2013. december 18., szerda

Klub-vb: Hiába való volt Ronaldinho gólja, óriási meglepetés született

Óriási meglepetést hozott a Klubvilágbajnokság második elődöntője, melyen a nagyon harcosan és hittel, akarattal játszó hazai gárda a Raja Casablanca harcolta ki a döntőbe jutást, ahol a Bayern München lesz az ellenfél. 

Rögtön az első pillanatokban nyilvánvalóvá vált, hogy a hazai csapat behúzódik saját térfelére és kontratámadásokra építi játékát. Az első félidő inkább küzdelmes, mintsem szép futballt hozott, az látszott, hogy a brazilok mennyivel technikásabbak, de nem mentek semmire ezzel, ugyanis a lövések rendre elkerülték a kaput. 

A némileg gyatra és gól nélküli első játékrész után kissé felpörögtek az események. Az 51. percben aztán megtört a gólcsend és az ünnepé lett a főszerep, ugyanis egy kontratámadás végén Iajour lövése a Victor mögött elterülő hálóban állt meg. A gól megrogyasztotta a Libertadores-kupa címvédőjét, mely könnyen akár három gólos hátrányba is kerülhetett volna, ha a hazaiak pontosabbak és figyelmesebbek, nem futnak lesre. A 64. percben aztán jött Ronaldinho és egalizált. Az egykori aranylabdás kiválóság szabadrúgásból rezgette meg a hálót, a mintegy 20 méterről elengedett lövése mesteri módon tekeredett a kapuba. Sokáig úgy tűnt, hogy döntetlen lesz és hosszabbításra kerülhet sor, ugyanis az Atletico játékosok sorra puskázták el a nagy helyzeteket, az idő pedig ketyegett. 

A 84. percben aztán jött Rever mint a gyorsvonat és elsodorta a gólszerző Iajourt, aki a büntetőterületen belül esett el, így tizenegyes következett. Az ítéletvégrehajtó Moutouali volt, aki nem kegyelmezett és a kapuba vágta a labdát. Ekkor egyértelművé vált, hogy a braziloknak ki kell támadniuk, így is tettek, ám akciójik kétségbeesettek, pontatlanok voltak, A hosszabbítás negyedik percében aztán jöhetett egy újabb kontra, melynek végén Moutouali urgott ki és emelte el a labdát a kifutó Victor felett, ám a játékszer a lécen csapódott. A kipattanóra érkezett azonban Mabide és beállította a végeredményt.

Győzelmével óriási meglepetést okozott a Raja Casablanca, mely a Bayern München együttesével küzdhet meg a döntőben, míg az Atletico-MG a bronzért léphet pályára a Lippi vezette Guangzhou ellen.

Raja Casablanca (marokkói) - Atletico-MG (brazil) 3-1 (0-0)
G: Iajour (51.), Moutouali (84.-büntető), Mabide (90+4.) ill. Ronaldinho (64.)

Őszi Ádám

Klub-vb: Ötöt hintett és lett ötödik a Monterrey

Könnyed győzelmet aratva öt gólt gurítva nyert és lett ötödik a mexikói Monterrey a Marokkóban zajló Klubvilágbajnokságon. 

A negyeddöntőben nagy meglepetésre kikapott a Monterrey a Raja Casablanca csapatától, így elmaradt az elődöntős szereplés. Vigasztalódni a helyosztón lehetett az ötödik helyért vívott küzdelemben, ahol az ellenfél az egyiptomi rekordbajnok, a fekete kontinens egyeduralkodója az Al Ahly csapata volt. 

A találkozó gyors gólgyártással kezdődött, előbb a Monterrey játékosa Cardozo talált be a harmadik percben, majd öt perccel később jött a válasz a túloldalon, mikor us Meteab egyenlített. Az első félidő feléhez érve újra rezgett a háló, az első gólt jegyző Cardozo passzolt Delgado elé, aki Ekramy kapujába talált be. A 27. percben már háromnál tartott a Monterrey, miután ismét Cardozo volt főszerepben, ezúttal Lopez elé tálalt remekül, aki élt az előtte adódó lehetőséggel. A hosszabbításban aztán Ahmed szabálytalansága után büntetőt ítélt a játékvezető, a tizenegyest pedig Suazo értékesítette magabiztosan. A felek így 4-1-es mexikói vezetéssel vonultak az öltözőbe.

A második játékrész már nem sikerült ennyire góldúsra, a háló csupán egyszer rezgett a 66. percben, mikor is Delgado volt eredményes és szerezte meg második gólját. Összességében nem volt ekkora különbség a két csapat között, a helyzeteket sokkal jobban használta ki a Monterrey, mely ötödik helyen végzett ezzel

Klub-vb, Marokkó
Monterrey (mexikói) - Al Ahly (egyiptomi) 5–1  (4-1)
G: Cardozo (3.), Delgado (22., 65.), Lopez (27.), Suazo (45.-büntető) ill. Moteab (8.)

Őszi Ádám

Real Madrid: Ancelotti egy PSG játékosra feni a fogát

Carlo Ancelotti a Real Madrid 54 esztendős trénere korábbi játékosával erősítené meg a királyiak keretét. A transzfer télen, vagy nyáron kerülhet tető alá. 

Blaise Matuidi neve igen csak jól cseng a futball világába, a 26 esztendős francia válogatott középpályás a PSG motorjának számít, ám úgy fest, már nem sokáig, ugyanis szerződése 2014-ben lejár, a hosszabbításra pedig nem utalnak jelek, így ha a párizsi klub vezetői pénzt szeretnének látni belőle, akkor a télen túl kell adniuk rajta. A madridiak trénere Ancelotti igen jól ismerheti a játékos kvalitásait, hiszen korábban két szezonon keresztül együtt dolgoztak.

A transfermarkt.de 18 millió euróra taksálja Matuidi játékjogának árát, ám egyes berkekben előszerződésről beszélnek és arról, hogy az üzlet majd csak nyáron köttetik meg, mikor is szabadon igazolhatóvá  válik a francia, aki így ingyen kerülhetne a spanyol fővárosba.

Matuidi a Troyes csapatában kezdte meg profi pályafutását, majd 2007-ben a Saint-Étienne csapott le rá és lett a csapat emblematikus figurája. A párizsi karrier 2011-ben kezdődött, ahol az eddig eltelt idő alatt 112-ször lépett pályára. Külföldön még sosem rúgta a bőrt, a Real Madrid lehet első "idegen" honban lévő klubja.

Őszi Ádám

Brazil válogatott védővel erősíthet a Manchester United

Úgy hírlik, David Moyes a Manchester United trénere már ki is gondolta a téli erősítési tervet, melynek első számú célpontja egy fiatal brazil válogatott védő. 

Sir Alex Ferguson óriási űrt hagyott maga mögött, a frissen kinevezett Moyes pedig még nem igazán tudta átvenni a gyeplőt, az eredmények nem igazán jönnek, a bajnokságban óriási a lemaradás. A védelem kifejezetten gyengének mondható az utóbbi évekhez képest, így ennek megerősítése lehet az elsődleges szempont. 

Az Everton korábbi trénere a Porto fiatal tehetségét nézte ki Alex Sandro személyében, aki alapembere a portugál csapatnak. A 22 esztendős bal oldali védő tagja a brazil válogatottnak, melyben öt ízben lépett eddig pályára. 

Sandro az Atletico Paranaense együttesében tanulta meg a labdarúgás alapjait, majd itt mutatkozott be a felnőttek közt, míg nem a Santos lecsapott rá. A fejlődés útjára hamar rálépett az ifjú focista, aki 2011-ben Európában a Porto csapatánál találta magát, melyről tudjuk, elképesztően jó ugródeszka. A transfermarkt.de 16 millió euróra taksálja árát.

Őszi Ádám

Gera ír válogatott társát négy klub is vinné

Bár nem játszik túl jól, még is igen nagy kérőköre akad a West Brom ír válogatott csatárának Shane Long-nak, aki a télen elhagyhatja klubját. 

A hírek szerint négy angol klub érdeklődik iránta, köztük négy Premier League együttes és egy alacsonyabb ligás, ám a feljutást célként kitűző együttes. Utóbbi nem más, mint a Nottingham Forrest, míg az elsőosztályú csapatok a Newcastle United, Everton, Stoke City trió.

A 26 esztendős játékos 2011-ben lett a WBA játékosa, akkor a Reading csapatát hagyta el. Az idei szezonban összességében 14 meccsen szerepelt, ez idő alatt pedig mindössze 3 gólt és 2 gólpasszt tudtak feljegyezni a statisztikusok. Szerződése 2014 nyarán lejár, így ha pénzt akar belőle csinálni a csapat, akkor több mint valószínű, hogy télen túl kell adni rajta. Piaci ára 6,5 millió euróra rúg, ám az érdeklődök pontosan tudják, hogy szerződése meddig tart, így jutányos áron lehet majd megszerezni Long játékjogát.

A WBA-nál eltöltött időszakot nézve Long 84 meccsen lépett pályára, ez idő alatt pedig 22 gólt és 8 gólpasszt jegyzett.

Őszi Ádám

Transzfferőrület: Három sztárklubból is kivenne egy láncszemet a PSG

A France Football sorai közt olvasható az a hír, mely szerint a Paris Saint-Germain a nyáron ismételten komoly erősítéseket tervez. A csapatot tehát nem télen, hanem a 2014-2015-ös szezon kezdetére erősödhet tovább. A munkálatokat már most megkezdték. 

A francia lap három nevet említ, három fiatal, nagyon tehetséges labdarúgót, akikkel hosszútávon számolnának, a csapat pillérei lehetnének. Kérdés, hogy van-e az a pénz, amiért a klubok elengedik sztárjaikat, illetve elég vonzó-e a francia pontvadászat. A PSG három közvetlen nemzetközi riválisát fosztaná meg egy-egy gyöngyszemétől, vagy fogalmazzunk úgy kulcsjátékosától, erre pedig az anyagi feltételek is adottak lesznek 150 millió forint ellenében.

A mindössze 20 esztendős Paul Pogba a Manchester United csapatától érkezett Torinóba, ahol hamar kulcsemberré vált. Kirobbanthatatlan a kezdőcsapatból, fizikális adottságai pedig elképesztőek. A transfermarkt.de becslései szerint 25 millió eurót ér a játékjoga, ehhez pedig párosul egy 2016-ig szóló kontraktus. Ami az anyagiakat illeti, tudjuk, hogy a Juventus nincsen eleresztve, így a három klub közül nekik lesz tán a legnehezebb megtartani játékosukat. Pogba hazatérésében sokan hisznek, de vajon mit szól ehhez maga a játékos?

A másik kiszemelt szintén egy francia kiválóság, a Real Madrid védője Raphaël Varane, aki Pogbához hasonlóan szintén 20 esztendős. Mourinho kezei alatt mutatkozott be a felnőtt csapatban és hamar a közönség kedvence lett, az ellenfél szurkolóinak elismerését is hamar elnyerte. Piaci ára neki is 25 millió euróra rúg, ám szerződése kicsit tovább szól mint Pogba esetében, hiszen 2017-ig szóló megállapodás fűzi a királyiakhoz.

A harmadik kiszemelt a Chelsea belga klasszisa Eden Hazard. A 22 esztendős bal oldali szélső hétről hétre remek teljesítményt nyújt, helye pedig megkérdőjelezhetetlen Mourinho csapatában. Piaci ára is borsós, a transfermarkt.de szakemberei 42 millió euróra becslik.

Tervek tehát vannak, kérdés, hogy mit sikerül ebből megvalósítani!?

Őszi Ádám

Mit nézhet ma egy sportbarát a TV-ben! - Sportműsorújság

Nem múlhat el nap sportesemények nélkül, szerdán is lesz program rendesen. Íme a kínálat, nézzük miből válogathat egy sportbarát. Kellemes pihenést, jó szórakozást. 

A labdarúgás szerelmesei francia, spanyol és angol kupameccsekkel tölthetik az estét, pályán lesz a PSG, Manchester United, Real Madrid trió, míg Marokkóban a Klub vb-n az ötödik helyért és a döntőbe jutásért játszanak meccset.

A nap legjobban várt eseménye a magyar női kézilabda válogatott negyeddöntős szereplése, Görbiczék a brazil csapattal mérik össze tudásukat. Emellett képernyőre kerül a másik három negyeddöntő is. Az egri vízilabdázók nemzetközi kupaporondon szerepelnek, ahogyan a Gödöllő röplabdásai is. Este a darts veszi majd át a főszerepet, míg az éjjeli baglyok számára tudjuk ajánlani a New York Rangers - Pittsburgh Penguins jégkorongmeccset.

Labdarúgás
16:35 Lyon - Reims (SportKlub)
17:15 Al Ahly - Monterrey (Eurosport 2)
19:25 Atletico Madrid-St. Andreu (DigiSport 1)
20:30 Raja Casablanca - Atletico-MG (Eurosport 2)
20:40 Stoke City - Manchester United (DigiSport 2)
20:45 PSG - Saint-Etienne (SportKlub)
21:30 Real Madrid-Xativa (DigiSport 1)

Egyéb sportok
17:00 Magyarország - Brazília [kézilabda] (Sport 1)
17:25 Gödöllő - Haifa [röplabda] (DigiSport 1)
17:30 Lengyelország - Franciaország [kézilabda] (Sport 2)
18:40 Jug Dubrovnyik - ZF-Eger [vízilabda] (DigiSport 2)
20:00 Dánia - Németország  [kézilabda] (Sport 1)
22:15 Darts, PDC - világbajnokság (Sport 2)
20:00 Szerbia - Norvégia [kézilabda] (Sport 2)
02:00 NHL, New York Rangers - Pittsburgh Penguins (Sport 1)

Őszi Ádám