2015. május 27., szerda

Aranykorát éli a brazil duó

Fantasztikus szezont futott a Benfica labdarúgócsapatának brazil támadóduója, avagy élete formájában van Lima és Jonas a két fiatalnak már nem éppen mondható támadó. Kétségtelenül ez pályafutásuk aranykora. 

Jonas immáron 31 esztendős, tavaly nyáron csapat nélkül tengődött, a Benfica lecsapott rá, és milyen jól tette! A csatár ugyanis 20 bajnoki találatával második helyen végzett a portugál Primeira Liga góllövőlistáján. Az egész szezont figyelembe véve pedig 30 gólnál jár, s a Ligakupa finálé még vissza van. Jonas egészen 2011-ig szülőhazájában Brazíliában rúgta a bőrt (Guarani, Santos, Portuguesa és Gremio), s elég későn szerződött Európába, a Valencia elég jutányos áron 1,25 millió euróért tett szert játékjogára. A gólfelelős rendre játéklehetőséghez jutott, 157 mérkőzésen 52 gólt és 23 gólpasszt jegyzett, ám három és fél év után lejárt a szerződése, s a klub nem hosszabbított vele. Itt jött képbe a Benfica, melynek színeiben 34 mérkőzésen 30-szor volt eredményes és 7 ízben szolgálta ki a társakat.


A 32 esztendős Lima brazíliai pályafutásáról nem sok adat van, számtalan csapatban megfordult, sokszor kölcsönadták, egy rövid ideik a Santos mezében is szerepelt, míg nem 2009-ben a portugál Belenenses leigazolt. Róla is elmondható tehát, hogy nem a húszas évei elején került Európába. A lisszaboni klubnál egy szezont töltött s lecsapott rá a Braga, ahonnan két jól sikerült szezon után  40 találattal a háta mögött távozott a Benfica hívó szavára. A 4 millió eurós transzfer azóta busásan megtérült, Lima 70 gólnál tart, s gólpasszokban sem fukarkodik. Idén 19 gólig jutott a portugál élvonalban, s ezzel csapattársa Jonas mögött a harmadik legeredményesebb játékosa lett a ligának. A táblázatban csak európai karrierjének statisztikáit jelenítettük meg.


Összességében tehát a Jonas-Lima duó 39 bajnoki gólt jegyzett, ezzel nagyban hozzájárultak a Benfica bajnoki címéhez. Kettősük roppant jól együttműködik, megértik egymást, s koruk végett valószínűleg már nagy sztárklub nem jelentkezik be értük, így könnyen elképzelhető, hogy jövőre is ők hasítanak majd a lisszaboni klub támadósorának élén. A szezon egészét tekintve, minden sorozatot figyelembe véve 49 gólig jutottak, kijelenthetjük, hogy a két labdarúgó most éli aranykorát.

Őszi Ádám

U20-as VB: Helyszínbemutató, stadionmustra - képekkel

Nemsokára rajtol a 2015-ös U20-as labdarúgó-világbajnokság, melynek házigazdája Új-Zéland lesz. A 24 résztvevő csapat már gőzerővel készül a rajtra. Nézzük, milyen helyszíneken, stadionokban lépnek majd pályára a csapatok, köztük a magyar válogatott. 

Az eseményt két évente rendezik, idén az 1995. január 1. után született labdarúgók kapnak helyet a keretekben. Legutóbb Törökországban rendezték a tornát, melyet Franciaország nyert meg, s a torna legjobbja az a Paul Pogba volt, aki azóta komoly karriert futott be. A következő, tehát 2017-es tornának Dél-Korea lesz a házigazdája, most azonban maradjunk jelen időben és foglalkozzunk az új-zélandi "seregszemlével".

Új-Zéland nem éppen egy futballnagyhatalom, a a legtöbben a rögbivel párosítják az ország nevét, vagy a Gyűrűk Ura filmtrilógiával, melyet a szigetek csodálatos vidékein forgatott Peter Jackson. Legutóbb ilyen nívós labdarúgó esemény 1999-ben látogatott az országba, akkor U17-es labdarúgó-világbajnokságot rendeztek, melynek legjobbja Landon Donovan volt. 

A torna május 30-án kezdődik, s egészen június 20-ig tart, ekkor rendezik majd a finálét Auckland  városában a North Harbour Stadionban. Minden csoportból továbbjut az első két helyezett és a négy legjobb csoport harmadik, a mezőnyt 24 csapat alkotja, s négyes csoportok vannak. Nemsokára kezdetét veszti tehát a torna, 56 mérkőzés, melynek végén valakit megkoronáznak. Most azonban nézzük, milyen helyszínek, stadionok ékesítik az eseményt. 

Stadionmustra: (Hét város, hét stadion)

Auckland - North Harbour Stadion: Az ország legnagyobb városa, több mint 400 ezren lakják, ám fontos megjegyezni, hogy nem a főváros, sokszor összekeverik Wellingtonnal. A North Harbour Stadion 4 csoportmeccsnek s számos a kieséses szakaszban esedékes találkozónak szolgál otthonául, nyolcaddöntős találkozót, negyeddöntőt és elődöntőt is rendeznek gyepén, illetve a bronzmeccs és a finálé helyszínéül is szolgál. A stadion befogadóképességét tekintve nem a legnagyobb, teltház esetén 25000 néző fér be. Két rugby csapat otthona (North Harbour Rugby Union, Auckland Blues)


Christchurch - Rugby League Park: A torna legkisebb arénája, teltház esetén 18000 néző ülhet a lelátókon. Három rugby csapat otthona (Canterbury Bulls, South Island, Crusaders). Hat csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőnek, egy negyeddöntőnek és az egyik elődöntőnek szolgál otthonául.


Dunedin - Forsyth Barr Stadion: Rugby és labdarúgó mérkőzések mellett rendszeres színhelye rodeóversenyeknek. Előbbi két sportág esetén 30748 férőhelyesek a lelátói. Két rugby csapat (Otago Rugby Football Union, Highlanders) mellett a Southenr United FC otthona is egyben. A csapat legutóbb sereghajtóként végzett a 9 csapatos elsőosztályban, melyből nem lehet kiesni. Hat csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntőnek szolgál helyszínéül. 


Hamilton - Waikato Stadion: A 25800 néző befogadására alkalmas létesítmény két rugby csapat otthona (Waikato Rugby Union, Chiefs). Összességében hat csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntőnek és az egyik negyeddöntőnek szolgál helyszínéül. 


New Plymouth - Taranaki Stadion: Jól össze kell egyeztetni a rendezvényeket, ugyanis öt sportcsapat is használja a stadiont, mely 30000 néző befogadására alkalmas. Öt csoportmeccs mellett az egyik nyolcaddöntőnek lesz a helyszíne. A magyar válogatott mindhárom csoportmeccsének helyszíne.


Whangarei - Northland Events Centre: A torna legészakibb helyszíne, ami pedig a befogadóképességet illeti, ellentmondásos adatok vannak, 30000 néző mellett 24319 főt ír a torna hivatalos oldala, illetve a wikipédia. Két rugby csapat otthona, az U20-as világversenyen pedig mindössze három csoportmeccs és egy nyolcaddöntő helyszíne lesz. 


Wellington - Wellington Regional Stadion: Végezetül pedig a fővárosi helyszín, a torna legnagyobb stadionja, mely 36000 néző befogadására alkalmas. Öt sportcsapat is használja, a tornán pedig hat csoportmeccsnek, egy nyolcaddöntőnek és egy negyeddöntőnek szolgál helyszínéül.



Őszi Ádám

Magyar hálóőr Liverpoolban!? - sajtóhír

Az angol The Sun szerdai számában bombameglepetésről ír, avagy a nívós lap úgy tudja, a Liverpool labdarúgócsapata felvette a kapocslatot Bogdán Ádámmal, s elképzelhető, hogy a magyar válogatott kapuvédő lesz Mignolet utódja, vetélytársa. 

A szezon során több ízben is olvashattunk róla, hogy Brendan Rodgers a Liverpool labdarúgócsapatának vezetőedzője nem elégedett belga hálóőrével, így vetélytársat, utódot keres. Nem mindegy, hogy vetélytársról, vagy utódról beszélünk, ezzel minden bizonnyal Ádám is tisztában van. El kell döntenie, hogy miként szeretné folytatni karrierjét, egy nagy csapatnál másodhegedűsként, vagy első számú hálóőrként valahol. Természetesen ez tárgyalási szempont, azonban óvatosnak kell lenni, hiszen egy kapuvédő könnyen beleeshet a "csapdába".

A Liverpool gólvonalát tehát idén a 27 esztendős Simon Mignolet védte, míg mögötte a 33 éves Brad Jones foglal helyet a padon. A szintén 27 esztendős Bodgán Ádám a Bolton Wanderers alkalmazásában áll, ám a felek közti szerződés lejár, s úgy fest, hogy nem lesz hosszabbítás, annak ellenére, hogy a klub szeretne új kontraktust.

A magyar válogatott kapuvédő tehát szabadúszóvá válik, így szabadon egyezkedhet kérőivel, akik közt állítólag meg nem nevezett német klub is van, illetve a Championshipben szereplő korábbi kétszeres BEK-győztes Nottingham Forrest. 

Őszi Ádám