2015. január 18., vasárnap

Lenullázta ellenfelét a West Ham

Lezárta négy mérkőzéses nyeretlenségi sorozatát a West Ham United, mely a premier League vasárnapi játéknapján a Hull City ellenében tartotta otthon a három bajnoki pontot. 

West Ham - Hull City 3-0 (0-0)
G: Caroll (49.), Amalfitano (69.), Downing (72.) ill. -

Lendületesen érkezett a mérkőzésbe a vendég Hull, pillanatokon belül mindkét kapu előtt veszélyes próbálkozásokat láthattunk, egyik oldalon Elmohamady, míg a másikon Tomkins lehetőségét jegyezhettük fel. Az első játékrész végére kanyarodva Enner Valencia állt a legközelebb a gólszerzéshez, fejese a felsőlécet érintve halt el. 

A fordulást követően aztán Enner Valencia eresztett meg egy lövést, melyet McGregor reflexszerűen hárított, ám a a kipattanóra érkezett Caroll és a kapuba pofozta a játékszert. A történethez hozzátartozik, hogy a vendégek az első félidő végén elvesztették két játékosukat, James Chester és Alex Bruce személyében, az eset kényszerű változtatásokat vont magával. A 68. minutumban aztán ismételten Enner Valencia próbálkozott, ám lövése ha centikkel is, de a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Egy perccel később aztán már rezgett a háló, Valencia adott remek labdát, a kiugró Amalfitano pedig elegánsan emelt a kapuba McGregor feje felett.  A 72. percben Downing állította be a végeredményt, egy kiváló indítást követően egy az egyben törhetett a kapura, s a bal alsót választva gurított a hálóba. A Hull City számára nem jött össze a szépítés, Bruce csapata továbbra is kieső, míg a West Ham pontszámban beérte a hatodik Arsenalt.

Őszi Ádám

Ázsia Kupa: Kína hibátlanul lépett tovább, Szaúd-Arábia búcsúzott

Vasárnap délelőtt a 'B' jelű kvartett küzdelmei is befejeződtek az ázsiai kontinensviadalon. Észak-Korea pont nélkül búcsúzott, míg Kína hibátlanul lépett a kieséses szakaszba, míg Üzbegisztán két góllal lelépte Szaúd-Arábiát, mely búcsúzott. 

Üzbegisztán - Szaúd-Arábia 3-1 (1-0)
Helyszín: Rectangular Stadion, Melbourn - 12186 néző
Gólszerzők: Rashidov (2., 79.), Shodiev (71.) ill.  Al Sahlawi (60.-büntető)
Sárga lap: Mukhammadiev (54.), Ismailov (58.), Denisov (59.), Shodiev (78.) ill.  Aldossary (62.), Al Sahlawi (68.), Hawsawi Os. (90+3.)
Kiállítás: - ill. -

Üzbegisztán: Nesterov - Ismailov, Mukhammadiev (Shorakhmedov 87.), Mullajanov, Denisov - Iskanderov (Shodiev 71.), Rashidov (Tursunov 90.), Hasanov - Haydarov, Ahmedov, Nasimov. Vezetőedző: Kasimov

Szaúd-Arábia: Abdullah - Al Shaharin, Hawsaw Om., Hawsawi Os., Aldossary (Al Shehri 84.) - AlSahlawi, Khariri (Al Jassim 75.), Al Faraj, Al Abed (Al Muwallad 90+2.), Al Dawsari - Hazazi. Vezetőedző: Olaroiu

Gyors góllal kezdődött a továbbjutásért zajló párharc, üzbég részről Radishov talált a kapuba már a 2. minutumban. Mezőnyben Szaúd-Arábia irányított, ám az üzbég védőfalhoz érve rendre elfogyott a tudomány, olyannyira, hogy Olaroiu tanítványai kaput találó lövést sem tudtak felmutatni az első játékrészben, míg az üzbégek több veszélyes helyzetet is kidolgoztak, ám újabb gólt nem szereztek.

A második félidő elején kis híján eldurvult a mérkőzés, a játékvezető négy percen belül három sárgát is kiosztott az üzbégeknek, erejét véve a későbbi durvaságoknak. A 60. percben  aztán Al Sahlawi egalizált, ezzel pedig visszatért a remény, újra nyitottá vált a meccs. A mérkőzésbe a fordulatot Shodiev beállítása hozta, a 66. percben beállított játékos öt perccel később betalált, így újfent az üzbégeknél volt az előny. Tizenegy perccel a vége előtt Radisvhov is betalált, a támadó középpályás találata pedig Üzbegisztán továbbjutását hozta. 

Kína – Észak-Korea 2-1 (2-0)
Helyszín: Gio Stadion, Canberra –11439 néző
Gólszerzők: Sun Ke (1., 42.) ill. Gao Lin (57.)
Sárga lap: Jiang Zhipeng (17.), Cai Huikang (66.) ill. -
Kiállítás: - ill. -

Kína: Wang Dalei - Fang Mei, Zahng Linpeng (Li A. 82.), Sun Ke (Wu Xi 70.) - Hao Junmin, Zhang Chebdong, Jiang Zhipeng, Yu Hai - Cai Huikang, Zheng Zhi (Yu Hanchao 53.) - Gao Lin. Vezetőedző: Perrin

Észak-Korea: Ri Myong - Ko K., Jang Song, Jang K-C., Chol O. (Won C.), Ryang Y., Hak Su, Pak S. (Han Song 35.) - Sim H., Jong I-G., Pak Kwang (Hyon UK S. 71.). Vezetőedző: Tong-sop J.

Gyors középkezdési gyakorlattal indult indult a találkozó, ugyanis Sun Ke góljával már az első percben megszerezte a vezetést a kínai nemzeti csapat. A gólt követően egyik fél sem ütötte túlságosan az istrángot, Perrin tanítványai mezőnyben uralták a játékot, de még kósza kísérleteket sem láthattunk. Húsz percet követően utóbbi statisztikák változtak, több ízben is remek kísérleteket láthattunk, ám a háló mozdulatlan maradt. Egészen a 42. percig, akkor Sun Ke talált ismételten a kapuba, a kínai védő ezzel harmadik gólját szerezte a tornán, melynek következtében feljött a góllövőlista második helyére. 

A fordulást követően maradt a mezőnyfölény, ám Kína nem tudott komolya helyzeteket kialakítani, míg Észak-Korea küzdött az egyenlítésért, ugyanis az 57. percben Gao Lin öngóljával visszajött a remény. Wang kapuvédő hálója azonban rezdületlen maradt, Kína harmadik mérkőzését is megnyerte és csoportelsőként zárt, míg Észak-Korea pont nélkül búcsúzott a kontinensviadaltól.

A B-csoport végeredménye:
1. Kína – 9 pont (5:2)
2. Üzbegisztán – 6 pont (5:3)
3. Szaúd-Arábia – 3 pont (5:5)
4. Észak-Korea – 0 pont (2:7)

Az AFC Ázsia-kupa góllövőlistája:
4 gólos: Al-Dardour (Jordánia)
3 gólos: Al Sahlawi (Szaúd-Arábia), Sun Ke (Kína), Al Hajeri (Egyesült Arab Emirátusok)
2 gólos: Rashidov (Üzbegisztán), Honda (Japán), Khalil (Egyesült Arab Emirátusok)
1 gólos: Cahill, Jedinak, Luongo, Troisi, McKay, Kruse, Milligan, Juric (Ausztrália), Cho Young-Cheol, Nam Tae, Lee Jung-Hyup (Dél-Korea), Fadhel (Kuvait), Hajsafi, Shojaei, Azmoun (Irán), Ibrahimi (Katar), Sergeev, Ahmedov, Shodiev (Üzbegisztán), Yu Hai, Wu Xi (Kína), Endo, Okazaki, Yoshida (Japán), Kasim (Irak), Ryang Y (Észak-Korea), Hazazi, Al Abed (Szaúd-Arábia), Okwunwanne (Bahrein), Rawashdeh (Jordánia), Hbaisha (Palesztina), Al Muqbali (Omán)
Öngól: Gao Lin (Kína)

Őszi Ádám