2013. november 9., szombat

Dobogón a Southampton, gálázott a Liverpool

Szombaton délután négy órakor felharsant a bírói síp, mely a az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) 11. fordulójának nyitányát jelezte. 

Liverpool – Fulham 4-0 (3-0)
G: Amorebieta (23.-öngól), Skrtel (26.), Suarez ( 36., 54.) ill. -

A bajnoki címre törő Liverpool esélyt sem adott londoni ellenfelének, mely önmagát hozta nehéz helyzetbe a 23. percben, mikor is Amorebieta a saját kapuját vette be. A találat átszakított egy gátat, mely gólözönt hozott. Három perccel később a védelemből fellépő Skrtel volt eredményes, majd pedig Suarez bizonyította ismételten klasszisát, így három gólos előnnyel vonulhattak öltözőbe a hazaiak. A második félidőben visszafogottabban játszottak a hazaiak, Suarez azonban az 54. percben így is betalált, ezzel pedig beérte a góllövőlistán honfitársát Sturridget, aki ma nem tudott eredményes lenni. Győzelmével a Liverpool második és tapad az éllovasra, míg a Fulham továbbra is ott totyog a kiesőzóna előtt.

Southampton – Hull City 4-1 (3-0)
G: Schneiderlin (16.), Lambert (30.-büntető), Lallana (37.), Davis (88.) ill. Sagbo (55.)

Nincsen megállás, továbbra sem torpan meg a Southampton, mely ezúttal a Hull együttesét nyelte le keresztbe. A hazai csapat hamar vezetést szerzett, a meccs hőse pedig az a Lambert volt, aki büntetőt értékesített és két gólpasszt osztott. A második félidő elején szépítettek a vendégek Sagbo révén. A három bajnoki pont egy pillanatig sem forgott veszélyben a Southampton számára, sőt a végjátékban még Davis is eredményes tudott lenni. Győzelmével, a hazai csapat immáron a dobogó harmadik fokán áll, egész Anglia ámul és bámul a nagy menetelés láttán, ugyanis erre senki sem számított a csapattól.

Őszi Ádám

Csúnyán belenyúlt a bíró a meccsbe, ajándékpontot kapott a Chelsea

Szombaton délután négy órakor felharsant a bírói síp, mely a az angol labdarúgó bajnokság (Premier League) 11. fordulójának nyitányát jelezte. 

Chelsea – West Bromwich 2-2 (1-0)
G: Eto'o (45+1.), Hazard (90+5.-büntető) ill. Long (59.), Sessegnon (67.)

Igen botrányosra sikeredett a Chelsea és a West Brom összecsapása, melyen a hazaiak szereztek vezetést az első félidő ráadásában, mikor is Eto'o használt ki egy védőbakit és helyezte a labdát a hálóba. A héten a kameruni már halászott gólt az ellenfél lábáról, most is így tett. Azt lehetett hinni, hogy nagyon rosszkor kapták a gólt a vendégek és megtörnek majd, ez azonban nem következett be, mondhatni jót tett, ugyanis egy más felfogású vendég gárda jött ki a második félidőre. Az 59. percben Long egyenlített, majd nyolc perccel később Sessegnon talált a kapuba Cech hathatós közreműködésével. Ezt követően igen megzavarodott Mourinho csapata, mely az utolsó utáni pillanatig úgy tűnt, hogy vereséget szenved, ezt azonban a játékvezető megakadályozta és befúlyt egy tizenegyest, melyet a legvérmesebb Chelsea fanatikusok sem akartak elhinni, mindenki kifelé várt volna szabadot. Az égből, vagy fogalmazzunk úgy sípból pottyant lehetőséget kihasználta Hazard, ezzel pedig pontot mentve a Chelsea csapatának. A rossz nyelvek különböző fórumokon már arról beszélnek, hogy a bíró Mourinho veretlenségi sorozatát védte hazai pályán a Premier Leagueben. Tény ami tény, ez a sorozat nem szakadt meg, de nem csapatának köszönhetően. Az érdemet azonban ne vegyük el a büntető végrehajtójától, ugyanis azt még be kellett lőni.

Aston Villa – Cardiff 2-0 (0-0)
G: Bacuna (77.), Kozak (84.) ill. -

Crystal Palace – Everton 0-0 (0-0)

Sokáig nem esett gól az Aston Villa és a Cardiff összecsapásán, míg nem a 77. percben Bacuna bevette a walesi gárda kapuját. A három pont sorsát aztán gyorsan bebiztosították a a hazaiak, ugyanis hét perccel később Kozak duplázta meg csapata góljainak számát. A tabellán helyet cserélt a két gárda. A másik meccs negyed órás csúszással kezdődött, a végén pedig az Everton szurkolók szája csempült le, ugyanis szeretett csapatuk a liga utolsó otthonában hagyott nagyon fontos két bajnoki pontot. A háló egyszer sem rezdült meg.

Őszi Ádám

AFC Bajnokok Ligája: Megkoronázták Ázsia új királyt!

Az európai futballszurkoló számára a Bajnokok Ligája és az Európa Liga a két legismertebb nemzetközi kupasorozat és itt nagyjából le is zárul az emberek kíváncsisága, vagy éppen a hírközlés nem számol be oly magas szinten a többi kontinensen történő eseményről. Dél-Amerika még ismerős, ám Ázsia már sokak számára egy fekete folt. Pedig ott is van Bajnokok Ligája, melynek küzdelmei szombat délután értek véget és koronázták meg a kontinens új királyát a kínai egyeduralkodó Guangzhou Evergrande együttesét. 

A kínai bajnokságba belátást nyerhettek azon fanatikusok, akik figyelemmel kísérték Anelka, vagy éppen Drogba ázsiai vendégjátékát. Így pár ember számára ismerős lehet a  Guangzhou Evergrande neve, mely az idei szezonban zsinórban negyedik alkalommal hódította el a Super League, azaz hazája pontvadászatát.

Az igazi trón azonban az AFC Bajnokok Ligája, mely Ázsia csúcsát jelenti, a legjobb csapat kerül a trónra minden esztendőben csakúgy mint Európában. A Guangzhou Evergrande, története első Bajnokok Ligája döntőjére készülhetett az utóbbi hetekben, az ellenfél pedig a dél-koreai FC Seoul volt. A döntő két mérkőzésen dőlt el, a felek korábban Szöulban 2-2-es döntetlent játszottak, szombaton pedig jöhetett a visszavágó Kínában, a 14 millió lakost számláló Guangzhou városában.

A csodálatos Tianhe Stadium megtelt, közel 60 ezren figyelték a visszavágót, melyet igen erős rohamokkal kezdett mag a hazai csapat. A vendégek hősiesen védekeztek, a mezőnyfölény pedig az első játékrész végére eltűnt, nem tudtak vezetést szerezni a hazaiak, a vendégeknek pedig esélyük sem nagyon volt. A 0-0-ás eredmény természetesen a kínai bajnoknak kedvezett, így előreláthatólag egy kitámadó FC Seoult várhattunk a második félidőre, ez pedig így is lett, próbáltak nyomást helyezni a hazaiakra, ez azonban réseket nyitott a védelemben. Ezt kihasználva Elkeson szerzett gólt egy kontratámadás végén az 58. percben. A brazil remekül vette át a labdát és tette maga elé, a kapus kiszolgáltatott helyzetben volt, a támadó pedig nem hibázott. Ekkor úgy látszott minden eldőlt, azonban felpörgött a Seoul és négy perccel később Damjanović révén egyenlíteni tudtak, innentől pedig ők irányították a meccset és sorra dolgozták ki a helyzeteket. Újabb gól azonban nem született, így kezdődhetett a kínai népünnep, ugyanis a Guangzhou Evergrande története során először ülhetett fel Ázsia csúcsára.

AFC Bajnokok Ligája, Döntő 2. mérkőzés
Guangzhou Evergrande - FC Seoul 1-1 (0-0)
Gólszerzők: Elkeson (58.) ill. Damjanović (62.)
Győzőtt a Guangzhou Evergrande 3-3-as összesítéssel idegenben lőtt több góllal.

Őszi Ádám

Romjaiban az AC Milan, terítéken Galliani távozása egy jobb helyre...

Óriási a porfelhő Milánó piros-fekete felében, ugyanis az AC Milan romjaiban hever mind a pályán, mind pedig a vezetésben. Egyre több probléma lát napvilágot, mely nem sok jót vetít előre, többek közt az ügyvezető Galliani esetleges párizsi előmenetelét...  

A csapat óriási lejtmenetben van, mondhatni szereplése felér egy kieséssel eddig, ugyanis 11 meccset követően 12 pontja van a gárdának, gólaránya pedig negatív. Hol vannak a dobogós álmok... ?

Ez még mind semmi, kiszivárgott információk szerint a klubvezetés is romokban hever, illetve az egyik legnagyobb gond, hogy Adriano Galliani, a klub ügyvezetője összekülönbözött Silvio Berlusconi tulajdonos lányával, Barbarával, akinek sok minden nem tetszik és szívesen változtatna ezen is és azon is. 

A hírek emellett arról is szólnak, hogy Galliani és Berlusconi, illetve lánya Barbara között annyira elmérgesedett a viszály, hogy a szakember már más országba kacsingat. A francia illetőségű Le Parisien az ügyvezetőnek szegezte a kérdést, mely szerint Párizsban várja-e őt a jövője. A válasz nagyon egyszerű volt és semmit sem zárt ki - "Ki tudja, mi fog történni?" 

Emellett pedig furcsa, hogy Allegri vezetőedző még mindig a kispadon ül, a bizalom nem ingott meg vele szemben...

Őszi Ádám

Chelsea védőre vetheti ki hálóját a Napoli

A Gazzetta dello Spor beszámolója szerint tovább erősítené védelmét a Napoli, mely Anthony Réveillère megszerzése után a Chelsea spanyol válogatott védőjét is elcsábítaná. 

César Azpilicueta koránt sem stabil kezdőember Mourinho együttesében, ez pedig valós okot adhat annak, hogy az üzlet létrejöhessen. Bár a portugál trénert ismerve, ha olyan napja van, akkor úgy is akadályt gördít a transzfer elé, és nem feltétlenül játékosa karrierjét nézi, hanem azt, hogy stabil emberei legyenek a padon, mely edzői szempontból jogos. Erre persze lehet mondani, hogy az éremnek két oldala van...

A 24 esztendős jobb oldali védő eddig nem sok vizet zavart a szezonban, ugyanis a Bajnokok Ligájában 3 meccsen 192 percet töltött a pályán, míg a bajnokságban mindössze 31 perce van, mely három cseréből tevődik össze. Ez pedig aligha elégíti ki a spanyol játékos étvágyát, aki ott szeretne lenni jövőre Brazíliában, ehhez azonban folyamatos játékra lesz szüksége.

A tények tükrében a transzfer nem elképzelhetetlen.

Őszi Ádám

Mourinho tanítványa lehet a Palace új vezetőrdzője

A Guardian értesülései szerint a Crystal Palace vezérkara megtalálta Ian Holloway utódját. Az új szakember Mourinho keze alatt pallérozódott az utóbbi években, szerződését pedig jövő héten firkanthatják alá a felek.  

A szóban forgó szakember nem más, mint  Aitor Karanka, aki az elmúlt három esztendőben Jose Mourinho segítőjeként leste a szakma csínját-bínját. A 40 esztendős korábbi ex-védő lehet tehát a kulcs a Crystal Palace esetleges bennmaradásában, ám ehhez lassan kisebb fajta csodára les szükség, ugyanis a csapat liga utolsó és jelenleg elképesztő hét meccses vereségszériával bír.

Karanka korábban a spanyol U16-os válogatottat irányította két évig, az angol kaland lehet, első önálló kiküldetése profi csapatnál.

Aki esetleg nem tudná, a spanyol játékosként is letette a névjegyét, közel 200 meccset játszott a Bilbao színeiben, majd a Real Madrid kedvéért elhagyta a csapatot, ahol 93 meccsen lépett pályára 1997 és 2002 között, majd visszatért a Bilbaohoz.

Őszi Ádám

Premier League: MU-Arsenal csúcsderbi a 11. fordulóban - beharangozó

Ezúttal sem múlik el a hétvége angol bajnokság nélkül, és ezúttal sem maradunk csúcsderbi nélkül, ugyanis a listavezető Arsenal a feltámadózó Manchester United otthonába látogat. Nem ez lesz a 11. forduló egyetlen derbije, nézzük, mit tartogat a maradék kilenc párosítás. 

Szombaton négy órakor veszi kezdetét a kör, mikor is tíz csapat száll ringbe a három bajnoki pont reményében. Az újonc Cardiff a megnyert walesi rangadó után ezúttal az Aston Villa ellen vitézkedne, míg a liga utolsó, zsinórban hét vereséget számláló Crystal Palace az európai kupaindulásért küzdő Everton ellen szakítaná meg rossz sorozatát. A bajnoki címre törő Chelsea, vagy ha úgy jobban tetszik Mourinho legénysége hazai pályán fogadja a felsőház utolsó helyén tanyázó West Bromot, mely az szezon során már több nagyágyú dolgát megnehezítette. A szintén bajnokaspiráns Liverpool otthon fogadja a kiesés elől menekülő Fulham gárdáját, kétség sem férhet hozzá, ki a meccs esélyese. A vörösök mindenképpen szeretnék feledtetni szurkolóikkal az Emiratesben elszenvedett múlt heti vereséget. A 2013/2014-es szezon meglepetéscsapata a Southampton ezúttal hazai környezetben fogadja a Hull Cityt, mely nagyon gólínséges időket él meg, ennek ellenére azonban tizedik a csapat. A játéknap zárómeccsén a kiesőzónában tanyázó, múlt héten hetet kapó Norwich fogadja alét ponttal többet birtokló West Ham Unitedet.

Vasárnapra marad a forduló krémje, ugyanis a negyedik helyen tanyázó, ám igen kevés gólt szerző Tottenham fogadja azt a Newcastle Unitedet, mely múlt héten a Chelsea csapatát fricskázta meg hazai környezetben. Ezt követi majd a Sunderland és a Manchester City összecsapása, mely előzetesen gólzáporos kiütést láttat magában. A vendégek utóbbi két meccsükön (PL és BL) 12 gólt lőttek. Az igen halvány szezont futó Swansea a Stoke ellen javítaná mérlegét.

A végére pedig a hétvége legjobban várt meccse, a feljövőben lévő Manchester United és a bajnoki tabellát vezető Arsenal csapatát fogadja az Old Traffordon. A vendégek mérlege négy győzelem és egy döntetlen eddig idegenben, míg a United hazai környezetben három győzelme mellett bizony két vereséget is kóstál. Mindkét csapat jó formában van, ha az utóbbi hetekre tekintünk vissza, ám hét közben a Bajnokok Ligájában a United csak 0-0-ás döntetlent bírt játszani a Sociedad otthonában, míg az Arsenal a Dortmund félelmetes arénáját vette be. A United szurkolók retteghetnek a Ramsey, Öril, Giroud triótol, de vendég részről is van mitől tartani, hiszen Rooney és Van Persie bármikor képes meccset eldönteni. A két csapat tavalyi manchesteri derbije 2-1-es hazai győzelmet hozott.

Szombat:
16:00 Aston Villa - Cardiff
16:00 Chelsea - West Bromwich (DigiSport 1)
16:00 Crystal Palace - Everton
16:00 Liverpool - Fulham
16:00 Southampton - Hull
18:30 Norwich - West Ham United 

Vasárnap
13:00 Tottenham - Newcastle United (DigiSport 2)
15:05 Sunderland AFC - Manchester City (DigiSport 1)
17:10 Manchester United - Arsenal (DigiSport 1)
17:10 Swansea - Stoke

Őszi Ádám