2014. december 14., vasárnap

Utolsó pillanatban szerzett góllal nyert a Tottenham

Spurs győzelemmel zárult az angol élvonalbéli labdarúgó-bajnokság (Premier League) vasárnapi játéknapja. A szenvedő fél a Swansea volt, mely nem szolgált rá a vereségre, ám a focit gólra játsszák. 

Swansea - Tottenham 1-2 (0-1)
G: Bony (48.) ill. Kane (4.), Eriksen (90.)

Remekül kezdte a mérkőzést a Tottenham, Pocetthino tanítványai már a 4. percben csöndre intették a walesi publikumot, amikor Eriksen szöglete Kane fejét találta meg, a labda pedig a hálóval kötött barátságot. A bekapott gól nem zavarta meg a hazaiakat, Bony vezérletével az egyenlítésért hajtottak, ám ez az első játékrészben nem jött össze. Igazán nagy lehetőségeket fel sem jegyezhettünk, a felek mindössze egy-egy kaput találó kísérletet tudtak felmutatni. 

A második félidő elején aztán rezgett a háló, Bony lövését előbb blokkolta az egyik Spurs védő, ám a kipattanó az elefántcsontpartit találta meg, aki köszönte szépen és közelről a kapuba gurított. A Swansea bár dupla annyi kísérletet jegyzett, ezek nagyon ritkán találtak kaput, ha pedig találtak, akkor Lloris volt a végállomás. A mérkőzés végét meghúzta a Tottenham, ennek pedig a 90. percben meg is lett az eredménye, Davies ugratta ki Eriksent, aki tizenhatról laposan lőtte ki a bal alsó sarkot, ezzel győztes találatot jegyezve. Összességében az egy pontra rászolgált volna a Swansea, ám a foci ilyen, gólra játsszák, ezen mutatóban pedig vasárnap este a Spurs volt a jobb. 

Győzelmével a londoni alakulat feljött az Arsenal mögé a hetedik helyre, míg a Swansea a kilencedik pozícióig csúszott vissza. A felek helyet cseréltek a tabellán,

Őszi Ádám

De Gea lehúzta a rolót, a ManUnited kiütötte a Liverpoolt

Remek iramú és helyzetekkel teletűzdelt, néhol forró hangulatú mérkőzésen a Manchester United kiütéses győzelmet aratott a Liverpool felett, mely könnyen lehet, hogy edzőmenesztést von maga után. De Gea ellenállhatatlan volt, ziccerek sorát hatástalanította, Sterling és Balotelli biztosan megjegyezték a spanyol portás nevét...! 

Manchester United - Liverpool 3-0 (2-0)
Old Trafford, 75000 néző; Vezette: Martin Atkinson
Manchester United: De Gea - Valencia, Jones (McNair 89.), Evans, Young - Fellaini, Carrick, Mata - Rooney (Falcao 78.), Wilson (Herrera 71.), Van Persie.
Liverpool: Jones - Moreno (Markovic 68.), Lovren, Skrtel, Johnson (Kolo Toure 26.) - Allen, Gerrard, Henderson - Lallana (Balotelli 46.), Coutinho, - Sterling.
Gólszerzők: Rooney (12.), Mata (40.), Van Persie (71.) ill. -
Sárga: Fellaini (5.), Jones (21.), Evans (37.), Rooney (43.) ill. Allen (29.), Balotelli (74.), Gerrard (84.)
Kiállítás: - ill. -

Az ajtót berúgva érkezett, hatalmas lendülettel a Liverpool az Old Trafford gyepére, a United alig tudta megtartani, kihozni a játékszert az első tíz percben. A szakadó eső mellett azt is konstatálhattuk, hogy a nyári csatárszerzemények közül mind Falcao, mind pedig Balotelli a padról figyelhette az eseményeket. A 12. percben Lallana remekül ugratta ki Sterlinget, aki ziccerben tüzelhetett, De Gea azonban kitűnő védést bemutatva indította a United gólját, ugyanis a túloldalon Valencia bőrözte be védőjét, majd gurított vissza a második hullámban érkező Rooney számára, aki tizenötről a kapu jobb oldalába belsőzött. A Vörös Ördögök vezető találata gyakorlatilag a semmiből jött, Coutinho maradt le csúnyán, ezzel pedig megváltozott a meccs képe, a pool teljesen visszaesett. (1-0.)

A folytatásban aztán egy Gerrard kísérletet jegyezhettünk fel tizennyolcról, ám De Gea résen volt, fogta a bal alsóba tartó játékszert. A 23. percben aztán Sterling verte meg védőjét, betört, ám De Gea ismételten megfogta az angol ziccerét. Szegény embert még az ág is húzza, Johnson megsérült, így Kolo Toure a 26. percben kényszerű csereként érkezett a védelem tengelyébe. Ezt követően mezőnyjáték és tarka szabálytalanságok jellemezték a játék képét, Fellaini és Jones után Evans is besárgult. A 40. percben aztán jött a mérkőzés legvitatottabb szituációja, Young beadása Mata fején kötött ki, aki közelről a kapuba bólintott. A labda útjába azonban belelépett Van Perise, aki vagy megcsúsztatta a labdát, vagy nem!? Szabad szemmel ezt szinte lehetetlen megmondani, viszont amennyiben hozzáért, Mata hatalmas lesgólt jegyzett. (2-0.)

A játékrészt egy Sterling fejes zárta, az embernek pedig olyan érzése volt, mintha egy egyszemélyes hadsereg tornyosulna a United elé. Coutinho fickándozása kiemelendő, ám a brazil olykor több időt töltött a levegőben, mint a földön, Van Gaal játékosai nem kímélték a középpályást.

A félidőben Lallana helyére Balotelli érkezett a gólszerzés reményében. fogadtatása erős füttykoncertbe torkollott. A 47. percben Henderson fejelhetett remek helyzetben, azonban a labda jócskán kaput tévesztett. Négy perccel később aztán Sterling kihagyta a hétvége helyzetét, egy rossz hazaadásra csapott le az angol, majd táncoltatta meg De Geát, aki nem feküdt le és hatalmas bravúrral védett. A túloldalon aztán Rooney került helyzetbe, lövését azonban ezúttal Jones vette birtokba. A 64. percben Van Persie szerezhetett volna gólt, a holland támadó azonban hét méterről, ha centikkel is de mellé belsőzött egy laposan belőtt labdát. Ezt követően a túloldalon is rezgett a léc, Sterling visszatálalt labdáját Balotelli lőtte kapura, azonban De Gea ezúttal is a helyén volt, felsőlécre tolta a játékszert. A 71. percben aztán végérvényűen eldőlt a három pont sorsa, Rooney beadását követően nem sikerült a felszabadítás, a gyenge labda Mata elé pattant, aki önzetlenül játszotta meg csapattársát, Van Persie pedig köszönte a lehetőséget és a kapuba lőtt. (3-0.)

A végjátékra Rooney helyére Falcao is megérkezett, Van Persie pedig duplázott volna, azonban középre tartó lövését Jones fogta. De Gea! Ezt a nevet megjegyezték ma a Liverpool játékosok, a Vörös Ördögök hálóőre fogott, mint a zöld festék, Balotelli kísérleténél kipattanó mentesen hárított. Az olaszt teljesen megbabonázta a spanyol hálóőr, a 85. percben újfent ziccert fogott, nem kérdés, hogy De Gea volt a derbi embere. Eközben a túloldalon Van Persie löketénél bravúrosan mentett szögletre Jones. Győzelmével a Manchester United  továbbra is harmadik, zsinórban pedig hat sikert számlál, míg a Liverpool kilencedik, ez a vereség pedig könnyen lehet, hogy Rodgers állásába került.

Őszi Ádám

Klubvilágbajnokság: Megvan a Real Madrid ellenfele

Szombaton kialakult a 2014-es Klubvilágbajnokság elődöntőjének párosítása, megtudtuk, hogy kivel játszik a döntőbe jutásért a Real Madrid. Tovább tart az új-zélandi meglepetés, míg a másik párharc méltatlan időjárási körülmények között ért véget. 

Auckland City (új-zélandi) - ES Szétif (algériai) 1-0 (0-0)
G: Irving (52.) ill. -

Már a marokkói bajnok Magreb Tétuan kiverése is hatalmas meglepetésnek számított, az Auckland City szombaton pedig újabb meglepetéssel rukkolt elő, azzal, hogy kiejtette az afrikai kontinens BL-győztesét. Hiába játszott fölényben a Setif, a kapu előtt semmi nem jött össze. Ellenben a túloldalon az angol Irving betalált az 52. percben, ezt az előnyt pedig megőrizte az új-zélandi csapat, mely az elődöntőben az argentin San Lorenzo ellen küzd majd meg.

Cruz Azul (mexikói) – Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1
G: Torrado (89., 118. - mindkettő büntető), Pavone (108.) ill. La Rocca (65.)
Kiállítva: - ill. Spiranovic (74.), Topor-Stanley (102.)

Kis híján az ausztrál Western Sydney Wanderers is hatalmas meglepetést könyvelt el, ám La Rocca 65. percben szerzett vezető találata nem tartott ki. A 74. percben Spiranovic megkapta második sárgáját és idő előtt mehetett zuhanyozni. Úgy tűnt, hogy ennek ellenére kivédekezi a mérkőzést a Sydney, azonban a 89. minutumban büntetőt kaptak a mexikóiak, Torrado pedig értékesítette a tizenegyest, hosszabbításra mentette a párharcot. Hozzátesszük, hogy nem érdemtelenül, hiszen a kapu előtt sokkalta aktívabb volt a Cruz. Az első ráadásban a 102. percben aztán kilenc emberre fogyatkozott a Wanderers, Topor-Stanley is kiszállt, ezzel pedig minimálisra csökkent az ausztrálok esélye. A 108. percben Pavone talált a kapuba, s szerzett vezetést a mexikóiaknak, míg az i-re a pontot Torrado tette fel két perccel a vége előtt, amikor is újabb büntetőt értékesített egy beadást történő kezezést követően. A Cruz Azul lesz a Real Madrid ellenfele kedden az elődöntőben, míg a Sydney az ötödik helyért meccselhet.

Ami az időjárást illeti, a felek méltatlan körülmények között küzdöttek, a pályán hatalmas tócsákban állt a víz, olykor a vízilabda közelebbi sportágnak tűnhetett, mint a labdarúgás. Látunk már nem egy és nem kettő meccset ilyen körülmények között elnapolni. Ami pedig a kapuralövési arányokat illeti, 26-8 volt a Cruz Azul javára, így a drámai fordítás nem érdemtelen...

Nyolcaddöntő:
Magreb Tétuan (marokkói) – Auckland City (új-zélandi) 0-0  büntetőkkel 3-4

Negyeddöntők:
December 13.: Auckland City (új-zélandi) – ES Szétif (algériai) 1-0 
December 13.: Cruz Azul (mexikói) – Western Sydney Wanderers (ausztrál) 3-1

Elődöntők:
December 16.: Cruz Azul (mexikói) – Real Madrid (spanyol)
December 17.: Auckland City (új-zélandi) – San Lorenzo (argentin)

Az 5. helyért:
December 17.: ES Szétif (algériai) – Western Sydney Wanderers (ausztrál)

Bronzmeccs:
December 20.: második elődöntő vesztese – első elődöntő vesztese

Döntő:
December 20.: második elődöntő győztese – első elődöntő győztese

Őszi Ádám