2014. január 6., hétfő

Felkészülés: Szalai duplája fordítást és győzelmet ért

Németországban ilyenkor hagyományosan szünetet tartanak a csapatok, így jelenleg a Bundesliga leálláson megy keresztül. A játékosok pihenhetnek egy kicsit, visszanyerhetik formájukat, ám elkényelmesedni sem szabad, így hagyományosan barátságos meccseket kötnek le. Hétfőn a Hamburg mellett a Schalke 04 is pályán volt, a csapatok felemás napot zártak. 

Arema Cronous (indonéz) - Hamburger SV  2-2 (1-2)
G: C. Gonzáles (34.), Sunarto (55.) ill. Van der Vaart (23.-büntető), Jansen (44.)

A hamburgi csapat vezetői indonéz ellenfelet választottak az Arema személyben és természetesen ilyenkor nem az eredmény a fontos, de bizony beletört a német csapat bicskája alacsonyabban jegyzett ellenfelébe. Hiába sikerült egy gólos vezetéssel fordulni, Sunarto révén egyenlíteni tudtak az indonézek.

Al-Gharafa (katar) - Schalke 1-2 (1-0)
G: Nené (26.) ill. Szalai (49., 57.)

A szalai Ádámot is foglalkoztató, a Bajnokok Ligájában a Real Madrid ellen készülő Schalke a 14 csapatos katari pontvadászat hetedik helyezettjével csapott össze. Nagy meglepetésre Nené találatával az Al-Gharafa szerzett vezetés és előnyét az első játékrész végéig meg is tudta őrizni. A folytatásban azonban nem volt ellenszer Szalai Ádámra, aki előbb a 49., majd az 57. percben is betalált és ezzel beállította a 2-1-es végeredményt.

Őszi Ádám

Mertens hozta az újévi győzelmet a Napolinak

Megszerezte a 2014-es naptári év első győzelmét a Napoli labdarúgócsapata, mely a Serie A hétfői játéknapjának nyitómeccsén a Sampdoria együttesét múlta felül két góllal. A különbséget Mertens jelentette, Szinisa Mihajlovics vezetőedző elszenvedte első vereségét a genovai csapat kispadján

Kifejezetten jól játszott az első játékrészben a Sampdoria, mely felvette a kesztyűt vendéglátójával. A találkozó első lehetősége Hertens előtt adódott, majd két ízben Higuain és Callejon is veszélyeztetni tudott, ám Angelo da Costa a vendégek hálóőre mindig a helyén volt. A legnagyobb vendég lehetőséget  Nenad Krsticic előtt adódott, ám lövése a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

A fordulást követően az 53. percben Higuain volt az előkészítő, míg a befejező Dries Mertens, aki a kapu jobb alsó sarába lőtte a labdát.  Öt perccel később Manolo Gabbiadiani egyenlíthetett volna, lövése azonban a felsőlécet találta telibe. A folytatásban Mertens tovább remekelt és bizonyította, hogy 10 milliós vételára nem volt hiábavaló. A 62. percben egy okos szabadrúgásból akasztott a kapu bal oldalába és mint később kiderült ezzel a végeredményt is kialakította. A vendégeknek semmi szerencséjük nem volt, Sansone lövését követően a labda előbb a jobb, majd a bal oldali kapufát is érintette.

Győzelmével a Napoli tartja harmadik helyét és két pontra megközelítette az AS Roma csapatát, mely tegnap 3-0-ás pofonba szaladt bele az utcahosszal vezető Juventus otthonában. A Samp jelenleg 15. és négy pontra vannak a kiesőzónától. Negatív sorozatukat nem tudták megtörni Nápolyban, ez volt a hatodik meccs, melyet rúgott gól nélkül hoztak le...

Napoli - Sampdoria 2-0 (0-0)
G: Mertens (53., 62.) ill. -

Őszi Ádám

Sochaux: Afrika Kupa győztes duóval erősödik a keret

Komoly bajban van a Sochaux labdarúgócsapata, mely a francia pontvadászatban (Ligue 1) csupán az utolsó előtti 19. pozícióban van, lemaradása pedig hat pontos a már nem kieső nemrég bajnoki címet ünneplő Montpellier együttesével szemben. A bennmaradáshoz változásra van szükség, a keret megerősítése megkezdődött. 

A Socheaux vezetősége két labdarúgó érkezését jelentette be. Mindketten a Linfool, tehát a zambiai labdarúgó-bajnokság egyeduralkodójában a TP Mazembe gárdájában rúgták a bőrt. Többszörös bajnokok és egyikük CAF Champions League győztesnek is mondhatja magát, míg mindketten tagjai a zambiai válogatottnak és tagjai voltak a 2012-ben Afrika Kupát nyerő csapatnak.

Az egyik érkező a 24 esztendős Stophira Sunzu, aki belső védő posztra érkezik. Rutinos védőnek számít fiatal kora ellenére, hazája válogatottjának címeres mezét 42 alkalommal ölthette magára eddig, míg a TP Mazemba gárdájával mindent megnyert, amit Afrikában és hazájában lehet. Piaci árát 600 ezer euróra taksálják, az átigazolási összeget, illetve új szerződésének részleteiről még nem tudunk semmit. Egy dolgot azonban ne feledjünk, ez Európa és a francia pontvadászat lesz, egy sokkal magasabb szint!

A másik érkező a 23 esztendős védekező középpályás Nathan Sinkala, aki később 2012-ben érkezett a TP Mazemba csapatába és továbbra is a zambiai gárda játékosa lesz, a Sochaux egyelőre csak kölcsönszerződést kötött, természetesen vételi opcióval. Piaci árát 350 ezer euróra taksájlák.

Őszi Ádám

Dortmund: Ifjú japán tehetség érkezett a csapathoz

Ahogyan azt már megszokhattuk a Borussia Dortmund együttese minden egyes átigazolási szezon során gyűjti be a fiatal tehetségeket a világ minden tájáról, azokat a labdarúgókat, akikben látnak fantáziát. Így történt ez most is Mitsuru Maruoka esetében, aki Japánból érkezik a csapatba. 

A fiatal védekező középpályás , aki a mai napon ünnepli 18. születésnapját eddig a Cerezo Osaka együttesében nevelkedett. A J-League (japán labdarúgó-bajnokság) jelenlegi negyedik helyezettjéről van szó, melynek Maruoka tagja volt, a felnőtt kerettel edzett, ám ha a hírek jók, akkor az első csapatban még nem lépett pályára hivatalos mérkőzésen.

A Dortmund a mai naptól fogva foglalkoztatja a fiatal japánt, akit kölcsönvettek klubjától és amennyiben beválik, akkor élnek a szerződésben foglalt opciós jogukkal. 

Maruoka a japán korosztályos válogatott tagja, piaci értékét a transfermarkt.de még nem határozta meg. Az előtte álló időszakban a Borussia Dortmund II-ben bizonyíthat Bajner Bálint csapattársaként. 

Őszi Ádám