2013. december 13., péntek

Premier League: Két csúcsderbi a hétvégére - előzetes

Ahogyan az megszokhattuk az angol labdarúgó-bajnokságban (Premier League) nincsen megállás, főleg ilyenkor az év végén, az ünnepi, decemberi időszakban. A csapatok 16. karikára kanyarodnak rá, ezúttal sem maradunk jó meccsek és rangadók nélkül, nézzük miből él a hétvégén az angol futball szerelmese.  

A forduló csúcsrangadójával kezdődik kezdődik meg a meccsdömping szombat délután. A Manchester City a listavezető Arsenal ellen száll ringbe, az összecsapás igazi futballcsemegének ígérkezik. Az Ágyúsok hét közben Nápolyban szenvedtek vereséget, míg a City a Bayern München otthonában tudott fordítani és nyerni. A legutóbbi fordulóban mindkét csapat döntetlent játszott, jelenleg hat pont van a felek közt Wenger tanítványai javára. A két csapat legutóbb barátságos meccsen találkozott, akkor a City otthonában 3-1-re az Ágyúsok nyertek.

A folytatásban a Cardiff és a West Brom kiesési rangadót vív, míg az utóbbi hetekben jól szereplő újonc Crystal Palace a Chelsea otthonába látogat. Jose Mourinho tanítványai a Stoke elleni nemvárt vereséget feledtetnék szurkolóikkal. Az edzőváltáson áteső és azóta egy győzelmet begyűjtő Fulham a nyolc meccse veretlen Everton otthonába látogat. A Newcastle az utóbbi hetekben jelezte dobogós szándékát, az út felfelé a Southampton legjobbjain keresztül vezet, egy igen jó mérkőzésre van kilátás a "Francia Kastélyban". Kiesési derbit vív a West Ham és a liga utolsó Sunderland. A játéknapot pedig a Hull és a Sotke összecsapása zárja.

Vasárnapra három meccs marad, a Manchester United az Aston Villa otthonába látogat és számukra szinte kötelező nyerni. Ha nem, akkor óriási gondok lesznek, ugyanis a nemzetközi porond így is nagyon távolodik, újabb fiaskók, botlások nem férnek bele. A "kanárik" vendége lesz a walesi Swansea, míg a forduló zárómeccsén szintén egy kiváló derbit láthatunk a Spurs és a Liverpool előadásában. Mind a Tottenham, mind pedig a "vörösök" megnyerték utóbbi két meccsüket. A hazaiak csütörtökön az Anzhi ellen diadalmaskodtak az Európa Ligában, míg Suarez és társai pihenhettek. Ez akár döntő is lehet...

Szombat
13:45 Manchester City - Arsenal (DigiSport 1)
16:00 Cardiff City - West Bromwich
16:00 Chelsea - Crystal Palace (DigiSport 1)
16:00 Everton - Fulham
16:00 Newcastle United - Southampton
16:00 West Ham United - Sunderland
18:30 Hull City - Stoke City (DigiSport 2)

Vasárnap
14:30 Aston Villa - Manchester United (DigiSport 1)
14:30 Norwich City - Swansea
17:00 Tottenham - Liverpool (DigiSport 1)

Őszi Ádám

La Liga: Kemény meccs előtt a Barca és az Atletico - előzetes

Hétvégén folytatódik a spanyol labdarúgó-bajnokság (La-Liga), melynek 16. fordulójához érkezett a mezőny. Ezúttal sem maradunk remek párharcok nélkül, mid a Barca, mind pedig az Atletico előtt egy nehezebb akadály torlódik, míg a Real Madrid viszonylag könnyebb ellenfélre készülhet. Nézzük mit tartogat a spanyol pontvadászat annak szerelmesei számára. 

A forduló nyitómérkőzésére péntek este kerül sor, ekkor az újonc Elche látogat a liga jelenleg legrosszabb szériáját futó Levante gárdájához. A hazaiak zsinórban négy meccset buktak, a párharc középcsapatok csatájának számít.

Szombaton négy órakor a Real Madrid kezdi a játéknapot, melynek ellenfele a kiesőzóna elől menekülő Osasuna lesz. A folytatásban a Vallecano fogadja azt a Granadát, mely vendéglátója előtt áll négy ponttal. A forduló egyik legjobban várt meccse a Barcelona és a Villareal összecsapása lesz, az újonc együttes remek szezont fut és bizony számolni kell velük. Ennek ellenére a Nou Camp eddig egy bevehetetlen erődnek bizonyult, mind a hét meccsét megnyerte a katalán csapat, mely a Bilbao elleni vereséget szeretné feledtetni. A játéknap zárómeccsén a rendkívül pocsék szezont futó Málaga fogadja a meglepően jól muzsikáló Getafét, mely a nemzetközi kupaindulásért van harcban.

Vasárnap négy meccset rendeznek, a játéknapot délben az utolsó előtti Almeria és a tizedik pozícióban tanyázó Espanyol összecsapása nyitja meg. A folytatásban a Real Sociedad fogadja a katasztrofális mutatókkal rendelkező Betis gárdáját, mely utolsó a La Ligában és nagyon nagy szüksége van a pontokra. Igen pikáns párharcnak ígérkezik a Sevilla és a Bilbao összecsapása. A hazai együttes zsinórban három meccset nyert és ott toporog a nemzetközi kupaindulást érő helyek küszöbén, míg az andalúzok jelenleg negyedikek, legutóbb pedig a Barca veretlenségét vették el. Késő estére marad az Atletico Madrid és a Valencia összecsapása, a két név önmagáért beszél, reméljük a mérkőzés is hasonló színvonalat képvisel majd.

A forduló zárómérkőzése hétfő estére marad, mikor is  a kiesőhelyen álló Valladolid fogadja Celta Vigo csapatát. 

Péntek
 21:00 Levante - Elche

Szombat
16:00 Osasuna - Real Madrid (Sport 1)
18:00 Rayo Vallecano - Granada
20:00 Barcelona - Villarreal (Sport 1)
22:00 Málaga - Getafe (Sport 1)

Vasárnap
12:00 Almería - Espanyol
17:00 Real Sociedad - Betis
19:00 Sevilla - Athletic Bilbao (Sport 2)
21:00 Atlético Madrid - Valencia (Sport 2)

Hétfő
22:00 Valladolid - Celta Vigo

Őszi Ádám

Mit nézhet ma egy sportbarát a TV-ben! - Sportműsorújság

Eljött a péntek, a nap, melyet sokan várnak. Véget ér a munka, már akinek, illetve kezdődhet a hétvégi sportdömping. Tegyük hozzá, hogy hét közben sem volt okunk az unalomra, volt minden, mi szenem, s szájnak ingere. Íme a kínálat, nézzük miből válogathat egy sportbarát. Kellemes pihenést, jó szórakozást.  

A szokásostól eltérően sokkal kevesebb labdarúgás jut péntekre, ugyanis a magyar bajnokság elvonult négy hónapos téli álmára, emellett olasz mérkőzés sincsen a mai napon, az egyetlen spanyol összecsapás pedig nem kerül képernyőre. A futball szeretőinek így be kell érniük egy első és egy másodosztályú német bajnokival.

Ami az egyéb sportágakat illeti, ott viszont lehet válogatni. Vízilabda magyar bajnokik, jégkorong mérkőzések, na meg kosárlabda. A rivaldafényben ezúttal is a kézilabda vb lesz, a magyar csapat a németek ellen javíthat a románok ellen elszenvedett vereséget követően. Az Eurosport szinte egész nap közvetít különféle télis sportágakat, illetve az úszó EB-t is. Este indul a PDC - világbajnokság, a darts szerelmesei örülhetnek.

Labdarúgás
18:15 Köln - Dynamo Dresden (Eurosport 2)
20:30 Hertha - Werder Bremen (Eurosport 2)

Egyéb sportok
14:30 Tunézia - Ausztrália [kézilabda] (Sport 1)
16:30 KHL, Szpartak - Ak Barsz (Sport 2)
16:30 Úszás, Európa Bajnokság (Eurosport)
16:45 Magyarország - Németország [kézilabda] (Sport 1)
16:55 Kuban Krasznodar - Panathinaikosz [kosárlabda] (DigiSport 2)
17:15 Lactiv-VasasPlaket - ZF-Eger [vízilabda] (DigiSport 1)
18:25 EBEL, Alba Volán - Red Bull Salzburg (SportKlub)
19:15 BVSC-Zugló - Széchenyi Bank-FTC [vízilabda] (DigiSport 1)
19:15 Románia - Csehország [kézilabda] (Sport 1)
20:00 Darts, PDC - világbajnokság (Sport 2)
20:25 Emporio Armani Milano - Brose Baskets [kosárlabda] (DigiSport 2)
22:30 Lettország - USA [jégkorong] (Eurosport 2)

Őszi Ádám

Európa Liga: Íme a legjobb 32 mezőnye, illetve a kiemelés

Csütörtök este kialakult az Európa Liga mezőnye, immáron csupán 32 együttes van talpon. A csoportokból 24 együttes jutott tovább, a mezőny tehát megfeleződött. A fennmaradó helyeket a Bajnokok Ligájából érkező nyolc együttes töltötte fel. 

A-csoport: Valencia, Swansea
B-csoport: Ludogorec,Odessa
C-csoport: Salzburg, Esbjerg
D-csoport: Rubin Kazany, Maribor
E-csoport: Fiorentina, Dnipro
F-csoport: Frankfur, Maccabi Tel-Aviv
G-csoport: Genk, Dinamo Kijev
H-csoport: Sevilla, Liberec
I-csoport: Lyon, Betis
J-csoport: Trabzonspor, Lazio
K-csoport: Tottenham, Anzhi
L-csoport: PAOK, AZ Alkmaar

Íme a Bajnokok Ligájából érkező csapatok:
Shakhtar Doneck, Juventus, Benfica, Viktoria Plzen, Basel, Napoli, Porto, Ajax

Íme a két kalap kiemelések szerint:

Kiemeltek: Valencia, Ludogorec, Salzburg, Rubin Kazany, Fiorentina, Frankfurt, Genk, Sevilla, Lyon, Trabzonspor, Tottenham, AZ  Alkmaar, Napoli , Benfica , Sahtar Doneck, Basel

Nem kiemeltek: Swansea, Odessa, Esbjerg, Maribor, Dnipro, Maccabi Tel-Aviv, Dinamo Kijev, Liberec, Betis, Lazio, Anzhi, PAOK, Ajax, Juventus, Porto, Plzen

Őszi Ádám

Európa Liga: Csoportelső lett a Lyon és a Trabzonspor

Csakúgy mint a Bajnokok Ligájában, az Európa Ligában is az utolsó csoportkört rendezték meg csütörtök este. Ahol kérdőjel akadt, ott most felkiáltójel és kész tény feszeng. Nézzük, mi történt az 'I' és 'J' jelű kvartettben.  

I csoport:
Nyerni tudott a Guimares otthonában, ezzel pedig csoportelső lett a hazája bajnokságában szenvedő Lyon. A francia gárda biztos továbbjutóként lépett pályára, míg a portugál csapat a továbbjutásért harcot, úgy, hogy sorsuk nem csupán saját kezükben volt. Hiába szereztek hamar vezetést a hazaiak, a 62. percben Correira szállt ki pirossal, ez pedig megváltoztatta a meccset. A megítélt büntetőt Gomis értékesítette, majd két perccel később Ferri is beköszönt, ez pedig győzelmet jelentett a szebb időket is megélt francia klub számára. 

A másik meccsen nem született találat, gól nélküli döntetlent ért el a Betis a Rijeka ellen, a spanyoloknak az egy pont is elég volt, míg a horvátok számára az eredmény már nem osztott, nem szorzott. Tehát hiába nyert volna a Guimares a Lyon ellen, akkor is kiestek volna.

Guimares - Lyon 1-2 (1-0)
G: Tomané (11.) ill. Gomis (63.-büntető), Ferri (65.)
Kiállítva: Correira (62.) ill. -

Betis - Rijeka 0-0 (0-0)

Íme az 'I' csoport végeredménye:
1. Lyon 6 3 3 0 6:3 12 pont
2. Betis 6 2 3 1 3:2 9 pont
3. Guimares 6 1 2 3 6:5 5 pont
4. Rijeka 6 0 4 2 2:7 4 pont

J csoport:
A becsületéért lépett pályára a Legia Warszawa, mely eddigi nyolc meccsén még a hálót sem rezgette meg. Rendkívül pechesek voltak eddig, most azonban valami változott. Későn! A lengyel gárda hamar, már a 8. percben megszerezte a vezetést Jodlowiec révén, melyre sikerült rákontrázni a 63. percben. A kis kakasok is pályán voltak, a 69. minutumban Apollon részről Sangoy, míg Legia részről Bereszyński  mehetett zuhanyozni.

A másik meccsen gól nélküli döntetlen született, mely által megőrizte első helyét a Trabzon. A Lazio számára egy győzelem kellett volna, ez azonban elmaradt.

Apollon - Legia Warszawa 0-2 (0-1)
G: - ill. Jodlowiec (8.), Brzyski (63.)
Kiállítva: Sangoy (69.) ill. Bereszyński  (69.)

Lazio - Trabzonspor 0-0 (0-0)

Íme a 'J' csoport végeredménye:
1. Trabzonspor 6 4 2 0 13:6 14 pont
2. Lazio 6 3 3 0 8:4 12 pont
3. Apollon 6 1 1 4 5:10 4 pont
4. Legia Warszawa 6 1 0 5 2:8 3 pont

Őszi Ádám