2014. május 8., csütörtök

Ronaldo: "Neymar nagyon..."

Nemrégiben igen elismerő szavakkal illette a katalánok brazil játékosát Neymart az ősi rivális Real Madrid klasszisa, az idei aranylabdás Cristiano Ronaldo.  

"Neymar nagyon nagy tehetség. Látom benne a potenciált, hogy a legjobb legyen a világon. Volt néhány beilleszkedési problémája a Barcelonában, de ez normális. Azonban nem lehet megkérdőjelezni a tehetségét. Semmi esetre sem." - hangzott el a rivális Real Madrid klasszisának szájából a dicsérő monológ.

Sokszor sok helyen arról írnak, illetve beszélnek, hogy ezen sztárok (például Messi és Ronaldo) nem bírják elviselni egymást, ez azonban legtöbbször nem így van, riválisok, de nem ellenségek. A pályán ugyanazon célokért küzdenek, de különböző szerelésben, ám nem vakok és elismerik a másik nagyságát. A sárdobálást legtöbbször csupán a zsurnaliszták gerjesztik, vagy unatkozó amatőr képszerkesztők, közösségi "bloggerek".

A két klasszis idén már a pályán is megismerhette egymást, és ki tudja, elképzelhető, hogy a brazíliai világbajnokságon is összefutnak. Jelenkorunk egyik ha nem a legjobb labdarúgója és az ifjú titán, aki trónkövetelőként tör fel.

Őszi Ádám

VB 2014: Pelé kritizálta Scolari döntését a kerethirdetés után

Mostanság megszokhattuk, hogy a brazilok legendás labdarúgója Pelé a megmondóember szerepkörében tetszeleg és a sajtót kihasználva minél több dologban próbál véleményt nyilvánítani. Így történt ez szerdán is, miután kihirdette 23 fős "utazó" keretét a brazil kapitány Luiz Felipe Scolari. 

Mint ahogyan az ismeretes, a keretben jó pár olyan név nem kapott helyet, akik a világ bármely más válogatottjában meghívót kapnának, ezek között szerepel például  az aranylabdás Kaká és Robinho egyaránt.

Pelé kiemelte, hogy hiányolja a fent említett két nevet, a kapitány helyében egyikőjüknek biztosan bizalmat szavazott volna. Kritikáját azzal indokolta, hogy Neymar bár nagyon tehetséges, de egyben fiatal és tapasztalatlan is, így félő, hogy nem tud igazi vezéregyéniséggé válni, a pályárol pedig hiányozni fog a rutin, melyet Kaká vagy például Robinho képviselhetett volna. A Fekete Gyöngyszem becenévre hallgató legenda emellett egy jó tanácsot is adott Scolari mesternek, miszerint a helyében ő behívná az összetartásra az említett játékosokat, jelenlétük a felkészülés segítségére lenne.

Íme a 23 fős brazil kezet - KATT

Őszi Ádám

Banándobálás: A Villareal olcsón megúszta, a szurkoló annyira nem...

Megszületett a Spanyol Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottságának döntése az ominózus banándobálós eset kapcsán, melynek főszereplője  április 27-én Dani Alves és egy magáról megfelejtkező hazai szurkoló volt. A Villareal viszonylag olcsón megúszta az esetet, ellenben a dobálózó fanatikussal... 

Mint ismeretes, a Villareal-Barcelona spanyol bajnoki mérkőzés végjátékára kanyarodva egy szurkoló banánnal próbálta megdobni a szöglet elvégzésére készülő brazil Alvest, aki felvette a banánt, kibontotta, s egy jót falatozott belőle, ezzel elutasítva a rasszizmust. A mozzanat mára szállóige lett.

A fegyelmi bizottság a klubot 12 ezer euróra (3,5 millió forint) büntette meg, mely abszolút nem számít erős büntetésnek. A szurkolót ellenben a kamerafelvételek alapján beazonosították és örökre kitiltották az El Madrigalból. Emellett a rendőrség őrizetbe vette és vádat emelt ellene, a spanyol törvények alapján, a bíróság akár három év börtönbüntetést is kiszabhat.

Őszi Ádám

A Fradi ifjú tehetsége is Footgolfozik

Nem csupán felnőtt férfi és szenior kategóriában zajlik a FootGolf Országos Bajnokság, bizony a legfiatalabbak is összemérhetik tudásukat fordulóról fordulóra Kisorosziban a Magyar Golf Club golfpályáján. Szerencsére az ifjú növendékek mezőnye is igen népes, a szervezők pedig remélik, hogy ez a jövőben is így lesz.  

Az előző fordulóban Juhász Donát diadalmaskodott, a száz ranglistapont mellett pedig megnyerte a 2014-es Magyar Kupát. Felkerestük édesanyját Koltai Évát, akit a sportágról és fia szerepléséről kérdeztünk - "Lengyel Béla footgolf világbajnok hívására Donát 2013. augusztusában az I. Footgolf Junior Kupán indult először – melyet korosztályában megnyert -, ott ismerkedett először a sportág sajátosságával. Nagyon megszerette, több csapattársa (Ferencváros U13) is részt vett, s azóta egyre többen csatlakoznak. Aki egyszer kipróbálta, azóta is részt vesz, hiszen gyönyörű környezetben, szülök, barátok között versenyezhet.  Donát idén elindult a Footgolf Országos Bajnokságon, ahol először második, majd első helyezést ért el. A verseny során még arra is figyel, hogy csapattársait tanácsaival, biztatásával segítse."

"Donát a Ferencváros labdarúgó utánpótlásának tagja. Edzések, versenyekkel telnek a héten is napjai, felkészülésre nem igen lesz ideje. Eddigi szereplése, illetve Lengyel Béla bizalma biztos motiválni fogja, hogy a hétvégén is legjobb tudásával vegyen részt, a FOB III. fordulóján a Hinora Footgolf versenyen."

Őszi Ádám

Footgolf: Helyzetleírás, célkitűzés és elismerő szavak

Rövidnek induló párbeszédet kezdtünk Dombay Zsolttal a FootGolf Országos Bajnokság senior kategóriás versenyzőjével, majd egyik mondat követte a másikat, míg nem azon vettük észre magunkat, hogy több témát is elemésztettünk. Íme a footgolf Dombay zsolt "tollából".  

Dombay Zsolt a senior kategória jelenlegi ötödik helyezettje, aki sajnálatos módon kénytelen kihagyni a Hinora versenyt - "Valóban az összesítésben nem állok rosszul, hiszen jelenleg az ötödik helyet foglalom el, de közel sem vagyok elégedett. Az első fordulóban az időjárás nem volt kegyes hozzánk, minden játékosnak, így nekem is meg kellett küzdenem a viharos széllel. Az eredmények is mutatták a versenynap nehézségét, melyen én azt gondolom, hogy a szokásosnál is sokkal nagyobb szerepe volt a szerencsének. A második fordulóban elért eredményemért azonban már csak önmagam okolhatom. Azért mondom ezt, mert amennyire visszaemlékszem, évekkel ezelőtt az első footgolf versenyeimen zártam utoljára ilyen szerény eredménnyel. Sajnos hónapok óta hátproblémával küzdök, mely okán a mindennapi egyéni edzéseimet sem tudom végezni és ez kihat a footgolf versenyeken mutatott teljesítményeimre is. A hétvégi versenyt a legnagyobb sajnálatomra ki kell hagynom, mert labdarúgó edzőként is dolgozom és a felkészültségem bővítése érdekében egy tanfolyamon veszek részt, melyről a hiányzás nem megoldható és egy hónappal a vizsgák előtt talán nem is lenne szerencsés.  Ez biztosan megnehezíti a dolgomat majd a végelszámolásnál, de ha újra vissza tudom nyerni a korábbi formámat nem lesz gond. 

Zsolt azt is elárulta, milyen célkitűzéssel vannak az idei szezonra és magával a sporttal kapcsolatban - A bajnokságot tekintve a célom mindenképpen a győzelem, de a sérülésem tudatában a dobogós helyek bármelyikével kiegyeznék. Saját környezetemben célként tűztem ki továbbá a footgolf népszerűsítését is. Ennek érdekében a Dunakanyar Sportegyesületből, ahol vezetőedzőként dolgozom, az U21-es korosztályból több srácot elvittem egy versenyre. Nagyon megtetszett nekik is ez az új sportág és ahogy a versenynaptáruk engedi, újra megmérettetik majd magukat. 

Az elismerő szavak - Kérlek engedd meg, hogy ezúton köszönjem meg Gelencsér Gábornak és Hankó Péternek azt a rendkívüli munkát, mellyel sokunk számára biztosítják a footgolf által ezt a sportolási lehetőséget, a játék örömét, a szórakozást. Jó játékot és ideális időt kívánok mindenkinek a hétvégére. Hajrá footgolf!"

Őszi Ádám

Dzeko a bajnoki cím torkába lőtte a negyedelő ManCityt

A bajnoki cím kapujába került a Manchester City labdarúgócsapata, miután négy góllal legyőzte az Aston Villát a Premier League 29. fordulójából elmaradt, s most pótlásra kerülő mérkőzésén. A győzelmet Dzeko szállította, arról pedig hogy negyedelés legyen a vége Yaya Toure gondoskodott az utolsó pillanatban. 

Manchester City - Aston Villa 4-0 (0-0)
G: Dzeko (64., 72.), Jovetic (89.), Yaya Toure (90+3.) ill. -

Hatalmas lendülettel érkezett meg a mérkőzésbe Pellegrini csapata, mely kapujához szegezte a talán tudatosan hátra húzódó Aston Villát, mely a napokban labda nélküli edzésmunkát, területvédekezést gyakorolt a kiszivárogtatott hírek szerint. Hiábavalónak bizonyult a City hatalmas mezőnyfölény, a lövések elzáporoztak Guzan kapuja mellett, akinek mindössze egyszer kellett játékba avatkoznia. A vendégek kaput találó lövést sem tudtak felmutatni.

A második játékrészben aztán egy sokkal jobb énjét vette elő a City, azok a löketek, melyek eddig bal, jobb oldalt, netán a kapu fölött távoztak a játéktérről, most mind kaput találtak enyhe túlzással. A 64. percben Zabaleta passzolt az érkező Dzeko elé, aki öt méterről nem hibázott és megszerezte a vezetést.  Nyolc minutummal később aztán Nasri tüzelt, lövését azonban védeni tudta Guzan, de mindhiába, a kipattanó Dzekót találta meg, ő pedig nem hibázott és közelről a hálóba lőtt. A 89. percben aztán a csereként beálló Jovetic is feliratkozott a gólszerzők közé. Yaya Toure kevergetett a tizenhatoson belül, majd passzolt vissza az érkező támadónak, aki mintegy tizenhét méterről laposan tekert a bal alsó sarokba. Az i-re a pontot Yaya Toure tette fel, aki gondolt egyet a hosszabbítás harmadik percében és a félpályáról megindulva egészen a kapuig robogott. Hétvégén hazai pályán a West Ham ellen ünnepelhet bajnoki aranyat a City, amennyiben nem történik hatalmas csoda.

Sunderland - West Brom 2-0 (2-0)
G: Colback (13.), Borini (31.) ill. -

Elképesztő hajrájával mindent eldöntött  Sunderland, melynek győzelme egyben a Norwich kiesését is jelentett. Az utóbbi öt fordulóban 13 pontot gyűjtő együttes gyorsan az első fél órában lerendezte a meccset, előbb Colback, majd Borini talált a kapuba, Gera Zoltánt ezúttal is nélkülözte a WBA.

A Premier League idei három kiesője a Cardiff, Fulham, Norwich trió. Utóbbinak a matematikai esély még megmaradt, ám semmi több, ugyanis ahhoz, hogy bennmaradjanak, a West Bromnak vereséget kéne szenvednie, nekik pedig úgy elverni az Arsenalt, ahogyan még senki, ugyanis a két csapat gólkülönbsége között 17 gól a különbség, és mint tudott a Premier Leagueben pontegyenlőség esetén ez a mérvadó.

Őszi Ádám