2015. december 22., kedd

Vardy nyomában a spanyol támadó

Az idei szezonban Jamie Vardy rökönyítette meg a futballvilágot, története mesébe illő, gólzsákját egyik pillanatról a másikra nyitotta ki, s egymás után tizenegy mérkőzésen eredményes tudott lenni, ezzel megdöntötte a Premier League rekordját. Egy hasonló sorozat Spanyolországban a La Ligában is kibontakozóban van, ám Lucas Pérez ezidáig nem sok rivaldafényt kapott a sajtótól. 

Jamie Vardy a legendás holland támadó Ruud van Nistelroy rekordját adta át a múltnak nemrégiben, az egykori Vörös Ördög zsinórban tíz mérkőzésen tudott eredményes lenni. A jelenlegi új rekord egy tizenegy mérkőzéses széria, idén eddig ez a legjobb, ám Lucas Pérez közelít ehhez, immáron egymást követő hét bajnokin rezgette meg az aktuális ellenfelek hálóját.

Igen ám, de a spanyol rekord más léptékkel mérendő, Lionel Messi a 2012-13-as szezonban zsinórban minden egyes spanyol élvonalbeli klub hálóját bevette, 19 mérkőzést követően szakadt meg a szériája. Akkor az argentin 2012 november 3-án a Celta Vigo ellen nem tudott betalálni, azt követően azonban minden csapat hálóját megrezgette. A kör pedig 2013 március 30-án zárult be a Celta Vigo elleni visszavágón. Messi 19 meccsen 30 gólig jutott, majd a következő bajnokit sérülés miatt kihagyta, így a sorozat megszakadt.

A Real Madrid klasszisa Cristiano Ronaldo a 2014-15-ös szezonban futott egy tíz mérkőzéses szériát, ez pedig egyéni rekord az ő esetében. 

Az idei szezonban Jamie Vardy 11 meccses szériája mellett Aubameyang futott egy hasonlót, a gaboni 8 egymás utáni mérkőzésen tudott eredményes lenni. Spanyolországban idén volt még egy hasonló széria, ám Luis Suarez a Depor ellen nem tudott eredményes lenni, így ő 7 mérkőzésig jutott. Szintén hétnél tart jelenleg Lucas Pérez a Deportivo La Coruna csatára, aki viszont bevette a Barca hálóját és a hétvégén is eredményes tudott lenni.

Lucas Pérez csakúgy mint Vardy eddig a periférián kívülre esett, most azonban teljesítménye egyre inkább figyelmet érdemel. Sorozata október 30-án az Atletico Madrid elleni góljával kezdődött, s jelenleg is tart. Zsinórban a következő csapatok hálóját vette be: Atletico Madrid, Levante, Celta Vigo, Las Palmas, Sevilla, Barcelona, Eibar. A sorozat nívóját növeli a csapatok névsora, melyben ott vannak a jelenlegi szezon élmenői. A sorozat jövő héten a Getafe ellenében folytatódhat.

A spanyol támadó immáron 27 esztendős. Profi karrierjét az Atletico Madrid harmadik csapatában kezdte, s nem is jutott feljebb. Ezt követően a Rayo Vallecano alkalmazásában állt, majd elhagyta Spanyolországot, s az ukrán Karpaty Lviv csapatát erősítette. Ezt követően megfordult a görög PAOK-nál, majd tavaly kölcsönjátékoskén tért haza a Deporhoz, mely a nyáron élt opciós jogával. 

Őszi Ádám

Real Madrid: Ex-Barca játékost nézett ki Benítez

Többszegmensű átigazolási pletyka látott napvilágot a nemzetközi sportsajtóban. A hír pofonegyszerű, ám a helyzetkép több mint bonyolult. Öt szemszögből vizsgáljuk meg a hír létjogosultságát, azt, hogy vajon Cesc Fabregas lesz-e a Real Madrid labdarúgója. 

Az első amivel foglalkoznunk kell az a Chelsea helyzete, a Londoni kékek múlt héten estek át egy edzőváltáson, Jose Mourinho helyére Guus Hiddink ült le. A 69 esztendős holland tréner nyilvánvalóan új taktikát és szemléletmódot hoz magával, nem lehet tudni, hogy melyek azok a játékosok, akikkel számol, s kik lesznek azok, akik az edzőváltás következtében periférián kívülre kerülnek. A kékek jelenleg a kiesés ellen küzdenek a Premier Leagueben, ez a szezon eddig sok örömöt nem tartogatott a szurkolók számára.

Nem csak a Chelsea, de Cesc Fabregas sem úgy teljesít, ahogyan azt tavaly a bajnoki cím megszerzése során tette. A sziporkázó játék elmarad az idei szezonban, esetében is hatalmas visszaesés figyelhető meg, ahogyan Eden Hazard-nál is.  Fásultság, a kreativitás hiánya. Kérdés, hogy Hiddink számol-e vele, s ha igen ki tudja-e rántani abból a gödörből, melybe belekerült a százszoros spanyol válogatott középpáylás.

Az utóbbi évtized nem a Real Madrid csapatról szól, a csapat nincsen benne Európa öt legeredményesebb csapatában erre az időszakra lebontva. Bár voltak jobb periódusai a csapatnak, Carlo Ancelotti pedig a csúcsra is vezette a gárdást, mégis menesztették. Az új edző eddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, szép dolog a BL-ben nyolcat lőni a Malmőnek, vagy éppen tízet gurítani a kilenc emberrel játszó Rayo-nak, de ez mindhiába, ha a rangadókat, illetve az olyan mérkőzéseket, mint a Villareal elleni elbukja a csapat. Jelenleg a királyiak roppant kétarcúak. A szóban forgó átigazolás kapcsán pedig két dolgot is figyelembe kell venni. Az egyik a vezetőedző személye, a másik pedig az, hogy könnyen elképzelhető, hogy a Real Madrid és az Atletico Madrid is átigazolási embargót kap, ahogyan az FC Barcelona ellenében is eljártak az illetékes szervek. Ez még nem hivatalos, ám ha így lesz, a télen nagybevásárlást kell tartani a madridiaknak, amennyiben erre még lesz lehetőség.

Az átigazolási hír kapcsán természetesen nem maradhat ki Rafa Benítez sem, a spanyol edző pozíciója ugyanis nem nevezhető a legstabilabbnak. Egyes hírek szerint inog alatta a kispad. Márpedig ha kirúgják, az egész ügylet bukik, hacsak az újonnan kinevezett tréner terveiben nem szerepel Cesc Fabregas.

Végezetül pedig egy ok, mely az egész átigazolás ellen szól! Ez nemmás, mint Cesc Fabregas múltja, az, hogy a középpályása az FC Barcelona oszlopos tagja volt, a szurkolók egyik kedvence. A katalánoktól a királyiakhoz igazolni szentségtörésnek számít, s azt sem nézik jó szemmel a szurkolók, ha egy ex-focistájuk más kitérőt követően köt ki a legnagyobb riválisnál. Természetesen ellenpéldák vannak, említsük meg Figo esetét, a portugál például közvetlen váltott a két klub között. Nem kizáró ok, de leszűkíti a transzfer lehetőségét a tény.

Őszi Ádám