2013. november 3., vasárnap

Serie A: Véget ért a Roma nagy menetelése, Torinóban stopot mondtak

Nem sikerült megszereznie zsinórban  tizenegyedik győzelmét az AS Roma, a nagy menetelés és rekordok megszakítója a Torino lett. Pontvesztése ellenére természetesen a Farkasok vezetik a tabellát.  

Torino - AS Roma 1-1 (0-1)
G: Cerci (63.) ill. Strootman (28.)

Az első pillanattól fogva magához ragadta a Roma az irányítást, mely olykor hosszú percekig járatta a labdát anélkül, hogy a hazaiak közbe tudtak volna bökni. Az volt az ember érzése, hogy a Torino bunkerfocira rendezkedett be, és egyetlen fegyverként a kontrákra építenek majd. A listavezető fölénye azonban csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult, egyik csapat sem tudott komoly helyzetet kialakítani, míg nem a 28. percben egy remek támadás végén Strootman vette be a hazaiak kapuját. Ezt követően némileg próbált kibontakozni a Torino, ám a bunkerből nem volt olyan egyszerű kitörni. Az embernek az volt az érzése, hogy Cerci játékához nem tudnak felnőni a társak, és mint tudjuk, egy fecske nem csinál nyarat.

A második játékrészben aztán nyílt sisakkal felvette a kesztyűt a hazai csapat, melynek meg is lett az eredménye, a 63. percben a góllövőlista második helyezettje Cerci vette be De Sanctis kapuját, ezzel megszakítva közel 800 perce tartó kapott gól nélküli sorozatát. A végjátékban aztán ismét beszorultak a hazaiak, foggal körömmel védekeztek. Egy ízben úgy tűnik büntetőtől fosztotta meg a játékvezető a romaiakat, ezen azonban már kár töprengeni, a sípmester sípja néma maradt. A négy perces hosszabbítás végén felharsant a hármas sípszó, mely azt jelentette, hogy tíz mérkőzéses győzelmi sorozata megszakadt a listavezetőnek, veretlenségét azonban továbbra is őrzi.

Őszi Ádám


Premier League: A Cardiff nyerte az első walesi derbit - eredmények, tabella

Történelmi mérkőzéssel zárult a Premier League 10. fordulója, ugyanis a zárómeccsen az első walesi derbi került megrendezésre, melyet a hazai gárda a Cardiff nyert meg egy góllal. Soha nem szerepelt a Premier Leagueben két walesi csapat, így ez volt az első felvonás. 

Cardiff - Swansea 1-0 (0-0)
G: Caulker (62.) ill. -
Kiállítva: - ill. Vorm (90+1.)

Remek hangulat és teltház fogadta a csapatokat a Cardiff City Stadiumban, melynek publikuma csupán egy gólt láthatott. Az első játékrész jó iramot és pár helyzetet hozott, gól azonban nem született. Mind mezőnyben, mind pedig kísérletek tekintetében fej-fej mellett haladtak a felek, míg nam a második játékrészben megtört a jég, megszületett a történelmi találat, az első walesi derbi gólja, mely Caulker nevéhez fűződik. A vendégek nem tudtak egyenlíteni, sőt a végén még meg is fogyatkoztak, mikor is Vorm került a kiállítás sorsára. Ekkor már a hosszabbítás percei zajlottak, így a meccset nem befolyásolta az eset. Győzelmével a Cardiff egy ponttal megelőzte a Swansea együttesét, melynél sokkal jobb szezonra számítottak, mint amit a csapat eddig mutat.

A 10. forduló további eredményei:
Newcastle United – Chelsea 2-0 
Fulham – Manchester United 1- 3
Hull City – Sunderland 1-0
Manchester City – Norwich City 7-0
Stoke City – Southampton 1-1
West Bromwich – Crystal Palace 2-0
West Ham United – Aston Villa 0-0
Arsenal – Liverpool 2-0
Everton - Tottenham 0-0

A Premeir League állása 10 fordulót után:
1. Arsenal 25 pont, 2. Chelsea 20 p. (16-8), 3. Liverpool 20 p. (17-10), 4. Tottenham 20 p. (9-5), 5. Manchester City 19 p. (28-11), 6. Southampton (19 p. (11-4), 7. Everton (19 p. (14-10), 8. Manchester United 17 p. (17-13),... 18. Norwick 8 o., 19. Sunderlan 4 p., 20. Crystal Palace 3 p.

A góllövőlista élmezőnye:
1. Agüero (Manchester City) 8 gól
1. Sturridge (Liverpool) 8 gól
2. Remy (Arsenal) 6 gól
2. Suarez (Liverpool) 6 gól
2. Van Persie (Manchester United) 6 gól

Őszi Ádám

Serie A: Tovább robog az Inter és a Verona

Nem hibázott sem az Inter, sem pedig az újonc Verona, így kéz a kézben kövezik a dobogósokat. Mindkét együttes Európa Ligát érő helyen tanyázik, míg ellenfeleik igen pocsék szériát futnak jelenleg. 

Udinese - Inter 0-3 (0-2)
G: - ill. Palacio (25.), Ranocchia (30.), Alvarez (90+1.)

Igen szoros mérkőzést játszott egymással az Udinese és az Inter együttese, ám a vendégek a kapu előtt sokkal higgadtabbak tudtak maradni. Az eredmény nagyon simának tűnhet, de higgyék el, a mérkőzés ennél sokkal összetettebb volt. Az első félidő közepén egy rövidzárlat, azonban mindent eldöntött, ugyanis öt perc leforgása alatt Palacio és Ranocchia is bevette Brkic kapuját. Az i-re a pont a hosszabbításban került fel, Alvarez állította be a végeredményt. Az Inter negyedik, míg az Udinese tizedik és játéka továbbra is igen csak hullámzó.

Verona - Cagliari 2-1 (1-0)
G: Luca Toni (5.), Jankovic (58.) ill. Conti (90+1.)

Fergeteges a hangulat az újonc Hellas Verona háza táján, a csapat ugyanis szárnyal, nemvárt jó szereplést mutat. A szenvedő fél ezúttal a Cagliari volt, mely sokkal többet birtokolta a labdát, ám a kapu előtt megremegtek a lábak. A vezetést a veterán támadó Luca Toni már az 5. percben megszerezte, míg a második játékrészben Jankovic duplázta meg a hazaiak előnyét. A hosszabbításban aztán Conti szépíteni tudott, ez azonban csak szépségtapasznak volt elég. A Verona ötödik, míg a Cagliari az alsóház közepén tanyázik.

Őszi Ádám

Serie A: Otthon égett a Lazio, hét gól és őrületes Sassuolo siker

Elszenvedte első vereségét a Stadio Olimpicoban a Lazio együttese, mely Tözsér Dániel csapatától kapott oktatást a helyzetkihasználásról, míg az újonc Sassuolo egy igen fordulatos mérkőzésen aratott győzelmet a Samp felett. 

Lazio - Genoa 0-2 (0-0)
G: - ill. Kucka (60.), Gilardino (71.-büntető)

Mezőnyben egyik csapat sem tudott nagyobb fölényre szert tenni, a hazaiak azonban jóval több lövéssel próbálkoztak, eredmény nélkül. A gól nélküli első félidőt követően A második játékrészben Kucka talált Marchetti kapujába, majd tizenegy perccel később megduplázta góljainak számát a vendég együttes, mikor is Gilardino büntetőből volt eredményes. A két együttes a tabellán egymás mellett foglal helyet, a fővárosiak hetedikek, míg a Genoa nyolcadik. Tőzsér ezúttal sem kapott helyet még a keretben sem...

Sampdoria - Sassuolo 3-4 (1-0)
G: Pozzi (19.), Eder (64.), De Silvestri (80.) ill. Berardi (49., 51.-büntető, 88.-büntető), Floro (63.)
Kiállítva: A. Costa (51.) ill. -

Nagy szüksége van a pontokra az újonc Sassuolonak, amennyiben benn szeretnének maradni. Ezen cél elérése felé pedig egy lépéssel közelebb kerültek, ugyanis a Samp otthonából sikerült elcseni a három bajnoki pontot. A történet azonban nem volt olyan egyszerű. Az  első játékrész egy gólos hazai előnyt hozott, Pozzi tudott gólt szerezni. A második félidőben aztán jött góleső. A hazaiak kicsit az öltözőben ragadtak, ezt pedig Berardi használta ki egy gól formájában. A támadó aztán két perccel később duplázott. A játékteret Costa kényszerült elhagyni kiállítás védett, a vendégek pedig büntetőből szereztek előnyt. A 63. percben aztán már 1-3 állt az eredményjelzőn Floro is feliratkozott a gólszerzők közé. Nem adta azonban fel a genovai gárda és Eder, majd De Silvestri révén sikerült visszajönni a meccsbe. A végső döfést azonban a Sassuolo vitte be. Berardi mesterhármast jegyzett, második büntetőjét is magabiztosan értékesítette. Győzelmével ugyan még mindig kieső helyen az újonc, de közel állnak ahhoz, hogy elmozduljanak onnan. Sikerült összeszedni magukat és ledolgozni a szezon elején összeszedett hátrányt.

Őszi Ádám

Premier League: Horrorütközés és pontoskodás Liverpoolban

Igazán nagy téttel bírt a Tottenham vendégjátéka a Goodison Parkban, ugyanis az eredmények alakulása végett a győztes csapat a tabella második helyére ugorhatott volna. Ez azonban nem történt meg, egy igen unalmas, mondhatni küzdős mérkőzésen pontosztozkodás született. 

Everton - Tottenham 0-0 (0-0)

Az első félidőben a Spurs irányította a játékot, a hazaiak még kapuralövést sem nagyon tudtak feljegyezni. A vendégek sokkal motiváltabbnak tűntek, ám különösen nagy lehetőség, ziccer előttük sem adódott. A második játékrészben aztán fordult a kocka, próbált gólt szerezni az Everton, de lövéseik többnyire elkerülték a kaput. A 77. percben Lukaku nem húzta vissza a lábát, a kiszaladó Spurs hálóőr Hugo Lloris pedig elemi erővel találkozott a belga támadó térdcsontjával. A francia elvesztette az eszméletét, hosszasan ápolni kellett. Az orvos és az edző sem tudta mit döntsenek, Lloris minde áron a pályán akart maradni, míg Friedel a cserekapus már készen állt a bevetésre, erre azonban nem volt szükség. A találkozó kilenc perces hosszabbítást követően ért véget, két igen csak bús szurkolótáborral, ugyanis csapataik nagyon nagy lehetőséget szalasztottak el.

Őszi Ádám

Serie A: Megtörte rossz sorozatát a Livorno

A Serie A 11. fordulójának vasárnapi nyitányán a liga második legrosszabb sorozatát futó Livorno fogadta az Atalanta együttesét. A hetek óta tartó rossz sorozat megtört, míg az Atalanta jó formája már csak a múlté. 

Livorno - Atalanta 1-0 (1-0)
G: Paulinho (11.) ill. -
Kiállítva: - ill. Carmona (35.)

Egy döntetlen és négy vereség az utóbbi hetekben. Ilyen mérleggel rontott az Atalanta együttesének a hazai csapat. A mérkőzés elején a hazaiak magukhoz ragadták az irányítást, és Paulinho révén a 11. percben meg  is szerezték a vezetést. A gólpassz Greco nevéhez fűződött. A 18. percben aztán Carmona begyűjtötte első sárgalapját, melyre később rákontrázott, így az első félidő derekán nem csak gól, hanem emberhátrányba is került az Atalanta. Ez azonban nem gátolta meg a vendég gárdát abban, hogy többet birtokolja a labdát, ám a Livorno kapujáig nem nagyon jutottak el. Ellenben a hazaiak jó pár lövéssel próbálkoztak, újabb gól azonban nem született.

Ezzel megszakadt a Livorno rendkívül rossz sorozata, míg az Atalanta úgy tűnik az utóbbi hetek pontgyűjtögetését követően hullámvölgybe került.  

Őszi Ádám

Exkluzív: Újvári Izabella, a sportág nagy reménysége, akit a Bayern is szemmel tart!


Hazánkban még nem ismerik, külföldön azonban már suttogják a nevét a női labdarúgás berkeiben. Nem más ő, mint Újvári Izabella, a magyar női labdarúgás nagy reménysége. A FociClub.hu-nak adott exkluzív interjút, melyben megismerhetitek őt és terveit. Egy nagyon ügyes és ambiciózus lányt ismertünk meg benne, akinek pályafutását ezt követően figyelemmel kísérjük.

- Sokáig atletizáltál, és ha jól tudom igen fényes eredményeket értél el! Mégis hogyan jött a futball iránti szeretet, a változás szele? 
- Igen, másodikos koromban kezdtem el az atlétikát, versenyszinten. Harmadikos lehettem, mikor jött a gyerekszerelem. Az akkori osztálytársamba lettem szerelmes aki a Ferencváros utánpótlásában játszott,és tesi órákon kezdtem el a fiúkkal focizgatni. Ekkor derült ki hogy van labdaérzékem. Később már magam miatt szerettem, és már akkor is azt mondogattam az atlétika a életem, a foci pedig az álmom. A testnevelés tanárom szavaira még most is emlékszem: - "Iza!Görbicz Anitát is úgy fedezték fel, hogy rugdosta a labdát a kertjükben..." - Akkor elhatároztam, hogy én is legalább olyan sportoló szeretnék lenni, mint Anita! Már akkor éreztem, hogy még előttem vannak az atlétika évei, de a későbbiekben a foci lesz az, amivel komolyabb céljaim lesznek!

- Mikor és hogyan derült ki, hogy ügyesen, mondhatni nem hétköznapi módon bánsz a labdával?
- Emlékeim szerint 2011-ben egy iskolai női focitornán voltunk, ahova a tesi tanár nem nevezett be, mert úgy gondolta atléta vagyok, mit értek én a focihoz. Tudni illik, akaratos vagyok és addig nem hagytam békén, amíg bele nem egyezett hogy elkísérjem a csajokat. A meccsek között dekázgattam, trükközgettem, kapura lőttem és oda jött hozzám az akkori válogatott edző. Elhívott a válogatott válogatóra Telkibe. Na akkor kezdtem elgondolkodni, hogy lehet hogy sportágat kellene váltanom.

- Ha jól tudom, otthon érzed magad a freestyle-ban, milyen céljaid, terveid vannak a labdazsonglőrködés ezen fajtájával?
- Egyenlőre szeretném magamból kihozni a legtöbbet nagypályás foci terén,de mellette szeretnék a freestyle focival is komolyabban foglalkozni, egyik célom hogy kint lehessek egyszer a VB-n, és megcélozhassam a dobogó legfelső fokát!

- Szász Kitti elképesztően bánik a labdával, mi a véleményed a magyar lányról?
- Le a kalappal előtte! Amikor megláttam, hogy a videóm alá az ő nevét írták, akkor egyfajta büszkeség fogott el, hogy hozzá hasonlítanak. Szeretnék hamarosan hasonló tudást birtokolni a freestyle-ban, mint amilyen neki van!

- Miként képzeled el a jövődet, a sporté lesz a főszerep, vagy ez megmarad egy hobbinak?
- Kiskorom óta ezzel foglalkozom, az életem részévé vált ,a labda a párom mellett a második szerelmem, mindenképp a sportban képzelem el a jövőmet!

- Korábban voltak-e ajánlataid kluboktól, ha igen, akkor itthonról, vagy külföldről kerestek meg és miért nem játszol még csapatban?
- Kaptam ajánlatokat több magyar klubtól is mint pl. az MTK, Fradi, UTE, de nem akartam elkötelezni magam sehova. A fiúkkal való edzések, edzőmeccsek többet jelentenek nekem fejlődés szempontjából, és a pálya is közelebb van.Valamiért úgy éreztem, ha valahova leigazolok, az külföldön fog megtörténni. Talán nem is kell rá olyan sokat várni...

- Miként tartod magad formában, hol és hogyan edzel, illetve mennyi időt fordítasz rá?
- Jelenleg Gödöllőn edzek az U21-es és U17-es fiúkkal, de egy-két alkalommal beállok a lányokhoz is. Néha lemegyek kondizni, de nem rendszeresen. Ritkán telik el úgy nap, hogy ne sportolnék valamit. Ha hétvégén úgy van időm, elmegyek futni, vagy kimegyek a pályára és saját magamnak tartok edzést. Amikor csak tehetem,a sportba fektetem az energiámat.

- Említetted, hogy külföldre igazolhatsz. Elárulnád, melyik bajnokság, illetve azon belül mely csapat lehet a célállomás, ahol megkezdheted profi karriered?
- Tavaly nyár óta tervben van hogy próbajátékra megyek külföldre. Többek között ezért sem szerettem volna leigazolni hazai csapatba, hogy ne legyen gond az átigazolással és szabadon igazolható legyek. Lett volna lehetőségem kimenni a Bayern München női csapatába próbajátékra, csak ez a dolog sérülés miatt meghiúsult. Jövő héten egy másodosztályú csapatba megyek próbajátékra Lipcsébe, és igyekszem a lehető legjobb formámat hozni!

Őszi Ádám