2012. december 6., csütörtök

Bajnokok Ligája összefoglaló: Számok és statisztikák, továbbjutók és kiesők...

Véget ért december 5-én a Bajnokok Ligája 2012/2013-as sorozatának csoportküzdelme. Minden kvartett első és második helyezettje továbbjutott  így kialakult a  nyolcaddöntő mezőnye, ahol már oda visszavágós rendszerben küzdenek a csapatok, egyenes kieséssel. Minden csoport harmadik helyezettje az Európa Ligában folytathatja, míg a csoport negyedik helyezettjei számára az idei kupaszezon befejeződött. Cikkünkben végignézzük, ki hol folytathatja, illetve elmerülünk kicsit a számok világában. 

A csoportelsősség fontos dolog, ám ez nem olyan biztos, hiszen ha rátekintünk a két "kalapra" nehéz megmondani melyik az erősebb, természetesen nyilvánvalóan az első, melyben a csoportgyőzteseket találjuk, de a második kalapban van például a Real Madrid, melyet mindenki szívesen elkerülne mindenbizonyal. Több csoportban borult a papírforma, remek párharcokra van kilátás, hiszen a sorsolás folyamán az elsők a másodikokkal lesznek összesorsolva, így alakul ki a nyolcaddöntő mezőnye. 

Csoportelsők: PSG, Schalke 04, Málaga, Borussia Dortmund, Juventus, Bayern München, Barcelona, Manchester United

Csoport másodikok: FC Porto, Arsenal, AC Milan, Real Madrid, Shakhtar Donetsk, Valencia, Celtic, Galatasaray

Harmadik helyezettek, ezen együttesek az Európa Liga küzdelmeihez csatlakoznak:
Dinamo Kijev, Olympiakos, Zenit, Ajax, Chelsea, BATE, Benfica, CFR Cluj

Csoport utolsók és számukra befejeződött a nemzetközi kupaszereplés:
Dinamo Zagreb, Montpellier, Anderlecht, Manchester City, Nordsjelland, Lille, Szpartak Moszkva, Braga

A nyolcaddöntőben azonos ország béli csapatok még nem találkozhatnak egymással, így például a Real Madrid nem kaphatja a Barcelona, illetve a Málaga csapatát, ezáltal számukra szűkült a kör, de így van a Valencia együttese is. Emellett a Juve és a Milan, illetve a Manchester United és az Arsenal is elkerülik egymást, egyenlőre.

A Chelsea együttese az első címvédő, aki nem élte túl a csoportkört és búcsúzott, ők az Európa Ligában folytathatják, viszont ennél is nagyobb égést produkált Mancini együttese a Manchester City, mely csoport utolsóként zárt, ezzel befejezte szereplését. A szezon elején minden bizonnyal senki nem tippelt arra, hogy a Málaga, Dortmund, Schalke trió csoportelső lesz, ám így alakult, kíváncsian várjuk a nyolcaddöntő párosítását.

Két klub is áldozata lett az egymás elleni eredmény rendszernek, a CFR Cluj hiába nyert az Old Traffordon az utolsó fordulóban, a török Galata idegenben verte a Braga csapatát, így az egymás elleni mutató döntött. Ugyan ezt történt a Chelsea csapatával, hiába bírtak jobb gólkülönbséggel és érték be pontba ukrán ellenfelüket, az egymás elleni eredmény a Donetsk javára döntött.

A csoportkör vége azt jelenti, hogy 96 BL mérkőzésen túl vagyunk, ezen mérkőzéseken összesen 284 gól született, mely meccsenkénti 2,96-os gólátlagot jelent.

A legtöbb gólt a Chelsea együttese lőtte, szám szerint 16 gólt, ám ez sem volt elég, a sorsdöntő meccseken nem jöttek a pontok.

A legkevesebb gólt a Dinamo Zagreb szerezte, 1 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját a horvát bajnok.

A legkevesebb kapott góllal a PSG együttese büszkélkedhet, a franciák hálóját 3 alkalommal zörgették meg az ellengelek.

A legtöbb gólt a Nordsjelland csapata kapta, hat mérkőzésen 22 alkalommal kellet a halóőrnek maga mögé nyúlnia.

A góllóvőlista élmezőnye: Yilmaz 6, Cristiano Ronaldo 6, Alan 5, Messi 5, Oscar 5, őket követi több 4 gólos...

Nagy kíváncsisággal várjuk a nyolcaddöntő párosítását, nemsokára erre is fény derül.

Őszi Ádám