2013. november 12., kedd

Bilbao: Kulcsjátékos hosszabbított

A szezon végén lejárt volna szerződése, így tárgyalóasztalhoz ültek a felek, nevezetesen Carlos Gurpegi és klubja a La Ligában érdekelt Atletic Bilbao. 

A 34. életévét taposó immáron veteránnak mondható játékos kulcsfontosságú embere a baszk csapat védelmének, mind védekező középpályásként, mind pedig középső védőként megállja a helyét, hol ezt, hol pedig azt játszik és nem mellesleg a csapatkapitányi cím is az ő nevéhez fűződik.

Gurpegi ifjúsági karrierjének is része volt a klub, ám profi karrierjét a Basconia együttesében kezdte meg, az azonban nem volt hosszú állomás a számára. Jó teljesítményére (védekező középpályásként 33 meccsen 15 gól) felfigyelt a Bilbao és visszacsábította a klubhoz. Mindez 2000-ben történt meg, azóta pedig játékos és klub kapcsolata töretlen. Az idő azonban nem áll meg, Gurpegi sem lesz fiatalabb, így már nem bocsátkozik hosszútávú szerződésebe. Új kontraktusa, melyet a klub hivatalosan is bejelentett 2015-ig szól.

Az idei szezonban mind a 13 tétmeccset végigjátszotta Gurpegi, ebből is látszik, milyen fontos eleme ő a csapatnak.

Őszi Ádám

Megtalálták Ibrahimovic utódját, a Spurs télen szerződtetné

Egy korosztályos kontinenstorna, vagy éppen világbajnokság mindig nagy ugródeszka a fiatal labdarúgók számára, jó teljesítménnyel fel lehet kelteni a sztárklubok figyelmét. A múlt héten befejeződő u17-es világbajnokság sem kivétel ez alól, a fiatal tehetségeket már vinnék is a nagyobb klubok. 

A torna gólkirálya hét találattal Valmir Berisha lett, aki a svéd válogatott színeiben szerepelt kiválóan. A nemzetközi sportsajtóban, illetve hazájában "új Ibrahimovic" néven emlegetik a mindössze 17 esztendős csatárt. A Mirror értesülései szerint a Tottenham Hotspur illetékesei erősen érdeklőnek a Halmstadt u19-es csapatában játszó ifjú titán alá.

A forrás azt is megerősíti, hogy akár ajánlat is érkezhet a londoni klubtól, mely 500 ezer fontot tartalmazhat.  

Berisha a bronzmeccsen szerezte meg a gólkirályi címet, mikor is Argentína kapujába egy mesterhármassal köszönt be.  Ami pedig Zlatan trónjának öröklését illeti, még hasonlóságot is fellehet fedezni köztük, ugyanis Berisha csakúgy mint Ibra, volt Jugoszláv felmenőkkel bír. Na de a legfontosabb a mutatott játék, abban pedig még rengeteget kell fejlődnie az ifjú titánnak.

Őszi Ádám

Atletico Madrid: Kiváló formában lévő brazil a látókörben! - télen transzfer lesz?

A legfrissebb hírek szerint brazil játékost figyel az Atletico Madrid. A klub szakembereinek figyelmét igen csak felkeltette Roberto Firmino teljesítménye. A télen akár transzfer is lehet a dologból. 

A 22 esztendős támadó középpályás kulcsembere a Hoffenheim együttesének, remek mezőnymunkája mellett gólokkal és gólpasszokkal segíti a csapatot, így nem csoda, hogy a figyelem középpontjába került. A Bundesliga idei szezonjában 11 meccsen 7 gólt és 4 gólpasszt jegyez, ezzel pedig holtversenyben Sam, Kruse és Reus társaságában a bajnokság legeredményesebb középpályásai közé tartozik. A német kupában 2 meccsen tündökölt, 3 ízben talált az ellenfelek kapujába, míg 3 gólpasszt is kiosztott.

Szerződése 2015-ig érvényes, a Transfermarkt 11 millió euróra becsüli piaci értékét, ám ez teljesítménye tükrében a téli piacnyitányig még emelkedhet. Egy azonban biztos, ha folytatja remek teljesítményét, nem csak az Atletico Madrid áll majd be a kérők sorába.

Fiatalon, mindössze 19 esztendősen mutatkozott be a brazil második vonalban a Figueirense együttesében a 2008/2006-es szezon végén, majd egy esztendővel később kirobbanthatatlan kulcsembere lett a csapatnak, teljesítménye pedig meggyőzte a Hoffenheim vezetőit, akik megszerezték játékjogát. Teljesítménye azóta egyre csak fokozódik, az idei szezonban pedig már-már kiválónak mondható.

Karrierje a számok nyemvén:
2008 - 2009 Figueirense: 2 meccs
2009 - 2010 Figueirense: 36 meccs, 8 gól
2010 - 2011 Hoffenheim 11 meccs, 3 gól
2011 - 2012 Hoffenheim 33 meccs, 7 gól és 4 assziszt
2012 - 2013 Hoffenheim 34 meccs, 5 gól és 3 assziszt
2013 - 2014 Hoffenheim 13 meccs, 10 gól és 7 assziszt (Eddig)

Ami furcsa, hogy hazájában senki nem fedezte fel időben tehetségét, így az utánpótlás válogatott számára csak álom maradt, de ki tudja, talán egyszer majd a felnőttek között. 

Őszi Ádám

ManUnited: A Dortmund ászára pályáznak, játékost és pénzt is adnának érte

Igen csak mozgalmas téli időszakra számíthat Marco Reus a Borussia Dortmund német válogatott labdarúgója, akinek kegyeiért sztárklubok sora áll hadban, többek közt az FC Barcelona. A friss hírek szerint azonban a Manchester United is beszállna a harcba. 

A Times írása szerint Moyes megszerezné a német válogatott labdarúgót, a transzfernek pedig részese lenne Shinji Kagawa "hazaküldése" és némi ráfizetés.

A 24 esztendős koreai játékos 2012-ben pont a BVB-től szerződött a Vörös Ördögökhöz, ám számításai nem jöttek be és nem lett alapember sem Ferguson, sem pedig Moyes csapatában. Kagawa a német csapatban kiskirály volt, lenyűgözően teljesített, így nem csoda hogy a szurkolók egyik kedvence lett és fájó szívvel engedték el. Első angliai idényében a Bajnokok Ligáját és a Premier Leaguet összevetve 23 meccsen kapott szerepet, emellett pedig kevés meccs volt amit végigjátszott, mondhatni folyamatos epizodista volt a csapat életében. A helyzet Ferguson távozásával sem változott, mindössze 7 meccse van a szezonban és sem góllal, sem pedig gólpasszal nem bírta segíteni csapatát.

A túloldalon Marco Reus eszméletlenül pörgeti fel pályafutását, a szintén 24 esztendős labdarúgó kulcsjátékosa a Dortmundnak. A bal oldali szélső 16 meccsen 8 gólnál tart és 7 gólpasszt osztott ki a társaknak. Lewandowski távozása kész tény, több kulcsjátékost nem engedhet el a BVB...

Kagawa piaci értéke 20 millió euró, míg Reus árát 34 millióra taksálják, ám aligha tudja elképzelni az ember, hogy a BVB elengedné kiválóságát a télen. Azonban tudjuk, hogy a pénz nagy úr, ahol pedig kevesebb van, ott nehéz, nehezebb megtartani a kulcsembereket.

Egy biztos, a Dortmund fanatikusai nagyon örülnének Kagawa visszatérésének, azonban nem mindenáron...

Őszi Ádám

Ibrahimovic - Egy díj már zsebben!

Zlatan Ibrahimovic egy igen renitens labdarúgó, aki megosztja a futballszurkolókat, ki így, ki pedig úgy tekint rá, egy dolog azonban vitathatatlan, mégpedig, hogy elképesztően jó játékos. A svéd klasszis neve ott van az Aranylabdára esélyes játékosok között, míg az Angolok ellen szerzett gólja a Puskás-díj fő várományosa. 

Azt nem tudhatjuk, hogy a fent említett két díjból lesz-e valami, az viszont már biztos, hogy hazájában, Svédországban ismételten ő lett az év legjobb labdarúgója. Ezzel Zlatan zsinórban hetedik alakalommal kapta meg az elismerést, összességében pedig nyolcszor lett hazája legjobbja. Ezáltal toronymagasan vezeti a listát, ugyanis egy labdarúgó sem tudta rajta kívül kettőnél többször kiérdemelni az elismerést. Legutóbb 2006-ban az Arsenal játékosa Fredrik Ljungberg törte meg a svéd óriás egyeduralmát.

A díj persze nem meglepő, hiszen az északi ország hosszú évek óta nem tud felmutatni hasonló képességekkel rendelkező klasszis labdarúgót. Ahogy Ibra mondaná magáról - "Élő legenda vagyok..."

Őszi Ádám

Ugrai Roland a Haladás jó szerepléséről és az u21-es reményekről - exklúzív

A FociClub.hu felkeresésére Ugrai Ronald, a rendkívül jó szériát futó Szombathelyi Haladás támadója adott interjút. Roland beszélt a Hali jó szerepléséről, és arról, miként élte meg a Fradi elleni idegen béli sikert. Emellett kitértünk az u21-es válogatott csütörtökön esedékes EB-selejtezőjére, ahol csakis a győzelem az elfogadható eredmény. 

- Részese vagy a Haladás remek szereplésének, mennyire vagy elégedett a saját teljesítményeddel?
- A csapat valóban nagyon jól szerepel aminek nagyon örülök. Sajnos idén kevesebb lehetőséget kaptam eddig, nem is vagyok megelégedve a teljesítményemmel, de napról napra azért dolgozok hogy visszakerüljek a kezdőbe és nem csak egy két meccsre hanem végleg.

- Kezdőként 86 percet kaptál a Fradi elleni bajnokit, ezt pedig góllal háláltad meg.  Miként élted meg a mérkőzést?
- Nagyon jó mérkőzést vívtunk a Fradival, nincsenek a legjobb passzban, de azt gondolom a Fradit idegenbe legyőzni bárkinek nagy feladat. Mi mondhatom simán nyertünk 3:0-ra és szinte FTC helyzet nélkül letudtuk hozni a meccset. Életemben először játszottam a Puskásbna, nagyszerű élmény volt! Jó lenne hétről hétre ilyen hangulatban játszani

- Dobogós a csapat és kijelenthető, hogy harcban vagytok a bajnoki címért! Mivel lennél elégedett a szezon végén, számítottál-e ilyen szereplésre a bajnoki rajt előtt?
- Ez nagyon nagy túlzás hogy harcban lennénk a bajnoki címert! Olyan szériába vagyunk amikor minden sikerül, megdolgoztunk a szerencsénkért. Mondhatom így is hiszen az elmúlt évekkel ellentétben olyan meccseket nyerünk meg amit tavaly biztosan elbuktunk volna. Gondolok itt a paksi idegenbéli meccsre, ahol nem játszottunk jól és nyerni tudtunk. Ez nagy fényvértény idén, nagyon rendben van a társaság, tudunk egymásért küzdeni. Jó a fiatalok idősebbek aránya, jól motiválnak minket a szakmai stáb tagjai és ez fontos hogy ilyen körülmények között, ami nálunk van Szombathelyen ilyen jól szerepel a csapat. Én nem tervezgetnek ennyire előre hogy hányadikok leszünk, inkább igyekszünk a következő meccsre koncentrálni az pedig a Pécs ellen lesz.

- Sokaknak külföld és egy nagy liga az álma! Te milyen célokat lebegtetsz a szemed előtt, esetleg vannak kérők, elérni kívánt célok?
Természetesen nekem is vannak almaim céljai, hol és miként képzelném el magam szívesen, de nem vagyok ilyen álmodozó típus. Szeretnek a mának élni és az adott napon a legtöbbet kihozzak magamból. Szertnek először stabil tagja lenni a csapatnak enélkül a külföldi szerződés lehetetlen! Voltak kérők akikről halottam de a managerem dolga hogy ezeket rendezze. Olyan komoly ajánlat nem futott be h tárgyalni lehetett volna.

- Mit vársz a csütörtökön esedékes Albánia elleni u21-es EB-selejtezőtől, illetve mit üzennél azoknak akik vacillálnak, hogy kimenjenek-e a meccsre?
- Nekünk élet-halál mérkőzés következik! Van vissza négy mérkőzésünk ebből 9 pontot kell szerezzünk h ogy beszélgetni lehessen az esetleges továbbjutásról. Itt is ugyan azt tudom mondani mint a Haladás setében, hogy  nagyon jó a közösség kitűnő labdarúgókkal és jó szakmai stábbal minden adott, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtsunk. Így aztán rajtunk múlik minden, száz százalékot bevetve fogunk küzdeni hogy ez sikerüljön. 

- A nézőknek pedig különösebb dolgot nem tudok mondani. Nagyszerű focisok alkotják a csapatunkat, sokan meghatározó játékosaik a klubjuknak. Szeretnénk Magyarországra büszkeséget hozni és ennek ez lesz az első lépése.

Őszi Ádám