új edző Antonio Carlos Ortega, a szakma elismert alakja érkezett Mocsai Lajos helyére. A tréner új elképzeléseket és játékstílust álmodott meg a magyar bajnoknak, és nem kisebb játékosok érkeztek vele, mint Nagy László Barcelonai csapattársa Cristian Ugalde, aki spanyol válogatott és hét esztendőt töltött a katalán klubnál. Ugyan csak Barcelonából érkezett a Chilei kiválóság Marco Oneto. Ez a trió rendkívül összeszokottnak mondható. Nem csupán ők képviselik a spanyol vonulatot, hanem Chema Rodriguez is aki az Atletico Madrid együttesétől érkezett és szintén spanyol válogatott. 

Ami azt illeti a csapat magja megmaradt, külön öröm, hogy a nagy öreg veszprémi klubrekorder Carlos Perez még mindig vállalja a játékot. Fontos megjegyezni Marko Vujin távozását, a szerb válogatott kiválóság a BL győztes THW Kel együttese kedvéért hagyta el a magyar bajnokot.

A kérdés csupán az volt, Ortega mester elképzelése mikor áll össze, félő volt, hogy ez lassú folyamat lesz és a szezon rajt nem lesz túl fényes ami a Bajnokok Ligája szereplét illeti. Azt azért valljuk be, hogy a magyar bajnokság nem jelent akkora gondot, pont jó arra, hogy a csapat kialakuljon. Ezzel nem a honi liga színvonalát szeretném fikázni, de tudjuk, hogy az MKB és valamelyest a Pick Szeged más játékerőt képvisel, de kettejük közül is kiemelkedik  Veszprém.

A bajnokságban ahogyan az várható volt remekül kezdett a  csapat, hét mérkőzéséből mind a hetet megnyerte és jobb gólkülönbségének köszönhetően vezeti a tabellát a Pick előtt. Kettejük összecsapására sem kell majd sokat várni, melyre előbb Szegeden kerül majd sor.

Ami fontosabb az a Bajnokok Ligája. A sorsolást követően mindenkinek tátva maradt a szája, hiszen egyértelműen a halálcsoportba került a klub. A Constatna a Savehof és a Celje együttese nem világverő, viszont a csoport másik két tagja az Atletico Madrid és a THW Kiel játszották a tavalyi kiírás döntőjét, melyet a német csapat nyert meg. Így a címvédő és az ezüstérmes mellé került a Veszprém. 

A küzdelemsorozat az esélyeknek megfelelően kezdődött, mivel a nyitányon tíz góllal 32-22-re verték a szlovén Celje csapatát, majd pedig a Constanta otthonában nyertek szintén tíz gólos különbséggel 37-27-re. Ez mindeddig papírforma volt, ám múlt vasárnap elérkezett az első rangadó ideje, vendégségbe utazott az együttes az Atletico Madrid csapatához és abszolút nem az MKB volt a meccs esélyese. Eddig 5 alkalommal lépett pályára a spanyol csapat otthonában a magyar bajnok és mind az öt mérkőzésen vereséget szenvedtünk, ezekből négy alkalommal nagyobb különbséggel. Hazai pályán más a mérleg, de tudjuk, hogy a hazai közeg sokat számít, öt meccsből hármat, az utóbbi hármat sikerült megnyerni. Legutóbb a tavalyi szezonban, akkor egy góllal nyert a Veszprém.

A találkozó remekül alakult, a csapatok fej-fej mellett haladtak, ám a szünetben nálunk volt az előny méghozzá két góllal. A második félidő hatalmas küzdelmet hozott, de sikerült megőrizni az előnyt és egy góllal 27-26-ra nyert az Ortega csapat, mely ezzel történelmi győzelmet aratott.

Tegnap este a címvédő Kiel együttese érkezett Veszprémbe azzal a nem titkolt szándékkal, hogy elvigyék a 
két pontot. A meccs esélyese a német csapat volt még idegenben is, mely eddigi meccsein még a Veszprémnél i nagyobb arányú magabiztos győzelmeket aratott. Ami az egymás elleni múltat illeti kétszer találkoztak a felek még 2007-ben és hazai pályán három góllal nyertünk, idegenben viszont hét találattal kikaptunk. A tegnapi mérkőzésen csak úgy mint hétvégén fej-fej mellett haladtak a csapatok és a félidőben egy góllal a vendégek vezettek. A második játékrészben megrázta magát a csapat és sikerült az óriási bravúr, a fordítás. A végeredmény 31-30 és ez azt jelenti, hogy a csoportban már csak a magyar klub hibátlan. Erre sokan nem tettek volna nagy összeget...

Gondoljunk bele, mekkora fegyvertény, hogy négy nap leforgása alatt a tavalyi kiírás két legjobb együttesét is legyőzte a Veszprém. Hozzá téve, hogy ez a Kiel azóta talán még erősebb lett.

A cikk második felében azzal kívánunk foglalkozni, hogy véleményünk szerint a csapat kinőtte "új" arénáját, melyet 2008-ben adtak át. A csapat hihetetlen népszerűségnek örved és nem csak Veszprémből, az ország minden pontjáról járnak mérkőzésre az emberek, főleg a Bajnokok Ligája kiélezett küzdelmei mozgatják meg a szurkolókat. A létesítmény befogadóképessége 5096 fő, mely az utóbbi időben kevésnek bizonyul. A magyar bajnoki mérkőzéseken többnyire nem telik meg az aréna, viszont a Bajnokok Ligája találkozókra a nézők egy bizonyos százaléka nem jut be. A Kiel ellen már nem sikerül jegyet vennünk, pedig jóval a mérkőzést megelőzően szerettünk volna, kérdés hány ember nem jut be egy-egy ilyen találkozóra. Kíváncsiak lennénk, de ezt sajnos nem tudjuk kideríteni, viszont így a klub is jelentős összegektől eshet el.
Elég csak megemlíteni, hogy a több mint egy hónap múlva november 24-én esedékes Sävehof elleni mérkőzésre már most elfogytak a jegek...

Vajon érdemes lenne bővíteni a csarnokot? Előfordulhat, de erre nem tudjuk van e valamilyen módon lehetőség.

Szerző: Őszi Ádám