2014. december 29., hétfő

Hivatalos Fernando Torres klubváltása

Nevelőklubja az Atletico Madrid hivatalos honlapján jelentette be a "Kölyök" visszatérését. Torres január elején ír alá, másfél esztendős kölcsönszerződéssel tér haza. 

"Sehol sincs nagyobb esélyem megtalálni a boldogságomat, mint az Atléticónál. Megtiszteltetés, hogy visszatérhetek. Az álmom vált valóra tizenhét éves koromban, amikor első felnőtt meccsemet játszhattam a másodosztályban. Az Atleti szurkolójaként nagyon nehéz volt elhagynom a klubot, de a csapat és én is fejlődtem az utóbbi években, és címeket nyertünk. Kiskorom óta az Atletiért rajongok, és nagyon különleges érzések kötnek a klubhoz. Más csapatoknál is jól éreztem magam, de nincs még egy olyan, mint az Atleti." - nyilatkozta Torres azt követően, hogy a transzfert a Matracosok bejelentették.

Torres január 4-én tér vissza, ekkor mutatja be a klubvezetés a régi-új gólfelelőst a Vicente Calderón közönségének. Az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatok még vissza vannak, ám a lényegi dolgokban már egyezség született.

A 30 esztendős támadó az utóbbi években a mémgyárak nagy kedvence lett, karrierjében komoly törés következett be, ebből a gödörből pedig a mai napig nem tudott kimászni. Ifjú titánként robbant be a spanyol köztudatba 17 esztendősen, s a sportág egyik legnagyobb ígérete volt. Az Atletico Madrid színeiben hasított, első szezonjában 13 gólig jutott, ezt követően eligazolásának napjáig pedig minden szezonban ennél több gólt szerzett. 

A Liverpool színeiben folytatta amit spanyol honban megkezdett, roppant hamar kulcsjátékossá vált, az Anfield szurkolói pedig ódákat zengtek nevéről. A Chelsea 2011-ben közel 60 millió eurót tett le az asztalra, ez pedig meggyőzte a vörösök vezetőit. Torres távozott, ezzel pedig karrierjében törés állt be. Nem jöttek a gólok, illetve a mutatott játék sem volt az igazi. Hosszú szenvedést követően az AC Milan esélyt adott neki, ám újfent kudarcot vallott, az idei szezonban 10 Serie A meccsen játszott és mindössze 1 gólt szerzett.

Kérdés, hogy az Atletico Madrid színeiben visszatalál-e a helyes útra, vagy a szurkolók mémkirályként emlékeznek majd rá hosszú évek múltán.

Őszi Ádám

Spanyol védővel erősíthet az NB I-es újonc

Nagy a harc az NB I-ben a bennmaradásért, ezért küzd az újonc Dunaújváros is, mely kerete megerősítésén dolgozik a holtszezonban. A szakmai stáb a Videoton mellőzött spanyolját nézte ki, a lehetséges transzfert a klub vezetőedzője Dobos Barna is elismerte. 

A kiszemelt nem más, mint Álvaro Brachi, a fehérvári klub korábbi alapembere, aki Joan Carrillo mester regnálása alatt periférián kívülre került. A mellőzöttség oly mértékű, hogy Brachi mindössze két NB I-es mérkőzésen kapott lehetőséget, így még csereembernek sem titulálható. Ezen számok tudatában tehát nem lenne meglepetés, ha a listavezető megválna légiósától, akinek 2016 nyaráig szóló szerződése van.

A Dunaújvárosnak egy biztos távozója már van, Zsótér Donát visszatért a Vidihez kölcsönszerződésének lejártával, s a felek a nyilatkozatok alapján nem tudtak megállapodni ismételten. Komoly veszteség ez az újoncnak, persze senki sem pótolhatatlan. Az ifjú játékos a hírek szerint Felcsútra költözik.

Őszi Ádám

L’Équipe: Íme 2014 álomcsapata szakmai szemmel

Láthattunk már számos elfogult szurkolói szavazást, meghökkentő álomcsapatokat, most azonban itt egy igen mértékadó szakmai tizenegy. A francia L’Équipe, ugyanis összeállítottak az év csapatát, melyben négy német világbajnok kapott helyet. 

Olyan álomcsapatot nem lehet összehozni, mely mindenkinek tetszik, s még szakmai zsargonon belül is lehetnek komoly eltérések, ám ezen nevek mérvadóak, többnyire a valóságot tükrözik. Persze lehet keresni Robbent, Balet, Suarezt és még sorolhatnánk pár nevet, de mindennek megvan az oka, illetve tizenegy helyre csak tizenegy játékos fér, nüanszok, számok, statisztikai adatok döntenek.

A legtöbb játékost szám szerint négyet a Bayern München ad és csupán egyetlen labdarúgó van, aki nem volt ott a nyári világbajnokságon, méghozzá David Alaba, akit kimagaslóan a posztja legjobbjaként tartanak számon. A támadósorba ahogyan évek óta ezúttal sem fért más, mint Messi és Ronaldo párosa.

Az Év csapata a L’Équipe szakértői szerint:
Manuel Neuer (Bayern München) - Philipp Lahm (Bayern München), Mats Hummels (Borussia Dortmund), Sergio Ramos (Real Madrid), David Alaba (Bayern München) - Xabi Alonso (Bayern München), Angel Di María (Manchester United), Toni Kroos (Real Madrid) - Neymar (FC Barcelona), Lionel Messi (FC Barcelona), Cristiano Ronaldo (Real Madrid).

Őszi Ádám